Norejau pasidalint ir savo patirtimi gyvenant su sociofobija. (Is anksto atsiprasau uz ilga teksta tiesiog manau reikalinga apzvelgt visa istorija tam kad pasakyciau ka noriu).
Si problema man prasidejo nuo kokios 6 ar 7 klases, kai staiga pasijutau kad esu kazkodel nemegstama visoje klaseje ir priejau isvados kad ko gero as tikrai kazkokia netokia

Isejusi i universiteta tikejausi pradeti nauja gyvenima ir gal isaugti is tu problemu. Deja problemos isliko tokios pacios, gal net pablogejo. Nesugebejau susirast nei vieno draugo, net ir pazystamo is simto bendrakursiu gal su kokiais 5 sugebedavau pasisveikinti ar pasikeisti sakiniu. Net ir iejus i auditorija pasakyti labas buvo didziulis issukis del kurio nemiegodavau naktimis. Per paskaitas visa laika tyledavau o jei reikedavo kazka garsiai skaityti isgyvendavau didelia panika ir kita diena dar labaiu vengdavau zmoniu kurie mano supratimu mane eme laikyti dar nenormalesne. Taciau tai nesutrukde man baigti universiteta su apdovanojimu.
Buvo atviras kelias eiti i magistrantura ir gal but kurti rimtesne karjera is to.. Bet negalejau istverti vel susitikti tuos pacius zmones, kurie gal but tikesis is manes daugiau nei as galiu duoti ir turesiu dar daugiau bendrauti, o to as nesugebesiu.. Kita vertus tiesiog norejau pabegti ir pailseti nuo visos tos itampos.. Todel persikeliau gyvent i uzsieni..
Cia pasiseke susirasti darba, ismokau gyvent ant saves, net susiradau vaikina. taciau sociofobija nepabego.. as vis dar zinoma kaip ta keista ar nenormali mergina kuri nekalba arba kalba labia tyliai. Vis dar negaliu uzmegst draugisku ar bent jau kolegisku santykiu, nuolatos bijau, kad zmonems pritruks kantrybes su manimi ir atleis is darbo...
Bandziau eiti pas daugybe psichologu tiek Lietuvoje tiek ir uzsienyje, skaiciau daugybe literaturos.. Taciau priejau isvados kad tradicine psichologija nelabai ka supranta apie sia liga ir tiesiog negali padeti... Bandau dabar daryti kognityvines terapijos senca (Thomas A. Richards Overcoming Social Anxiety Step by Step) ta prasme klausau cd, darau pratimus)... na is to dar turiu siek tiek vilciu kad tai gali kazkuo padeti, nors isgydyti? - nemanau..
Metu begyje jau priejau isvados, kad sios ligos vargiai galima atsikratyti... O ko negali atsikratyti su tuo turi ismokt gyventi... Labia sunku yra eiti kiekviena diena i darba ir jausti geda kad vel ir vel kvailai elgiesi ir tuo paciu negali paaiskinti kitiems zmonems logiskai kodel taip darai.. Taciau zinau kad nera kitos iseities-turi eiti, kad tureciau is ko pragyventi..
Kad ir kenciu keikviena diena psichologiskai, gal but negaliu daryti viska ka noreciau gyvenime, gal but metu begyje praradau daug draugysciu ir gero laiko del sociofobijos.. bet vis tik turiu stoga virs galvos, mylima zmogu, seima, drauge... Gal negaliu varyti dievo i medi... yra daug zmoniu kurie ir to neturi...
Taigi mano patarimas bendraligoniams neieskoti greito ir stebuklingo pasveikimo... tiesiog koncentruokimes ant to ka galime padaryti o ne ant to ko negalim... ir dziaugimes tuo ka turim ...
Sekmes visiems ir stiprybes..