Įkraunama...
Įkraunama...

Aukštaitijos nacionalinis parkas

Pries metus keliavom dviraciais tomis apylinkemis. Paluseje turejome gyventi palapinese, kempinge, bet uzhejo toks smarkus lietus, kad teko ieskoti kitos vietos. Buvo ne savaitgalis, tai greitai susiradom pasto viesbuti smile.gif Ilgesniam laikui jame gyventi nenoreciau, bet vienai nakciai tai liux buvo. Tiesa, Paluses kavineje (toje kur prie kelio, ne ant kalno) - nebuvo kavos smile.gif Gerai, kad arbatos nors dave smile.gif Verta pamatyti Paluzes baznycia (medine, be viniu pastatyta), Biciu muzieju, Ginucius, Ladakalni (ten viskas vietoj, 10 km. spinduliu). Galima ishsinuomoti valti, vandens dvirati ir ezheru maltis.. Siaip rami vieta, girtaujanciu neteko sutikti, gal todel kad buvo ne savaitgalis.
Atsakyti
Gana naujas dalykas Palūšėje - pirmųjų žmonių gyvenamojo namo, pilkapio ekspozicijos. Vaikam gal ir nebūtų itin įspūdinga, na, nebent po namelį palandžioti... Bet tėveliams turėtų patikti - mums gidas pasakojo ir istoriją, radinių kilmę, tikrus moters griaučius matėm smile.gif Kaip minėjau, buvo galima pavaikščiot po laukinukų namelį mirksiukas.gif Bent jau aš labai apsidžiaugiau, kad būtent dabar gyvenu, ir namai savi be galo gražūs tapo biggrin.gif
Na, o dėl kitų objektų pasikartosiu - piliakalniai (Ginučių, Papiliakalnės, Ladakalnis), ežerai, pilkapiai, vandens malūnas, bitininkystės muziejus, mums rodė ir senutėlį ąžuolą ( 2-as po Stelmužės) Trainiškių kaimo pakrašty, Ginučių ąžuolynas, Šuminų kadagynas (net 3 ha blink.gif ). Palūšės bažnyčia su koplytėle, sveikatingumo takas...
Iš tiesų daug įdomiau, kai ekskursiją veda gidas - paprastučiai dalykai tampa daug įdomesni. Tarkim, Palūšėje mūsų grupei pasakojo ir apie Petrauskų šeimą, ir apie akmens amžių, ir apie gamtą. Prie ąžuolo pasakojo, kaip jį "remontavo", pagal kokias technologijas, "Vandens malūne" papasakojo jo legendą. Todėl prieš vykstant patariu pasidomėti šiais ir panšiais dalykais - viskas taps daug įdomiau mirksiukas.gif
Atsakyti
Ilsėjomės Palūšėje Žolinių savaitę.
Nakvynė
Gyvenom "7 ežerų" poilsio namuose dviejų kambarių liukse su patogumais (miegamasis su dvigule lova, svetainė su išskleidžiamu dviguliu foteliu ir dušas+tualetas) ir bendru balkonu. Para kainavo 140 Lt (nors jų tinklalapyje buvo parašyta 160 Lt). Virtuvė (šaldytuvas, virdulys, viryklė, puodai ir lėkštės) bendra. Yra šašlykinė (nežinau, ar reikia papildomai už ją mokėti). Yra galimybė išsinuomoti sudedamą lovelę. Už patalynę nereikėjo papildomai mokėti.
Kaimynai ramūs, net nepajutau, kad jie gyveno už sienos. Uodų nepastebėjom. Ir dar stebėjomės, kad jų nėra.
Maistas
Patiekalų kainos vienodos tiek Palūšės baruose, tiek Ignalinos "Žuvėdroje" (nors aplinka joje gražesnė negu Palūšės baruose).
Parduotuvės asortimentas nykus (išskyrus alkoholinių gėrimų lentyną). Pvz., negavom "Sprite" ir sumuštinių duonos.
Pramogos
Pakeliauti pėsčiomis, dviračiais (8 Lt/h, 21 Lt už 3h), valtimis (5 Lt/h, 30 Lt/para), baidarėmis (10 Lt/h, ~50 Lt/para) ar automobiliu. Visi takai sužymėti ant medžių, taip kad nepaklysite.
Maudynės. Kaip kažkuri mama rašė, Lūšio ežeras tinkamiausias vaikams, nes labai lėkštas krantas.
Lauktuvės
Per Žolines Bitininkystės muziejuje vyko Medkopio pabaigos šventė. Verta nuvažiuoti ir medaus nusipirkti. Tik reikia saugotis bičių, nes ten jų daug.
Galima nuvažiuoti ir nusipirkti "Romnesos" šakotį (25 Lt/kg), kurio receptas yra paveldo dalis.
Įspūdžiai
Geru žodžiu galiu paminėti Ignalinos TIC darbuotoją, kuris nemokamai pridalino lankstukų ir maloniai dalinosi info.
Gera "7 ežerų" poilsio namų administratorė.
Ačiū jiems abiem.
Trūkumai
TIC veikla. Nors ėjome 3 kartus jo darbo valandomis, radome užrakintą. Kaip ir visą ekspoziciją, kurią čia viena mama minėjo.
2 kartus pietų metu važiavome į karčiamą (pamiršau kaip tiksliau vadinasi), bet abu kartus buvo uždaryta.
Atsakyti
Gal kas buvot Bitininkystės muziejuje saltuoju metu laiku? Ar verta ten uzsukti?
Buvom vasara ir dabar apima begaline nostalgija.
O kur galima nusipirkti ta "Romnesos" sakoti?
Atsakyti
Kvieciu pasidalinti kelioniu (masina, dviraciais, pesciomis) parirtimi po ANP 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Infinity: 25 balandžio 2008 - 08:53
Senokai tenai rimtai bekeliavau. Prieš kokius 15 metų tai visą ANP buvom skersai-išilgai valtimis išmaišę, bet nuo tų laikų labai daug kas pasikeitė... Vietos ten tikrai labai gražios, tik geriau galėčiau patart kaip valtimi kur nors priplaukti, nei kaip privažiuot. smile.gif Kur pavalgyt irgi nepapasakosiu, nes būdami tenai niekad į jokias kavines net neužsukdavom. Maistą gamindavomės tik turistinį ir tik ant laužo smile.gif Iš įsimintiniausių vietų, kurias tikrai būtų verta aplankyti - bitininkystės muziejus, Ladakalnis, Ginučių malūnas, Meironių etnografinis kaimas, Palūšės bažnytėlė ir botanikos takas prie Palūšės... Ežerai ten visi labai gražūs. Nė vieno negalėčiau išskirt. Bet patys gražiausi jie vistik plaukiant jais, o ne nuo krantelio žvalgantis... Girdėjau, kad pastaruoju metu labai pablogėjo stovyklavietės (perpildytos, prastai prižiūrimos, sunku rasti malkų, nes niekas nebesirūpina, kad sausuolių atvežt.) Kol stovyklavietės priklausė direkcijai, tai jiems buvo aktualu, kad poilsiautojai miško nenusiaubtų, o dabartiniam šeimininkui (kažkokiam UAB) visai nerūpi poilsiautojų patogumas. Tik babkes skuba laiku susirinkt... Per paskutinius kelis metus buvom ten užsukę pakeliaut gal 4-5 kartus, bet nutarėm, kad nebeverta. Visai nebe ta atmosfera, kokia buvo... Žinoma, jei nekada nebuvai tenai - verta nuvažiuot, kad pamatyti...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ziuzia: 29 balandžio 2008 - 17:24
Daznai lankomes ANP. Bunam ir viena, ir kelias dienas.
apie lankytinas vietas - yra ivairiu, kadangi tai saugoma teritorija, daugiausia- naturaliu, gamtiniu objektu: Ladakalnis, GInuciu piliakalnis, Trainiskio azuolas, kadugiu giraite, botanikos takas, skulpturu takas (nu biski apleistas),pilkapio ekspozicija, akmens amziaus bustas...etnografiniuose kaimuose (Suminai, Strazdai, Vainoriske) gyvena zmones ir turistams kazkokio muziejelio ar sodybos nera pritaikyta.
mokami (bent pernai buvo) - Ginuciu vandens malune esanti ekspozicija, bitininkystes muziejus, "Bites" apzvalgos bokstas.
Daugiausia pamatyti galima vaziuojant automobiliu Diziuoju parko ziedu, apie 40 km. tai beveik visi pamineti objektai, tik dar + ezeru pakrantes, grazios vietos ir kiti kaimai.
Maitinimas - kavinukes, uzeigos (kokybe kaip kam) pacioj Palusej, Ginuciuose, Antalksneje.
Nakvyne galima rasti stovyklavietese. Dabar jos priklauso Misku uredijai, kuri jas nuomoja. pernai buvo lygtai 3 nuomotojai.(jau nebe ta UAB). Yra daug kaimo sodybu. Prie kai kuriu yra kelio zenklai(namelis). daug yra nesireklamuojanciu. teko buti keliose - labai ivairios (ir paprastos, ir siuolaikines). kuriasi naujos (pvz. prie senos Jonalaukio bazes, baigiamas naujas, keliu pastatu kompleksas). Palusej yra kempingas.
O vandeniu keliauti tai tikrai labai smagu ir grazu. galima ir diena pasiirstyti, ir kelioms dienoms isplaukti. tik plaukimas pagrinde ezerais, o upeliukai tik jungia ezerus. Irgi yra marsrutas "ANP ezerynas", tik plaukiant jis nepazymetas, reikia pagal zemelapi.
Dviraciu taku (asfaltuotu) nera. O keli marsrutai ir trasos praeina asfaltuotu automobiliu keliu ar zvyrkeliu. Lyg ir ruosiamasi asfaltuoti kelia pro Ladakalni, tai bus smagiau.

turizmo paslaugos keiciasi (kai kas blogiau, kai kas geriau), bet mums patinka.
Atsakyti
cia galima pasiziureti marsrutu:
http://www.paluse.lt/
vandens marsrutai http://www.valtine.lt/pmarsrutai.html
Atsakyti
Laba, gal jau siemet yra buvusiu pPaluseje. Zadam kita savaitgali vaziuoti ten, tik dar galvojam kur apsistoti nakvynei g.gif gal kas turite ka nors rekomenduoti 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(**varnalesa** @ 2008 07 03, 13:09)
blink.gif poilsis blink.gif ne,nereik,net skaityt nesinori cool.gif

Na Ciocia Polia ten buvo 2006 m. O mes ten ilsėjomės pernai. Ne tas žodis kaip patiko. wub.gif Mes ilsėjomės rugpjūtį, gal tikrai vasaros pabaigoje ten ramiau? hihihi.gif Tokios gražios apylinkės, tokie ežerai wub.gif Uodai netrukdė. Nakčiai mes naudojome elektrinę "baidyklę" nuo uodų - padėjo. Mes buvome su mažu vaikiuku, galiu patikinti, jautėmės tikrai saugūs. Palūšė sutvarkyta, turizmas vystomas. Galvojom ir šiemet vėl ten važiuot, bet jūra labiau traukia. smile.gif
Atsakyti
Mes su grupiokais irgi Palūšėje savaitgalį vieną buvom. Aš asmeniškai ten buvau jau antrą kartą, nes man labai patiko. Apsistojome nameliuose, kur netoli garsiosios medinės bažnyčios. Man patinka poilsiauti čia dėl to, kad yra ir valtis kur išsinuomoti, ir pakrantė gera maudynėms, ir kepsnį yra kur išsikepti, ir arbatos ryte galima greit pasidaryt. Kaimo parduotuvėlė irgi visai nebloga smile.gif
Jokiu nemalonumu neapturėjom, mašinas pasistatėm prie pat namukų.
Šiaip galėčiau į Palūšę važiuot ir važiuot. Man tai antra pagal gerumą poilsio vieta. Pirmoj - Baltijos pajūris ax.gif
Atsakyti
Man patinka Palūšėje, bet jau pabodo, nes ant ežero kranto prie pat pliažo gyvena mano vyro mama, tai dažnai ten apsilankom, apylinkėse galima daug ką pamatyti, pažiūrėkit gal kam pravers:)
http://www.paluse.lt/
http://www.ignaturas.lt/
http://www.trainiskis.lt/
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ingrida+2: 10 rugpjūčio 2008 - 20:36