Sveikos,
čia gal truputėlį ne šia tema, bet manau, kad bus įdomu. Ieškodama info apie GMP ir MP radau štai ką:
Genų inžinerijos būdu pagaminti nauji organizmai gali pradėti gaminti medžiagas, kurių anksčiau aplinkoje nebuvo. Sukurti virusams atsparūs transgeniniai augalai gali sudaryti sąlygas naujoms virusinėms ligoms atsirasti. Genetiškai modifikuotus produktus reikia vartoti atsargiai, nes daugelis jų gali sukelti alerginių reakcijų.
Genomodifikuotus organizmus kompanijų Nestle, Kolinska, Semper, Friesland Nutrition, Gerber Valio, Nutricia vaikų maiste šių metų birželį aptiko Rusijos laboratorija Biokom. Jos duomenimis, aštuoniuose iš keturiolikos tiriamų vaikų maistelio pavyzdžių transgeniniai komponentai sudarė nuo 50 iki 100 procentų maisto sudėties. Tai nebuvo nurodyta vaikų maisto etiketėse, nors pagal galiojančius ES reglamentus maisto produktai, kuriuose genetiškai modifikuotų organizmų aptinkama daugiau nei 0,9 proc., turi būti paženklinti.
GENETIŠKAI MODIFIKUOTI MAISTO PRODUKTAI LIETUVOS RINKOJE *
ALIEJAI
Brolio, Lankų, Sodžiaus, Kolumbo, Tėviškės, Augalinis aliejus, Dolores, Maxima, Optima linija, Perla, Karolina, Žemaičio, Aukselis, Saulutė, Omili, Huilor, Oilio, Vitela, Luccija, Jasmine, Caroli, Zitos sojų aliejus.
SALDUMYNAI
Šokoladinė plytelė Dinastija, Safari, šokoladiniai vafliai Smakdown, saldainiai Vkus leščiny-siurpriz, šokoladinis kremas Cikonella, riešutinis tepamasis kremas Finetti.
MARGARINAI
Optima linija, Aukselis, Aima, Listte, Extra, Osrini.
MAJONEZAI
Sodžiaus, Provanso.
* Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenys
Papildyta:Jau buvau anksčiau rašiusi, kad mano mažiui jau geras mėnuo ant krūtinėlės atsirado sausos dėmelės, pabertas ir kakliukas. Iš pat pradžių buvo keletas nedidelių sausų lopinėlių, bet paskutiniu metu jų padaugėjo, atsirado ir ant rankytės. Kiek skaičiau, tai atrodo panašu į atopinį dermatitą (taip sakė ir keletas jūsų), bet jam tų sausų dėmių neniežti, ir nėra visiškai išbertas veidukas. Pastarosiomis dienomis, kai mažius karščiavo, jos buvo ryškiai raudonos, dabar vėl išbluko.
Eisim ateinančią savaitę pas gydytoją, ir reiks prašyt siuntimo pas alergologą. Tiesa, tepu Excipial U Lipolotio emulsija.
Kaip jūs manot, jei aš dabar pradėčiau maitinti vien tik MP (tikiuosi, užteks), ta alergija praeitų? (Kol maitinau MP, vaiko kūnelis buvo švarus. ) Ir jei padarytų tyrimus, kam mažius alergiškas, galėčiau vėl pradėdama primaitinti neduoti tų produktų. Ar manot, tai nepadės? Net nežinau, ko griebtis, taip baisiai atrodo jo krūtinėlė. (žinoma, mačius ir baisiau, bet...nesinori , kad ir mano mažiuliui taip būtų).