Pas mus kasmet velykoms būna maždaug tie patys patiekalai, nes tik taip tos tradicinės šventės mums įgauna sentimentalų, tik joms būdingą atspalvį, ir tik tada kiekvienas patiekalas žadina tam tikrus prisiminimus ir nuotaikas būdingas tik velykoms mūsų šeimoje, daugumos jų stengiamės negaminti kitom progom, tai man visos tos mišrainės ir silkės niekad nebūna taip jau nusibodę

Man taip daug lengviau ir geriau, skaniau, dailiau gaunasi pagamint, kai kasmet tobulini tą patį seną tradicinį receptą, arba tiksliau įgūdžius, kaip gerai pagamint pagal tą patį receptą, negu kasmet išbandant kažką naujo, nes bent man tai pirmas blynas dažniausiai būna padegęs, tai jei kasmet po naują pirmą blyną, tai visos velykos būtų tik su padegusiais
Kažkiek keičiu ir aš receptus, bet man patinka kai tokiom progom jie daugmaž atitinka lietuviškas tradicijas ir mūsų kultūrinio/geografinio arealo kulinarinius/šventimo įpročius, ir mūų šeimos trdicijas- man tokios pačios tikriausios ir sentimentaliausios velykos, tad turbūt mažai ką padės mano meniu , norintiems kažko tikrai naujoviško, bet pasidalinsiu vien dėl to, kad laikas temą kelt ir man pačiai aktyvintis,pagalvot ką ir kaip darysiu
Pas mus būna kasmet
1 visos tos lietuviškos mišrinės ir silkės/žuvys- silkė su morkom keptom, ta tradicinė.
2 raudona mišrainė
3 balta mišrainė
4 kepta žuvis su kečiupo- svogūnų padažu
5 koks nors pačių gamintas mėsos vyniotinis -mažas mažas, suraikytas, kartais paukštienos su kokiom džiovintom slyvom, kartais kiaulienos ar jautienos su kokiom morkom- panašus kasmet, bet ir truputį skirtingas, vis pasižiūriu kokį paprastą lietuviško stiliaus receptą.
6 šaltiena
7 koks nors savos gamybos stingdytas paštetas- kartais keptas orkaitej, kartais virtas ir formoj stingdytas, ir visada aptrauktas dekoratyviu želatininiu sluoksniu su visokiom petražolėm, pjaustytom daržovėm, žirneliais ir pan, iš kurių sudėlioti raštai.
8 desertui prie kavos ar arbatos- pirktinis tortas- dažniausiai lengvas ir šviesus, spalvingas, iš kokio baltyminio kremo, arba savos gamybos želė tortukas , toks paprastas , kuklus, bet spavingas, be jokių biskvitų, arba velykinė pascha, arba želiniai margučiai- kai kada kurie nors du iš šių išvardintų patiekalų.
9 arba koks nors karštas kumpis, arba šonkaulių kelmas, seniau kai kada naminės dešrelės būdavo. Puošta žalumynais ir daržovėmis.
10 kai kada- įdaryti pomidorai arba įdaryti kiaušiniai- šprotais, rūkyta žuvimi ir pan.
11 gira, kai kada dviejų rūšių- pvz citrinų ir duonos, arba citrinų ir džiovintų vaisių.
12 sviestinis avinėlis, jei spėjam padaryt ir neužmirštam visos ruošos sūkury- valgomas prie karštų margučių, tepamas ant naminio prago ir pan.
13 žinoma margučiai- dažniausiai karšti, ką tik išvirti, marginti tik natūraliai- žolelėmis, svog lukštais ir pan.- kiekvienam asmeniui tik po vieną-du. Visus margintus ne natūraliai, kurių būna daugiau, darome nevalgomus, išpūstus, ir kabiname ant kadagio verbos, jais puošiame stalą ir kambarį, dovanojam.
14 kokie nors ilgiau išliekantys pirktiniai saldumynai- pvz bankuchenas, arba skruzdėlynas- pirktiniai dažniausiai, apdėlioti visokiais pyraginiais grybukais, pirktiniais saldaininiais spalvotais margučiais ir pan. Šiemet velykų bobą norėčiau išbandyt - nes naują viryklę su orkaite pagaliau nusipirkom, senoje gendančioje daug kas nesigaudavo iš mielinių patiekalų, bet gal dar bobą ir nusipirksiu šiemet, nes nėkart neu kepusi nei valgiusi ir nžn kaip ji turi gautis, kai būna gerai, teisingai pagaminta
15 paprasta mielinė bulka su razinom- tinkanti ir prie sūrių patiekalų vietoj batono, ir truputį , vos vos saldoka, tai ir prie kavos, užsitepus sviesto, pačių kepta, ir aišku duona- dažniausiai pirktinė.
Šiemet turbūt irgi bus kažkas panašaus