Įkraunama...
Įkraunama...

Šiaudų - molio namai

QUOTE(Igr540 @ 2012 10 23, 13:20)
Skaitinėjau viename bloge, kad kilo problemų su sienos tinkavimu šiaudinukui. Gal išsiaiškinus, pavyks išvengti panašių bėdų.  http://manonamas.blogas.lt/

pažįstu šio namo savininką ir sekmingai bendraujam su juo biggrin.gif

QUOTE(Nuotaikinga @ 2012 10 23, 15:36)
, bet tas namelis ekologija net  "nekvepia" -

gipskartonis, betonas, putos šiltinimui...

nes neatitinka šios forumo temos (Šiaudų - molio namai)

Sienų molinio tinko skilimus taiso ne moliu, bet ... akrilu  verysad.gif

o kodėl turėtų kvepėti??? mes šiaudinį statom visai ne dėl ekologijos rolleyes.gif nors anadien galvojau kaip kvailai skamba dabartiniai medziagu pardaveju sukiai- ekologiskas polistirolas, ekologiski blokeliai lotuliukas.gif

na o kokias vidines sienas siūlot daryt??? jie ir taip lanai nemazai senu plytu ten sumurijo ir seno namo....

na jau na jau... sienos is siaudu, tinkuotas is abieju pusiu keliais sluoksniais molio...

na bet ar jus pati noretumet kiekviena pavasari itrukimus moliuot vel ir vel ir vel....

cia realiai tada nelabai isivaizduoju kas galetu sitoj temoj rasyt.... musu namo pamatai irgi betoniai, apsiltinti polistirolu... sukalta vinimis ir sunaudota bilen kiek medsraigciu... ir daliai stogo siltinti bus naudojama vata...

nezinau nei vieno namo lietuvoj, kur nebutu panaudota viso to bent kažkiek.... kaip pats Jonas Kacerauskas sake- nereikia persistengti.... rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(akvilyte @ 2012 10 24, 08:13)
.. kaip pats Jonas Kacerauskas sake- nereikia persistengti....  rolleyes.gif

a vat šis žmgeliukas man jau nebe autoritetas (deja ir ne man vienai),
Komercija, komercija... Jie su savo šiaudų blokais braudamiesi į rinką, priims ir gipskartonio vidines sienas, ir kitokius netikrus dalykus (nes patiems reikia daryti "greitai" ir kuo pigiau, gaunant kuo brangiau).

Apie tai jau išdiskutuota buvo kitoje erdvėje, gaila kad saituko nebeliko su forumėliu.

Aš vidines sienas įsivaizduoju tik iš plaušmolio ant medinio vidinio karkaso. Perdengimus irgi galima šiltinti kapotais šiaudais sumaišytais su sausu smėliu. Seniausiai išrastas "dviratis", kuris ir sugeria garsą ir labai gerai palaiko šilumą. Apie tai kažkur turėjau išsisaugojusi vokiečių filmuką kaip stato namą su tokiomis perdangomis.
Va kodėl geriausiai daryti namus su palėpe, o ne stogu vietoje lubų. Tada šiltinama perdanga. Ir statyti paprasčiau, ir ateičiai atsiranda perspektyva palėpėje kambariukus įrengti (jei prireiktų pagausėjus šeimynai).

......................

O šiaip dar vienas rimtas galimos būsimos problemos klausimas - stogai.
Apie juos reikėtų gal net atskiros temos ar skyrelio.
Kad Lietuvoje atsirado toks reiškinys kaip uraganai ir vėtros, tai jau nebenuginčijama. O tokius neapsaugotus stogus užlaužus nuplėšti vėtrai tikrai lengva.
Mane gerokai stebina tai, kad mūsų "šiaudiniai korifėjai" irgi įrenginėja tokius nesaugius stogus. Kažkodėl žmonės apie saugumą pradeda galvoti tik tada, kai jau kartą stogą patiems nuplėšia ar kai kaimynas nukenčia.
O šiemet man labai liūdna buvo matyti pažįstamos labai mielos moters sodybos Širvintų rajone nuotraukas praūžus vėtrai... doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2012 10 24, 10:14)

Aš vidines sienas įsivaizduoju tik iš plaušmolio ant medinio vidinio karkaso.

Perdengimus irgi galima šiltinti kapotais šiaudais sumaišytais su sausu smėliu.

Tada šiltinama perdanga. Ir statyti paprasčiau,

įrenginėja tokius nesaugius stogus.

na taip... ir aš jau daug atgarsiu ir negeru atsiliepimų girdėjau sad.gif gaila...

mes tokias ir pasidarem ties sakant... bet dabartiniai zmones kazkodel bijo darbo sad.gif

mes irgi darem perdanga... ir ketinom ja siltinti siaudais.. bet va kaip sakot atsirado palepinis kambarelis... tai toj vietoj jau reiks siltinti stoga..... nors likusia dali siltinsim perdanga siaudais smile.gif

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif as jau giliuos kad pasidaviau minutes nuotaikai ir pasidarem ta kambareli palepej... nes su juo vel visokiu nauju probblemu prisidarem... butu viskas paprasciau.. bet ur kaip yr biggrin.gif

gal galima placiau??? aisku, mum jau saukstai po pietu, stogas jau yra, bet visgi... kas yra saugus stogas???
Atsakyti
Dėl stogo.... pas mus bus 45 laipsnių kampas ir gyvenama palėpė. Kaina, sudėtingumas ir visa kita privertė mus rinktis ne šiaudus stogo šiltinimui, kaip buvom nusprendę, o ... ecose stiklo vatą. Be formaldehidu, kaip sakoma bent jau. Ir varža superinė, ir pasidaryti galima patiems, ir medienos stogui mažiau, ir konstrukcija paprastesnė...žodžiu, pas mus bus šitas reikalas ko gero. Bent jau sveikas dalykas.

vidinės sienos- berods 3 kokios jos iš viso biggrin.gif - bus iš molio blokelių, palemono keramikos + moliu tinkuota. Nežinau, kodėl būtinai reikėtų plaušmolio- mums ir konstrukcija, ir perdanga tada visai kitokia būtų buvusi, žodžiu, pasirinkom greitą, patiems įkandamą variantą, ir vėlgi be jokių ten akrilų, gipskartonio ar "neekologiškų priedų". Tik vonioj dar iki galo nenusprendėm, koks "sumuštinis" bus.

dėl betono... pas mus pamatuose bus betono 10 cm sluoksnis ir polistirolas, bet užtat nepaliksim šiaudų virš atviro grunto "kaboti" ir peršlapti po pirmos liūties...

sienas nusprendėm daryt standartines + vietoje baigiamojo apdailinio molio sluoksnio kalkinio- kalsim medines dailylentes, kaip senovinėse sodybose wub.gif dažai taip pat bus ekologiški, tikėkimės rasti tokių...

stogo saugumas vienšlaičių atveju- tikrai nelabai žavi, vyras man visą schemą kažkada aiškino, galiausiai mes pasirinkom dvišlaitį. Kad vėjas nenuneštų, taip sakant biggrin.gif o danga bus šiferis. Kodėl ne čerpės?
a) per brangu
cool.gif sudėtingesnė stogo konstrukcija, apkrovos ir .t.t
c) daugiau medienos reikia (+ išlaidos)
d) čerpes susidėt pačiam be šansų, šiferį- net jei ne pats dėsi, pigiau bus. ir greičiau.

Tai neskaitant betono ir polistirolo, nematau savo būsimam name kažkokio "formaldehidų šaltinio", turin omeny medinius langus, grindis, molinę krosnį, medinius baldus ir panašiai smile.gif Kiti gal dar mažiau "sintetikos" panaudos statybose, bet mus tenkina ir tas nedidelis kiekis, nes apsidrausti vis dėlto geriau, nei 5 metus statytis namą, kuris po 5 metų turės būti kapitaliai remontuojamas ar perstatomas (pasitaiko ir taip!)

Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2012 10 24, 10:14)
Komercija, komercija... Jie su savo šiaudų blokais braudamiesi į rinką, priims ir gipskartonio vidines sienas, ir kitokius netikrus dalykus (nes patiems reikia daryti "greitai" ir kuo pigiau, gaunant kuo brangiau).
Mane gerokai stebina tai, kad mūsų "šiaudiniai korifėjai" irgi įrenginėja tokius nesaugius stogus. Kažkodėl žmonės apie saugumą pradeda galvoti tik tada, kai jau kartą stogą patiems nuplėšia ar kai kaimynas nukenčia.
O šiemet man labai liūdna buvo matyti pažįstamos labai mielos moters sodybos Širvintų rajone nuotraukas praūžus vėtrai...  doh.gif

Skaitau ir patiketi negaliu-cia raso Nuotaikinga, kuri gal pries pora metu akis draske visiems "statybininkams"(kabutese todel, kad paciu profesija ne statybininku, bet statosi patys, t.y. domisi viskuom ir net naujovemis) del siaudiniu namu ekologiskumo, ilgaamziskumo, saugumo ir t.t. biggrin.gif
O dabar ziu-nusivylet ir jus, kai geriau viska paanalizavot, ar ne? mirksiukas.gif Biznis...is meslo.

Dar norejau visas siaudinuku statytojas perspeti 4u.gif Praeita savaitgali mulciavau savo soda. Sodas didelis, ha kazkur. Nusipirkom is vieno ukininko siaudu "kitkas", tas keturkampes, gyresi jis, kad is jo perka siaudiniu namu statybai. Is isores tos siaudu kitkos fantastines buvo: sausos, kvepiancios, gelsvos wub.gif Bet man juk ne statyboms, emiau as jas ardyti ir vaismedzius mulciuoti ir...apakau. blink.gif Per vidury tos graziosios kitkos buvo ziaurus pelesis, ale toks, kad net pajuodes vidus buvo. Mulciui tai dzin, bet deliodama galvojau apie tuos statytojus, kurie toki pelesi uzveis savo namuose, sues pelesis visa mediena per penkis metus doh.gif
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2012 10 26, 20:09)
Skaitau ir patiketi negaliu-cia raso Nuotaikinga, kuri gal pries pora metu akis draske visiems "statybininkams" del siaudiniu namu ekologiskumo, ilgaamziskumo, saugumo ir t.t. biggrin.gif
O dabar ziu-nusivylet ir jus, kai geriau viska paanalizavot, ar ne? mirksiukas.gif Biznis...is meslo.

bigsmile.gif nesupratau?????
Kuo tamistai šiaudiniai namai neįtinka? ir ko dabar mane "kabinate"??? Neįsiskaitėte ką parašiau ir savaip interpretaovte??? lotuliukas.gif

Šiaudų. molio, plaušmolio namai man kaip patiko, taip ir dar labiau patinka.
Tik nepatinka prie gero daikto priplakama sintetika. Gaunasi kaip tie vadinami "rastiniai" namai, kada tarp dviejų pagaliukų įbrukamas putplastis. Kad šilta, tai faktas, tik tokiame name jau rekoperatoriaus reikia (ko natūraliame rastinuke absoliučiai neprireikia). Anokia elologija gaunasi. doh.gif

Bet ... kiekvienas daro kaip jam geriau. Ir paskui mokysis iš savo klaidų (kad ir tavo pavyzdys su kitkomis).

Nieko aš nenusivyliau namais.
Nusivyleme tik Lietuvos "korifėjais", kurie iš šiaudinukų biznį daro, žmones "išdūrinėdami"... Pajutę pinigus, pardavė nelabajam dūšią. Suš... gerą daiktą, ir tiek.
Bet ir vėlgi - kiekvienas mokosi iš savų klaidų.
Atsakyti
sveiki. jūsų tema labai įdomi, patiko. jei kitą namą statyčiausi, gal ir statyčiausi iš molio, bet nežinau kas būtų šiaudai, medis ar mėšlas. kažkas temoje šaipėsi iš mėšlo, namo statyboje. mano bočiukas pasakojo, kad seniau, t.y apie 1900 m., žemaitijoje buvo pilnai tokie namai statomi, t.y karvių mėšlas,šiaudai ir molis. man dabar būtų sunku priprasti "kad gyvenu name iš mėšlo", bet seniau žmonės gyveno ir iki šių dienų namai dar stovi.
Truputi baisu dėl šiaudinių namų, juk juose greitai įsiveis graužikai. tai kiek reikia chemijos pridėti, kad graužikai neįsiveistu.
temoje kažkas sakė, kad kaimynai juokėsi kad "šiaudinis namas" dega. na čia jau tikri lietuviai ax.gif visada juokiasi iš kaimynų nelaimės.
man teko būti prie maskvos ir ten matėme įdomia didelio namo statyba. pamatai manau, kad standartiniai, t.y. iš cementinio skiedinio, juostiniai. pats namas statomas iš supjaustytų egliu, panačiai po 50 cm. ilgio. įvairaus diametro. tuos pagalius mūrija molių, tiesiog deda pagalį ir ji apipila molio skiediniu. ir taip stato.iš lauko gražiai atrodo, eglių apvalus galai ir lygiai nutinkuotas molis. vyras nuėjo pasikalbėti, tai sako labai pigu. turi savo mišką, molio prisikasa ir pirmyn. tvora buvo taip pat iš eglių, bet jau su cementiniu skiediniu pastatyta. sako dėl tvirtumo. įsivaizduokite tokia pati statyba, kaip sumūryti akmenis.
Atsakyti
QUOTE(jurinė @ 2013 12 07, 01:06)
kažkas temoje šaipėsi iš mėšlo, namo statyboje. mano bočiukas pasakojo, kad seniau, t.y apie 1900 m., žemaitijoje buvo pilnai tokie namai statomi, t.y karvių mėšlas,šiaudai ir molis. man dabar būtų sunku priprasti "kad gyvenu name iš mėšlo", bet seniau žmonės gyveno ir iki šių dienų namai dar stovi.

Mėšlas veikia kaip plastifikatorius - įvyksta cheminė reakcija, bakterijos savo darbą nudirba, ir visas skiedinys gaunasi geriau surišantis. Paties mėšlo ten nei kvapo nei vaizdo nelieka. Nepamenu tiksliai kas ten su tomis bakterijomis ir ką jos padaro, bet tie namai, kuriuos statant būna panaudotas karvių arba arklių mėšlas, jų tinkas geriau laikosi (mėšlas reikiamo tąsumo suteikia, geriau suriša skiedinuką). O ir to mėšlo ten dedama tikrai labai labai nedaug palyginus su viso skiedinio mase.

Na o jei kas nori nesuprasdamas pasijuokti, negi žmogui uždrausi? Tokiam didžiausius traktatus rodyk, netikės ir gana smile.gif

Truputi baisu dėl šiaudinių namų, juk juose greitai įsiveis graužikai.  tai kiek reikia chemijos pridėti, kad graužikai neįsiveistu.

Jei norite sveiko namo, chemiją pamirškite. Jos nereikia nei gramo smile.gif
Pačiuose šiauduose graužikai nesiveisia, ypač jei sąžiningai ir teisingai užsandarinti visi namo plyšiai.
Tai -vienas iš mitų, kuris seniausiai paneigtas. Paneigė ir jau Lietuvoje turintys tokius namus, ir statybų inspektoriai užsienyje, kur tokie namai statomi jau seniai, o statybas inspektuoja tikrai stipriai. Ypač vokiečiai.
Aišku kažkiek tų graužikų kaip ir į visus namus rudenį ieškodami vietos žiemojimui irgi ateina į namą, bet jie tikrai sienose nesiveisia, o jei dar katinas namuose, jam bus "kepsniukas" ant vieno danties.

temoje kažkas sakė, kad kaimynai juokėsi kad "šiaudinis namas" dega. na čia jau tikri lietuviai ax.gif  visada juokiasi iš kaimynų nelaimės.

Šiaudai statyboms kitkose yra supresuoti. Nedega. Smilksta tik paviršius (įsivaizduokite, kad jums reikia sudeginti storą knygą, jei kada bandėte, suprasite - knyga popierinė, bet ji nors ir krosnyje į didžiausią liepsną įmesta... nedega. Tarpuose tarp lapų nėra reikalingo degimo procesui oro, tas pats ir su kitkomis. Paviršius apsmilksta, vidus neužsidega. Sudegs ta knyga labai per ilgą laiką, tai faktas, bet net ir atšalus pelenams, galima bus skaityti viduryje esančius lapus. (Netyčia patikrinau pati , seną knygą sudeginti norėdama) smile.gif
Net gaisrininkai pripažįsta, kad moliu tinkuotų šiaudų kitkų degumo klasės parametrai daug kartų geresni nei ... plytų.
Tai irgi vienas iš mitų, kuris seniai sugriautas.

man teko būti prie maskvos ir ten matėme įdomia didelio namo statyba. pamatai manau, kad standartiniai, t.y. iš cementinio skiedinio, juostiniai. pats namas statomas iš supjaustytų egliu, panačiai po 50 cm. ilgio. įvairaus diametro. tuos pagalius mūrija molių, tiesiog deda pagalį ir ji apipila molio skiediniu. ir taip stato.iš lauko gražiai atrodo, eglių apvalus galai ir lygiai nutinkuotas molis.

Lietuvoje jau irgi bandė tokį namuką statyti, internete prisižiūrėję tokių gražuolių.
Nepasiteisino...
Mediena žiemą traukiasi, ir išilgai susidaro mikro plyšiai, o ir per poras praleidžia orą, iš lauko skverbiasi šalto oro srautai į vidų, ir žiemą tokiame name būna net labai šalta.
Gerai kad statė tik mažutį nameliuką, kaip eksperimentą, didelio nebestatys, eksperimentas mūsų klimate nepasiteisino.

Maskvietis jame nesidžiaugs, arba vėliau tinkuos visus tuos gražius rastų galus storiausiu sluoksniu iš abiejų pusių.
Arba nebent jis to miško turi tiek, kad galės malkas kirsti neskaičiuodamas, ir žiemą "lauko orą šildyti" doh.gif
Atsakyti
dėkui tau už gerus pasisakymus 4u.gif
Atsakyti
Sveikos smile.gif mes irgi ateinam draugauti su savo idėja pasistatyti šiaudinį namą. Pradžioj norime apsišiltinti mobilų namelį, bus mūsų pasibandymas. Bet didžiausias klausimas yra toks: kur gauti rugių šiaudų kitkų? Pas mus apylinkėse tik rulonai, niekas nekitkuoja. Gal kuri turit ūkininkų kontaktų? Labai norėtųsi tas kitkas gauti pavasarį...
Atsakyti
QUOTE(ievuziux @ 2013 12 12, 16:17)
Sveikos smile.gif mes irgi ateinam draugauti su savo idėja pasistatyti šiaudinį namą. Pradžioj norime apsišiltinti mobilų namelį, bus mūsų pasibandymas. Bet didžiausias klausimas yra toks: kur gauti rugių šiaudų kitkų? Pas mus apylinkėse tik rulonai, niekas nekitkuoja. Gal kuri turit ūkininkų kontaktų? Labai norėtųsi tas kitkas gauti pavasarį...

mes is rulonu persikitkavom visam namui mirksiukas.gif http://siaudinetroba...siaudai-28.html
o del namelio apsiltinimo, tai pasidomekit ar nesigaus rasos taskas kur glausis siaudai prie metaliniu namelio sienu...nebent jas nuimt 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo akvilyte: 12 gruodžio 2013 - 16:24
na namelio ardyti neplanavome, bet planavome ant jo kalti dvigubą karkasą ir į tarpą dėti kitkas. Kaip manote, ar taip pavyktų?
Atsakyti