Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių diena ir vakaras

Taigi ryte papuošiama eglutė, sutvarkomi namai, supakuojamos dovanos. Tada pasiruošimas vakarui maistas ir tt. Vakare su šeima susėdam prie stalo o ten 12 patiekalų plotkelės ir tt. išsidalinam dovanas ir atsisveikinam iki Kalėdų ryto smile.gif
Atsakyti
QUOTE(indria @ 2010 10 22, 20:48)


mes turim viena kuciu tradicija, kokia kazin ar dar kur galima rast biggrin.gif  biggrin.gif  ir susiformavo visai netyciu, bet jau kokius 15metu yra biggrin.gif vienas is kuciu patieklu buna nelukstenti graikiski ir lazdyno riesutai, kuriuos pasiliekam pabaigai ir valgyti paskutiniji "patiekala" visi kraustomes ant zemes su plaktukais lotuliukas.gif  tik va paskutinius keleta metu kartu svencia ir mb tevai, tai jie nelabai to supranta ir neprisijungia, todel b jiems prigliaudo doh.gif


Labai graži tradicija. Ir, pasirodo, turi gilią prasmę. Štai ką radau riešutai.lt:

Dalinkitės riešutais — palinkėkite vieni kitiems pilnatvės.

“Aš tau duosiu riešutų, kad neblįstum prie kitų…” — pokštaudavo jaunimas senovėje. Laikais, kai nebuvo kitų gardumynų, riešutais buvo viliojama, jais reiškiama simpatija. Senovėje mergaitės dovanodavo riešutų maišelius išrinktiesiems. Buvo tikima, kad jie gali sustiprinti meilę ir vedybinius ryšius.

Ypač svarbūs riešutai tapdavo advento ir Kalėdų laikotarpiu — žmonės riešutus iš anksto kaupdavę ir slėpdavę nuo vaikų, kad tik šių gardumynų užtektų žiemos šventėms. Mat per jas reikėdavę kitus kuo gausiau riešutais apdalyti. Riešutas — tai sėklos simbolis, reiškiantis skalsą, pilnatvę,ilgaamžiškumą ir sveikatą. Viso to ir linkėdavo vieni kitiems mūsų senoliai, dalindamiesi riešutais. Riešutų būtinai turėdavę būti ir ant Kūčių stalo — tai turto, sėkmės ir džiaugsmo simbolis. Yra netgi užrašytas vienas švenčioniškės liudijimas, esą pas juos per Kūčias nebūdavę kūčiukų — juos atstodavę riešutai.

Šiomis miško gėrybėmis buvo puošiama eglutė, žaidžiami ateitį pranašaujantys žaidimai. Riešutus imdavo saujon ir skaičiuodavo. Jeigu riešutų būdavo porinis skaičius — laukia geri metai, o jeigu porinį skaičių riešutų paėmė jauna mergina — ji netrukus ištekės. Ypač laimę nešdavęs dvilypis lazdyno riešutas — Kūčių naktį jį reikėdavę dėti po pagalve, o atėjus Kalėdoms — į piniginę. Senoliai tikėjo, kad tai pritrauks pinigų ar atneš turtų.

O jeigu dvilypį riešutą suvalgysi perpus su mylimuoju, meilė dar labiau sustiprės — toks riešutėlis buvo laikomas tokiu pat simboliu, kaip dvi obuolio puselės.

Mūsų senoliams riešutai būdavo ne tik skanėstas, bet ir sotus maistas.Daugiau jų valgyti būdavo patariama maitinančioms motinoms, kad turėtų pieno.

Tad krimskit riešutus patys ir dalinkitės jais su kitais — palinkėkite vieni kitiems skalsos ir pilnatvės.
Atsakyti
Buriasi visa giminė, ateina kalėdų senelis (persirengęs mano tėtis), puiki pramoga mažiesiems, o ir suaugusiems linksmiau kai už dovanas reikia sušokt, pasakyt eiėraštį ar bent anekdotą. Dovanas seneliui visi duoda iš anksto su užklyjuotu vardo lipduku, senelis ateina su pilnais dovanų maišais bigsmile.gif thumbup.gif
Atsakyti