Įkraunama...
Įkraunama...

Religija

Che che, Ewa..... o ar lietuviai neparsiveda???????? Jei parodysi nors viena seima, kurioje vyras su zmona isgyveno iki pat senatves ir per visa savo gyvenima ne 1 vienintelio kartelio nebuvo pasukes i sona - tai as zemai zemai zemai nulenksiu savo galva pries tuos zmones.... smile.gif Tiesa, as cia nepropaguoju Islamo, jei ka..... biggrin.gif as cia tik pasakoju, kaip susikloste mano gyvenimas...... cool.gif
Atsakyti
Mano atveju buvo taip: mama sentike, o tetis katalikas... Kadangi augau su mociute is mamos puses taip jau buvo nuspresta, kad as tapsiu sentike, nes ji neva mane vedzios i baznycia, aiskins dievo zodi (aisku taip ir buvo ir as dekinga jei uz tai, kad suvokiu, kas yra dievas)... ir zinot iki kokiu 13 metu as be galo gedijausi to, kad esu kazkokia kitokia, kad as ruse ir t.t. o dievu labai tikejau ir tikiu iki siol, tik buvo baisi geda ir trauma... slepiau tai nuo ko tik galima, nes paauglysteje niekas nesuprasdavo, kaip as galiu buti kazkokia sentike, kadangi ejau i lietuviu mokykla... vaikai klausinedavo, kada priimsiu pirmaja komunija, o juk pas sentikius tokio dalyko nera...
Dabar jau esu tvirtai nusprendusi, kad mes gyvename katalikiskame kraste ir tokio kryziuko, kuri "nesiau" as savo vaikui tikrai neuzkrausiu...
Atsakyti
Kazkaip keista, daugelis vis del to sako, kad noreciau, kad mano vaikas butu katalikas ir viskas... O ar jus patys rekiantys del to esat tikri katalikai, darot viska taip, kaip reikia ar cia tik tokie katalikai, kad del akiu nueina i baznycia ir vaikus krikstija ir t.t. irgi tik del akiu?.. Tai kam tada sito is viso reikia?.. Ir jei vienas is tevu, kad ir visai nekrikscionis, bet jis nuosirdziai tikintis, o kitam ta religija nelabai idomi, tai negi galima priestarauti, kad tas tikintysis vaika aukletu pagal savo religija?.. Vis del to manau, kad jei tevu religijos skirtingos, tai vaikai turi buti supazindinami su abiem religijomis ir kai jau jie suauga, jie turi teise pasirinkt, kas jiems labiau priimtina... g.gif
Atsakyti
QUOTE (Aga @ 2004 03 06, 14:12)
Neseniai issiaiskinau toki dalyka del santuokos sakramento.Norint man susituokti baznycioje su vyru,kuris yra sentikis,reikia is jo popo leidimo,ji nunesti musu kunigui ir turi sutuokti, kadangi ir as ir vyras sentikis esam krikscionys.

nu reiks pasiteirauti del dito dalyko butinai
Atsakyti
Mane kitos problemos del religiju uzpludo. Dirbu darbe naujame kraste, kur kiekvienas tikejimas priimamas kaip tikejimas o ne kaip sekta, ka tai vadintu religijos klausimu komitetas Lietuvoje. Bendradarbiai yra visokiu tikejimu, pradedant katalikais, liuteronais, baptistais ar baigiant murmonais.
Manes netrukdo kad kai ku kuriuos "tikejimo brolius" pavadinciau sekantais. Mane nevuoja tai, kad jie fanatiskai afishuoja savo tikejimus. Man tai atrodo oedeta ir siek tiek izhulu, graziai issireiskus.
Bendradarbiai, su kuriais dirbu ranka rankon yra murmonas, baptistas ir katalikas.
Butu viskas OK, jei jie savo paziuras pasilaikytu sau ir man nekistu darbo metu per prievarta. Murmonas, man tik atejus i darba tuoj padpvanojo Kristaus pavekslely bei filma apie ji (murmoniska versija), katalikas man kas karta primena, kur yra kat. baznycia ir butu pats laikas ateiti i bendruomenes mishias ar Bibliojos pamokas, na o baptistas nepamirsta man priminti, kad penktadieniais ju baznycioje vyksta susirinkimai vienishiams...
Nerva ima ir tiek, nes maniau, kad siame kraste zhmogus elgiasi kaip nori ir niekas jo nespaudzia. NErvuoja, kai eini pietauti su jais, jie demonstratyviai kalba valgio maldas, nervuoja, kai pradedant darba, jie demonstartyviai meldzhiasi.
Paskutiniu metu pradejau atisisakineti ju pakvietimo bendriems pietums, o ir stengiuosi veluoti i darba ( aciu Dievui, kad yra si galimybe), kad nematyciau tos religines expozicijos...
Vzn, nervas vienas. O neduok Dieve, uzsiminsi, kad esi katalike, be jokiu fanatiniu pozhymiu ar netikinti/-is i Dieva, tai uzistrauksi socialine nemalonia ir vis stengsis tave "atversti' i tikejima, aiskindami kokia brangia dovana as prarandu ar prarasciau. O man taip gera buti neagresyvia katalike ir nebutinai afishuoti savo religine pakraipa: noriu svenciu sekmadieni baznycioje, noriu svenciu ji namie...
Atsakyti
Musu geriausi draugai yra skirtingu religiju. Ji zyde, o jis katalikas. Jie susituoke niautralioje aplinkoje, ne religineje ceremonijoje, bet vestuves labai jau primine zydiskas (nors jose nebuvau, bet teko matyti video irasa). Jie svencia abieju religiju sventes, bet velgi judaizmas pirmauja. Beveik kiekviena penktadieni vakarieniauja pas jos tevus, vienas is religiniu aspektu, berods pasiruosimas pries sventa sestadieni. Gimus ju sunui, jos tevu pageidavimui, buvo atliktas religinis apipjaustymas (as ir uz apipjaustyma, vien higienos sumetimais, jei tureciau sunu, paprasyciau tai atlikti ligoninej). Jos tevai su anuku sneka tik hebraiskai, t. p. mokina ji hebraju k. nors galetu ji mokinti rusu ar lenku, kadangi senelis emigraves is Rusijos, o mociute is Lenkijos. Esu giliai isitikinusi, kad kai ju sunui sukaks 13metu, tai tikrai sves bar mitzvah, nors anot ju to nedarys, leis vaikui pasirinkti religija. Mano nuomone, jei seimoje yra dvi religijos, tai viena is ju pirmaus, t.p. viena is ju labiau dominuos.
p.s. Nesu as pries judaizma, mes netgi kartu su jais, svenciame kai kurias zydiskas sventes.
Atsakyti
mes su vyru esame skirtingu religiju g.gif g.gif niekada net nepagalvojau apie vaiku krikstynas g.gif g.gif
bet kai mes abu tokie tikintys tai manu problemu nebus laugh.gif
Atsakyti
Mano istorija tokia. Mama- sentikė, tėtis- katalikas, vienas kito tikejima gerbe ir gerbia (mums dar vaikams nuskilo- sventem dvejas velykas ir kucias thumbup.gif ). Tevai nei manes nei mano vyresneles sesers nekrkikstyjo sakydami, kad uzaugusios pacios nuspresim koki tikejima pasirinkt. Deje ju mamos (mano mociutes) taip negalvojo ir susedusios patyliukais nutare kad krikstas reikalingas. Tecio mama pabijojo sunaus rustybe uzsitraukt, o va mamos mama nepabijojo ir leido popui mane saltam vandenelyje pamirkyt. Br... Taip as tapau sentike, o apie savo kriksta suzinojau tik paauglystej, nes tik tada mociutes isdriso prabilt apie savo darbelius smile.gif Vaikysteje labai pavydejau krikstitiems vaikams, norejau eiti pirmos komunijos bet nezinau kodel tevai manes nevede, gal laiko neturejo, nors as stropiai pati savo noru sekmadieniais lankaiu baznycia. Deje atsiradus norui pasivaipyt pries berniukus baznycia isgalvos isgaravo.
Kai atejo laikas man tuoktis (vyra issirinkau katalika), net neabejojau, kad tuoksiuosi kataliku baznycioj, tik gerbdama mamos ir aisku savo tikejima, katalike netapau, o paprasiau Vyskupo leidimo tuoktis man ju baznycioje nepriemus kataliku tikejimo, taip ir susituokem, na o sunu jau krikstijom katalikiskai, nes as nesu tokia religinga kad jam galeciau iskiepyti sentikiu tikejima. Kazkaip aplamai pradejau save daugiau laikyti laisvamane. Dieva tikiu- baznycia ne. Bet cia jau mano asmenine nuomone kurios nepersu nei savo artimiesiems nei darugams, o jie nepersa man savosios. Gal todel man tikejimu skirtumas ir nesudaro jokiu problemu. Beje, mano sesei net Vyskupo leidimo nereikejo prasyt, ja tiesiog su kataliku vyru sutuoke Tevas Stanislovas thumbup.gif
Atsakyti
o buna kad vienas tiki , o kitas kategorriskai pries visas religijas.. ir vaikas lieka nekrikstytas. bet is dalies gal nieko ir blogo, uzaugs, pats pasispres g.gif
Atsakyti
QUOTE (Eligute @ 2004 06 23, 10:15)
Mano istorija tokia. Mama- sentikė, tėtis- katalikas, vienas kito tikejima gerbe ir gerbia (mums dar vaikams nuskilo- sventem dvejas velykas ir kucias thumbup.gif ). Tevai nei manes nei mano vyresneles sesers nekrkikstyjo sakydami, kad uzaugusios pacios nuspresim koki tikejima pasirinkt. Deje ju mamos (mano mociutes) taip negalvojo ir susedusios patyliukais nutare kad krikstas reikalingas. Tecio mama pabijojo sunaus rustybe uzsitraukt, o va mamos mama nepabijojo ir leido popui mane saltam vandenelyje pamirkyt. Br... Taip as tapau sentike, o apie savo kriksta suzinojau tik paauglystej, nes tik tada mociutes isdriso prabilt apie savo darbelius smile.gif Vaikysteje labai pavydejau krikstitiems vaikams, norejau eiti pirmos komunijos bet nezinau kodel tevai manes nevede, gal laiko neturejo, nors as stropiai pati savo noru sekmadieniais lankaiu baznycia. Deje atsiradus norui pasivaipyt pries berniukus baznycia isgalvos isgaravo.
Kai atejo laikas man tuoktis (vyra issirinkau katalika), net neabejojau, kad tuoksiuosi kataliku baznycioj, tik gerbdama mamos ir aisku savo tikejima, katalike netapau, o paprasiau Vyskupo leidimo tuoktis man ju baznycioje nepriemus kataliku tikejimo, taip ir susituokem, na o sunu jau krikstijom katalikiskai, nes as nesu tokia religinga kad jam galeciau iskiepyti sentikiu tikejima. Kazkaip aplamai pradejau save daugiau laikyti laisvamane. Dieva tikiu- baznycia ne. Bet cia jau mano asmenine nuomone kurios nepersu nei savo artimiesiems nei darugams, o jie nepersa man savosios. Gal todel man tikejimu skirtumas ir nesudaro jokiu problemu. Beje, mano sesei net Vyskupo leidimo nereikejo prasyt, ja tiesiog su kataliku vyru sutuoke Tevas Stanislovas thumbup.gif

Va apie Teva Stanislova ir as pagalvoju wink.gif Noreciau,kad jis mane sutuoktu ir mano vaikus pakrikstytu...Vienintelis mano kunigo pavyzdys Jis.Tik vyras nenori kataliku baznycioje tuoktis deja....
Atsakyti
o apskritai tai man cia toks paradoksas iskilo: katalikai, evangelikai, staciatikia- visi krikscionys. bet po vienu baznycios stogu visiem tuoktis kazkaip negalima g.gif reikia leidimu is kitu...ar kaip?
Atsakyti
Tikejimas seimos gyvenime yra labai svarbu, jei tevai yra gyvai tikintys, lankantys baznycia ir pan. Todel tuoktis skirtingu religiju zmonems nepatartina, netgi vengtina, kad veliau nereiketu del to gailetis ir traumuoti vaiku. Jei tuokiasi katalikas su staciatikiu ar babtistu -manau, problemos kaip ir nera, juk tikim ta pati Dieva, tik yra siokiu tokiu skirtumu mokymuose, bet vaikai visvien bus krikscionys, tik,manau, reikia visai seimai apsispresti, kokia krikscioniu baznycia lankyti - vieno tevo ar kito, o gal rinktis kokia trecia, kad visi kartu galetu isijungti i bendruomenes gyvenima, dziaugtis bendru tikejimu. Bet tuoktis krikscioniui su musulmonu ar induistu tai jau ne... schmoll.gif Cia yra skirtingi Dievai, skirtingi poziuriai i gyvenima ir pan. Jei jau pries vestuves ne vienas "neatsiverte" i kito tikejima, o liko prie savojo, tai seimoje bus dar daugiau problemu, kai vienas tevas pasakos vaikams apie viena Dieva, kitas - apie kita, isivaizduojate, koks chaosas bus vaiku galvelese, tai ka, sakys, yra du dievai ar desimt ? Kuris gi tikrasis ?
Mes su vyru esame skirtingu tautybiu, uzauginti buvom skirtingu ( tik krikscionisku) tikejimu, tai jis pries vestuves pradejo vaikscioti i mano bendruomene, na, kartais ir as nueidavau i jo, o dabar lankom ta pacia, ir vaikam apie ta pati Dieva pasakojam, ir Biblija ta pacia skaitom, ir vertybes tos pacios, krikscioniskos. Tikejimas yra musu seimos pamatas. Todel renkantis partneri tikejimo klausimas turi buti vienas is svarbiausiu, jei abu yra tikintys.Jokiu budu kriskcioniui nereiketu tuoktis su kitos religijos zmogumi.
Atsakyti