Įkraunama...
Įkraunama...

šaltibarščiai

QUOTE(Elena @ 2005 04 12, 16:50)
Aš be tradicinių burokėlių šaltibarščių kartais darau šaltibarščius iš rūgštynių, man skanu...su daug krapų...
O dar esu dariusi bulgariškus šaltibarščius
Reiks : 1 kg pomidorų
2 litrai kefyro
krapų, svogūnų laiškų
Pomidorus su tarkuoju su burokinę tarką, supilu kefyrą, sudedu žalumynus, druskos gerai ir skanaus.
O čia nebandyti receptai, gal reiks kada...
POMIDORŲ ŠALTIBARŠČIAI
8 pomidorai
2 stiklinės grietinės
100g svogūnų laiškų
1 svogūno galvutė
ryšulėlis krapų
pipirų, druskos
1l virinto vandens
Pomidorus nuplauti, perlieti verdančiu vandeniu ir nuimti odelę. Tada nuluptus pomidorus sutarkuoti smulkia trintuve arba pertrinti per sietelį. Krapus ir svogūnus smulkiai supjaustome, sudedame į trintus pomidorus. Gerai išmaišyti ir supilti vandenį. Pasūdyti ir papipirinti pagal skonį. Įpylus į lėkštes paskaninti grietine. Prie šaltibarščių patiekti bulvių.

ANDALŪZIŠKA TRINTINĖ
(nacionalinis ispanų valgis- gaspačo,
gaivinanti šalta sriuba)
500g pomidorų, 3 svogūnai
2 didelės česnako skiltelės
500g agurkų, 0,5 l vandens
1 žalia saldžioji paprika
2 šaukštai vyno acto
2 šaukštai alyvų aliejaus
50g bandelės džiūvėsiu 
Pomidorai nuplikomi, nulupami, perpjaunami į aštuonias dalis, išpjaustomi kotgaliai. Du svogūnai ir česnakai nulupami ir stambiai sukapojami. Pusė agurko stambiai supjaustoma. Paprika perpjaunama pusiau, išimamos sėklos ir pertvaros, supjaustoma kubeliais. Paruoštos daržovės elektriniu maišykliu sutrinamos į tyrę. Tada supilamas vanduo, actas, aliejus, suberiama tarkuota bandelė, sukrečiama pomidorų tyrė. Viskas gerai išplakama šluotele. Dabar sriuba papipirinama, pasūdoma, įberiama cukraus ir 2 val. dedame į šaldytuvą. Balta duona supjaustoma kubeliais, apskrudinama svieste ir atvėsinama. Likęs svogūnas nulupamas ir susmulkinamas, likusi agurko pusė supjaustoma mažais kubeliais. Duonos traškučiai, agurkai ir svogūnai patiekiami vienoje atskiroje lėkštėje.

MELIONŲ ŠALTIBARŠČIAI
600 g meliono minkštimo,
3 šaukštai cukraus,
3/4 stiklinė negazuoto mineralinio vandens,
1 stiklinė apelsinų sulčių,
1 stiklinė šampanizuoto baltojo vyno,
1 šaukštelis citrinos sulčių
Papuošimui:
150 g žemuogių,
2/3 stiklinės grietinėlės,
1 šaukštas cukraus,
1 šaukštas šiaudeliais supjaustyto citrinos žievelės
Mineralinį vandenį užvirinti su cukrumi, sirupa atvėsinti. 1/4 minkštimo supjaustyti rutuliukais su specialiu peiliu. Likusį minkštimą mikseriu susmulkinti su sirupu. Paskui į gautą tirpalą supilti apelsinų sultis, citrinos sultis, suberti meliono rutuliukus. Grietinėlę išplakti su cukrumi. Į atšaldytą sriubą sudėti nuplautas žemuoges, supilti vyną, išmaišyti. Išpilstyti į lėkštes, papuošti plakta grietinėle ir citrinos žievelėmis. 

Žalumynų šaltibarščiai

350 g vandens,
75 g rūgštynių,
75 g špinatų,
75 g bulvių,
40 g agurkų,
40 g svogūnų laiškų,
1 kiaušinis,
30 g grietinės,
5 g cukraus,
citrinos rūgšties,
žalumynų, druskos.
Rūgštynes ir šaltibarščius iššutinkite. Rūgštynes šutinkite jų pačių sultyse, špinatus pridėję šiek tiek vandens. Šias daržoves ataušinkite ir sutrinkite per sietelį. Bulves supjaustykite smulkiais kubeliais, išvirkite ir ataušinkite. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite ir sutrinkite su druska. Kiaušinius supjaustykite kubeliais. Po to rūgštynes ir špinatus sumaišykite su nusunktomis bulvėmis, atskieskite vandeniu, pagal skonį įdėkite citrinos rūgšties, cukraus, druskos. Sudėkite supjaustytus agurkus, svogūnų laiškus, kiaušinius. Beliko užbalinti grietine.


super drinks_cheers.gif thumbup.gif
Atsakyti
na va jau maniau apie šaltibarščius visi viską žino,o pasirodo ne.
Va pas mus šaltibarščius daro įprastai tik vieni mėgsta tirštus,o kiti skystus ,valgyklinius kaip aš sakau,tai būna sunku atitaikyti. biggrin.gif
Atsakyti
Vakarienei siandein pas mus saltibarsciai, kaip ir viskas padaryta, tik belieka bulvytes issivirti essen.gif
Atsakyti
Iš tikro mano sodo kaimynai yra ukrainiečiai, senukai jau, tai jie šaltibarčius daro tik iš giros, o kitos dalys tokios pat kaip ir pas mus, bet pagrindas yra gira, matyt taip įprasta pas juos nuo senų laikų, aš vietoj rūgštynių naudoju kartais dar rabarbarus, arba špinatus, aišku skoniai jau kitokie netradiciniai, beto iš močiutės kaime girdejau, kad į taip vadinamas šaltsriubes dėdavo ir garšvų, kurios kai kur gal dar soduose auga kaip piktžolė.... smile.gif, bet skaniausi aišku tradiciniai: 2.5 proc kefyro 1 litras, vandens puodukas, krapai, svogūniukas, agurkėlis, o jie taip dar viskas šviežia iš savo daržo...apsivalgyti galima tongue.gif
Atsakyti
Merginos, o gaminant šaltibarčius su rugštynėmis jas rekia apvirti? Kalbu apie žalias, ne konservuotas. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(LinaGustė @ 2010 06 08, 14:05)
Merginos, o gaminant šaltibarčius su rugštynėmis jas rekia apvirti? Kalbu apie žalias, ne konservuotas.  4u.gif

LinaGuste,pagal mane reikia apvirti.
Aš,kreipiuosiu dėl receptuko,nes labai įdomu,gal gali parašyti išsamiai.
Iš anksto ačiūūū 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(regna @ 2010 06 08, 14:12)
LinaGuste,pagal mane reikia apvirti.
Aš,kreipiuosiu dėl receptuko,nes labai įdomu,gal gali parašyti išsamiai.
Iš anksto ačiūūū 4u.gif

Tiesą sakant, nežinau tikslaus recepto, nors kažkada esu dariusi. Šiandien kaip tik mamos klausiau, tai ji gamina taip:
Rugštynes supjausto, išverda, viską ataušina ir į vandenį įleidžia žalią išplaktą kiaušinį (jis pabalina, bet reikia dėti ne į karštą vandenį). O tada jau dėti agurkų, krapų, druskytės pagal skonį, galima dar pabalinti grietine. Svogūnų laiškų lyg ir nededa g.gif Na, bandysiu ryt gaminti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(LinaGustė @ 2010 06 08, 20:48)
Tiesą sakant, nežinau tikslaus recepto, nors kažkada esu dariusi. Šiandien kaip tik mamos klausiau, tai ji gamina taip:
Rugštynes supjausto, išverda, viską ataušina ir į vandenį įleidžia žalią išplaktą kiaušinį (jis pabalina, bet reikia dėti ne į karštą vandenį). O tada jau dėti agurkų, krapų, druskytės pagal skonį, galima dar pabalinti grietine. Svogūnų laiškų lyg ir nededa  g.gif  Na, bandysiu ryt gaminti smile.gif

LinaGuste 4u.gif
Dėkoju už nuorodą,bandysiu gaminti. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(LinaGustė @ 2010 06 08, 19:48)
Tiesą sakant, nežinau tikslaus recepto, nors kažkada esu dariusi. Šiandien kaip tik mamos klausiau, tai ji gamina taip:
Rugštynes supjausto, išverda, viską ataušina ir į vandenį įleidžia žalią išplaktą kiaušinį (jis pabalina, bet reikia dėti ne į karštą vandenį). O tada jau dėti agurkų, krapų, druskytės pagal skonį, galima dar pabalinti grietine. Svogūnų laiškų lyg ir nededa  g.gif  Na, bandysiu ryt gaminti smile.gif

Galima ikisiu savo trigrasi blush2.gif
As anksciau taip darydavau - rugstynes supjaustydavau, isvirdavau (man patikdavo, kai daug rugstyniu, mazai vandens, tada koncentruotas nuoviras iseina, rugstele labiau jauciasi), atvesindavau ir i juos dedavau svogunu laiskus, ridikelius, krapus, agurka, kietai virta kiausini bei grietines (druskytes, pipiriuku pagal skoni) ir valgydavom visada su karstom virtom bulvem.
Siais metais padariau ir kazkaip nebetaip skanu pasirode g.gif Matyt, per ziema skonio receptoriai pasikeite biggrin.gif
Atsakyti
Aš rūgštynes tik nuplikinu, jos tada nors ir pakeičia spalvą, bet buna minkštos ir išlieka jų kvapas ir "macnumas" smile.gif aišku kas mėgsta švelnesnio skonio galima ir nuvirti, bet man patinka stipresnis aromatas ir rūgštelė, užtat į bulves virdama druskos beveik nededu
Atsakyti
QUOTE(nerile @ 2005 04 12, 13:57)
Hobo, pachmielui geriau raugintu kopustu sriuba arba tik kefyras ax.gif
O saltibarsciai aisku nekaloringi: negi is agurko tos kcal blush2.gif
Kefyras
Burokeliai
Agurkas
Virtas kiausinis
Svogunu laiskai, krapai, truputi cukraus ir druskos
Slakeli virinto vandens salto
Nu ir bulviu + mesos prie to drinks_cheers.gif

thumbup.gif
Atsakyti
Pasidalinsiu ir aš savo kitokiu šaltibaršių receptuku mirksiukas.gif kažkas iš draugų juos pavadino "Tuniso šaltibarščiais" biggrin.gif Labai skanu ir ypač kai norisi pakeisti įprastus šaltibarčius per tokius karščius kaip šią vasarą 4u.gif reikia kefyro šaltibarščiams arba kaip aš perku - 6-7% riebumo, parastai perku 2l 4u.gif supilti į puodą , pagal skonį įdėti maltų juodų ir šiek tiek kevpiančių pipiriukų, druskos taip pat pagal skonį, sutarkuoto per burokinę tarką šviežio agurko (nelupto), skaniau kai jo būna daug, ir pagal skonį išspausti 1-2 sklteles česnako, o kas mėgsta aštriau , galima ir daugiau dėti česnako. Ir palikti pastovėti apie pusvalandį. Valgyti būtinai atšaldytą thumbup.gif Turi gautis tiršti, tokie šaukštu kabinami thumbup.gif labai gaivu, skanu ir kitoks skonis nei įprastų šaltbarščių thumbup.gif
Atsakyti