Įkraunama...
Įkraunama...

Pasiėmėme vaikelį iš vaikų namų

QUOTE(dita3 @ 2005 01 11, 19:04)
Kaip savanaudiska. O tiems, kuriems nepatinka globejai del 500 lt, galiu pasakyti, patys paimkite svetima vaika auginti ir suprasite, uz ka mokami tie 500 Lt.

Na, auginu svetima vaika, ir ka??? blink.gif Butu mano, lygiai taip pat auginciau, maitinciau, i burelius leisciau. Tik va uz nuosava 500 niekas nemoketu. O kad psichologiskai sunku, tai ne visai teisybe. Ir su savais vaikasi pilna psichologiniu problemu. Tik su svetimais vaikasi jos vienokios, o su savais - kitokios tongue.gif

ir siaip, nesuprantu, kodel globejai yra labai privilegijuoti uz tuos, kurie vaikus isivaikina. Ivaikinimas yra zymiai naudingesnis vaikui, o valstybe, priesingai, remia tik tuos, kurie globoja...
Atsakyti
QUOTE(kasiopeja @ 2005 01 20, 11:28)
Na, auginu svetima vaika, ir ka???  blink.gif Butu mano, lygiai taip pat auginciau,

Matyt, kad skirtumas yra, nes aš auginu SAVO vaiką, tegul ir įvaikintą.

QUOTE(kasiopeja @ 2005 01 20, 11:28)
ir siaip, nesuprantu, kodel globejai yra labai privilegijuoti uz tuos, kurie vaikus isivaikina. Ivaikinimas yra zymiai naudingesnis vaikui, o valstybe, priesingai, remia tik tuos, kurie globoja...

Manau, kad privilegijuoti yra įtėviai. Jie turi didžiulę privilegiją: RAMYBĘ - vaikas VISUOMET bus jų.

Globojamų vaikų situacija iš esmės liūdnesnė. Be to, ne visus net galima įvaikinti. Valstybė, beje laiko, kad ji remia globojamus vaikus, o ne globėjus...

Ar daug kas sutiktų globoti pvz. į užsienį nežinia kuriam laikui išvažiavusios arba kalėjime sėdinčios mamos vaiką? Bet kurią dieną biologinė mama gali pasibelsti į duris ir jūsų namai ištuštės. Tokių situacijų pakankamai parodo per televiziją.
Atsakyti
Ute, bet ar prie globojamo vaikelio tu prisiristum maziau, negu prie ivaikinto ar savo? Manau, kad ne smile.gif Tavo meile mazyliui, nesvarbu ar ivaikintam, ar globojamam, butu tokia pati. Bet kodel tada egzistuoja finansine nelygybe? mano nuomone nesvarbu, ar tu globoji, ar isivaikini vaika, tu prisiimi visa atsakomybe uz jo auklejima (islaidas taip pat). Ir jokios diferenciacijos cia neturetu buti...

QUOTE(Ute @ 2005 01 20, 12:36)
Manau, kad privilegijuoti yra įtėviai. Jie turi didžiulę privilegiją: RAMYBĘ - vaikas VISUOMET bus jų.
Ar daug kas sutiktų globoti pvz. į užsienį nežinia kuriam laikui išvažiavusios arba kalėjime sėdinčios mamos vaiką? Bet kurią dieną biologinė mama gali pasibelsti į duris ir jūsų namai ištuštės.  Tokių situacijų pakankamai parodo per televiziją.

O tu 100 proc. isitikinus, kad tikroji vaiko "mama" niekada nepasibels i TAVO duris?

Atsakyti
QUOTE(kasiopeja @ 2005 01 20, 16:25)
Ute, bet ar prie globojamo vaikelio tu prisiristum maziau, negu prie ivaikinto ar savo? Manau, kad ne  smile.gif  Tavo meile mazyliui, nesvarbu ar ivaikintam, ar globojamam, butu tokia pati.
O tu 100 proc. isitikinus, kad tikroji vaiko "mama" niekada nepasibels i TAVO duris?

Dėl prisirišimo tai sudėtinga. Mes prieš įvaikindami globojome, bet nebuvo pagrindo manyti, kad nepavyks įvaikinti, ir ją laikėme savo vaiku.

Kai tvarkėmės dokumentus, tai mus nukreipė į psichologinius kursus ir ten sakė, kad deja, negalima prisirišti prie globotinių kaip prie savų ir net būsimi globėjai tuose kursuose mokomi neprisirišti. Nes būna didelės traumos (tame tarpe ir vaikui) situacijai pasikeitus. Tikrai galiu patvirtinti, nes pažįstama buvo įkliuvusi - biologinė mama pradėjo reikšti teises. Situacija buvo tiesiog žiauri, tik nenoriu be jos sutikimo pasakoti detales.

Rašydama, kad "pasibels į duris" turėjau omeny, kad vaiką atsiims į biologinę šeimą. To tikrai nebijau. O šiaip manau, kad įvaikintam žmogui (nebe vaikui) reikia pamatyti savo biologinius tėvus, kad jis pilnai priimtų savo likimą, pamatytų į ką yra panašus ir kaip angliškai sako "be in peace with yourself" (būtų taikoje su savimi pačiu).
Atsakyti
Bet kodel tada egzistuoja finansine nelygybe? mano nuomone nesvarbu, ar tu globoji, ar isivaikini vaika, tu prisiimi visa atsakomybe uz jo auklejima (islaidas taip pat). Ir jokios diferenciacijos cia neturetu buti...

Aš mielai sutikčiau, kad būtų mokama ir įvaikinusiems smile.gif Bet kaip tada pasipiktintų pvz. mano draugė, kuri yra našlė, viena augina dukrą ir našlaitės pašalpai - deja, labai toli iki 500 litų. sad.gif

Manau, kad tai platesnė problema - žmonės negali normaliai pragyventi (išlaikyti šeimos) iš atlyginimo, pensijos ar pašalpų (pvz. invalidai). Šiuo atveju reikia džiaugtis, kad nors kažkam mokama normali suma (už 500 galima tinkamai išlaikyti vaiką). O mes bent jau džiaugiamės, kad po 50 litų pradėjo mokėti smile.gif
Atsakyti
mano nuomone nesvarbu, ar tu globoji, ar isivaikini vaika, tu prisiimi visa atsakomybe uz jo auklejima (islaidas taip pat). Ir jokios diferenciacijos cia neturetu buti...

Jei nebūtų skirtumo, tai ir nebūtų globa ir įvaikinimas atskirti. Šiaip tai vaikus išlaiko tėvai. Tiems tėvams, kurie įrodo, kad nepajėgia išsilaikyti patys ir išlaikyti savo vaikų, valstybė skiria socialines pašalpas. O vaikus, kurie neturi tėvų, išlaiko valstybė. Globojami vaikai neturi tėvų. Globėjai nėra tėvai, o tik žmonės, apsiėmę auginti ir auklėti vaiką savo šeimoje. Todėl natūralu, kad globojamą vaiką, neturintį tėvų, turėtų išlaikyti valstybė. Kiek suprantu, globėjai rinkdamiesi globoti, o ne įvaikinti, neprisiima tėvų pareigų išlaikyti vaiką, bet ir neįgyja tėvų teisių į išlaikymą ir priežiūrą iš vaikų.
Jei yra šios dvi alternatyvos, tai kievienos šeimos teisė rinktis tą, kuri jam priimtinesnė.

Atsakyti
Ute, labai logiskai viska i lentyneles sudeliojai. Dabar tikrai sutinku su tavim.
Atsakyti
QUOTE(aifa @ 2005 01 20, 22:46)
Globojami vaikai neturi tėvų. Globėjai nėra tėvai, o tik žmonės, apsiėmę auginti ir auklėti vaiką savo šeimoje. Todėl natūralu, kad globojamą vaiką, neturintį tėvų, turėtų išlaikyti valstybė.

O va su situo nesutinku. Jei jau apsiimi globoti vaika, tai buk malonus, pasirupink ir pinigais tam vaikui islaikyti. Ir prisiimk visa rizika, kad tu "investuosi" i vaika, o veliau galbut atsiras tikrieji jo tevai. Juk tai yra samoningas sprendimas, niekas varu nevaro...

Atsakyti
QUOTE(kasiopeja @ 2005 01 21, 09:09)
O va su situo nesutinku. Jei jau apsiimi globoti vaika, tai buk malonus, pasirupink ir pinigais tam vaikui islaikyti. Ir prisiimk visa rizika, kad tu "investuosi" i vaika, o veliau galbut atsiras tikrieji jo tevai. Juk tai yra samoningas sprendimas, niekas varu nevaro...

O man visai tinka ir patinka dabartinė tvarka. Tie, kas nori vaiko (su visais tėvų įsipareigojiamis) - gali įsivaikinti. Tie, kas turi noro ir jėgų prižiūrėti ir auklėti, tačiau neturi lėšų arba nenori tevų įsipareigojimų, gali apsiimti globoti. O tie, kurie turi lėšų, bet nenori nei globoti, nei įsivaikinti - gali aukoti vaikų namams.
Esant tokioms alternatyvoms padaugėja norinčių ir galinčių paimti vaiką iš vaikų namų žmonių ar šeimų. O tiek įvaikinimo, tiek ir globos atveju vaikas tikrai gauna daugiau, nei augdamas vaikų globos namuose. Be to, yra vaikų, kurie negali būti įvaikinami, o gali būti tik globojami. Todėl globos ir įvaikinimo galimybių buvimas yra labiau naudingas vaikams. Ir reikalavimas kažkokių "vienodų" sąlygų tiems, kurie augina savus, įvaikina ir globoja yra labai nelogiškas. Valstybė iš principo yra lėšų perskirtymo institucija, kuri surinkusi iš geriau gyvenančių užtikrina tam tikrą pagalbą labiau socialiai pažeidžiamiems. O tėvų (įtėvių) neturintis vaikas yra tikrai labai socialiai pažeidžiamas.

Beje, jei yra tarp globojančių žmonių, kurie gali ir nori išlaikyti vaiką iš savų lėšų, tuos 500 Lt gali dėti į vaiko sąskaitą. Per 18 metų nemaža susma susidarys - turės tas vaikas gyvenimo pradžiai.
Atsakyti
sad.gif Bet kaip butu skaudu, tevai deda, o vaikas suauges tuos pinigus ne viena, tikrai ne viena tukstanti isleidzia per pora menesiu, tuo momentu labai svarbus jauciasi, juk tiek pinigu turi..O po to/////// Mama, atleisk jei dar gali?????????????
Kas taij? cia is patirties kalbu..... doh.gif blink.gif
Atsakyti
Iš karto atsiprašau blush2.gif , kad šiek tiek keičiu temą, bet gal atsiras pamąstymų susijusių su mano klausimu.

Esu jauna, su vyru neseniai susituokėme, nors jau ilgai draugavome. Šiuo metu vaikų dar neplanuojame, bet jau senokai pradėjome kalbėti apie įvaikinimą.

Tiesiog norėčiau padiskutuoti, kas lemia žmogaus apsisprendimą padėti tiems paliktiems vaikučiams? Juk čia renkasi įtėviai ir globėjai. Taigi, būčiau dėkinga tiesiog už išsakytą nuomonę smile.gif

Atsakyti
Mums lėmė tai, kad savų negalime turėti.
Atsakyti