Įkraunama...
Įkraunama...

Išpažintis Krikščionybėje

QUOTE(Getter @ 2008 03 11, 04:23)
Su tavim betarpiškai sutinku, tik ramiai ramiai, mes čia nesipykstam ir pirštais į vieni kitus nerodom  ax.gif  friends.gif
Tu teisi, bet tik vienu atveju - Senajame Testamente taip ir buvo, buvo atnašaujamos aukos Dievui, vėliau tą darė kunigai už visos tautos nuodėmes. BET..tam ir buvo atsiūstas Jėzus, kad Jis būtų VIENINTELĖ auka už mūsų visų VISOS ŽMONIJOS nuodėmes, ir kad daugiau aukų nereikėtų  schmoll.gif  Todėl kunigo kaip patvirtinimo, kad nuodėmės atleistos - nebereikia  mirksiukas.gif  Jis kaip bažnyčios vadovas yra labai reikalingas, suteikti paramą savo bendruomenei, duoti patarimus, užjausti, pasimelst kartu su tuom žmogum ir t.t.
Aš kažkodėl įsitikinusi, kad labai didelė dalis katalikų į klausimą "Kas atleidžia nuodmėmes?" atsakytų - Kunigas. Bet įdomiausia kodėl taip yra? Kiek atsimenu tai kunigas suteikia "išrišimą" - kas yra nuodėmių atleidimas? Ir pasako kiek sukalbėti poterių kaip atgailą, ane? Tai vat įdomu kas jam suteikė tokius įgaliojimus, iš kur jis žino, už kokią nuodėmę - kiek maldų sukalbėt? Kodėl nėra skatinama nuoširdi atgaila be tarpininkų? g.gif 
Taigi grįžtant prie išpažinties - Biblija teigia štai ką apie išpažintį:
1 Jn 1,9 "Jeigu išpažįstame savo nuodėmes, Jis ištikimas ir teisingas, kad atleistų mums nuodėmes ir apvalytų mus nuo visų nedorybių."

Išpažintis nėra auka už mūsų nuodėmes, o tik mūsų pripažinimas, kad nusidėjome.
Nuodėmes atleidžia Dievas. Ir koks gi skirtumas, kad kažkas to nežino, ar nuo to keičiasi išpažinties esmė? Jei žmogus nesigilina, tai tik jis ir atsakingas už tai, o ne kuri nors dvasinė praktika. Kunigas suteikia išrišimą, nes Kristus savo mokiniams tarė "kam nuodėmes atleisite, jos bus atleistos" taigi paliko galimybę vietoje spręsti ir pažadėjo savo galia papildyti ir savo gailestingumą, jei kartais kunigas suklystų. Taigi, jei išpažinties metu kunigas suklystų ir tartų, kad nuodėmės atleistos, nors jos neturėtų būti atleistos, jei tai tik kunigo klaida, o ne apgaulės pasekmė, Kristus pažadėjo gailestingumą ir tos nuodėmės vistiek bus atleistos. Ką užduoda kunigas už atgailą, manau ne taip jau labai svarbu, nes juk ne žodžių gausume esmė, o širdies nusiteikime. Čia juk nėra turgus, kur už tam tikrą nuodėmę reikia sumokėti tam tikrą sumą maldų schmoll.gif Esu už atgailą rašiusi Dievo malones man - išėjo visas lapas, kaip puikiai tai parodė, kiek turiu būti jam dėkinga ir stengtis nenuvilti, nes Jis man trokšta tik gero ir rodo tik meilę.
Ką reiškia nėra skatinama nuoširdi atgaila? Kunigai nuolat skatina, kasdien daryti sąžinės sąskaitą, kai vakare apmąstai dienos darbus, padėkoji už Dievo malones ir atsiprašai už savo klaidas - tai juk ir yra atgaila be tarpininkų. Prieš išpažintį reikia apmąstyti savo klaidas ir už jas gailėtis - tai atgaila be tarpininkų, o paskui vyksta išpažintis, kai kitam žmogui išsakai, ką esi negero padaręs.
Išpažinti savo silpnybes ir negerumus - gėda... blush2.gif Bet tai daryti kažkaip negėda, o kai reikia prisipažinti padarius jau gėda. Argi galima išsitaisyti iš to ko net nepripažįsti esant?
Atsakyti
Norėjau paklausti apie išpažintį, t.y. gyvenimo išpažintį kai susitinki su kunigu akis į akį, ar atliekant viso savo pragyvento gyvenimo išpažintį galima bendrauti su kunigu ar tai turi būti liturginė išpažintis. Kadangi man tai pirmas kartas tai tiesiog norėčiau šiek tiek pažinimo apie tai. Gal kas turėjo tokios patirties g.gif

Dėkui smile.gif
Atsakyti
Galiu atsakyt tik teoriškai smile.gif . Dėl tokios išpažinties reikia susitarti iš anksto (kad kunigas turėtų pakankamai laiko ir netrukdytume kitiems, laukiantiems išpažinties), taigi, manau, kad ji turėtų vykti ne klausykloje.
Atsakyti
QUOTE(flintas @ 2008 03 14, 16:24)
Norėjau paklausti apie išpažintį, t.y. gyvenimo išpažintį kai susitinki su kunigu akis į akį, ar atliekant viso savo pragyvento gyvenimo išpažintį galima bendrauti su kunigu ar tai turi būti liturginė išpažintis. Kadangi man tai pirmas kartas tai tiesiog norėčiau šiek tiek pažinimo apie tai. Gal kas turėjo tokios patirties g.gif

Dėkui  smile.gif

Bendrauti galima ir reikia kiekvienos išpažinties metu rolleyes.gif Dėl viso gyvenimo išpažinties reikia pasitarti ar ji tikrai jums reikalinga ir naudinga rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Luknė @ 2008 03 15, 17:58)
Bendrauti galima ir reikia kiekvienos išpažinties metu rolleyes.gif  Dėl viso gyvenimo išpažinties reikia pasitarti ar ji tikrai jums reikalinga ir naudinga rolleyes.gif

Jei tai pirmas kartas, su kuo tartis, kodėl gali būti nereikalinga g.gif
Ydomi jusų nuomonė , tik norisi išsamesnio paaškinimo. smile.gif
Atsakyti
Viso gyvenimo išpažintis netikslinga linkusiems į skrupulus, ji gali paskatinti vis knaisiotis praeityje, nuolat grįžtant prie buvusių nuodėmių apmąstymo, nerandant dvasios ramybės. Bet ypatingais gyvenimo momentais arba jaučiant nerimą, dėl blogai, netiksliai išpažintų ar nuslėptų nuodėmių, gera atlikti tokią išpažinti ir daugiau į praeitį nesižvalgyti.
Tartis reikia su kunigu, jei turi nuolatinį nuodėmklausį - su juo.
Atsakyti
QUOTE(flintas @ 2008 03 15, 18:37)
Jei tai pirmas kartas, su kuo tartis,<...>

Tai tavo pirmoji išpažintis? Jei taip tai tu būtinai turi susitikti ir pasikalbėti apie tai su kunigu. Tiesiog nueiti į raštinę ir pasakyti, kad ruošiesi pirmiems sakramentams, paklausti patarimo, paklausti kaip ir ką turėtum daryti 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Luknė @ 2008 03 16, 11:26)
Tai tavo pirmoji išpažintis? Jei taip tai tu būtinai turi susitikti ir pasikalbėti apie tai su kunigu. Tiesiog nueiti į raštinę ir pasakyti, kad ruošiesi pirmiems sakramentams, paklausti patarimo, paklausti kaip ir ką turėtum daryti 4u.gif

Iš tikro tai lankiau paskaitas norintiems priimti krikštą, pirmąja komunija, ir sutvirtinima. Tai paskaitose buvo kalbama apie išpažintį, kaip gerai ją reikėtų atlikti . Ir tas gerai tai paminėjo gyvenimo išpaž. Tik kažkodėl man iš tikro sunku ištraukti viską į paviršių teisingai buvo pasakyta " pradedi lysti į smulkmenas ".
Nors esu jau sutarusi susitikima su kunigu jis man nurodė kad turiu peržvelgti savo gyvenimą ir remtis - santykis su dievu, su atrimaisiais ir pačiu savimi. Lyg ir viskas aišku, bet man kažkodėl per plati ta savoka " viso gyvenimo"
Atsakyti
QUOTE(flintas @ 2008 03 17, 16:37)
Iš tikro tai lankiau paskaitas norintiems priimti krikštą, pirmąja komunija, ir sutvirtinima. Tai paskaitose buvo kalbama apie išpažintį, kaip gerai ją reikėtų atlikti . Ir tas gerai tai paminėjo gyvenimo išpaž. Tik kažkodėl man iš tikro sunku ištraukti viską į paviršių teisingai buvo pasakyta " pradedi lysti į smulkmenas ".
Nors esu jau sutarusi susitikima su kunigu jis man nurodė kad turiu peržvelgti savo gyvenimą ir remtis - santykis su dievu, su atrimaisiais ir pačiu savimi. Lyg ir viskas aišku, bet man kažkodėl per plati ta savoka " viso gyvenimo"

Lankei paskaitas. O ten negalima buvo prieiti pasikalbėti? Gal ir dabar gali nueiti pas tuos kas vedė kursus ir pasitarti, kiek plati ta sąvoka yra? Be to aišku ir išpažinties metu gali išsakyti viską kas tau kelia abejones 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(flintas @ 2008 03 17, 15:37)
Lyg ir viskas aišku, bet man kažkodėl per plati ta savoka " viso gyvenimo"

Krikštas atleidžia visas iki jo padarytas nuodėmes. Nelabai suprantu, tokiu atveju, viso gyvenimo išpažinties reikalingumo. Nebent, norint save geriau pažinti. Gal būtų lengviau, jei gyvenimą suskirstytum etapais - vaikystė, paauglystė, jaunystė, šeimos gyvenimas g.gif . O, vis dėlto, pirmiausia su kunigu aptarčiau tokios išpažinties reikalingumą 4u.gif .
Atsakyti
O aš apsikrikštijau 30 metų ir gyvenu pasišokinėdama. Jei prisidirbsiu, tai ir 50-ties dar kartą apsikrikštysiu ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Staiga @ 2008 03 17, 18:48)
O aš apsikrikštijau 30 metų ir gyvenu pasišokinėdama. Jei prisidirbsiu, tai ir 50-ties dar kartą apsikrikštysiu  ax.gif

Tiesa krikšijo mane kai buvo 18m. tai kaip ir atskaitos taškas, išpažinčiai, dydijį šeštadienį ketinu vėl atnaujinti krikšto įžadus wub.gif

ESU LABAI DĖKINGA UŽ PAGALBĄ VISOMS KRIKŠČIONĖMS MAMYTĖMS 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo flintas: 17 kovo 2008 - 17:00