Va radau knygute kur paaiskinta kodel reiketu vengti valgyti tam tikru maisto produktu. Mums cia isduoda vos ne visa biblioteka, tai kol po to ka susirandi...
Taigi, ko reiketu vengti ir kodel (bandysiu verst is anglu kalbos):
na jau kaip visi zinom, alkoholio ir rukymo, cia manau, net versti nereiketu;
toliau kofeinas - daugiau nei 300mg per dieda padidina rizika persileisti, rizika, kad vaiko svoris bus labai mazas gimimo metu;
pastetas (mesos, zuvies ar darzoviu) - jie gali tureti listerijos bakterija, kuri gali sukelti persileidima, issigymimus arba prieslaikini gimdyma;
zemes riesutai ir jo produktai (t.y.,sviestas, aliejus ir pan) - nerokomenduojami nescioms, kurios pacios ar kas nors is seimos nariu serga astma, egzema arba alergija nuo maisto;
suriai su pelesiais (tokie kaip camembert, stilton, brie) - nepasterializuoti suriai savo sudetyje gali tureti listerijos bakterija;
zalia arba puszale mesa ir paukstiena, kepenys ir jo produktai - reiketu vengti nevirtu ir rukytu kumpiu, taip pat ir desru (salami), nes jie savo sudetyje gali tureti listerijos bakterija. Mesa ir paukstiena turi buti labai gerai isvirta, kad neliktu pavojaus pasigauti jokios bacilos. Taip pat didelis kiekis vitamino A, kurio turtingos kepenys ir jo produktai, nestumo metu gali buti toksiski;
zali ar skystai virti kiausiniai ir ju produktai - juose gali buti bakterija salmonele arba tiesiog jie gali kaip anglai sako upset stomach, t.y. paleisti vidurius;
dideles riebios zuvys, zalia zuvis ir juros gerybes - riebios zuvys yra sveikos musu sirdziai, taciau nescios moterys turetu vengti dideliu riebiu zuvu, tokiu kaip rykliai ar kardzuves, nes jos maitinasi kitomis zuvimis ir savo sudetyje gali tureti didele koncentracija 'mercury' (nepykit neturiu su savim zodyno dabar, net nezinau kaip isversti), kuris gali pakenkti vaiko nervu sistemai. Tokios zuvys kaip skumbre, silke ar sardine yra gerai, tik jos turi buti gerai termiskai apdorotos. Reiketu vengti zalios, sudytos, rukytos ar vytintos zuvies, taipogi juros gerybiu (tokiu kaip austres, krevetes), nes ju sudetyje gali buti ta pati listerijos bakterija. Taip pat reiketu riboti tuna,savaites porcija yra 4 porcijos po 140g koncervuoto tuno ir 2 porcijos po 140g sviezio tuno file;
nepasterializuoti pieno produktai ir suriai(t.y. tepami), neplauti ar blogai nuplauti vaisiai ir darzoves,kuriu vaisius yra po zeme (t.y. burokeliai, bulves ir pan.) - jie savo sudetyje gali tureti taksoplazmozes bakterija, kuri gali sukelti persileidima arba issigymimus.
Taigi, visus maisto produktus galima valgyti tikreikia juos gerai nuplauti termiskai apdoroti ir valgyti su saiku ir viskas bus sveika