Įkraunama...
Įkraunama...

Laukinis paukštis - kaip elgtis?

taip, pritariu Kykutei net labai. bet paukštelį radom katino sužeistą, paskui apžiūrėjau kad ir kakliukas smarkiai apdraskytas buvo... Dieve, kaip širdį skaudėjo, kad gal jei būtume žinoję kaip maitint, tai būtume išgelbėję... visą parą be maisto jis turbūt ir numirė... o gal sužeidimai buvo per daug rimti...
bet radom savaitgalį, ir apskambinau visur kur tik įmanoma, pasirodo NEI VIENAS VETERINARAS NEIŠMANO KĄ PATART, ornitologams nei gamtininkams savaitgalį aišku neprisiskambinau, o BŪTENT VETERINARAS, vienintelis kuris kažką pasakė, patarė girdyt pienu.... dar patikino - KOL KAS TIK PIENU, PASKUI MATYSIT... galiu pasakyt ir kur - Rudaminos veterinarijos klinikoje. paskambinau net į rajoną, nes Vilniuj niekas visiškai nieko negalėjo pasakyt....
aš zyliukui aišku nepyliau į snapą, tik snapuką pamirkydavau... bet jam pasirodo reikėjo duot lervų, kirminukų, įkišt į snapuką.... dabar jau žinau, bet zyliukas ilsisi po lazdynu.... verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(zuikis5 @ 2007 07 24, 12:18)
dabar jau žinau, bet zyliukas ilsisi po lazdynu....  verysad.gif


Nesigraužk, nieko ir taip greičiausiai nebūtų išėję. Nuo likimo nepabėgsi, jam dabar taip geriau. Ot tos katės medžioklės problemų pridaro...
Atsakyti
gal kvailas klausimas, suprantu kad prigimtis kačių tokia, bet kažin ar yra kam pavykę išmokyt katiną, kad paukščių negaudytų? blink.gif mūsų Siamo katinas toks šustras, kad negaliu apsakyt... gaudo viską - peles, varles, paukščius.... net ežį pagautų, jei galėtų.... aš stengiuos susitaikyt su situacija, kad jau taip gamtos sutvarkyta doh.gif bet paukštukų labai gaila.... unsure.gif nebeatiminėju iš jo, nes vis tiek paskui nepavyksta išgelbėt.... bet gi turbūt neįmanoma išaiškint katinui, kad peles gaudytų, o paukščių - ne? wacko.gif mastau.gif
Atsakyti
Šiandien MB parnešė rastą kregždžiuką. Nepaskrenda dar, bet atrodo gana šauniai, žvilga visas..
Gal kas galit patarti kaip jį prižiūrėt? Kuo ir kokiais kiekiais maitinti?
Paskubom nupirkom dzykų, sudaviau pora išžiodinus. Daugiau nieko neišmąstau..
Atsakyti
QUOTE(bambinute @ 2007 09 05, 21:43)
Šiandien MB parnešė rastą kregždžiuką. Nepaskrenda dar, bet atrodo gana šauniai, žvilga visas..
Gal kas galit patarti kaip jį prižiūrėt? Kuo ir kokiais kiekiais maitinti?
Paskubom nupirkom dzykų, sudaviau pora išžiodinus. Daugiau nieko neišmąstau..


Mano balkone prieš kelis metus kregždės paliko dar neskrendantį kregždžiuką, o patys išskrido. Vargšytis mano į kambary atsirado. Nieko neėdė, buvo persigandęs, aš jį nuvežiau į Šiaulių gamtininkų stotį, tolesnio likimo nežinau. Abejoju, ar išgyveno unsure.gif
Atsakyti
Nieko jūs nebandykit, patys nieko nepadarysit. Ir iš kur tas noras laukinius gyvūnus neštis namo? Va, specialistų informacija (apačioje telefonas, pasiskambinkit ir paprašykit pagalbos):

Ką daryti su rastu paukščio jaunikliu
Radę paukščio jauniklį – negirdykite!

Šiomis dienomis, Lietuvos gyvūnų globos draugijos (LGGD) laukinių gyvūnų reabilitacijos skyrius kasdien sulaukia vis daugiau gyventojų atneštų laukinių paukščių jauniklių. Šie jaunikliai dažnai surasti ant žemės, lyg tai – našlaičiai.

Iš tikrųjų, ypatingai retas atvejis kai paukščiai palieka savo jauniklius be globos. Miestuose, suradus ant žemės neskrendantį paukščio jauniklį reikėtų jį įkelti kuo aukščiau į artimiausią krūmą ar medį ir pasišalinti iš tos vietos. Šitaip pasielgę, išgelbėsite paukščiuką nuo kačių nasrų bei kitų pavojų. Neužmirškite, palietus bet kokį laukinį gyvūną, iškart plauti rankas.

Neretai, gyventojai parsineša šiuos „našlaičius“ į namus ir bando juos maitinti bei girdyti. Maitinti – tai dar pusė bėdos – tik reikėtų žinoti kuo, kiek ir kada (batonas – nepilnavertis pašaras). O girdyti – niekada! Reikia žinoti, kad paukščiai į savo lizdą jaunikliams neneša vandens. Paukščiai maitina savo jauniklius tokiu racionu, kuriame vandens poreikis visada būna patenkinamas.

Išsižiojęs paukščio jauniklis laukia pašaro – o ne vandens. Paukščių trachėja atsiveria jų liežuvio pašaknyje. Įlašinus net vieną kitą vandens lašelį jam į snapą, jauniklis paukštis nebus tam “pasiruošęs“ ir vanduo pateks į trachėją, plaučius bei oro maišus. Pasekmės yra labai rimtos komplikacijos, kurių baigtis dažniausiai mirtina.

Šalies ornitologai prašo gyventojų nelįsti prie rastų lizdų, jų neapžiūrinėti, nes po tokių apžiūrinėjimų aplink lizdą lieka numinta žolė ar aplaužytos šakos. Toks lizdas lengvai pastebimas plėšrūnams ir dėl to neretai jų būna sunaikinamas (nepriklausomai nuo to, kas jame – jaunikliai ar dar tik kiaušiniai). Jei kai kurie strazdai, žuvėdros neprašyta svečia nuo savo lizdų gena išmatų „lietumi“, tai pelėdos, plėšrieji paukščiai, gindami savo lizdą kartais atakuoja net jį bandantį apžiūrėti žmogų ir gali gana rimtai sužaloti savo aštriais nagais.

LGGD Laukinių gyvūnų reabilitacijos skyrius dirba be išeiginių dienų, konsultacijas bei pagalbą suteikiame Kaune, tel.: 8-37-363333.

Atsakyti
QUOTE(kykute @ 2007 09 06, 13:41)
Nieko jūs nebandykit, patys nieko nepadarysit. Ir iš kur tas noras laukinius gyvūnus neštis namo? Va, specialistų informacija (apačioje telefonas, pasiskambinkit ir paprašykit pagalbos):


Kykute, kas padaryta, tas jau padaryta. Ką reiškia nebandyti? Išmesti?
Pabandysiu geriau tuoj pat pasukti tavo duotu numeriu, ale kažko abejoju, kad kažkas tam skyriuje elgsis su šiuo kregždžiuku švelniau negu mes.. jeigu aš neteisi - tada labai didžiuosiuosi LGGD cool.gif ..
Atsakyti
QUOTE(bambinute @ 2007 09 06, 19:13)
Kykute, kas padaryta, tas jau padaryta. Ką reiškia nebandyti? Išmesti?
Pabandysiu geriau tuoj pat pasukti tavo duotu numeriu, ale kažko abejoju, kad kažkas tam skyriuje elgsis su šiuo kregždžiuku švelniau negu mes.. jeigu aš neteisi - tada labai didžiuosiuosi LGGD  cool.gif ..


Gerai, kad tu drąsi ir sugebi pamaitinti kręgždžiuką kirmėlėmis, aš nei už ką taip nepadaryčiau... Šaunu, kad jūsų šeima neabėjinga paukšteliui 4u.gif Netiesa, kad paukščiai nepalieka savo paukščiukų, maniškės kregždės išskrido visam ir paliko savo kregždžiuką dėl neaiškių priežasčių likimo valiai, kuris dar nemokėjo skraidyti. Nuo to karto išardžiau kregždžių lizdus ir nebeleidau jų lipdyti. Užtat dabar balandžiai peri, jei bus panašus balandžiukų likimas, teks stiklinti balkoną doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aulina: 06 rugsėjo 2007 - 19:28
QUOTE(aulina @ 2007 09 06, 20:28)
Gerai, kad tu drąsi ir sugebi pamaitinti kręgždžiuką kirmėlėmis, aš nei už ką taip nepadaryčiau... Šaunu, kad jūsų šeima neabėjinga paukšteliui  4u.gif  Netiesa, kad paukščiai nepalieka savo paukščiukų, maniškės kregždės išskrido visam ir paliko savo kregždžiuką dėl neaiškių priežasčių likimo valiai, kuris dar nemokėjo skraidyti. Nuo to karto išardžiau kregždžių lizdus ir nebeleidau jų lipdyti. Užtat dabar balandžiai peri, jei bus panašus balandžiukų likimas, teks stiklinti balkoną  doh.gif


Dėkui už gražius žodžius..
Anyta minėjo, kad kregždės jau turi išskristi, tai gal sakau pastebėjo, kad mažylis silpnesnis, ar ką ir paliko unsure.gif .. Nežinau.. nesinori diskutuoti kai nelabai rauki ta tema..
Žinau tik, kad gamta nemėgsta silpnesnių.. čia tik mes žmonės (ir tai ne visi) gebam užjausti luošą, silpną..
Nebėra jau mano paukštuko, atrodo, kad šiandien buvo toks atkutęs, laipinėjo visur, tiesa, ramiausiai geriausiai jautėsi ant rankų..
Gal permaitinom g.gif , nors pats tiesiog iš rankų jau lervas griebė snapu.. Grįžę radom ant šonelio gulintį..
Kykute, skambinau tavo nurodytu numeriu, ryt žadėjo paukštuką paimti (net gaila buvo, jau suabejojau ar noriu atiduoti), .. tai va, neprireikė..
Atsakyti
QUOTE(bambinute @ 2007 09 06, 22:58)
Nebėra jau mano paukštuko, atrodo, kad šiandien buvo toks atkutęs, laipinėjo visur, tiesa, ramiausiai geriausiai jautėsi ant rankų..
Gal permaitinom  g.gif , nors pats tiesiog iš rankų jau lervas griebė snapu.. Grįžę radom ant šonelio gulintį..


Užuojauta verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(bambinute @ 2007 09 06, 22:58)
Grįžę radom ant šonelio gulintį..


Užuojauta 4u.gif Atsiprašau, gal mano žodžiai ir griežtokai nuskambėjo, bet gan dažnai sulaukiu tokių skambučių "radau kiškutį", "radau paukščiuką"... Ir žmonės tikisi, kad savo šiluma pakeis gamtą ir išaugins laukinį gyvūną. Deja, kaip bebūtų graudu, laukiniai gyvūnai žmonių nelaisvėje neišgyvena – tam reikia labai daug žinių ir patirties. Ir tuo sukelia tik daug daugiau ašarų ir liūdesio juos radusiems žmonėms, kurie tikėjo savo jėgomis. Taip, jėgų ir pastangų sudedama daug, tačiau jos iš anksto pasmerkiamos fiasko. Taip jau yra ir nieko nepakeisit: jei jau kregždė mama paliko savo vaiką, vadinasi jis yra per silpnas išgyventi ir nelabai ką padarysit netgi geriausiais norais vedini.
O dar blogiau, kai namo parsinešamas po krūmu gulintis kiškutis ar vasaros vidury po medžiu gulintis paukštelis – jie elementariai yra per jauni slėptis ir žmonės juos užklumpa belaukiančius savo tėvų. Palikite žvėriukus ten, kur radot – jei taip bus lemta, atsiras jų tėvai ir parsives namo, į aplinką, kur jie išgyvens. Jei nelemta, gamta jais visvien pasirūpins. Tai natūrali atranka. Nebandykit pakeisti pasaulio, po to labai jau skauda širdį... verysad.gif
Atsakyti
Šiandien kalbėjau su žmogum iš LGGD, nupasakojau kaip rūpinomės paukštuku, kuo maitinom. Jis sakė, kad viską darėm gerai, kad negalėjom permaitinti.. vadinasi kažkas kito, vadinasi paukštukas buvo per silpnas.. vis tiek labai gaila..
Atsakyti