Įkraunama...
Įkraunama...

Vaisingos gleivės, dienos ir ovuliacija

Senoji tema cia

Apie gimdos kaklelio gleivės skaityti cia (spausti melyna uzrasa):
Ovuliacinis (Billingso) metodas , Gimdos kaklelio gleivės


Dar dažnai vadinamas ovuliacijos ar Bilingso metodu (šitas ponas jį atrado).

Šis metodas geriausias tuomet, kai dėl nereguliarių mėnesinių negali būti naudojamas kalendorinis metodas, taip pat nesant galimybei taikyti temperatūrinį (liga, aplinkos pasikeitimas, stresas, alkoholis ar kt.). Taip pat dažnai naudojamas kartu su šiais metodais (simptoterminis metodas - kelių metodų derinys).

Netinkamas naudoti: sergant makšties ar gimdos kaklelio infekcija, žindant kūdykį.

Naudojantis šiuo metodu, reikia kasdien tikrinti gleives, kurios keičiasi lytinio ciklo metu. Esant nevaisingoms dienoms, prieš ovuliaciją, gleivių ant apatinio trikotažo nebūna, jaučiamas sausumas lytinių lūpų srityje. Po ovuliacijos, nevaisingu laikotarpiu, - sausa arba gleivėsa būna baltos, lipnios. Vaisingos gleivės - tąsios, slidžios, skaidrios.

I stadija (iki ovuliacijos)
(menstruacijos, 1-4 ciklo diena) -Nevaisinga
Sausa (nuo 4 dienos iki ovuliacijos)-Nevaisinga

II stadija (ovuliacijos)
Baltos, negausios, balzganos, gali būti dribsniais -Vaisinga
Drėgnesnės, skaidresnės, tąsios, labai slidžios, pagausėjusios-Vaisinga
Gausios, panašios į kiaušinio baltymą -Vaisinga (piko diena – vaisingiausia: ovuliacija)

III stadija (po ovuliacijos)
Sausa/ Baltos lipnios gleivės-Nevaisinga

user posted imageNevaisingos
user posted imageVaisingos

Gimdos kaklelio gleivės atlieka labai svarbias funkcijas:

-apsaugo moters vidinius lytinius organus nuo infekcijos,
-palengvina lytinį aktą,
-užtikrina spermatozoidų patekimą į gimdą,
-neutralizuoja rūgščią, nepalankią makšties terpę, kurioje vyriška sėkla neišgyvena,
-maitina ir palaiko spermatozoidų, patekusių į moters lytinius takus, gyvybingumą,
-filtruoja ir neleidžia prasiskverbti į gimdą defektuotiems spermatozoidams,
-gleivėse, kaip rezervuare, kaupiasi spermatozoidai ir išgyvena iki kiaušinėlio brandos.

Kokia yra vaisingumo fiziologija?

Mėnesinių metu gimdos viršutinis sluoksnis atsidalina ir pasišalina. Po mėnesinių daugeliu atvejų būna kelios sąlyginai "sausos" dienos, kuomet moteris nejunta ir nepastebi jokių išskyrų iš gimdos kaklelio (moterims, kurių ciklai trumpi, tokių dienų gali ir nebūti). Nuo pat mėnesinių pradžios kiaušidėse ima augti folikulai, kurių vienas (kartais du) tampa vyraujantys. Augant folikului kiaušidės išskiria hormoną estrogeną. Iki ovuliacijos šio hormono kiekis moters organizme didėja ir pasiekus piką įvyksta ovuliacija. Estrogenas taip pat atsakingas už kitų požymių, rodančių artėjančią ovuliaciją, atsiradimą. Tai yra krūtų padidėjimas, gimdos kaklelio atsivėrimas ir vaisingų gleivių atsiradimas. Vaisingos gleivės yra labai svarbios, nes tik jose gali išgyventi ir sulaukti ovuliacijos vyro lytinės ląstelės. Todėl vaisingas laikas neapsiriboja tik 24 valandomis, kuomet kiaušinėlis yra pasiruošęs apvaisinimui, o apima ir keletą dienų prieš ovuliaciją. Vaisingos gleivės yra skaidrios, tąsios, slidžios, panašios į žalią kiaušinio baltymą. Paprastai jos būna gausios, tačiau dabartiniai tyrimai rodo, kad svarbiausia yra moters pojūčiai, o ne gleivių kiekis ar išvaizda. Porai, siekiančiai pastoti, bet kokių gleivių po mėnesinių pasirodymas yra ženklas pradėti ypatingai atsakingą darbą - vaikelio pradėjimą.

Kai estrogenai pasiekia maksimumą ir įvyksta ovuliacija, kiaušinėlio vietoje kiaušidėje susiformuoja geltonkūnis, kuris pradeda gaminti kitą hormoną - progesteroną. Progesteronas uždaro gimdos kaklelį, sustabdo kitų folikulų augimą, paruošia gimdos gleivinę priimti kiaušinėlį, sumažina gimdos kaklelio gleivių kiekį bei išvaizdą ir, kas yra svarbiausia vaikelį planuojančiai porai, pakelia bazinę kūno temperatūrą (BKT). BKT pakilimas 95 proc. patvirtina įvykusią ovuliaciją. Todėl pora, kuri matavo BKT nuo ciklo pradžios, gali pamatyti momentą, kuomet ovuliacija įvyksta. Jis nustatomas palyginant 6 iš eilės be trukdymų pamatuotas sąlyginai žemas BKT reikšmes su trimis pakilusiomis BKT reikšmėmis. Dėl progesterono veikimo po ovuliacijos BKT pakyla 0.2 °C - 0.4 °C ir tokia išlieka iki kitų mėnesinių. Apie 30 proc. visų ciklų prieš pakilimą būna nedidelis temperatūros sumažėjimas. Ultragarsinis kiaušidžių monitoringas, stebint folikulų augimo dinamiką, įrodo, kad daugelyje ciklų ovuliacija įvyksta prieš BKT pakilimą. Po to, kai BKT pakilo yra aišku, kad pora šį ciklą padarė viską, ką galėjo wink.gif
Makšties gleivinėje nuolat gaminasi skaidrios skystos gleivės, nes ji visuomet turi būti šiek tiek drėgna. Tačiau gleivių kiekis ir išvaizda gali skirtis dėl įvairių priežasčių.


Išskyrų iš makšties pagausėjimo priežastys


Makšties gleivinėje nuolat gaminasi skaidrios skystos gleivės, nes ji visuomet turi būti šiek tiek drėgna. Tačiau gleivių kiekis ir išvaizda gali skirtis dėl įvairių priežasčių.
Natūralu, jog gleivių padaugėja prieš mėnesines, nėštumo metu ar lytiškai susijaudinus. Tačiau kadangi makštis yra atvira, į ją neretai gali prasiskverbti grybeliai, bakterijos ir kiti infekcijų sukėlėjai. Nors makšties gleivėse yra pieno rūgšties bakterijų, kurios neleidžia daugintis į makštį patekusiems mikroorganizmams, ne visuomet pavyksta išvengti infekcijos. Dėl to makštyje pradeda gamintis vis daugiau gleivių. Esant gausioms makšties išskyroms sutrinka makšties mikrofloros pusiausvyra ir dirginama jos gleivinė.
Infekciją taip pat gali sukelti ir bakterijos, kurios į makštį prasiskverbia lytiškai santykiaujant. Tad kartais tenka gydyti ne tik moterį, tačiau ir jos partnerį. Taip pat viena iš išskyrų pagausėjimo priežasčių gali būti ir lytinių organų higienos nesilaikymas ar dažni jų plovimai vandeniu ar dezinfekuojančiais tirpalais.

Taipogi, makšties uždegimą ir išskyrų pagausėjimą sukelia peršalimai ar higienos nesilaikymas mėnesinių metu. Išskyrų taip pat gali padaugėti sergant lytinių organų ligomis (pvz. simdos, gimdos kaklelio uždegimu), taip pat esant gimdos miomai, polipams, opoms, gimdos kaklelio erozijoms, sergant piktybiniais gimdos ar makšties navikais. Gleivių pagausėjimas gali atsirasti ir sergant kitomis ligomis, pvz. cukriniu diabetu ar gripu.


Gleivės skiriasi kiekiu, kvapu, spalva bei tąsumu. Dažniausiai pagal spalvą galima nustatyti, kas sukėlė išskyrų pagausėjimą.

Šviesiai pilkos
Tokios spalvos išskyros gali reikšti, jog makštyje atsirado įvairių bakterijų. Taip atsitinka, kai moteris ar jos partneris nesilaiko asmens higienos.

Skystos, skaidrios
Tokios dažniausiai būna prieš mėnesines arba gali atsirasti dėl prezervatyvų ar spiralės įdėjimo.

Geltonos arba gelsvai balkšvos
Tokios spalvos išskyras dažniausiai lydi deginimias ir niežėjimas makštyje bei skausmas šlapinantis. Tai gali būti kokios nors lytiniu keliu plintančios ligos požymis.

Gelsvai baltos, gelsvai žalsvos, šviesiai rusvos
Putotos gleivės bei paraudusi ir sudirginta gleivinė trichomonų sukelto makšties uždegimo požymis. Jei kartu prasideda ir katarinis šlapimo pūslės uždegimas, gali būti juntamas stiprus skausmas lytiškai santykiaujant.

Šviesiai žalsvos
Negausių balkšvų ar šviesiai žalsvų gleivių gali atsirasti dėl grybelių sukeltos infekcijos, taip pat nėščioms, sergančioms cukriniu diabetu bei penicilinu gydomoms moterims.

Kraujingos
Tokios išskyros gali rastis esant kiaušintakio uždegimui, gimdos kaklelio nusileidimui ar net iškritimui. Taip pat tokios išskyros pasirodo persileidimo atveju.

Jei abejojate dėl gausių išskyrų atsiradimo priežasties – kreipkitės į gydytoją. Ginekologas paims makšties išskyrų tepinėlį ir išsiųs į laboratoriją ištirti. Priklausomai nuo tyrimo rezultatų bus paskirtas atitinkamas gydymas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo tasha: 02 rugsėjo 2008 - 14:05
registruojuosi, si cikla stebesiu ypatingai isskyras 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(hefaiste @ 2008 04 30, 21:05)
registruojuosi, si cikla stebesiu ypatingai isskyras 4u.gif

Sekmes 4u.gif Tikiuosi tau sitas ciklas bus sekmingas 4u.gif
Nors sunku kartais suprasti kokios tos isskyros, ypac, jei ir vakare ir ryte ND buvo daryti ax.gif
Atsakyti
o kada šiaip geriausiai stebėt? kuriuo paros metu?
nes ryte ir vakare šiaip skirias g.gif
Atsakyti
QUOTE(grange @ 2008 05 01, 21:34)
o kada šiaip geriausiai stebėt? kuriuo paros metu?
nes ryte ir vakare šiaip skirias  g.gif


Moteris turi save stebėti visą dieną ir stebėjimus būtinai užrašyti tos pačios dienos pabaigoje. Tam naudojamos paprastos lentelės, kurias sudaro trys eilutės: ciklo diena, pojūtis ir gleivių išvaizda. Užrašams naudojami spalvų ir simbolių kodai. Pavyzdžiui, menstruacijos žymimos raudona, nevaisinga fazė žalia, vaisinga - balta ir gleivių pasikeitimas bet kurioje fazėje geltona spalva.

Va ka radau literaturoje 4u.gif
Atsakyti
susipainiojau tarp savo gleiviu doh.gif biggrin.gif
mano ciklas tikslus kaip laikrodis 31 d. iki 15 cd sausa sausa -> 15-17cd tirstos nezymios gleives -> vel sausa ir -> 23 -25cd tasios ir gausios gleives...tai man atrodo , kad paskutines gleives butu labiau panasios i vaisingasias, nei 15 cd...bet ar O gali buti savaite pries menesines? g.gif rolleyes.gif
Atsakyti
sveikos. siandien man kaip ir tasiu gleiviu pikas (turetu lyg ir O ivykti),bet ovuliacijos testas rode tik viena bruksneli. Kazkaip keistai.
Atsakyti
QUOTE(hillda @ 2008 05 04, 20:25)
susipainiojau tarp savo gleiviu doh.gif  biggrin.gif
mano ciklas tikslus kaip laikrodis 31 d. iki 15 cd sausa sausa -> 15-17cd tirstos nezymios gleives -> vel sausa ir -> 23 -25cd tasios ir gausios gleives...tai man atrodo , kad paskutines gleives butu labiau panasios i vaisingasias, nei 15 cd...bet ar O gali buti savaite pries menesines? g.gif  rolleyes.gif


Savaite siek tiek mazokai, antra faze gali buti 10-16 dienu, 7 dienos mazokai g.gif Gal pas tave buna isskyru, tiesiog nedaug ir jos nepasirodo pavirsiuje rolleyes.gif

QUOTE(kinrozyte @ 2008 05 04, 20:30)
sveikos. siandien man kaip ir tasiu gleiviu pikas (turetu lyg ir O ivykti),bet ovuliacijos testas rode tik viena bruksneli. Kazkaip keistai.

Gali buti, kad LH hormono maziau pasigamino ir O testukas neigiamas, bet O vyksta, literaturoje raso, kad tokiu atveju pasitaiko. Uztat ir geriausia stebeti viskas-BT, gleives ir daryti O testukus rolleyes.gif
Atsakyti
siandien jau ov. testas parode dvi juosteles , o ir gleives dar tasios. kaip suprantu ,tai tokios gleives turi laikytis keleta dienu.
Atsakyti
QUOTE(kinrozyte @ 2008 05 05, 20:56)
siandien jau ov. testas parode dvi juosteles , o ir gleives dar tasios. kaip suprantu ,tai tokios gleives turi laikytis keleta dienu.

Tasios ir skaidrios yra pacios vaisngiausios, bet ir vandenines yra vaisingos. Pagal tai, kad tavo O testukas teigiamas, tau O gali dabar bet kada ivykti, butinai reikia namu darbus daryti ax.gif 4u.gif
Atsakyti
namu darbai butini biggrin.gif , siandien dar bandysiu pasidaryt ov. testa, idomu ka rodys?
Ar po ovuliacijos testas jau rodys viena juostele? Si men. pirma kart darausi ov. testukus, tai idomu?
Atsakyti
QUOTE(kinrozyte @ 2008 05 06, 11:36)
namu darbai butini biggrin.gif , siandien dar bandysiu pasidaryt ov. testa, idomu ka rodys?
Ar po ovuliacijos testas jau rodys viena juostele? Si men. pirma kart darausi ov. testukus, tai idomu?

Priklausomai nuo tavo organizmo, gali buti ir abi tokio pat ryskumo, o gali pradedi blankti, man visada viena diena antroji linija buna ryskesne, kita jau abi vienodos, ir tos kitos dienos velai vakare jau bus dar blenkesne. Antroji linija nedings staigiai 4u.gif
Atsakyti