Palatos. Kaip kam pasiseka. Mums jau taip atsitiko, kad ligoninėje gulėjome keturiese - aš, mano vyras ir du mūsų vaikai (vienai 3 metai, kitam 9,5 mėnesio). Palatoje turėjome atskirą tualetą, vonią.
Gerasis personalas. Prie gerojo personalo priskirčiau tik pagalbinį, t.y. valytojos ir virėja, na dar inhaliacijų seselės mandagios.
Kas ten buvo blogo.Tarkim, visur ir visada veikia žmogiškos klaidos tikimybė, bet. Aprašysiu konkrečius faktus, kaip "puikiai" leidome Naujuosius Metus, o nuomonę susidarykite patys.
1. paguldė mus su laringitu sausio 1d. rytą. Reikia skubiai daryti kraujo tyrimus, kad pradėti gydymą. Be kraujo tyrimų negalima skirti gydymo. Vaikui ligoninėj temperatūra šokinėja iki 39,6. Kai vyras paklausė, kada jau čia ateis tų tyrimų daryti, seselė pasakė, kad jau padaryti. Vaikas visą laiką prie manęs buvo. Kai vyras šitą pasakė seselei, tai seselė tik pasipiktino: tai kas ten per motina, kad nemato kada jos vaikui imamas kraujas... Nueinu pas seselę, prisistatau, kad aš TA motina. Tada jau pradeda žiūrėti žurnalą, kad niekas dar nepaimta ir iš viso, nėra kam to kraujo paimti... Šiaip ne taip į pavakarę paimamas kraujas.
2. Žinojau, kad kūdikiui įvesti kateterį yra labai sunku, nes jų putlios rankytės slepia venas. Viskas tvarkoj, ką padarysi. Bet laukiant už durų, girdint ne tik vaiką spiegiant, bet dar ant viršaus seselės riksmą (ant 9,5 mėn kūdikio): nu ko tu čia bliauni, patylėk, nebliauk aš tau pasakiau! na, čia jau nežmoniška. Po gerų 20 minučių iš procedūrinio pasiimu savo persigandusį vaiką. Įsikniaubė į kaldrą, net nemirksi, tik kas artinasi, jis jau rėkt. Aš nebuvau mačiusi tiek įbauginto savo vaiko

3. Sausio 2 d.vakaras. Pradžioj, palatoj turėjom kaimynę. Leliukas 5,5 mėnesio, irgi su laringitu, bet dar ir su žvėriška sloga, kurią gavo laukdami prie priimamojo durų, kaip ji sakė, penkioliką minučių. Vaikui pablogėjo. Nuo slogos prasidėjo ausų uždegimas. Vaikiukas neramus, visą laiką klykia, griebiasi už ausytės. Atėjusiai naktinei daktarei kaimynė pasakė apie pablogėjusią kūdikio sveikatą. Daktarė paskyrė vaistų, kuriuos turėjo sesutė suleisti. Ir išėjo.... Laukiam sesutės pusvalandį, valandą... aš spėjau aplakstyti visą skyrių, nei gyvos dvasios... Nei vieno naktinio personalo. Vaikiukas tiek įsiklykė, kad ėmė dusti. Po kiek laiko vėl einu ieškoti daktarų. Praėjau kelis skyrius. Pagaliau pagal maisto kvapą atsekiau personalo kambarį, kuri sėdi visas naktinis personalas, stalai maistu ir gėrimais nukrauti. Sakyčiau pamiršo. Ne, seselė pati pasakė, kur mes gulim. Daktarė, aiškiai nepatenkinta, kad čia vaikštom, tik burbtelėjo: tuoj ateisiu... Aš su šia džiugia žinia į palatą. Tai tas TUOJ atėjo tik po kokia 20 minučių. Daktarė visai jauna, bet JAU nežmogus... nereikėjo mums kad pasakas vaikams sektų, bet visgi, žinojo, ka vaikiukui skauda, kad vaikiukas kankinasi, bet ne, balius svarbiau.
4. Kitą dieną siunčia kaimynę su lelium pas LOR. LOR išaiškina, kad jokio ausų uždegimo nemato... Kaimynė papasakoja, kad vaikiukas nepertraukiamai klykė, griebėsi už ausytės. Kaimynės žodžiais, toks vaizdas, kad daktarė to nė negirdėjo...
5. Pagaliau ateina seselė kaimynės mažuliukui suleisti vaistų. Aš pasiteirauju kada mums numatytas sekantis vaistų leidimas. Seselė tik vimtelėjo: koks jums skirtumas, kada bus leidžiami vaistai. Gulit ir gulėkit, ne jūsų reikalas. Kai suleisiu dešimčiai, tai ir jūsų eilė ateis. Visą laiką tylėdama, tvardydamasi, šį kartą susikibau. Vaistai leidžiami kas 6 valandas, tad tai tikrai nėra laisvu grafiku. Trijų metų dukrai vienintelis gydymas - inhaliacijos. Tai va taip, kaip nenuėjom ir nepasakėm: MUMS REIKIA, tai ir pamiršo mus seselė pakviesti (na tarkim, čia žmogiškas faktorius). Taigi nusprendžiau daugiau domėtis ką, kada mums turi daryti. Ir sužinojau, kad tai ne mano reikalas. Dar seselė man išaiškino, kad ji neprivalo man nieko sakyti ir nėra jokios vaistų leidimo schemos. Ir iš viso, kad aš jai nervus gadinu... Nu, tada jau pasisakiau... Ir kažkaip greitai seselės tonas pasikeitė, tada pasirodo, kad ji tiesiog mane ne taip suprato ir blablablablablabla...
6. Tiek mano mažajam, tiek kaimynės vaikiukui daktarė paskyrė solbutamolio dujų įpurškimą. Dedama vaikiukui ant veido tokia kaukė ir purkštelnamos dujos. Pačios kaukės laikomos palatoje, spintoje,kur tik daktarai ir seselės lenda. Įbėga seselė, klausia: kuri kaukė kurio... Kaimynė išaiškino, kad mes tikrai nematom, kuri kuriam dedama (jos visai vienodos). Seselė pradėjo bambėti: tai kaip jūs nematot! Kaimynė pasipiktino tokia netvarka, visgi yra kažkoks perdavimas, tai gal jau gražusis personalas turi tarpusavy tokią informaciją perduoti. Ar tai turim žinoti mes, pacientai, kurie į tą spintą nelendam. Nuo tokių kalbų seselė įsižeidė, trinkt durim, išėjo... Tuoj pat grįžta nepatenkinta, paėmė pirmą pasitaikiusią kaukę, įpurškė mano vaikui, tada kitą, įpurškė kaimynės vaikui. Savo nepasitenkinimą išliejo ant to mažo bejėgio kūdikėlio. Jai išėjus ėmėm žiūrėti kaukes. Na ir ką, sumaišė!!! Tai yra, mums uždėjo kaimynės leliuko naudotą kaukę, o jiems naują. Tai reiškiasi, kad mes perėmėm visas kaimynės mažuliuko bacilas, nes dujas įkvepia per burną. Kai šitai pasiskundėm naktį budėjusiai daktarei (tai pačiai jaunai, kur TUOJ atėjo), ji tik šaltai atsakė, kad nelabai daug čia kažką galėjo užkrėsti. NELABAI DAUG...tai gal ponia daktarė sau norėtų kieno nors kito SERGANČIO kaukę užsidėti ir pakvėpuoti? INFEKCIJŲ SKYRIUJE!
7. Dienos metu įskrenda seselė: greitai su abiem vaikais pas LOR. Tik apsirenkite, eisime per tunelius. Palatoje karštą, tad vaikai nebūdavo prirengti. Per porą minučių, kol spėjau aprengti savo vaikus, seselė nerviškai spėjo tris kartus į langą barbenti ir burbėti, kad ji neturi laiko GREIČIAU! Nekreipiau dėmesio, man svarbu buvo vaikus aprengti. Mažuliukui kaip tik kilo temperatūra. Tai seselė, kad jai nereiktų vaikščioti, surinko konvejeriu kelių palatų pacientus ir tuneliais nuvedė pas lor. Pastatė prie kabineto, laukit! Tai reiškia, kad stoviu aš su savo mažuliuku, temperatūra 38,5 prie kabineto ant skersvėjo. Stovi mano močiutė, atlydėjusi mano trijų metų dukrą, stovi dar viena mamytė su kūdikių ant rankų...Svarbiausia, kad seselei nereiktų daug kartų vaikščioti. Kitą kartą kai tokiu pat konvejeriu bandė mus nuvesti plaučių šviesti, tai kategoriškai pasakiau, eisiu du kartus atskyrai su kiekvienu vaiku. Tai ta pati seselė iš žiežulų kaimo ėmė burbėti, kad ten eilė, niekas nelauks... Tai žodžiu, mes su stipriai sergančiais vaikais galime palaukti ant skersvėjo už durų,,,
8. Pastatė mano mažuliukui lašelinę. Iš viso lašėjo kokias 4-5 valandas. Visą laiką tai aš, tai vyras, pasikeisdami laikėme vaikiuko ranką, nes judrus. o ir toks laikas, pabandykit nulaikyti mažą vaiką tiek laiko prijungtą prie lašelinės. Maždaug po valandos lašėjimo pastebėjau, kad šlampa rankovė. Pakvietė vyras seselę. Atėjo dviese. Nepatenkintos: nu ką galim padaryt, kateteris blogai įstatytas, nu jau ne, aš tai kateterio nekeisiu, laukite kol pamaina pasikeis, aš neturiu laiko...trinkt brinkt durim... Gražu, kai taip seselė pasisako...tai kaži kas, aš keisiu kateterį??? Man jau vien pagalvojus, kad vėl vaiką kankins, badys n skylių į abi rankas, negera pasidarė...Šiek tik atvėsusi grįžtą seselė, pasižiūrėti, gal vistik ne kateteris blogai įstatytas, o tiesiog lašelinė negerai pastatyta. Mūsų laimei taip ir buvo. Tad nereikėjo niekur nieko perstatinėti.
9. Perkėlė kaimynę į vienutę. Kadangi jų mažuliukas buvo labai neramus, jie atsivežė vežimą ir jame migdydavo. Naktį reikdavo mažuliukui supurkšti solbutamolio dujų su ta kauke. Vieną naktį kaimynė išvažiavo miegot namo, o su lelium liko vyras. Ryte kaimynė sužinojo, kad naktį niekas nesupurškė dujų. Paklausus kodėl, seselės pradėjo teisintis, kad naktį atėjo purkšti dujų, bet vaikas miegojo, todėl vyras neleido vaiko žadinti. TĖVAS NELEIDO GYDYTI VAIKO???????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!! Tėvai pašiurpę, pasipiktinę. Tada iš seselių parėjo nauja versija - atėjo naktį seselė leisti vaikui dujų, bet vaikas miegojo pas tėtį, tėčio prižadinti neišėjo, o seselė prie vaiko nepriėjo... O iš tikro, tai tėtis miegojo lovoje, vaikas vežime. ne tik kad nesupurškė dujų, bet dar taip ciniškai meluoti...nėra žodžių.
10. Iki tokio nemalonaus neužjautimo... Aš dar maitinu savo mažiuką. Ryte seselės nešioja maistą. Aš lovoje gulėdama maitinu sūnų, atneša seselė pusryčius, bando pastatyti ant mažo staliuko, bet taip kad vos nekrenta tos lėkštės. O per žingsnį stovi tuščias ddidelis stalas. Aš prašau: gal galit padėti ant stalo? (paprasčiausiai bijojau kad visos tos lėkštės nukris žemėn), tai seselė tik šaltai atšovė: atsikelsit ir pasiimsit...
11. Taip jau gavosi, kad sausio pirmosios ankstų rytą aš su mažuoju greitąja išvažiavau į ligoninę. O tos dienos vakarą vyras su dukra ta pačią greitąja atvažiavo į ligoninę. Tai man buvo išaiškinta, kad 3 metų dukrai tėvų priežiūros nebereikia, kad tokio amžiaus vaikai guldomi atskirai į palatą su kitais vaikais. Įsiprašiau, kad paguldytų pas mus į palatą, nes vistiek juk su sūnumi guliu. Kai išėjo kalba apie vyro llikimą ligoninėje, priimamajame tik blatnai atsakė: ką, jūs savo dviem vaikais nepasirūpinsite? Ką, jūs namie gal tarnaites samdot??? Nieko neatsakiau, nesinorėjo tempti laiko, nes dukra labai prastai j autėsi. Bet pagalvojus, yra gal skirtumas, prižiūrėti savo du vaikus namie, ar prižiūrėti savo du sergančius vaikus ligoninėje. Tą naktį su seselės palaiminimu vyras liko nakvoti ligoninėje. Kitą naktį su dviem vaikais likau viena. Dukrai stipriai kilo temperatūra,sūnui irgi. Dukra blogai jautėsi, nuo temperatūros ir kosulio pradėjo įsterikuoti. Taigi, vieną vaiką paguldžiau savo lovoje iš vienos pusės, kitą vaiką iš kitos pusės. Paguliu prie vieno, paguliu prie kito... tad bemiegės naktys. Kitą dieną palatos daktarė išaiškino, kad vyras oficialiai gali su mumis gyventi, nes abu vaikai ligoninėje. Taip man gyvenimas palengvėjo.
Štai tokie mūsų įspūdžiai iš II infekcinės ligoninės. Slogūs prisiminimai. Buvo viena daktarė, gaila pavardės nemačiau. Tikrai rūpestinga, davė labai naudingų patarimų. Jei kitos naktinės daktarės, atėjusios naktį ar paryčiui leisti vaikui vaistus, liepdavo išlipti iš lovos, tai ši daktarė atėjusi pati prisitaikė, atraitodavo vaikui rankovę iki kateterio, suleisdavo vaistus. Tokia pat rūpestinga ir su ja dirbusi seselė. Gaila, kad tokių pasitaikė tik vienetai.
Ir dar... daug dalykų, kuriuos seselės darydavo, buvo būtini. Tai galima suprasti, juk sergam, reikia visas kad ir nemalonias procedūras pereiti. Blogiausia tai, kad ką jie daro, jie nepaaiškindavo. O jei bandydavom klausti, tai priimddavo kaip kabinėjimąsi ir nieko nepaaiškindami tiesiog šiurkščiai atsikirsdavo. Net iki tokio kvailumo, kad statant kaimynės leliukui lašelinę, kaimynė šlangutę patraukė, kad neužsikabintų už spintelės durelių. Tai seselė nepatenkinta burbtelėjo: tikrinat, nes nepasitikit???
Aš neskubu kritikuoti medikų darbo. Daug ką galima nurašyti žmogiškai klaidai, šventėms...Bet ar tikrai galima nurašyti tokias klaidas? Ypač , kai tokios parodijos vyko per 8 dienas. Skaudu ir pikta yra, kai daktarai taip elgiasi su suaugusiu pacientu. O čia su kūdikiais, kurie nesupranta, negali apsiginti. Abejingumas šaldo bet kokius žmogiškus jausmus. AŠ LABAI STIPRIAI NUSIVYLUSI!
Ne viena pažįstama skundėsi, kad papuolus į šį skyrių, pereini per visus aukštus- viduriavimo, plaučių uždegimo ir kt. Nenuostabu, kai toks daktarų abejingumas!