Įkraunama...
Įkraunama...

šv. Mato vidurinė mokykla

[quote=naitas,2011 11 08, 20:50]
hmm.. nežinau kaip čia yra. Kiek teko bendrauti su Kauno Švietimo skyriaus tarnautojais, tai jie sakė, kad šita mokyklų pertvarka yra patvirtinta Vyriausybės, Seimo, ir kad neišvengiamai dauguma didelių vidurinių mokyklų netenka 11 ir 12 klasių, lieka geriausiu atveju 10 klasių, o kai kur net ir 8 klasės, t.y. tampa progimnazijomis. Viską motyvuoja tuo, kad per 6 ar 7 metus emigravo apie 30 tūkstančių vaikų ir mokytojams tenka per mažai vaikų. Tuomet mažina mokyklas, koncentruoja.

Bet prie ko cia privati ir Katalikiska? O kur valstybines mokyklos? Man labai juokingai skamba kitas steigejas, kiek tas antras steigejas prisidejo prie mokyklos geroves? Na cia as gal ir ziauriai? Bet man labai skaudu, kad salia mokykla, o reikia vezioti vaikus i miesta sad.gif. Noretusi, kad mokykla butu pasaulietiska, globali, atvira visuomenei. Uzsisvajojau smile.gif

Atsakyti
QUOTE(faifa @ 2011 11 08, 22:09)
Bet prie ko cia privati ir Katalikiska? O kur valstybines mokyklos? Man labai juokingai skamba kitas steigejas, kiek tas antras steigejas prisidejo prie mokyklos geroves? Na cia as gal ir ziauriai? Bet man labai skaudu, kad salia mokykla, o reikia vezioti vaikus i miesta sad.gif. Noretusi, kad mokykla butu pasaulietiska, globali, atvira visuomenei. Uzsisvajojau smile.gif

aha, aš šito irgi klausiau. Nes kiekvienoj mokykloj buvo atvažiavę Švietimo skyriaus darbuotojai ir galėjom klausinėti. Mano vaikas lanko kitą mokyklą, bet man šita mokykla yra gan žinoma.
Taigi, KODĖL vyksta šitas pakeitimas? Todėl, kad jeigu ši mokykla lieka valstybine, tai jai paliekamos tik 10 klasių. O kadangi atsirado dar vienas steigėjas - bažnyčia, tai Kauno miesto savivaldybė sutinka perleisti šitą mokyklą į privačias rankas. Ir tada Kauno miestas net nesigilins, ar mokymo lygis atitinka kokias tai normas bigsmile.gif tiesiog, yra mokykla, yra mokiniai, vadinas, viskas gerai. Kaip rinkoje - pasiūla ir paklausa.
Tai va. ši mokykla tampa privačia, ir ji bus išlaikoma iš valstybės skiriamų krepšelių už kiekvieną mokinį ir tėvų sumokėtų įmokų, bei mums nežinot - kokiu dydžiu prisidės bažnyčia. Tik man keistas čia bažnyčios finansinis indėlis, nes pati semia iš LR biudžeto - yra nustatyti kunigų atlyginimai, pensijos, visokios kitos socialinės garantijos.. ir kodėl bažnyčiai dabar taip įdomu ir reikalinga pasidarė turėti mokyklą?? g.gif Vilkaviškio vyskupija ima šitą mokyklą ir dar vieną, kažkokią iš Alytaus.
Taigi, kai mokykla privati, tai jos išlaikymu, apkūrenimu, bet kuo NEBESIRŪPINA Savivaldybė. Tik paskiria krepšelius pagal mokinių skaičių ir viskas. Nes kai kitos mokyklos neturi iš ko susimokėti komunalinius mokesčius, tai tada Savivaldybė turi finansuot iš savo lėšų, imti paskolas ir pan.. o čia - atidavė, ir taip sumažino savo išlaidas. Dar neaišku, ką už tai gauna iš Vilkaviškio Vyskupijos.. bet čia mums jau nesužinot...

o kodėl važiuosit į miestą? Jeigu nustatys apie 1 tūkst litų, tai maždaug 100 litų mėnesiui.. tai tiek išleis vaikai mikriukui ir pakeliui kokiems nors kebabams.. tai gal geriau susimokėt tą 100/mėn ir likti čia g.gif
Atsakyti

o kodėl važiuosit į miestą? Jeigu nustatys apie 1 tūkst litų, tai maždaug 100 litų mėnesiui.. tai tiek išleis vaikai mikriukui ir pakeliui kokiems nors kebabams.. tai gal geriau susimokėt tą 100/mėn ir likti čia g.gif
[/quote]

Musu seima nera religinga (pasaulietisku paziuru wink.gif ir visai nesinori, kad tai butu brukama prievarta. Dabar vaikai mokykloj verciami rytais melstis, pamoku metu vedami i baznycia, negali rinktis etikos ar tikybos sad.gif.
Finansiskai mes isgalim vaikus vezioti i kita mokykla, vardan kokybes. Na, o 100 Lt menesiui kainuoja Jezuitu gimnazijoj, o ar galima lyginti kokybe???? Nebe reikalo astuntokai bega is sios mokyklos sad.gif. O ir 100 Lt cia neuzteks, jai visi mokyklos vaikai moketu po 100 Lt, tuomet mokykla issilaikytu, bet mokykloje nemazai socialiai remtinu seimu, kazkam skirtuma reikes padengti ir nelabai as tikiu direktores zodziais, kad prisides baznycia.
Atsakyti
QUOTE(faifa @ 2011 11 09, 17:12)
Musu seima nera religinga (pasaulietisku paziuru wink.gif ir visai nesinori, kad tai butu brukama prievarta. Dabar vaikai mokykloj verciami rytais melstis, pamoku metu vedami i baznycia, negali rinktis etikos ar tikybos sad.gif.
Finansiskai mes isgalim vaikus vezioti i kita mokykla, vardan kokybes. Na, o 100 Lt menesiui kainuoja Jezuitu gimnazijoj, o ar galima lyginti kokybe???? Nebe reikalo astuntokai bega is sios mokyklos sad.gif. O ir 100 Lt cia neuzteks, jai visi mokyklos vaikai moketu po 100 Lt, tuomet mokykla issilaikytu, bet mokykloje nemazai socialiai remtinu seimu, kazkam skirtuma reikes padengti ir nelabai as tikiu direktores zodziais, kad prisides baznycia.

Man irgi bažnyčia tol miela, kol nereikia per prievartą su ja bičiuliautis.

Nežinau kaip pas Jus klasėj pasidalintų vaikai, jeigu reiktų rinktis etika ar tikyba. Bet mūsų klasėj kitoj mokykloj ir neverčiami vaikai praktiškai visi pasirinko tikybą. Toliau kalbant apie tikybos reikalingumą mokykloj, tai aš asmeniškai manau, kad tai yra TUŠČIAS laiko gaišinimas po pamoką per savaitę. Ir taip keturis metus doh.gif o sako, kad ketvirtaisiais metais dar ir visi sekmadieniai bus užrakinti bažnyčios klebonijoj doh.gif
Nes kai paskaitau vertinimų knygelėj apie programą, kokią eitų jeigu būtų vaikas pasirinkęs etiką, tai ten yra ir bendravimas, ir nuomonės išklausymas, ir konflikto sprendimas ir visi tikrai reikalingi vaikui dalykai. Tuo tarpu tikybos plane - tuščios eilutės.. ką noriu, tą dainuoju.. Būdavo gi senais laikais - reikia susitvarkyt komunijos reikalus, atvaikšto per vasarą dvi savaites savo parapijoj, ir baigta.

Jėzuitų gimnazijoj irgi turėtų būti maldų. Juk jie - jėzuitai. Minėjot kokybę.. nesuderinama rolleyes.gif Jūs teisi.
Atsakyti
QUOTE(naitas @ 2011 11 09, 18:48)
Man irgi bažnyčia tol miela, kol nereikia per prievartą su ja bičiuliautis.

Tai kodėl renkatės katalikišką mokyklą, jeigu bažnyčia jums - prievarta? Juk pavadinimas sako, kad ji "specializuota" biggrin.gif , tai panašiai kaip lankytumėt Naujalio gimnaziją nenorėdami muzikuoti ar Dailės - nenorėdami piešti..
Mano vaikai atėjo į šitą mokyklą būtent todėl, kad ji katalikiška. Tačiau jau per pirmus susitikimus nustebindavo klasių auklėtojos savo kalbos pradžioje ramindamos tėvus"nebijokit, nieko čia tokio ta katalikiška", "nieko čia pas mus per daug kitaip.." Ir tikrai tas "nieko kitaip" tęsėsi metų metais. Nebuvo ten bendro susitarimo pačiam kolektyve (pedagogų) kokią bendruomenę jie norėtų ugdyti - pasaulietinę ar katalikišką.
Galiu tik pasakyti, kad pradinėse mokyklose, kurias anksčiau lankė mano dukros ir dabartinėse jų gimnazijose dvasingumo žymiai daugiau, nei radom šv. Mato mokykloje. Permainų čia tikrai reikėjo ir kažkodėl manau, kad jo bus tik į gera 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(dahlia+++ @ 2011 11 10, 09:49)
Tai kodėl renkatės katalikišką mokyklą, jeigu bažnyčia jums - prievarta? Juk pavadinimas sako, kad ji "specializuota"  biggrin.gif , tai panašiai kaip lankytumėt Naujalio gimnaziją nenorėdami muzikuoti ar Dailės - nenorėdami piešti..

O ar yra pasirinkimas Panemuneje? Siaip, kiek atsimenu, steigiant katalikiska mokykla, zadejo, kad katalikybes daug ir nebus. Tai dare, tik tam, kad issaugotu 5 klases. Eilini karta tevai buvo apgauti sad.gif
Atsakyti
QUOTE(dahlia+++ @ 2011 11 10, 10:49)
Tai kodėl renkatės katalikišką mokyklą, jeigu bažnyčia jums - prievarta? Juk pavadinimas sako, kad ji "specializuota"  biggrin.gif

hmm.. kodėl sakot, kad aš renkuos? g.gif aš taip nesakiau. Mane domintų šita mokykla, galbūt, jeigu ji būtų su 12 klasių ir būtent nekatalikiška. Nes katalikiškumo joje tiek, kiek pas mane balerūniškumo.
Ir kodėl jie teigia, turėdami valandą ar dvi per savaitę tikybos pamokas, kad jie yra katalikiški? Galbūt jie yra matematiški.. lietuviški.. ar chemiški.. šitų pamokų vaikai turi daugiau.

QUOTE(faifa @ 2011 11 10, 22:28)
O ar yra pasirinkimas Panemuneje? Siaip, kiek atsimenu, steigiant katalikiska mokykla, zadejo, kad katalikybes daug ir nebus. Tai dare, tik tam, kad issaugotu 5 klases. Eilini karta tevai buvo apgauti sad.gif

būtent. Tapo katalikiška tik pavadinimu, o realiai prastūmė chaltūrą, nes reikėjo išsaugoti klases, t.y. krepšelius.
Atsakyti
QUOTE(faifa @ 2011 11 10, 20:28)
O ar yra pasirinkimas Panemuneje?

Yra, ne taip ir toli Vaidoto iki 10 kl. berods.

QUOTE(naitas @ 2011 11 08, 21:20)
- yra nustatyti kunigų atlyginimai, pensijos, visokios kitos socialinės garantijos..  ir kodėl bažnyčiai dabar taip įdomu ir reikalinga pasidarė turėti mokyklą??  g.gif  Vilkaviškio vyskupija  ima šitą mokyklą ir dar vieną, kažkokią iš Alytaus.

Klausimą galima ir apversti. Kodėl mokyklai naudinga būti katalikiška? Jokia vyskupija tikrai nesigviešia jokios mokyklos. Šitai sakau visu tikrumu. Nes tai ne tik įdėti pinigai, bet ir rizika, kad dėl visų negerovių tampys ir Bažnyčios vardą ir t.t. ir pan. (kas iš esmės ir vyksta šioje temoje). Paprastai tai būna bendruomenės siekis, kuriam vyskupija įvertinus situaciją atsiliepia arba ne. O kad kažkam labai siūlytų ir prašytų - "mes jum pinigus, jūs tik būkit katalikiška" girdėt neteko. Tai yra abipusė sutartis, bet iniciatorius ne kažkokia vyskupija būna. Kunigų atlyginimai, beje nėra nustatyti. Kunigas gali gauti nustytą atlyginimą ne už tai, kad jis kunigas, o kad dirba kažkokiose oficialiose pareigose. Nieko naujo. Taip kaip man nėra atlyginimo už tai, kad aš ištekėjus, bet moka ten, kur esu oficialiai įsidarbinus.
Kas čia dar - ai pagyvensit pamatysit, nereikia turėti išankstinio nusistatymo, kad jei kažkas nepavyko lig tol, niekad nepavyks ir ateity. Gal ir nepavyks. Bet nereikia turėt nusistatymo prieš žmones, kurie nori ir nuoširdžiai dirba, kad kažkas keistųsi. Ne kad būtų blogiau, o kad geriau. O idėjinių ir beidėjinių yra visur. Vieni stengias, kiti tas pastangas su žemėm sumaišo... gyvenimas. Bet nereikia tam statyt išankstinio nusistatymo barjerų. Teko dalyvaut konferencijoje "Prisijunk tarnystei" joje, kur vaikai buvo supažindinam su savanoryste užsiimančiomis organizacijomis. Nemaža dalis aišku išsibėgiojo iki galo, penktadienis. Bet man asmeniškai tikrai graži ir verta dėmesio iniciatyva, labai rimtai ir atsakingai paruošta. Netasant nei "katalikiškumo", nei "matematiškumo" nei "muzikiškumo" nei dar kažko. Nors kanklėmis groję mergaitės sužavėjo.
Tai va tiek. Na nors kuom nors juk galima ir pasidžiaugt, ar ne... :]
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo hi :): 12 lapkričio 2011 - 18:52
smile.gif+2011 11 12, 19:43-->
QUOTE(hi smile.gif @ 2011 11 12, 19:43)
Yra, ne taip ir toli Vaidoto iki 10 kl. berods.
Klausimą galima ir apversti. Kodėl mokyklai naudinga būti katalikiška? Jokia vyskupija tikrai nesigviešia jokios mokyklos. Šitai sakau visu tikrumu. Nes tai ne tik įdėti pinigai, bet ir rizika, kad dėl visų negerovių tampys ir Bažnyčios vardą ir t.t. ir pan. (kas iš esmės ir vyksta šioje temoje). Paprastai tai būna bendruomenės siekis, kuriam vyskupija įvertinus situaciją atsiliepia arba ne. O kad kažkam labai siūlytų ir prašytų - "mes jum pinigus, jūs tik būkit katalikiška" girdėt neteko. Tai yra abipusė sutartis, bet iniciatorius ne kažkokia vyskupija būna. Kunigų atlyginimai, beje nėra nustatyti. Kunigas gali gauti nustytą atlyginimą ne už tai, kad jis kunigas, o kad dirba kažkokiose oficialiose pareigose. Nieko naujo. Taip kaip man nėra atlyginimo už tai, kad aš ištekėjus, bet moka ten, kur esu oficialiai įsidarbinus.
Kas čia dar - ai pagyvensit pamatysit, nereikia turėti išankstinio nusistatymo, kad jei kažkas nepavyko lig tol, niekad nepavyks ir ateity. Gal ir nepavyks. Bet nereikia turėt nusistatymo prieš žmones, kurie nori ir nuoširdžiai dirba, kad kažkas keistųsi. Ne kad būtų blogiau, o kad geriau. O idėjinių ir beidėjinių yra visur. Vieni stengias, kiti tas pastangas su žemėm sumaišo... gyvenimas. Bet nereikia tam statyt išankstinio nusistatymo barjerų. Teko dalyvaut konferencijoje "Prisijunk tarnystei" joje, kur vaikai buvo supažindinam su savanoryste užsiimančiomis organizacijomis. Nemaža dalis aišku išsibėgiojo iki galo, penktadienis. Bet man asmeniškai tikrai graži ir verta dėmesio iniciatyva, labai rimtai ir atsakingai paruošta. Netasant nei "katalikiškumo", nei "matematiškumo" nei "muzikiškumo" nei dar kažko. Nors kanklėmis groję mergaitės sužavėjo.

Labai graziai ir daug... O as manau, kad ne katalikybe lemia zmogaus elgesi. As ir be baznycios sugebu laikytis desimt dievo isakymu, ko negali pasakyti apie daugeli tikinciuju, bei jos skleideju sad.gif.
Jai esat is Panemunes, manau suprantat, kad Vaidoto mokykla ne pasirinkimas sad.gif. O katalikiskos ir privacios mokyklos pasirinkimas nezada nieko gero socialiai remtiniems ir kito tikejimo mokiniams, o tokiu tikrai yra.

Atsakyti
QUOTE(faifa @ 2011 11 15, 18:00)
<{POST_SNAPBACK}>O as manau, kad ne katalikybe lemia zmogaus elgesi. As ir be baznycios sugebu laikytis desimt dievo isakymu,

Be Bažnyčios sunkoka laikytis bent trečio Dievo įsakymo. tongue.gif O ir šiaip - ne tobulųjų gi tai bendruomenė, ne tobuliesiems ir išpažintis egzistuoja. Tobuliems nereikia Bažnyčios. Kai jau jauties tobulas, tai tikrai "amen"... neteisinu čia jokių negerovių, bet visi esam žmonės. Net katalikai. lotuliukas.gif Na bet čia kol kas apie mokyklą berods, o ne visuotinę Bažnyčią.

Tiksliau - ne užrašas "katalikybė". Ypač ne tai, kaip Dahlia sakė "nebijokit, nieko čia tokio ta katalikiška", "nieko čia pas mus per daug kitaip..", nu tai tada tikrai nėra ko norėt... O va ta tikroji, jei taip imt iš esmės ir iš širdies, vis tik gali. Nes susiję su žmogaus vertybėm. Gyvenu, vaikai mokos ne Panemunėj, bet šiemet susipažint su Panemune šiek tiek tenka. Ir gražia prasme taip pat. Na negali gi visi blogi būt. :] Dėl paskutinio sakinio irgi per mažai kompetetinga diskutuot, bet man atrodo, kad šitas klausimas kažkaip vis tik turėtų būti išspręstas. Kažkaip prisiminiau, kad mano dėstytojas pasakojo, kaip mokės apskritai kitos religijos mokykloj augdamas (ne LT). Ir niekas jo tokiu kaip "pavadinime" ten nepadarė. Tiesiog ėjo į mokyklą tos bendruomenės, kur tas tikėjimas buvo labiausiai paplitęs. Suprantu, kad gal idealizuotai aš čia, bet kuriant ateitį vis tiek reikia kurt ir gražią viziją, planuot kažką gero, nes jei kursi "visi kiaulės, nieko nebus" tai akivaizdu, kad net nėr "ant ko" kažkam geram kurtis. Kitas sprendimas būtų dešimtmetė... na nebūna sprendimo matyt ten kur daug žmonių, kad jis būtų idealus visiems. Ramiau ir ta mokykla gyventų, jei nieko judint nereiktų ir būt kaip buvę su struktūrom ir t.t. Bet mūsų švietimo sistema taip palikt nebeleidžia. Čia dar vis tiek kažkokios aukštesnės kokybės bando siekt (kas nuoširdžiai kas ne ir kad tai svarbu atskiras klausimas, o kitos va apskritai uždarinėjamos, jungiamos... Gal baigiu...ir taip jau nemažai pasireiškiau. Būkit. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo hi :): 15 lapkričio 2011 - 19:19
smile.gif+2011 11 15, 21:08-->
QUOTE(hi smile.gif @ 2011 11 15, 21:08)

arba Jūs esat tikybos mokytoja, arba pagal sąrašą praėjusi Seimo narė. Viena ir antra reiškia nutolimą nuo realybės. Nusileiskit ant žemės. Irgi - Būkit.
Atsakyti

Klausimą galima ir apversti. Kodėl mokyklai naudinga būti katalikiška? Jokia vyskupija tikrai nesigviešia jokios mokyklos. Šitai sakau visu tikrumu. Nes tai ne tik įdėti pinigai, bet ir rizika, kad dėl visų negerovių tampys ir Bažnyčios vardą ir t.t. ir pan. (kas iš esmės ir vyksta šioje temoje). Paprastai tai būna bendruomenės siekis, kuriam vyskupija įvertinus situaciją atsiliepia arba ne. O kad kažkam labai siūlytų ir prašytų - "mes jum pinigus, jūs tik būkit katalikiška" girdėt neteko. Tai yra abipusė sutartis, bet iniciatorius ne kažkokia vyskupija būna.
[/quote]

O as netikiu, kad vyskupija "nesigviesia" mokyklos, nes daugelis sprendimu kelia itarimu. Direktores nenoras dalyvauti diskusijoje su tevais, pedagogu neinformavimas ir kitokio mokyklos statuso nesvarstymas. Juk apie tai kalba ir pedagogai, ir tevai.
Be to teko matyti, kaip buvo daromas spaudimas, kitai Panemunes mokyklai. Pedagogai buvo bauginami, kad mokykla uzdarys, jai netapsit katalikiska. Nors nebuvo savivaldybes jokiu sprendimu del mokyklos uzdarymo, mokiniu mokyklai netruko. Ir siandien si mokykla sekmingai dirba smile.gif.
As visgi laikausi nuomones, kad PRIVATI katalikiska mokykla, tai tinkama vieta mokiniu diskriminacijai. Kalbat apie grazias idejas labdarai, paziuresim, kaip ateityje mokykla pasielgs su nemokiais mokiniais. O kokia garantija, kad i mokykla priims mokinius kitos religijos. Dabar testuojami penktokai. Per susirinkima kapaljonas kalba apie bendruomenes susitelkima, o ar tai nera bendruomenes suskaldymas.
Manau, kad tikejimo tradicijos turetu buti paliktos seimai.

Atsakyti