Sveikos
Jungiuosi ir aš prie jūsų. Prisiskaičiau jau ''n'' pasiūlymų kaip naikinti kandis. Daug ką jau ir išbandžiau. Vis dar randu kasdien po kelias tupinčias kur nors pvz. ant sienos. Pasidalinsiu, kaip naikinau.
Išmečiau užkrėstas kruopas, tada šveičiau visą naktį be galo kruopščiai visas spinteles, apžiūrėdama kiekvieną daiktelį. Pvz. radau kirmėlaitę net tarp dantų krapštukų.
Šiuo metu absoliučiai visos kruopos, arbatžolės, prieskoniai supilstyti į stiklinius sandarius indus. Aš tik kelis turiu užsukamus. Pirkau tokius, kurie užspaudžiami ir dar tokios kaip ir pusiau plastmasinės, pusiau guminės dalys prie dangtelio sandariai prispaudžiai. Na, neįsivaizduoju, ar kandys ir per tokius sugebėtų pralįsti.
Kruopas dabar perku dažniau ne prekyb. centruose, o pvz. eko parduotuvėse, kurios būna mažesnės, atrodo tvarkingesnės. Parsinešusi iš karto iš maišelio lėtai pilu į indą, peržiūriu, ar nematau ko nors įtartino. Tada nakčiai kruopas palieku šaldiklyje, nes esą jei ir yra kokie pažeidimai, nepastebimi plika akimi, tai šaldiklyje jie žūsta. Čia sako minusas tame, kad bet kokį maisto produktą užšaldžius šaldymo kameroje, nukenčia jo vertė. Na, bet bent jau kol kas aš kitaip negaliu - per daug bijau aš tų visų gyvių. Tai va, po nakties kruopas, sausus dribsnius ar pan. supilu į stiklinius indus, sandariai uždarau. Taip pat pridėjau levandų kvapo priemonių į spinteles. Man neaišku, ar levandų kvapas MAISTINĖMS kandims irgi tinka, nes ant pakuočių rodos rašo dėti į rūbų spintas. Pirkau ir tų kedro pagaliukų, ir apelsino žievelių profilaktiškai į spintas pridėjau. Ir actu pravaliau lentynas.
Nuo to valymo praėjo gal maždaug dvi sav. Spintelėse, stikl. induose kandžių nerandu, tačiau, kaip jau minėjau, kur nors ant sienos vis vieną kitą kasdien užmušu. Vis pagalvoju, kaži, kuo jos maitinasi? Lb. kruopščiai po valgio gaminimo apžiūriu, kad net trupinėlių neliktų, lb. kruopščiai kasdien viską prižiūriu, valau. Nenustebčiau,kad jos kur nors į plyšius sulindusios. Pas mus ant lubų yra keli tokie taip vadinami mediniai ''balkiukai'', į kuriuos lemputės susuktos, tai galvoju gal už jų užlenda. Na, bet neįmanoma išardyti tokių konstrukcijų, kad apžiūrėt, išvalyt.
Žodžiu, lb. nemalonu. Kasdien vaikštau iškelta galva ir nuolat apžiūrinėju, stebiu, tikrinu. Nenormalu šitaip... Negaliu jaustis ramiai, jaukiai namie...
Dar, tiesa, kartkartėmis vakare uždegu žvakę ir įpilu levandų eterinio aliejaus. Kažkaip nelabai tikisi,kad jis padeda, nes išsisklaido kvapas per visus kitus kambarius, nelieka jokio aštresnio kvapo ir jei jau jos pasirodo, tai galvoju, gal ne taip jau to kvapo ir bijo. Va, spintelėse, kur tas kvapas levandų išlieka aštresnis, gal ir apsaugo bent kažkiek, nežinau...
Kai kurie pastebi kandis įskrendančias per langą, tad norėjau paklausti, kaip tokiu atveju vėdinate kambarius? Gal geriausia tada dieną vėdinti, nes vakare į šviesą daugiau skrendą tie visokie gyviai?
Aij, ir kaip su kruopų, arbatžolių, prieskonių laikymu šaldytuve? Ar nėra ten per drėgna laikyti kruopas? Ar nepradės pelyti? Na, čia man taip viena pažįstama teigė...