Įkraunama...
Įkraunama...

Testamentas

Dokumentų tvarkymo ir turto registravimo mokesčiai, dovanojimo ar testamento surašymo (paveldėjimo atveju) skiriasi labai nedaug. Jei turtą paveldi ar dovanoja šeimos nariui. Tie mokesčiai gana simboliniai. Deklaruojant (VMI) paveldėtą ar dovanotą turtą kolkas joks mokestis neimamas.
Kas Jums geriau turite nuspręsti patys.( Ar tėvai ramiai jausis padovanoję jums namus, nors patys tenai gyvens? Ar dėl kokių nors priežasčių nepakeis savo valios testamente? Ar testamento niekas nenorės ginčyti?) Šioje situacijoje aibė galimų variantų.
Atsakyti
Laba diena, turiu tokį klausymą:
kokiais budais galima (jeigu galima)kad Tėvai perrašytų namą man,
Tėvas parašė testamentą kad po mirties jo turtas priklausis man, bet kaip žinau jis bet kada gali jį pakeisti (ir tam turiu rimtu priežasčiu juo abiejoti) ir aš nors viską investosiu į namą galiu likti be nieko.
Antras variantas yra dovanojimas, bet tada reikia sumokėti didelius mokiesčius valstybei ir Tėvas lieka kaip ant ledo (šis namas butų jau ne jo)

Taigi klausymas:
ar galima perrašyti namą taip, kad šis namas priklauso man
ir Tėvas gali būti garantotas dėl savo senatvies
(t.y. kad ji nieks negalės išvyti iš namu, apie moralinias garantijas nekalbant nes Tėvams senstant jie darosi nepatiklus)
Jeigu negalėsit man padėti, gal duosite kokia nuorodą kur galiečiau apie tai pasiskaityti.
Atsakyti
Tėvai gali Jums padovanoti pusę namo ar 2/3. Tokiu būdu Jūs tapsite namo bendrasavininkas ir galėsite jį remontuoti, gerinti daikto vertę. Savo dalį tėvai tegu palieka Jums testamentu. Jie bus garantuoti, kad turi savo kampą, o ir Jūs turėsite stengtis, kad jie savo dalies kam kitam nepaliktų. Tėvų dovanos vaikams nėra apmokestinamos.
Atsakyti
Sveiki,
Mano beda tokia: 1982 metais mire tetis.tecio vardu buvo sodas, o su mama kartu jie turejo buta. Dabar buvau notaru biure,kur rado paveldejimo byla, kurioje parasyta,kad as, tecio tevai ir mama paveldim po ketvirtadali. Tada nuejusi i Registru centra susizinojau,kad visa ta turta mama 1999 metais susitvarke ir viskas priklauso jai.
ar duodant i teisma yra galimybe is jos prisiteisti savo dali?Juk yra paveldejimo teises liudijimas,kuriame parasyta,kad esam ipediniai. Viska ji isiteisino,kai as jau buvau pilnamete. Ar galejo ji tai be istatymu apejimu legaliai padaryti?ar nereikejo kitu paveldetoju sutikimo ar kazko tai?
Kur tokiu atveju man kreiptis gal galetumet patarti.
Dekui wink.gif
Atsakyti
Pagal Jūsų papasaklotą situaciją (jei taip ištikro ir buvo) Jūsų mama be įstatymo pažeidimo negalėjo perregistruoti minėto turto.
Jei įpėdinių buvo keli, jie turėjo išreikšti valią dėl palikimo.(atsisakyti savo dalies kito paveldėtojo naudai). Jūs turite teisę kreiptis su ieškiniu į teismą, atsiteisti savo dalį.
Jums reiktų kreiptis į "civilistą" advokatą ar kitą kvalifikuotą teisininką.
ARBA Jei Jūs žinote, ( ar turite pagrindo įtarti) kad galimai buvo suklastoti kokie nors dokumentai (pvz. pareiškimas apie savo paveldėjimo dalies atsisakymą ar kiti svarbūs dokumentai) bei jų pagalba buvo "susitvarkytas" turtas, tai ši veika numatyta LR baudžiamajame kodekse 182 str. "Sukčiavimas" ir 300 str, "Dokumento suklastojimas ir suklastoto dokumento panaudojimas". Senaties terminai šiems nusikaltimams (priklausomai nuo turto vertės) manau dar nėra suėję.
Atsakyti
Norecia suzinoti, jei paliekamas turtas testamentu, po to zmogaus mirties kuris palieka turta , yra imami mokesciai, ir kokia tai butu suma? ar tiesiog parasomas testamentas ir jokiu mokesciu nera?
Atsakyti
Mokesčiai yra imami, pateikiu įstatymo (PAVELDIMO TURTO MOKESČIO ĮSTATYMAS) ištrauką:

6 straipsnis. Mokesčio tarifai
Mokestis apskaičiuojamas procentais nuo paveldimo turto apmokestinamosios vertės taikant šiuos tarifus:
1) jeigu paveldimo turto apmokestinamoji vertė ne didesnė kaip 0,5 mln. Lt – 5 procentai;
2) jeigu paveldimo turto apmokestinamoji vertė viršija 0,5 mln. Lt – 10 procentų.

7 straipsnis. Mokesčio lengvatos
1. Mokesčiu neapmokestinama:
1) vienam sutuoktiniui mirus kito sutuoktinio paveldimas turtas;
2) vaikų (įvaikių), tėvų (įtėvių), globėjų (rūpintojų), globotinių (rūpintinių), senelių, vaikaičių, brolių, seserų paveldimas turtas;
3) paveldimo turto apmokestinamoji vertė, neviršijanti 10 tūkst. litų.
2. Savivaldybės taryba gali atidėti mokesčio sumokėjimo terminus ne ilgesniam kaip vienerių metų laikotarpiui po paveldėjimo teisės liudijimo išdavimo.
3. Savivaldybės taryba savo biudžeto sąskaita turi teisę gyventojams mažinti mokestį arba visai nuo jo atleisti.
Atsakyti
Laba diena, noreciau suzinoti ar imanoma iregistruoti testamenta neissiskyrus tevams, bet vienam is tevu turint konkrecius pageidavimus del turto savo vaiku atzvilgiu. Tevai nesutaria, bet skirtis nepasiryzta. Labai aciu uz atsakyma.
Atsakyti
Testamentu kiekvienas asmuo gali savo asmeninį turtą (arba bendro turto savo dalį) palikti kam tik nori. Jokių kliūčių tam nėra. Antrojo sutuoktinio valia neturi jokios įtakos.
Pasidalinti bendrą turtą galima ir nenutraukus santuokos.
Jei Jūsų tėvas nori palikti savo asmenines nuosavybės teise priklausantį turtą, jo žmonos sutikimas nereikalingas. Jei atskiro turto neturi, testamentu gali nurodyti, kad po jo mirties jo dalis bendrame turte turi atitekti tam ir tam.,
Atsakyti
Situacija tokia:
Mano teta nori padovanoti man puse buto. Puse todel, kad ji beveik pries 3 metus nusipirko tik puse buto. Kita dalis priklauso kitam zmogui. Aisku, kad pagal GPM istatyma as turesiu moketi mokescius. Noreciau suzinoti kiek procentu ir kas ta apmokestinamoji verte? Gal butu naudingiau pirkti man ta puse, bet dar nepraejo 3 metai po tetos pirkimo sad.gif ir ji pirma turi pasiulyti pirkti kitam buto savininkui. Jeigu del mazesniu mokesciu ji prasytu mazos sumos is to zmogaus, jis gali susigundyti nusipirkti ta dali blink.gif o gal nebutu jokios naudos is jos prasomos mazesnes sumos uz buta? vienu zodziu susipainiojau visai.
aciu jei kas pades issinarplioti 4u.gif
Atsakyti
Pardavimo atveju, ji privalės pasiūlyti benrasavininkui. Jis sutiks arba ne. Pigiau parduot nei buvo siūlyta negalės. Dovanojimui bendraturčio sutikimo nereikia.
O dėl mokesčių tai jau mokestinis klausimas. Geriausiai jį gali atsakyti mokesčių konsultantai
Atsakyti
Su vyru statomės namą jo vardu. Jis kartą minėjo, kad parašys paveldėjimą skirdamas po mirties namą savo vaikams(iš pirmos santuokos turi 2 vaikus ir mes auginame vieną bendrą). Praktiškai namą stato jis už savo uždirbtus pinigus, bet dabar gyvename iš mano gaunamų pajamų (t.y. moku už butą, maistą ir t.t.) Kai jis skyrėsi visą turtą paliko žmonai. Ar nebus taip, kad jei jis mirtų aš būsiu išvyta iš mūsų santuokoje pastatyto namo? Ar rašant paveldėjimą reikalingas žmonos sutikimas?
Atsakyti