Pirmieji pusantru metu yra pats pirmasis gybvenimo tarpsnis, kada vos gimes kudikis apie save patiria pasauli.visa aplinka, o ypac tiesiogiai kudiki veikiantieji jam pasirodo , kaip teikiantieji sauguma, maista globa.
Motina pirmoji globeja ir rupintoja, kudikiui teikia jo patirties testinuma ir jos uztikrintuma.Motinos sukuria vaikams pasitikejimo jausma, TAi sudaro pamata vaikucio tapatybes jausmui.
Pasitikejimui palankios salygos: tevu rupestingas demesys, meile.Visatai, kas kelia ir palaiko saugumo jausma.Kudikis priimamas, lauktas, noretas, neatmestas.Kudikis junta, kad yra mylimas, saugus aprupintas.
Gyvenimo patirtis paliudija, kad motina ne tik gimdo, bet ir gimsta.Ir ji auga:vienaip, kai vaikai mazi, kitaip - kai dideli.Gimstant kudikiui , gimsta pati motina.Kartais, gal ne taip jau retai atsitinka, kad vaikas gimdamas issaukia motina....vien tuo, kad gimsta.Tad savo bejegiskumu kudikis padeda ji gimdancioje pazadinti motinystes jausma.
1996metais lietuvoje aliktos apklausos duomenimis, buvo pasisakyta uz sia idealios mamos savybes ; svarbiausia - mylinti, po to - svelni, suprantanti ir rupestinga, paskui - jautri, linksma ir neuzgozianti vaia, b bet leidzianti jam tapti savarankisku.
as manau kad rysys tarp tevu ir vaiku susiformuoja vaikysteje, tevams rodant meile ir rupesti, diegiant moralines ir religines vertybes...Pagal Siegmunda Freud zmogus vystosi kudikysteje ir vaikysteje, veliau apsireiskia tai, kas ir kaip susikloste pasamoneje.
is savo patirties galiu pasakyti, kad neturiu jokio stipraus rysio su savo mama (nors ji mane MP maitino vbeveik iki 2 metuku) mano rysys visada buvo stiprus su tevu, kuris mane laike savarankiska, taciau tuo paciu manim rupinosi, leido man pasireiksti... mes artimi iki siol

galiu dar papasakoti milijonus pavyzdziu, bet kam to reikia, kiekvienas protingas zmogus manau supranta, kad kur kas stipresnis yra moralinis auklejimas ir psichologines vertybes...
na bet kazkas geraj pasake, mes visi skirtingi, skirtingai mastome, mum reikia skirtingu dalyku, taj normalu.respectas visom maytem turinciom savo nuomone.