QUOTE(Dagma @ 2011 09 04, 10:19)
o kodėl būtinai ruginių?

jų jau gauti sunkoka bus, nes senai nukulti
pagooglink dėl šiaudų, rasi informaciją kodėl
netinka kvietiniai ir kiti minkštieji.
Bet kiek informacijos aš pati išsikapsčiau - jie paprasčiausiai sudūlėja, net molyje sienose suyra.
Ruginiai šiaudai, nendrių stiebai, kanapių pluoštas molio skiedinyje užkonservuoti išlieka nepakitę šimtmečius.
facebook,o neturiu, kažkaip skeptiškai į jį žiūriu

bet jei ten tema vystoma aktyviau, tai teks, dėl tokio tikslo

ir

kad šiaudistai supermamose nesėdi, tai akivaizdu

ir aš labai ilgai feisbuką ignoravau... Nelabai jis man imponuoja, bet kartais praverčia kaip socialinis tinklalapis.
Šiuo metu grupėje užsiregistravusių gerokai virš 500 narių, reiškia - domisi lietuvaičiai molio-šiaudų statiniais, ir informacija labai mielai dalinasi. Talkas beje organizuoja, kai kas mokamus kursus skelbiasi. Taip kad ir bendravimui pasirinkimas yra
Nedarau tam feisbukui reklamos, bet tiesiog kiek man žinoma - tai pats didžiausias molistų/šiaudistų sambūris Lietuvoje, kuris yra
veikiantis , t.y. realiai bendraujantis ir darantis gyvus subendravimus skirtingose Lietuvos vietose.
Gal susiderinsit nuvažiuoti pas kelis savininkus į svečius, pažiūrėsit statinukus: namelius, pirtis..

Jų jau nemenkai pristatė per kelis pastaruosius metus. Žmonės yra draugiški, dalinasi savo patirtimi, rodo ką turi pasidarę, ir dalinasi patirtimi prie karštos arbatos puodelio

(buvau, arbatą gėriau, pirtį talkoje stačiau, smagiai moliu murzinausi, kalbėjom... )
o dėl molio, tai toje nuorodoje jis raudonas, pas mus jis pilkas-mėlynas na gal jo esmė dėl to nesikeičia, bet man raudonas bent jau gražiau atrodo, kaip kokie afrikietiški šiaudinukai-molinukai
Dėl molio spalvos - negaliu komentuoti, čia jau aš - ne specas... Reikia tartis su praktikais, kurie dirbo su daug molio rūšių. Gal tas jūsų iškastinis ir visai tinkamas vartojimui. Svarbiausia ne spalva, bet savybės.
O spalvą visada galima statinio padaryti kokią nori - imti ir nudažyti su molio skiediniu vėliau pastatytą pastatuką. Molis prie molio puikiai limpa (molis juk gamtoje sutinkamas spalvotas - yra ir baltas, vadinamas kaolinu, ir mėlynas, jie naudojami net kosmetikoje, ir žalsvas, ir gelsvas, ir labai plačios gamos raudonai ryžas...)