Įkraunama...
Įkraunama...

Mitai ir tikrovė apie suvalkiečius

Mano išpėdinta visa Lietuva. Skiriasi charakteriai ir bendravimo būdas regionuose. Suvalkiečiai nėra skūpūs. Priešingai - labia racionaliai dosnūs. Jei turi reikalų ir susitari ne tik kad vaišes paruošia, bet ir paskutinį kumpį nuo aukšto nutraukia...
Prieš porą dešimtmečių visur Lietuvoje paprašius vandens, pasiūlydavo pieno...dabar kitaip...bet dar daug šilumos ir plepesių Dzūkijoje, elegantiškumo ir kvietimo vaišintis nors ir prie trijų sausainių Aukštaitijoje ir romaus laukimo svečio susiprantant vaišintis Žemaitijoje...
Atsakyti
Šiaip Suvalkija nuo seniausių laikų buvo pats turtingiausias kraštas, gyveno daug stambių ūkininkų, kurie gerai vertėsi, todėl tas mitas neva dėl jų skūpumo, kilęs iš kitų pavydo, nors iš tikrųjų kaip ir minėjo suvalkiečiai greičiau racionalūs yra, mokantys taupyti, bet tikrai ne skrudžai. Mano seneliai suvalkiečiai, labai svetingi, vaišingi žmonės, kaip ir jų giminaičiai, kaimynai ir pan. O suvalkietiška tarmė bent jau man asmeniškai pati gražiausia ir taisyklingiausia, labai fainai jie kalba, daug gražiau nei kokie žemaičiai http://www.youtube.c...h?v=pTY4IqlhhYU biggrin.gif O šiaip toks kategoriškas užsiciklinimas "visi skūpūs, visi bjaurūs" tik rodo žmogaus siaurą mąstymą, net nepagalvojat, kad taip kalbėti yra įžeidu ir neetiška, fe kaip negražu doh.gif nei jūs visus pažįstat, nei ką. Skūpių visoj Lietuvoj pilna schmoll.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Soled: 15 vasario 2014 - 17:53
Esu suvalkiete,pati neturesiu bet kitam duosiu,nemoku taupyt,esu islaidi,prisiperku reik nereik.Suvalkieciai buvo turtingiausi,nes taupiausi,pamazu ir isivyravo tas mitas,kad skupiausi,bet tikrai tai netiesa,yra visur visokiu.
Atsakyti
Ne skupus, o taupus. Dziaugiuosi, kad mano mociute suvalkiete, man ji buvo racionalaus biudzeto ir ukio reikalu tvarkymo pavyzdys!
Atsakyti
QUOTE(Soled @ 2014 02 15, 17:41)
Šiaip Suvalkija nuo seniausių laikų buvo pats turtingiausias kraštas, gyveno daug stambių ūkininkų, kurie gerai vertėsi, todėl tas mitas neva dėl jų skūpumo, kilęs iš kitų pavydo, nors iš tikrųjų kaip ir minėjo suvalkiečiai greičiau racionalūs yra, mokantys taupyti, bet tikrai ne skrudžai. Mano seneliai suvalkiečiai, labai svetingi, vaišingi žmonės, kaip ir jų giminaičiai, kaimynai ir pan. O suvalkietiška tarmė bent jau man asmeniškai pati gražiausia ir taisyklingiausia, labai fainai jie kalba, daug gražiau nei kokie žemaičiai http://www.youtube.c...h?v=pTY4IqlhhYU  biggrin.gif O šiaip toks kategoriškas užsiciklinimas "visi skūpūs, visi bjaurūs" tik rodo žmogaus siaurą mąstymą, net nepagalvojat, kad taip kalbėti yra įžeidu ir neetiška, fe kaip negražu doh.gif  nei jūs visus pažįstat, nei ką. Skūpių visoj Lietuvoj pilna schmoll.gif

žemaičių tarmė taip pat nuostabi, bet čia tema apie suvalkiečius

http://alkas.lt/2013...-kalbos-lopsys/
Atsakyti
Pažinojau suvalkę biggrin.gif kai darydavom suneštinius naujakus,tai visą geriausią maistą sukišdavo į savo šaldytuvą,o vaišės būdavo jos:6 rūšių grybai,5 rūšių silkės ir zuikis,kur mėsą nusveria kvietinės kruopos lotuliukas.gif Tokio gėrio kaip kepta višta,antis ar žuvis-nėra,šeima nemėgsta.Bet kažkodėl kai ateidavo pas kitus,tai minėti produktai nuo stalo dingdavo pirmiausiai,šlamšdavo,net ausys lankstydavosi biggrin.gif
Visi mes ne auksiniai,su savo pričiūdais,kaip sakydavo mano a.a. močiutė,bet bjauresnių už žemaičius doh.gif tai nesutikau..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Spyglė: 01 kovo 2014 - 17:26
Skupus, skupus, tik patys apie save sako, kad taupus. Ir tikrai, jie sunestinis balius, tai atsines patys koki pakeliuka sausainiu, o jei pas juos su vaisem nueisi, tai tos vaises ir dings kazkur, o ant stalo bus gerai, jei atsiras velgi pakeliukas sausainiu "Gaidelis".
Atsakyti
QUOTE(Alexandra.R. @ 2014 03 03, 12:06)
Skupus, skupus, tik patys apie save sako, kad taupus. Ir tikrai, jie sunestinis balius, tai atsines patys koki pakeliuka sausainiu, o jei pas juos su vaisem nueisi, tai tos vaises ir dings kazkur, o ant stalo bus gerai, jei atsiras velgi pakeliukas sausainiu "Gaidelis".

nusišnekat.
Pati nesu "grynakraujė" suvalkietė, bet daug laiko ten praleidus, daug žmonių - tikrų suvalkiečių - įvairaus amžiaus pažįstu. Galiu lygint, pavyzdžiui, su dzūkais, kur didesnę gyvenimo dalį gyvenau, ir tikrai ne šių naudai. Ypač jei kalbėtume apie vyresnio amžiaus žmones.

Juokinga, kai pažįstant (ir tai - klausimas, kaip gerai) tris-penkis žmones iš regiono jau statistika vedama.
Atsakyti
QUOTE(Ūla @ 2014 03 03, 12:24)
nusišnekat.
Pati nesu "grynakraujė" suvalkietė, bet daug laiko ten praleidus, daug žmonių - tikrų suvalkiečių - įvairaus amžiaus pažįstu. Galiu lygint, pavyzdžiui, su dzūkais, kur didesnę gyvenimo dalį gyvenau, ir tikrai ne šių naudai. Ypač jei kalbėtume apie vyresnio amžiaus žmones.

Juokinga, kai pažįstant (ir tai - klausimas, kaip gerai) tris-penkis žmones iš regiono jau statistika vedama.

tai jus nusisnekat vertindama mano pazistamu zmoniu kieki ir patirti su jais. Ka jau ka, bet sita dalyka, tai as pati geriau apie save zinau. Ir sakau is patirties. Ir ne su 3-5 suvalkieciais, kadangi Suvalkijoj (marijampolej)kelis metus dirbau labai dideliam kolektyve, dar kaimynus turejau suvalkiecius. Paskui pakeiciau gyv. ir darbo vieta, bet ir ten darbe suvalkieciu buvo. Bet ir jie buvo visi kaip vienas - gink die nieko neklausk, nepades, nepasakys, nepaskolins, nepavaisins, nors kita dalis kolektyvo elgesi priesingai.

Vienas "bajeris". Pakviecia bendradarbe i svecius (ji su mama gyvena). Nusinesu didziuli pyrago gabala. Uzsuka toj pacioj laiptinej gyvenantis jos brolis. paziuri, kad vaisinamies, mama ji pakviecia prisesti, tas pasako, kad tuoj ateis. Ir ateina, nesinas pakeliuku su kava. Ir pasidaro sau pas savo mama savo kava, nors mes geriam tokia pat, o isgeres vel issinesa blink.gif Ciudo dar tokio nemaciau, kad pas tevus reikia sava kava nestis, jei nori atsigert blink.gif biggrin.gif
Bet cia tik 1 bajeris, n tokiu galeciau papasakot, bet.... tingiu.
Atsakyti
QUOTE(Alexandra.R. @ 2014 03 03, 12:39)
tai jus nusisnekat vertindama mano pazistamu zmoniu kieki ir patirti su jais. Ka jau ka, bet sita dalyka, tai as pati geriau apie save zinau. Ir sakau is patirties. Ir ne su 3-5 suvalkieciais, kadangi Suvalkijoj (marijampolej)kelis metus dirbau labai dideliam kolektyve, dar kaimynus turejau suvalkiecius. Paskui pakeiciau gyv. ir darbo vieta, bet ir ten darbe suvalkieciu buvo. Bet ir jie buvo visi kaip vienas - gink die nieko neklausk, nepades, nepasakys, nepaskolins, nepavaisins, nors kita dalis kolektyvo elgesi priesingai.

Vienas "bajeris". Pakviecia bendradarbe i svecius (ji su mama gyvena). Nusinesu didziuli pyrago gabala. Uzsuka toj pacioj laiptinej gyvenantis jos brolis. paziuri, kad vaisinamies, mama ji pakviecia prisesti, tas pasako, kad tuoj ateis. Ir ateina, nesinas pakeliuku su kava. Ir pasidaro sau pas savo mama savo kava, nors mes geriam tokia pat, o isgeres vel issinesa  blink.gif Ciudo dar tokio nemaciau, kad pas tevus reikia sava kava nestis, jei nori atsigert  blink.gif  biggrin.gif 
Bet cia tik 1 bajeris, n tokiu galeciau papasakot, bet.... tingiu.

ok, kuo skiriasi jūsų patirtis nuo manosios ir jūsų pažįstamų ratas nuo manojo?
Jūs gyvenot ir dirbot kelis metus ir vienam Suvalkijos mieste, aš žinau tą kraštą nuo gimimo (ir ne vien Marijampolę smile.gif ), taigi jau beveik 40 metų. Gerai žinau, esu ir gyvenus, ir rašius apie tai.
Netikiu išvis tokiom kalbom, kai sako, kad visi - kaip vienas. Taip nebūna.
O jūsų pavyzdys tiesiog... apie vieną šeimą. Jis nepasako nieko. Tokių pavyzdžių jūs rastumėt bet kur. Ir aš galiu papasakot. Ir ne tik iš Suvalkijos.
Neneigiu regionų skirtumų, tik nereikia apibendrint ir sprausti į rėmus.
Be to, kaip jau sakiau, čia labai "groja" ir amžius.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ūla: 03 kovo 2014 - 13:45
Nesąmonė, kam tie absoliutinimai? Mano seneliai 80 metų Suvalkijoj gyvena, jų tėvai ir seneliai ten gyveno, visa mamos giminė suvalkiečiai, ypatingai skūpių nežinau nė vieno, tuolabiau, kaip čia kažkas šneka iki maisto kąsnių skaičiavimo. Kaip tik vaišingi, svetingi žmonės, ką geriausio turi, tą padeda svečiui ant stalo. Apskritai tas skirstymas kažkoks absurdiškas, kiekvienam Lietuvos kampely rasi visokių žmonių. Beje, nuo seniausių laikų Suvalkija buvo laikoma Lietuvos elitu, kadangi tai buvo pats turtingiausias, labiausiai "pažengęs" kraštas savo metu, su derlingiausios žemėmis. Labai daug garsių, talentingų žmonių kilę iš Suvalkijos, o žmonės labai puikūs, žinoma, yra visokių, bet bjaurių, skūpių visur rasi.
Atsakyti
Pvz mano seneliai-žemaičiai, per savo taupumą sugebėjo pasistatyti namus kaime, nupirkti vaikams sklypus ir prisidėti pinigais prie namų statybų. Galima jiems pritaikyti suvalkiečių savybes.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Patraukli ir Savarankiska: 03 kovo 2014 - 15:09