Įkraunama...
Įkraunama...

Skyrybos ir bažnyčia

Bediskutuojant temoje apie naujas vedybas iškilo nauja tema. Juk dauguma mūsų pirmoje santuokoje tuokėmės ir bažnyčioje. Taigi, pagal viską esam prisiekę savo vyrams iki grabo lentos cry.gif , bažnytinė santuoka nepanaikinama. Kiek teko girdėti tai yra tik keli ypatingi atvejai, kai santuoką gali bažnytinis teismas panaikinti: jei santuoka grėsė tavo gyvybei; jei šeimos tikslas nebuvo vaikai.

Aš tai turbūt būčiau galėjusi sau abu punktus prisitaikyti g.gif , nes ištekėjus pamačiau, kad su TOKIU vyru nebus normalio šeimos, o paskutinę dieną kai išsiskyrėm galvojau gyva neišeisiu, teko melo greibtis.

Iki santuokos buvau "praktikuojanti katalikė", o paskui teko eit išpažinties ir kunigas davė išrišimą tik iki tol, kol mano gyvenime neatsiras kitas vyras. Sakė daugiau gali išpažinties nebeiti, tai aš po to karto ir nebeėjau schmoll.gif ir taip pikta man pasidarė - jaučiuosi ten raupsuota, išskirta. Dievas mato, tikiuosi - supras. Skaičiau diskusiją bernardinai.lt apie skyrybas - nieko gero, net ir jauni kunigai sako tą patį - tai sakramentas, kurį sulaužėm, tokia bažnyčios tvarka verysad.gif
Atsakyti
Kai prieš santuoką ėjau į kursus bažnytinius, tai buvo atskira tema apie tai, kada galima bažnytinę santuoką laikyti negaliojančia. Dabar tiksliai tikrai neparašysiu, bet atsimenu, kad tada pagalvojau, kad norint, galima bet kurioms skyryboms ką nors pritaikyti. Tiek daug ten tų pavyzdžių buvo. Gal reiktų pasidomėti konkrečiau.
Bet vat kitas klausimas, kiek šanų, kad tai ne teorija, kad tai galima pritaikyti realiame gyvenime?
Atsakyti
Mune, na as siuo metu baigiu pildyt dokumentus baznytines santuokos anuliavimui.
Kai papasakojau savo istorija kunigui Katedroj, jis labai puikiai mane suprato, pats pasiule bandyt anuliuot santuoka ir dargi surado visus reikalingus telefonus ir t.t.
Na kai ten nuejau kunigelis toks grieztokas pasitaike, bet...
Kaip suprantu, sansu ta santuoka anuliuot turiu, tik tai uzims laaaaabai nemazai laiko smile.gif
Na, bandysiu, o ar pavyks - bus matyt smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Meda_a: 16 kovo 2005 - 12:30
sveikos,
Mune, tu gali eiti ispazinties jei su kitu vyru nesi susituokus civilinej metrikacijos. O dabar, kai gyveni viena, tuo labiau gali.
Neturiu dabar kada rasyti daug sita tema, jei ka domins parasysiu daugiau, bet santuoka anuliuoti imanoma ir tai nera teorija. Zinau apie tai nemazai, nes studijavau teologija. Trumpai galima nusakyti taip, tai ne skyrybos, bet pripazinimas, kad santuoka, taip kaip ja supranta Baznycia niekada nera ivykus. Baznycia pripazysta esminius santuokos gerius -vaikus, meile ir dar vienas yra(nepamenu, galiu paieskot kam idomu)Jei kuris nors vienas sutuoktinis iki santuokos turejo nora neturet vaiku is viso, tai jau pagrindas anuliuot santuoka.
Asmeniskai galiu pasakyt, kad as padavus savo byla i Baznytini teisma. Kaip bus nezinau, bet noreciau buti laisva. Koks bus atsakymas galesiu informuot smile.gif Ispazinties einu. Komunijos taip pat, nes nesu antra karta susituokus. Esu tikinti, man tai be galo svarbu.
Jei kam idomu, rasykit i AZ.
Atsakyti
O mes nesituokėm bažnyčioj.Tiesiog abejoju ar teku už"savo"žmogaus,todėl kai užėjo kalba apie bažnyčią atsakiau kad susituoksim ten kai vaikus krikštysim.Vyras ir neprieštaravo,o savo mamai argumentus pasakiau kai jis negirdėjo.Kadangi greit išsiskyrėm-taip ir likau be bažnytinės.Tikuosi antrą kartą jau bus ir bažnytinė kartu su civiline ax.gif
Atsakyti
QUOTE(brangute @ 2005 03 16, 12:29)
sveikos,
Zinau apie tai nemazai, nes studijavau teologija. Trumpai galima nusakyti taip, tai ne skyrybos, bet pripazinimas, kad santuoka, taip kaip ja supranta Baznycia niekada nera ivykus. Jei kam idomu, rasykit i AZ.

Na kad zinotum tikrai nemazai turetum buti studijavus baznytine teise, o ne siaip teologija - tiek kiek isvardinai turetu zinoti kiekvienas praktikuojantis katalikas.
Paprasciausias kelias (nors ne visada sekmingas) kreiptis per kuniga tiesiai i baznytini teisma - bus viskas aisku ir nebesiblaskys zmogus tarp ivairiu zmoniu turimu ziniu. Na zinoma vertinga, jei pasipasakos tos, kurioms tai aktualu ar kurioms tos santuokos buvo paskelbtos negaliojančiomis.. Paciai teko rankose laikyti svetimus popierius apie kuriuos buvo pasakyta "nedaug cia vilties "... Na bet kad esant pagrindui tikrai skelbia negaliojančiomis - faktas, todel jei galvojate, kad taip ir yra - butinai kreipkites. Tiesa tam reikes ir siokiu tokiu irodymu g.gif
O gal kam pravers sis adresiukas http://kaunas.lcn.lt/10/index.html Cia zmones iv.temom uzduoda klausimus Kauno Arkivyskupui...Spaudi eilute "uzduokite savo klausima" ir rasai, nors itariu kad sia tema paieskojus rastumete ir jau atsakytu klausimeliu mirksiukas.gif
Atsakyti
mokiausi baznytines teises, iejo i programa smile.gif
Atsakyti
[quote=Munė,2005 03 15, 21:41]
Bediskutuojant temoje apie naujas vedybas iškilo nauja tema. Juk dauguma mūsų pirmoje santuokoje tuokėmės ir bažnyčioje. Taigi, pagal viską esam prisiekę savo vyrams iki grabo lentos cry.gif , bažnytinė santuoka nepanaikinama. Kiek teko girdėti tai yra tik keli ypatingi atvejai, kai santuoką gali bažnytinis teismas panaikinti: jei santuoka grėsė tavo gyvybei; jei šeimos tikslas nebuvo vaikai.

Kiek zinau, tiek parasysiu: vienas is atveju tikrai apgaule, jei tekejai nezinodama kazko (pvz. apie vyro liga, kokiaten ziv ar pvz kokia narkomanija), ir jei butum zinojus, nebutum tekejus; antras atvejis tikrai yra prievarta istekejimas. Toliau nerasau, nes galiu but neteisi.
Atsakyti
Kiek zinau, tiek parasysiu: vienas is atveju tikrai apgaule, jei tekejai nezinodama kazko (pvz. apie vyro liga, kokiaten ziv ar pvz kokia narkomanija), ir jei butum zinojus, nebutum tekejus; antras atvejis tikrai yra prievarta istekejimas. Toliau nerasau, nes galiu but neteisi.

Na toliau siek tiek yra cia http://kaunas.lcn.lt/10/rodyti,842 jei nepasikeis adresiukas...
Siaip tikrai ta pati rasite eidami per jau anksciau mineta adresiuka bis.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karbyne: 16 kovo 2005 - 21:01
QUOTE(AIRRA @ 2005 03 16, 17:40)
O mes nesituokėm bažnyčioj.Tiesiog abejoju ar teku už"savo"žmogaus,todėl kai užėjo kalba apie bažnyčią atsakiau kad susituoksim ten kai vaikus krikštysim.Vyras ir neprieštaravo,o savo mamai argumentus pasakiau kai jis negirdėjo.Kadangi greit išsiskyrėm-taip ir likau be bažnytinės.Tikuosi antrą kartą jau bus ir bažnytinė kartu su civiline  ax.gif



Kai aš apie tai užsiminiau savo vyrui. Na, kad dar nesu tikra, gal nesituokime bažnyčioje, jis griežtai pasakė: jei nesi tikra - iš vis nesituokime. Tada dar šiek tiek pamąsčiusi, viską apsvarščiusi, nutariau, kad vis dėl to, jis mano žmogus. Bažnyčioje gal dar tuokiausi todėl, kad tikėjau, jog palaimintoje santuokoje bus saugiau gyventi. Na, nesu didelė katalikė, bet dėl vestuvių ir krikštynų tai buvau apsisprendusi - ir vestuvės bažnyčioje, ir vaikų krikštynos tikrai bus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Coxe: 17 kovo 2005 - 12:02
QUOTE(Coxe @ 2005 03 17, 11:56)
Kai aš apie tai užsiminiau savo vyrui. Na, kad dar nesu tikra, gal nesituokime bažnyčioje, jis griežtai pasakė: jei nesi tikra - iš vis nesituokime. Tada dar šiek tiek pamąsčiusi, viską apsvarščiusi, nutariau, kad vis dėl to, jis mano žmogus.

Lenkiuosi iki zemes tavo vyrui - auksiniai zodziai. Galima diskutuot del baznytines santuokos, bet tuoktis kai nesi tikra doh.gif ... O del to savas nesavas...Atmetus visokias mistikas ta mylima zmogu "savu" padarome mes patys, savo apsisprendimu. Tiesiog pamaste nusprendziame (kad ir virpancia sirdele biggrin.gif ), kad stai jis ir yra arba ne tas "mano" zmogus. Laukti balso is dangaus, kad "stai jis tavasis zmogus" nereiktu - tiesiog pasiknaisiokit savo sirdy, noruose ar dar kur biggrin.gif ir leiskit arba ne buti tuo "savuoju".
Atsakyti
Visiškai pritariu. Gali metų metus laukti savo žmogaus. Nors iš tikrųjų, gerai neapgalvojusi, gali ji ir pražiopsoti. cry.gif
Atsakyti