QUOTE(bim-bam @ 2010 03 05, 22:31)
o kodel manot, kad kudikiu, kurie mokomi girdinciu kudikiu gestu kalbos, kalbos raida sutrikusi?
ne sutrikusi, tiesiog ji dar vyksta, o jos suletejima gali itakoti daug veiksniu, o pastebeti, kad ji suletejo iki 3 metu daznai sunku, dazniau tai spatebima per elgesio pakitimus
QUOTE(ene @ 2010 03 05, 22:59)
Labai apgailestauju kuku1470 dėl patirtų išgyvenimų susietų su kurčiu Jūsų vaiku. Su negalia sunku susidraugauti visiems, gaila, kad nelabai turime pasirinkimą.
Būdama GIRDINČIŲ vaikų gestų kalbos instruktore norėčiau pastebėti (ir esu tikra, kad tuo stipriai besidominti psichologė Ramunė paantrins), vaiko verbalinė kalba negali būti stabdoma jį mokant girdinčių kūdikių gestų kalbos. Verbalinė kalba nėra pakeičiama gestų kalba, ji yra prijungiama kaip papildomas skatinimas bendrauti.
Čia naudojama gestų kalba yra modifikuota, nes vietoj kurčiųjų naudojamų (BŪTINAI) lūpų judesių yra sakomi pilni žodžiai, todėl kalbėti tikra gestų kalba tėvai net neturi galimybės. Tuo pačiu jie neturi galimybės (jei nedaro to tikslingai) ir atitolinti kūdikių verbalinės kalbos.
Man panašu, kad Jūs maišote girdinčius, negirdinčius ir neprigirdinčius vaikus. Negirdinčių vaikų niekas nemoko tokiu pat principu kaip girdinčių.
Tyrėjai pastebėjo, kad verbalinė kalba skatinama kai vaikams kalbama apie tai, kas juos domina. Trumpai esu aprašiusi vieną tyrimą
čiačia. Aš kažkada ieškodama priežasčių, kodėl gestai laviną verbalinę kalbą sugalvojau, kad vaikas rodydamas gestus laviną smulkiąją motoriką, kuri (tikrai visi žino) turi įtakos vaiko kalbos raidai.
aciu

tai yra tas atsakymas, kuri norejau isgirsti
QUOTE(superlaiminga @ 2010 03 06, 15:54)
Oi, oi, oi. Neklaidinkite žmonių. Stokojate tam tikrų žinių. Kalba - tai ne tik ekspresyvi kalba. Kalba neatsiejama nuo mąstymo. Gal nežinote, bet kurčias vaikas irgi mąsto. Net jei negali kalbėti burnyte. Jis mąsto. Negalėti perteikti savo minčių - klaiku. o gestai padeda kalbėti ir neturint galimybės susikalbėti burnele. Gestai ne stabdo kalbos raidos. Ją skatina, nes ksatina mąstymą. Vieni kurčių ar neprigirdinčių vaikų tėvai nemokina savo vaikų gestų ir nebando su jais komunikuoti pagal realias galimybes, laukia operacijų. Kiti, tuo tarpu, belaukdami operacijų, mokosi visa šeima gestų, kad tik galėtų bendrauti su vaiku. Nes bendravimas tarp vaikų ir tėvų - darnios asmenybės pagrindas. o apskritai reikia atminti, kad kalbos raida yra labai individuali. Ir tik nekompetentingas logopedas atranda kalbos raidos problemų ten,
kur jų nėra,ypač jei vaikui dar nėra 3 metų.
Gestų kalbos bičiuliai - labai sąmoningi ir rūpestingi tėvai. Nes jie nelaukia, kol jų vaikų kalbos padargai susiformuos. Jie įduoda instrumentą, su kuriuo vaikas geba elgtis net nesulaukęs pirmojo gimtadienio. O svarbiausia, kad tai skatina bendravimą visoje šeimoje, vadinasi telkia šeimą.
Pralinksminot su paskutiniais sakiniais.
Aš tai žinau, o Jūs? Todėl, intensyviai besidomėdama apie girdinčių kūdikių gestų kalbos taikymą, šviečiu ir kitus tėvus.
Ramunė Želionienė
Deja, pazistu labai daug mamu, kuriu vaiku kalbos raida iki 3 metu nustatyta kaip suletejusi, nesivystanti ir pan. Ir laime, kad jiems anksti nustato (daznai tai buna gimdymo traumos, tonuso bedos ir pan.)
As labai gerai zinau, kas yra kalbos raidos bedos ir kokios pasekmes eina kartu..noreciau nezinoti

jau 6 metus dirbu su sunum, logopedas, psichologas, spec. pedagogas, mokykla, menu terapija...pagalvbos reikia mustis, ieskoti, bandyti kazkap gauti, jos labai mazai ir sunku gauti (pvz. logopeda, ne poliklinikoje) ir tai tik kalba, as nekalbu apie itaka elgesiui, emocine raida, kalbos suvokimo bedas ir pan. NIEKAM NIEKAM nelinkiu to patirti
QUOTE(superlaiminga @ 2010 03 08, 17:43)
Aš prieš vaiko, toks koks jis yra, bet kokia kaina darymą kaip visi, t.y. normaliu.
Gaila, kad visi kitokie vaikai ir suaugę Jums yra nenormalūs. Su nenormalių žmonių ateitimi.
Gaila, kad visuomenė daro tokį didžiulį spaudimą žmonėms su negale. Žiauriausia yra tai, kad daug, labai daug žmonių, taip niekada ir netaps "normalūs" visuomenės akimis.

deja as is tu, kuri noretu, kad mano vaikas butu toks kaip visi. Jis tikrai nuostabus, sugeba daug ka, ko kiti bendraamziai nemoka..bet tokiam, kaip jis nera mokyklos, kur is jo nesityciotu (pradineje tai galima apsaugoti), visuomene labai ziauri, nors jis nera neigalus, sveikas guvus vaikas, bet visuomene tokius vaikus ir ju tevus tiesiog trina i miltus
Atsiprasau uz komentarus ne i tema, bet manau, kad psichologe turetu zinoti ir situos pasalinius dalykus.Ypac apie pasyvia kalba. Ji gali buti plati, bet ja istraukti i vartojamaja gali uztrukti metus intensyvaus darbo
dar norejau paklausti, ar yra jau vaiku, kurie kalba abiem kalbom ir gestu, ir lietuviu? nes sakinio struktura lietuviu kalbos, linksniavimas, kaitymas skaiciumi ir giminemis yra gana sudetingas reikalas. Kiek supratau gestais rodant nekaitaliojama linksniais?
Del mamyciu, kurios vaikus moko koordinacijos, kalba, uzsiima su jais, manau, kad tai pasirinkimas, svarbu, kad butu sirdingas santykis