QUOTE(noanoa @ 2007 10 04, 19:40)
Gal kas galit ir man i az parasyti Abraicio el.pasta,nes KMUK tinklapyje irgi neradau.

!
Pasitikrink AŽ
Papildyta:
[quote=Diija,2007 10 04, 19:01]

Nežinau, gal aš ne pakankamai atidžiai skaičiau straipsnius (tarp jų ir Dr. Abraičio tiriamas darbas), bet niekur neradau parašyta, kad šis sindromas įtakoja pastojimą

Atsiprašau jei esu neteisi ir dar klaidinu kitus

Bet tikrai esu skaičiusi tik apie jo įtaka vaisiaus išnešiojimui (t.y. jo neišnešiojimui), o ir apie tai, kad šis sindromas gali suketi daugybę kitų ligų tokių kaip trombozė, širdies ir smegenų ligos.
1 PRIEDAS.
Antifosfolipidiniai antikūnai.
Antifosfolipidiniai antikūnai yra autoantikūnai veikiantys prieš organizmo fosfolipidus (dalis
ląstelių mambranos) arba baltymus, kurie suriša fosfolipidus. Du pagrindiniai antifosfolipidiniai
antikūnai: antikardiolipininiai antikūnai ir lupus antikoaguliantas. Antifosfolipidiniai antikūnai
randami 50% sergančių SRV vaikų, tačiau gali būti randami ir prie kitų autoimuninių ligų, įvairių
infekcijų ir net prie neišaiškintų ligų. Šie antikūnai didina trombų susidarymo galimybę
kraujagyslėse ir yra siejami su tokiomis ligomis kaip arterijų ar venų tromboze, žemu trombocitų
8 12/2003
kiekiu (trombocitopenija), migreniniais galvos skausmais, epilepsija, livedo retikularis (odoje
atsirandačiomis rausvomis dėmelėmis). Dažna trombozių komplikacija yra smegenų insultas, kojų
venų ir inkstų pažeidimas. Labai svarbūs antifosfolipidiniai antikūniai nėštumo metu, nes jie veikia
placentą. Trombai susidarę placentos kraujagyslėse gali sukelti persileidimą (spontaninį abortą),
blogą vaisiaus augimą, preeklampsiją (aukštą arterinį kraujospūdį nėštumo metu), negyvagimio
gimimą. Daugeliui moterų turinčių antifosfolipidinių antikūnų sunku pastoti. Antifofolipidinius
antikūnus turintys kūdikiai labai retai suserga trombozinėmis ligomis. Šių ligų prevencinių
priemonių imimasi vos nustačius autoimuninę ligą ir teigiamus antikūnus. Skiriama aspirino, kuris
mažina trombocitų sulipimo galimybę. Suaugusiems reikia ne tik vartoti medikamentus, bet taip pat
reikia mesti rūkyti ir nevartoti peroralinės kontracepcijos.
Kai vaikams diagnozuojamas antifosfolipidinis sindromas (trombozė + teigiami antifosfolipidiniai
antikūnai), gydymo pagrindas yra "praskiesti" kraują. Tam vartojamas vaistas vadinamas varfarinu.
Jis yra antikoaguliantas ir "praskiedžia" kraują iki reikiamo lygio.
Nėščios moterys su teigiamais antifosfolipidiniais antikūnais taip pat turi "skiesti" kraują, tik jos
neturėtų vartoti varfarino, nes šis vaistas sukelia vaisiaus apsigimimus. Jos turėtų vartoti aspiriną ir
hepariną. Heparinas skiriamas kasdien, įvedant jį po oda.