Įkraunama...
Įkraunama...

Vestuviniai žiedai ant kairės rankos

Cituoju viena kunigo pasisakyma:
Klausimai ir atsakymai

Viktoras klausia:
# Garbė Jėzui Kristui. Keliose bažnyčiose teiravausi, ant kokios rankos katalikai nešioja sutuoktuvių žiedą, tačiau gavau skirtingus atsakymus. Vieni sako, kad ant dešinės, kiti-ant kairės. Kaip gi iš tikrųjų yra, norėčiau gauti pagrįstų atsakymų. Dėkoju už atsakymą.

Atsakome:
# Tiesiogiai su katalikiškumu ar, bendrai imant, su krikščionybe, vestuvių žiedo tema nėra susijusi. Bažnyčia, žinoma, priima vestuvinio žiedo nešiojimą kaip gražią tradiciją, ir per Santuoką žiedus laimina. O pati vestuvinio žiedo nešiojimo tradicija gyvavo, jei ne anksčiau, jau senosios Romos Imperijoje. Romėnai naudodavo jau sužadėtuvių žiedą, kurį vadindavo «anulus pronubus». Tuo tarpu santuokinis žiedas buvo vadinamas «vinculus» - neišardomas ryšys. Iš tiesų, jau pati žiedo forma išreiškia užbaigtumą ir amžinumą. Atrodo, kad anksčiau toks vestuvinis žiedas buvo nešiojamas nesvarbu ant kurios rankos ir ant kurio piršto. Vėliau tradicija išryškino kairiąją ranką (nes ji simbolizuoja širdies pusę) ir ketvirtąjį pirštą, kuris kai kuriose kalbose netgi yra vadinamas «žiediniu pirštu». Taip pat ir dabartiniais laikais yra išlikusi pagrindinė tradicija vestuvinį žiedą nešioti ant kairės rankos (pasirenkant patogų pirštą), o žiedą iki vestuvių – ant dešinės. Vis tiktai ne visi šios tradicijos laikosi, nes žiedas jau pats savyje yra reikšmingas. Kita vertus, kas nešioja labai puošnius žiedus (tiek vestuvinius, tiek ne), netgi mėgsta juos dėtis ant dešinės rankos. Taip žiedas gražiai spindi vakariniame apšvietime, dešine ranka laikant kokteilinį gėrimą…

kun. teol. dr. Visvaldas Kulbokas
Papildyta:

O sis pasisakymas kaip ir paneigia pirmojo teigini, kad vestuvių žiedo tema nėra susijusi su krikscionybe g.gif :
VEDYBOS. Sužadėtuvių žiedas - tai garantas, kad jis ves (saltinis www.nedelsk.lt)
2006 kovo 13

Vestuvinis žiedas nešiojamas ant kairės rankos bevardžio piršto, nes nuo seno tikėta, jog nuo šio piršto tiesiai į širdį teka „meilės vena“« (vena amoris). Vestuviniai žiedai atsirado Senovės Romoje I-ame amžiuje. Deja, bet romantikos čia nebuvo. Kadangi užteko žodinio jaunikio ir jaunosios tėvų susitarimo, tai santuoka prasidėdavo nuo to momento, kai jaunikis perduodavo geležinį žiedą savo uošviams. Jau II-ame amžiuje jaunosios norėjo bronzinio, o nuo III-iojo amžiaus – auksinio žiedo. Tokius žiedus nešiojo tik moterys. 1215 popiežius oficialiai įteisino vestuvinio žiedo ceremoniją per jungtuves. Žiedas siejamas su begalybe ir amžinybe, kaip ir žmonės tuokiasi „iki grabo lentos“. Ginčijamasi autentiška ar ne istorija pasakojama Biblijoje, kai mergelei Marijai Juozapas užmauna vestuvinį žiedą. Ne viena bažnyčia tvirtina, jog būtent „šis žiedas“ saugomas jų lobynuose. Viena populiariausių tokių vietų – Perudžija, Italijoje.
Atsakyti
Bet visgi linkstama labiau link kairės...

ne į temą (pirmo kunigo pasisakymo pabaiga tai lotuliukas.gif , nuo vestuvių iki kokteilių)
Atsakyti
QUOTE(srauni_upe @ 2008 04 05, 16:54)
ne į temą (pirmo kunigo pasisakymo pabaiga tai  lotuliukas.gif , nuo vestuvių iki kokteilių)

biggrin.gif man irgi juokas sueme, kai perskaiciau drinks_cheers.gif
Atsakyti
Pasiskaicius ivairos medziageles priejau isvados, kad: pas katalikus ziedai nesiojami ant kaires rankos bevardzio pirsto, o pas staciatikius - ant desines rankos bevardzio pirsto (naslystes atveju pas staciatikius ziedas nuo desines permaunamas ant kaires).
Pagal europieciu mentaliteta desinioji ranka siejama su valdzia, stiprybe ir pan, o kairioji ranka-su silpnybe, vaidmainyste ir pan.
Pati as nesiosiu ant desines rankos pirsto, nes man taip patogiau. kadangi musu ziedu nebus imanoma veliau paplatint, tai jei ka persimausiu ant kaires rankos. vat ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Grasilda @ 2008 04 05, 10:45)
O as visai neseniai skaiciau butent apie sitas ziedu nesiojimo ant kaires/desines rankos!  ax.gif  Pasirodo nuo senoves laiku jie visada buvo nesiojami ant kaires rankos, nes anot visu zyniu ir kitu sventiku yra jungiamos sirdys, po to atsiradus daugiau krypciu tikejimo pasidare savotiskos taisykles ir pan. Neberandu to straipsnio, galeciau viska tiksliai papasakoti  4u.gif  Be to, ligi siol dauguma europos valstybiu per tuoktuves ziedus deda ant kairiosios rankos, tik kad va ta musu lietuviu visuomene tokia jau konservatyvi, kad sunkiai tai supras, ypac vyresnioji karta  rolleyes.gif

zinok visiskai tau pritariu... visai neseniai apie tai suzinojau, kokia tamsuole esu pasirodo ... ax.gif bet man patinka ta mintis ant kaires rankos... nes man labai gerai bus, ant desines suzadetuviu, o ant kaires mausim vestuvinius, liux 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(ikristute @ 2008 04 05, 14:37)
Mes neperseniausiai susituokem ir ziedus tiek rotusej, tiek baznycioj vienas kitam movem ant kaires rankos, nes norim, kad jie butu arciau sirdies, kaip ir buvo nuo senu laiku, tik daug veliau is kazkur atsirado mada Lietuvoj nesioti ziedus ant desines rankos. Ir beje daug patogiau kai ziedas yra ant kaires, ir taip nesiraizo kaip nesiojant ant desines rankos, ir mums visai vienodai ka galvoja kiti apie toki musu pasirinkima.

labai gera nuomone thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(srauni_upe @ 2008 04 05, 16:54)
ne į temą (pirmo kunigo pasisakymo pabaiga tai  lotuliukas.gif , nuo vestuvių iki kokteilių)

na kodel ne i tema tongue.gif visai i tema, matai zmogus praktiskas. As jei buciau savo suzadetuviu zieda nesiojus ant kaires rankos tai niekas jo ir nebutu pamates, o va ant desines ypac koktieliu metu vakare zedelsi grazai suspindedavo ir visi pradedavo klausineti blush2.gif
Na zinoma vestuvinis ziedas nera skritas tam kad graziai blizgeti ir kitiems i akis kristu, bet ant sirdies tai desine ranka dedam mirksiukas.gif sveikinantis irgi desine paduodam.

Cia manau tiesiog iprociai ir profesinis gyvenimas pakoreguoja ant kurios rankos zmones deda zieda, as daug rasau ir desine ranka mosikuojuosi, tai man patinka kai ant desines rankos yra ziedas, tieisog man paciai melonu ji matyti wub.gif na o kitiems atvirksciai...
nereiketu taip labai sureiksminti ant kurios rankos butinai deti, reikia deti ant tos, ant kuriospatinka mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(srauni_upe @ 2008 04 05, 10:51)
teisybė, atsimenu, kai mano senelis numirė tai močiutė persimovė žiedą ant kairės rankos.

Bet esu mačius kad tik susituokę žmonės ant kairės nešioja, tai keistokai atrodo..
Papildyta:
paieškok tą straipsnį jei nesunku, labai įdomu pasidarė smile.gif

Radau ta straipsniuka, bet jis yra vokieciu vestuviniame zurnale "Braut", kuri as prenumeruoju ax.gif
Atsakyti
QUOTE(ruteler @ 2008 04 05, 11:14)
Kodel is karto butinai nasles ir nasliai?
taip, uzsienije, daugimoje saliu nesioja ant kaires, nes yra manoma, kad arciau sirdies. Tik lietuvoje galima prisigalvotitokiu nesamoniu apie persidejima ziedo ant kitos rankos. niekur kitur tokiu nesamoniu negirdejau

Todel,kad taip iprasta LT,tokios tradicijos 4u.gif
O jei jums nesamone,tai nesiokite ant kaires rankos,bet nevadinkite nesamone,kai kiti nesioja ant desines rankos...kiekvienas laisvas pasirinkti...vieni laikosi savo salyje gyvuojanciu paprociu,kiti priima kitatauciu...Svarbiausia,kad kiekviena gerai jaustusi. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jolita.martyna: 06 balandžio 2008 - 09:47
QUOTE(Grasilda @ 2008 04 06, 09:10)
Radau ta straipsniuka, bet jis yra vokieciu vestuviniame zurnale "Braut", kuri as prenumeruoju  ax.gif

aaa na vokiškai aš skaitau, bet tiek to gal nesivargink, daug darbo... smile.gif)
Atsakyti
QUOTE(srauni_upe @ 2008 04 06, 12:27)
aaa na vokiškai aš skaitau, bet tiek to gal nesivargink, daug darbo... smile.gif)

tai jeigu skaitai vokiskai, patarciau uzsiprenumeruoti ta zurnaliuka, labai super thumbup.gif o gal tau atsiusti ta tekstuka? per kelias dieneles surinkciau, juk nesunku mirksiukas.gif
Atsakyti
As nesioju ant kaires ir nesuku sau galvos, blogai cia ar gerai irnesakyk.gif
svarbu tarpusavio meile wub.gif
Atsakyti
Jei myli zmogu tai ant bet kurios rankos ziedas yra grazu, o jei jau nemyli tai isvis kam ji nesioti? g.gif
Nezinau kaip dabar bet ankciau buvo jei jau istekejai tai ant desines, jei issiskyrei ar nasliu patapai tai ant kaires perdedi... mano nuomone jei jau issiskyrei tai isvis nusiemei, o jei naslys ir nesioji zieda kaip atminima tai nera jokio reikalo tu ranku ir pirstu kaitaliot blush2.gif

Mes abu nesiojam ant kaires, bet man asmeniskai nera visiskai jokio skirtumo. mirksiukas.gif Na ant kaires biski patogiau unsure.gif

Atsakyti