Įkraunama...
Įkraunama...

Ciklamenai

Sena tema

Peržydėjo maniškis ciklamenas, ir man staiga iškilo toks kvailas klausimas - ar ramybės periodui ciklameną reikia palikti žemėse vazonėlyje ar tą jo svogūniuką reik iškast ir laikyt sausai?? g.gif blush2.gif

user posted image

Ciklamenas

Labai svarbu jų neperlieti, kad augalas nesupūtų. Laistomi reguliariai (neliečiant lapų), kad neperdžiūtų žemė, vandens padėkle nepaliekama.

Temperatūra ~10-15 laipsnių šilumos. Tuomet ciklamenai ilgiau žydi. Jei ciklamenai laikomi patalpose kur aukšta temperatūra, sausas oras – augalas „ištįsta“, lapai apleipsta, pasidaro ne tokie gražūs ir patrauklūs. Tręšiama kol žydi ir auga lapai, kas dvi savaites.

Tiesioginiai saulės spinduliai pražūtingi. Ciklamenas gali augti ir ant palangių - jiems puikiai tinka vėsios šiaurinės palangės. Tik žiemą reikia apsaugoti gėlę nuo skersvėjų, šalto oro gūsių per orlaides. Taip pat svarbu, kad augalo nekaitintų radiatorius. Svarbiausia – gaivi vėsa ir saikinga drėgmė.

user posted image

Ciklamenams reikalingas „poilsio“ laikotarpis. Nužydėjusiai gėlei leidžiama ilsėtis, ją laistyti reikia vis mažiau – ramybės laikotarpiu tik tiek, kad gumbasvogūnis nesusiraukšlėtų. Peržydėjusius žiedus ir gelstančius lapus išsukite prie pat gumbo, vazoną laikyti reikia vėsioje vietoje. Galima laikyti ir lauke, beveik sausą iki vidurvasario.

Ciklamenai persodinami po žydėjimo, kasmet arba kas du metus, paliekant 1/3 gumbasvogūnio paviršiuje. Galima sodinti ir lauke pusiau pavėsyje arba į žemę įkasti tiesiog su vazonais.
Vasarą ciklamenai laistomi saikingai. Į kambarį vazonai sunešami rudenį.

Ciklamenai gerai auga puriame, derlingame substrate. Tinka velėninės, lapinės, kompostinės žemės ir smėlio mišinys.

user posted image

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ambrozija: 15 spalio 2009 - 15:27
As tai neisimu. visa ziema zydejo, dabar ilsisi.
Atsakyti
Paguldyk vazona ant sono vesioje vietoje(apie 10laip.silumos)
Atejus augimo metui, persodink gumbasvoguni i palyginti nedideli vazona ir pastatyk siltesnej vietoje.(tiek mano ziniu)
Sekmes
Atsakyti
Taip atrodo mano augintinis.(pasilikau tik viena sia gelyte,kitas isdovanojau)
http://public.fotki....f/dsc00207.html
Atsakyti
Ciklamenas man viena gražiausių gėlių,bet nesiryžtu jos auginti,nes girdėjau,kad kai bute labai šilta,jis nežydi ir greit nunyksta, verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(emma @ 2008 06 12, 15:17)
Ciklamenas man viena gražiausių gėlių,bet nesiryžtu jos auginti,nes girdėjau,kad kai bute labai šilta,jis nežydi ir greit nunyksta, verysad.gif

as issiauginau ciklamenus nurinkus seklas nuo vieno is savo tureto ciklameno. jau jiems pusantru metuku, du ziedai jau zydejo, dabar visa kruva ziedu lenda, oi bus grazu rolleyes.gif . auga ant vakarines palanges, ten vesiau ir saules labai mazai, auga puikai thumbup.gif thumbup.gif . jei turi balkona, gali lauke laikyt iki pat rudens, tik saugok nuo saules mirksiukas.gif
Atsakyti
man prieš du metus padovanojo-tai ištisai žydėjo thumbup.gif ir gausiai bigsmile.gif
šiuo metu ilsisi, bet ant palangės,tai nauji lapeliai skleidžiasi ir vienas pumpuras tongue.gif
stengsiuos kad vėl žiemai gausiai žydėtų smile.gif nėra gražiau,kai žiema ,o ant palangės šitoks gražuoliukas žydi biggrin.gif
Atsakyti
http://public.fotki....f/dsc00207.html
Mano namuose orao temperatura 20-025*.o kai saule pasildo tai pakyla iki 35*. smile.gif smile.gif Ir mano gelyte laabai puikiai gyvena.
Atsakyti
sveikutes mano ciklomenas tik lapus leidzia ko jam truksta nezinau g.gif
Atsakyti
QUOTE(siaudukes @ 2008 06 12, 20:20)
man prieš du metus padovanojo-tai ištisai žydėjo thumbup.gif  ir gausiai bigsmile.gif
šiuo metu ilsisi, bet ant palangės,tai nauji lapeliai skleidžiasi ir vienas pumpuras tongue.gif
stengsiuos kad vėl žiemai gausiai žydėtų smile.gif nėra gražiau,kai žiema ,o ant palangės šitoks gražuoliukas žydi biggrin.gif

As tai broliui padovanojau nykstukini ciklamena gal pries 8-9metus, tai jis nabagas visa laika zydi, padaro 2-3men pertrauka ir vel zydi, zydi. pirma kart matau toki aktyvista:hm Ji tik laisto, o patresia gal 2kart metuose lotuliukas.gif Du kart per ta laika persodino. Nesuprantu is kur tiek jegu jis ima doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo agnir: 13 birželio 2008 - 11:28
QUOTE(asglorija @ 2008 06 12, 23:39)
sveikutes mano ciklomenas tik lapus leidzia ko jam truksta nezinau g.gif

1.klausimas.Ar jis turejo poilsi?
2.Kaip daznai tresi?
3.Kada paskutini syki buvo persodintas?

.Norint,kad zydetu,reikia skabyti lapus. smile.gif

As tai broliui padovanojau nykstukini ciklamena gal pries 8-9metus, tai jis nabagas visa laika zydi, padaro 2-3men pertrauka ir vel zydi, zydi. pirma kart matau toki aktyvista:hm Ji tik laisto, o patresia gal 2kart metuose Du kart per ta laika persodino. Nesuprantu is kur tiek jegu jis ima

nu,bet tai superinis geliukas thumbup.gif clap.gif wub.gif

wub.gif clap.gif thumbup.gif thumbup.gif clap.gif wub.gif clap.gif
Atsakyti
Sakykit ar ramybes periodu reikia visiskai ciklameno nelaistyti? ir leisti lapams nudziuti?
Saviski as isnesiau i lauka ir pastaciau pavesyje siaurineje puseje. Tai jis siuo metu pora ziedeliu isaugino ir lapai graziai zaliuoja. Aisku ji vejos laistymas palaisto karts nuo karto, ar geriau padeti taip kad vandens negautu?
Atsakyti