Įkraunama...
Įkraunama...

Velykų vaišės

Velykinė boba
1 kg miltų,
350 g pieno,
300 g cukraus,
200 g margarino,
50 g mielių,
12-os kiaušinių tryniai,
1 sutrinta citrinos žievelė,
1/4 šaukštelio kardamono,
druskos.

100 g miltų užplikyti stikline verdančio pieno. Gerai išmaišyti, kad atšoktų nuo indo sienelių, ir ataušinti iki 30 laipsnių. Mieles ištrinti su trupučiu cukraus, atskiesti šiltu pienu, sudėti į plikytą tešlą ir gerai suplakti. Pastatyti 1–1,5 val. šiltai, kad pašiltų.
Kiaušinio trynius ištrinti iki baltumo su likusiu cukrumi. Išlydytą margariną ataušinti ir supilti į pakilusią tešlą. Paskaninti kardamonu ir trinta citrinos žievele. Suberti likusius persijotus miltus ir gerai išminkyti, kol nelips prie rankų. Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi ir sudėti tešlą. Ji turi užimti 1/3 formos aukščio. Pastatyti šiltai, kad pakiltų, paskui pašauti į karštą orkaitę (240–250oC). Kepti apie 1 val. Iškepus palikti formoje, kad sutvirtėtų, paskui atsargiai, paguldžius ant šono, išimti. Iš kiaušinio baltymo, stiklinės cukraus pudros ir šaukšto citrinos sulčių, viską gerai ištrynus, pasigaminti baltą glajų. Juo ištepti "bobos" šonus ir leisti sukietėti. Viršų užpilti rudu glajumi ir leisti gražiai nuvarvėti (jis gaminamas kaip baltas, tik įdedami 2 šaukštai kakavos).

Šventinis vištienos kepsnys

Produktai:
didelis viščiukas (1,8-2 kg),
2 citrinos,
šaukštelis druskos,
šaukštelis baltųjų pipirų,
šaukštelis rausvųjų pipirų,
2 rozmarino šakelės,
2 šaukštai aliejaus,
2 šaukšteliai sojos padažo.

Gerai nuplaukite viščiuką ir nusausinkite servetele. Supjaustykite citrinas skiltelemis.
Sumaišykite pipirus bei druską. Puse šio mišinio ištrinkite viščiuko vidų bei išorę. Sukiškite į viščiuko vidų rozmarino šakeles ir supjaustytas citrinas.
Pilvą susmeikite dantu krapštuku.
Prapjaukite odelę aplink vištos šlauneles iš abieju krutineles pusiu.
Pakelkite ją pirštais ir prikimškite druskos bei pipiru, taip pat susmulkinto rozmarino.
Sunerkite odeles dantų krapštukais.
Visą viščiuką aptepkite aliejaus ir sojos padažo mišiniu.
Kepkite viščiuką 175 C temperaturos orkaiteje apie pusantros valandos. Patikrinkite, ar mesa iškepusi: ismeikite dantu krapštuką i storiausią šlauneles vietą. Jei iš mesos sunkiasi rausvas ir skaidrus skystis - viščiukas gatavas.
Atvėsusį viščiuką supjaustykite gabaleliais.
Patarimas. Po kepimo iš atsiradusio mėsos sultinio galite pasigaminti padažą. Lygiai taip pat galite kepti vištienos šlauneles. Jos iškepa beveik dvigubai greičiau nei visas viščiukas.


Žalumynai ir kruopų garnyras prie vištienos

Produktai:
250 g susmulkintų kvietinių kruopų,
2,5 stiklinės vandens,
druskos,
ryšelis ridikėlių,
skardinė šparagų,
šaukštas aliejaus,
1-2 geltonos paprikos,
juodųjų pipirų.

Kruopas suberkite į didoką indą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Uždenkite dangčiu ir palaukite 5 minutes, kol kruopos išbrinks. Suberkite druską ir išmaišykite. Laikykite kruopas šiltai.
Supjaustytus ridikėlius suberkite į nedidelį puodelį, užpilkite vandeniu ir pavirkite 1 minutę. Nupilkite vandenį, nuvarvinkite ir suberkite į indą su kruopomis.
Šparagus supjaustykite ir suberkite į keptuvėje įkaitintą aliejų. Truputį apkepinkite ir suverskite kruopų masę.
Išvalytas ir supjaustytas paprikas pakepinkite keptuvėje ir suberkite į garnyrą. Paskaninkite maltais juodais pipirais.


Riešutiniai kiaušiniai

Produktai:
1/2v.š. tirpstančios kavos,
2v.š. karšto vandens,
200g maltų grikinių riešutų,
200g prasijotos cukraus pudros,
1š.tirpstančios kavos,
200g cukraus pudros.

Kavą ištirpinkite karštame vandenyje.
Po truputėlį pilkite maltus riešutus ir cukraus pudrą, kol susidarys kietą masė.
Tešlą kočiokite ant cukrumi pabarstyto stalo 1cm storio lakštais. Kiškučių, kiaušinių bei kitokių formelių pagalba darykite sausainius. Pagaminus dėkite visus ant kepimo popieriaus ir leiskite per naktį išdžiūti.
Kitą rytą visus likusius produktus sumaišykite iki vientisos masės ir aptepkite zuikius bei kiaušinius.


Vaisiniai kiaušiniai

Produktai:
50g džiovintų bananų griežinėlių,
50g moliūgų sėklų,
125g maišytų džiovintų vaisių,
2v.š. citrinų sulčių,
2v.š. skysto medaus,
30g maltų migdolų.

Bananus ir moliūgų sėklas sumalkite mėsmale.
Iš visų produktų užminkyti tešlą.
Iš šios tešlos turėtų išeiti apie 16 natūralaus dydžio vaisinių kiaušinių. Pagaminus pastatykite šaltai.


Velykinis pyragas
(du pyragai)

Produktai:
125 g sviesto ar margarino,
pustrečios stikinės pieno,
50 g mielių,
1 šaukštelis druskos,
artipilnė stiklinė cukraus,
1 kiaušinis,
artipilnė stiklinė razinų,
4-5 susmulkintos džiovintos slyvos,
pusė stiklinės konjako,
50 g cukatų,
100 g susmulkintų migdolų,
1 šaukštas susmulkintų citrinos žievelių,
1 šaukštelis cinamono,
1 šaukštelis maltų anyžinių ožiažolių,
8 stiklinės kvietinių miltų,
50 g nuluptų migdolų,
1 suplaktas kiaušinis aptepimui.

Į ištirpdytus riebalus įpilkite pieno. Ištirpinkite mieles, įberkite druskos, įmaišykite su cukrumi išplaktą kiaušinį.
Pridėkite 5 minutes konjake pamirkytų razinų ir slyvų. Įmaišykite cukatų, susmulkintų migdolų, prieskonių. Dalimis įmaišykite miltus. Suminkykite elastingą tešlą, ją apdenkite ir kildinkite 30 minučių.
Orkaitę ikaitinkite iki 200 C temperaturos. Dar kartą išminkykite tešlą (jeigu reikia, pridekite miltu). Padalinkite ją i dvi dalis ir sudekite i riebalais pateptas formas (24 cm skersmens su nuimamais krašteliais). Tešlai formose leiskite pakilti dar 15-20 minučių. Aštriu peiliu įpjaukite kryželį (iškeptą pyragą supjausto pagal šias linijas). Aptepkite plaktu kiaušiniu, apibarstykite migdolais.
Kepkite 30-35 minutes. Jeigu paviršius per daug paruduos, pyragus uždenkite aliuminio folija.


Riešutų riestainis
(maždaug 30 gabalėlių)

Tešla:
25 g mielių,
1 stiklinė pieno,
75 g margarino,
½ stiklinės cukraus,
3 kiaušinio tryniai,
1 šaukštas romo,
1šaukštelis druskos,
3,5-4 stklinės kvietinių miltų.

Įdaras:
1 stiklinė pieno,
3 šaukštai margarino,
¼ stiklinės tiršto medaus,
300 g maltų riešutų,
100 g maltų džiuvėsėlių,
1 šaukštelis cinamono,
2 kiaušinio baltymai.

Sutrupinkite mieles į dubenėlį. Pašildykite truputį pieno, užpilkite jį ant mielių. Maišykite, kol mielės ištirps.
Margariną ir cukrų išsukite iki purumo. Sumaišykite su miltais, supilkite mieles. Tešlą gerai minkant, dėkite druską, kiaušinio trynius ir įpilkite romo.
Kildinkite tešlą 40 min.
Įdarui įkaitinkite pieną, riebalus, medų, pusę kiekio cukraus. Pieną supilkite į dubenėlį, kuriame yra sumalti riešutai, džiuvėsėliai, cinamonas. Ataušinkite.
Kiaušinio baltymus suplakite su likusiu cukrumi. Sumaišykite su maltais riešutais.
Padėkite tešlą ant stalo, apibarstyto miltais ir iškočiokite maždaug 50 cm ilgio ir 1 cm storio plokštainį. Sudėkite įdarą vienodai ant plokštainio ir susukite į ritinį.
Padėkite ritinį ant kepimo popieriumi padengtos kepimo formos ir susukite į riestainį. Maždaug 40 min. pakaitinkite.
Riestainį aptepkite lengvai plaktais kiaušinių baltymais ir įstatykite į +175C orkaitę (kepkite maždaug 40 min.). Truputį ant skardos ataušinkite, po to padėkite ant grotelių ir uždenkite rankšluosčiu. Ant ataušusio riestainio užbarstykite cukraus pudros.
Atsakyti
PASCHA

1kg varskes,
8 kiausiniai,
2 stiklines cukraus,
200g sviesto,
1 indelis grietines,
migdolai, vanilinas, razinos

Varske 3-4 kartus permalti, issukti kiausinius su cukrumi, sudeti permalta varske, uzkaisti. Suskysteja verdant, tada isjungti, siek tiek pravesus sudeti sviesta, razinas, migdolus, vanilina. Visa mase supilu i kiauraindi, kuris istiestas marle. Palieku nuvarveti, tada padeu i saldytuva. Is ryto perkeliu i lekste, papuosiu migdolais.

Buvo periodas kai dariau su varskes sureliais, be glaisto kur. Migdolai nulupti ir susmulkinti. Galima deti ne tik razinas, bet ir kitus dziovintus vaisius, kai kurie jau i atvesinta prideda sokolado gabaleliu.
Atsakyti
QUOTE (Springlet @ 2004 02 19, 16:06)
PASCHA

1kg varskes,
8 kiausiniai,
2 stiklines cukraus,
200g sviesto,
1 indelis grietines,
migdolai, vanilinas, razinos

Varske 3-4 kartus permalti, issukti kiausinius su cukrumi, sudeti permalta varske, uzkaisti. Suskysteja verdant, tada isjungti, siek tiek pravesus sudeti sviesta, razinas, migdolus, vanilina. Visa mase supilu i kiauraindi, kuris istiestas marle. Palieku nuvarveti, tada padeu i saldytuva. Is ryto perkeliu i lekste, papuosiu migdolais.

Buvo periodas kai dariau su varskes sureliais, be glaisto kur. Migdolai nulupti ir susmulkinti. Galima deti ne tik razinas, bet ir kitus dziovintus vaisius, kai kurie jau i atvesinta prideda sokolado gabaleliu.

O kur dingo sviestas? Ka su juo daryti? Istirpdyti pries dedant i mase? (nors kaitinant gi is taip sitirps tongue.gif )
Atsakyti
QUOTE (Springlet @ 2004 02 19, 14:06)
Suskysteja verdant, tada isjungti, siek tiek pravesus sudeti sviesta, razinas, migdolus, vanilina.

Na kaip ir nedingo smile.gif ji reikia sudeti i dar silta mase, bet jau pravesusia wink.gif Tiesiog supjaustyti gabaliukais, jis pats toje dar siltoje varkes maseje istirps. Ar aiskiai parasiau?
Atsakyti
o gal kas žino kaip dažyti margučius natūraliais būdais (išskyrus su svogūnų lukštais)? blink.gif
Atsakyti
QUOTE (Atra @ 2004 04 05, 23:46)
o gal kas žino kaip dažyti margučius natūraliais būdais (išskyrus su svogūnų lukštais)? blink.gif

Kiausinius apsukti ivairiu spalvu siulais ir virti.

Apvynioti visokiom zolelem,lapeliai,isukti i binta ar ka panasaus ir virti.

Taip pat raudonai galima dazyti brukniu sultimis.
Atsakyti
Velykos - Kiaušinių dažymas natūraliomis priemonėmis

Vietoje to, kad kasmet dažytumėte kiaušinius vienodomis sintetinėmis spalvomis, pasinaudokite senovėje naudotas priemones. Natūraliomis priemonėmis dažyti kiaušiniai atrodo puikiai ir papuoš stalą, be to tokiu dažymo būdu džiaugsis Jūsų vaikai. Tėvai gali iš anksto išvirti kiaušinius ir leisti vaikams paeksperimentuoti su natūraliais dažais.


Dažymo technika

Šaltas dažymas sukuria subtilius, pusskaidrius šešėlius, bet jo pasekmėje kiaušiniai gali būti nudažyti labai nelygiai, jei nebus budriai apsukami. Naudojant šaltą dažymą, kiaušiniai ir dažymo produktai verdami atskirai. Po to, kai dažymo priemonė bus atvėsinta ir perkošta, įmerkite kiaušinius 5-10 minučių ir sausai nušluostykite popieriniu rankšluosčiu.
Jei dažote virdami, tai kiaušiniai įgauna intensyvesnę ir lygesnę spalvą. Norėdami dažyti 8 kiaušinius virdami, naudokite 2 šaukštus acto kiekvienam litrui vandens. Sudėkite kiaušinius į kiaušinių virimo indą ir užpilkite 2,5 cm vandens. Sudėkite natūralias dažymo priemones, užvirkite ir sumažinę ugnį virkite 20-30 minučių. Nuplaukite drungnu vandeniu.

Spalvų receptai

Ochra tonai
4 pilni puodeliai (suslėgti) raudonojo svogūno lukštų. Virkite nuo 30 minučių iki valandos. Priklausomai nuo lukštų kiekio ir mirkymo laiko spalva bus nuo šviesiai iki tamsiai raudonos.
Auksinė
Įdėkite 2-3 šaukštelį ciberžolės (kurkumos) į karštą vandenį arba pavirkite (jei norite intensyvesnės spalvos).
Rožinė
Pamirkykite kietai virtus kiaušinius spanguolių arba burokėlių sultyse.
Violetinė
Į karštą vandenį sudėkite žibučių žiedus ir mirkykite per naktį. Jei norite šviesiai violetinės spalvos, įpilkite šiek tiek citrinos sulčių.
Mėlyna
Dvi susmulkintos galvos (16 puodelių) raudonojo kopūsto, 2 litrai vandens ir 6 šaukštai balto acto. Mirkykite per naktį, jei norite ryškiai mėlynos spalvos.
Žalia
Į violetinės spalvos mišinį įdėkite šaukštelį sodos arba virkite kiaušinius su špinatais.
Šviesiai violetinė
Mirkykite kieti virtus kiaušinius vynuogių sultyse.
Pastelinės spalvos
Jei norite šviesiai rožinių ir melsvų spalvų, patrinkite kiaušinių lukštus mėlynėmis ir spanguolėmis.
Smėlio (rusvai-gelsva)
4 suslėgti puodeliai geltonų svogūnų lukštų. Virkite nuo 30 minučių iki valandos. Spalvos intensyvumas priklauso nuo lukštų kiekio ir mirkymo laiko.
Ruda
Virkite kiaušinius 1 litre kavos.

Kitokie dažymo būdai
Jei paprasti vienspalviai kiaušiniai Jums nebeįdomūs (apart dažymo tradiciniais lietuviškais būdais - straipsnis "Margučiai ir tradicijos"), galite pamėginti šiuos dažymo būdus:



Abstraktus
Vienintelė medžiaga reikalinga šiam dažymo būdui - tai stiprūs klijai, pvz. "Rubber Cement". Išvirę kietai kiaušinius ir nušluostę juos, užtepkite klijų ant kiaušinio paviršiaus. Padėkite kiaušinį į laikiklį ir leiskite klijams apdžiūti. Tada įdėkite kiaušinius į pasirinktą spalvos mišinį. Kai kiaušiniai nusidažo norima spalva, išimkite juos iš vandens ir nuimkite nuo lukštų klijus. Klijai nusiims nesunkiai, palikdami baltą nenudažytą plotą!


Dažymas naudojant gumutes
Visa, ko reikia - tai gumutės. Apsiginkluokite įvairių dydžių gumutėmis. Imdami po vieną gumutę, apvyniokite keliomis kiaušinį. Palikite ir neapvyniotos vietos, kad kiaušinis galėtų nusidažyti. Pamirkę kiaušinius norimoje spalvoje, išimkite juos iš vandens ir leiskite nudžiūti. Kai kiaušiniai tapo sausi, nuimkite gumutes ir pasigrožėkite savo dizainu.


Kreidelėmis dažyti kiaušiniai
Ko gero, vienas paprasčiausių būdų - tai dažyti spalvotomis vaškinėmis kreidelėmis. Naudodami kreidelę, tiesiog nupieškite norimą piešinį ant kiaušinio, o tada pamerkite jį į norimą spalvą, kaip ir bet kurį kitą velykinį kiaušinį. Jūsų piešinį išryškins pasirinktoji spalva!


http://www.sintagma....2256CDA00399F17
Atsakyti
ale tikslej gi.. niekada nesusimasceu, kad su ciberzole galima dazyt.. doh.gif o ryzius tai dazydavau g.gif tai shendien nulekeu uzsipirkt, kam reikia visaj nebrangu - 100 g - 1.60 lt kvarclitoj (kiemely prie sarmos laisves alejoj)
Atsakyti
KADANGI pER VELYKAS YRA JAU VALGOMA VISKAS, TAI MES pER SIA SVENTE TURIM SAVO FIRMINI RECEpTA, NET NEZINAU KAIp TIKSLIAI pAVADINTI... RŪKYTA KARKA SU PUPELEMIS


1 karštai rūkyta karka,
200 g virtų raudonųjų arba baltuju pupelių, as kartais darau maisyta
1 svogūnas,
1 galvutė česnako,
1 šaukštas pomidorų padažo,
aitriosios paprikos, Vegetos arba kiaulienos Prieskoniu, bet tada man geriausia Patinka santa maria,
100 g raudono sauso vyno,
aliejaus kepimui.


Rūkytą karką reikai isvirti silPani sudytame vandenyje ir isimti kaula. Svogūną supjaustome kubeliais, o česnaką susmulkiname ir aPkePinam, tada sudedam stambiai suPjaustyta morka ir dar PakePinam, Po to supilame pomidorų padažą ir dar PakePinam , tada sudedu pupeles ir supilame vyną. idedam prieskonius ir troškiname aPie 10 minuciu.
P.s. veliau dar Pyraga i mesiu, ...

Atsakyti
smile.gif Sveiki Zmogai heart.gif heart.gif heart.gif , sveika lithuania.gif heart.gif

.. cia dar vienas naturalus ( ko gero ) kiausiniuku dazymo budas. Reikia tam turet "prastu", t.y. dazanciu, siulu .. tai tokie, is kuriu "padaryti" gaminiai nudazo visus kitus rubelius ar gaminukus, papuolusius blush-anim-cl.gif kartu i skalbiamaja .. blink.gif kai vyro berankovele patampa riuzava skaisciai graziai, tai jis jos kazkodel nebenori vilktis unsure.gif , bet butent tokie siuleliai tinka Velykiniams kiausukams dazyt. Taigi, reikia tais siulais apsukt kiausini, galima tam paciam kiausiniui naudot ivairiu spalvu siulus, o galima tik vienos, priklauso nuo turimybiu, noro ir skonio. Tada ta kiausini reikia sdrekinti, kad siulai pasidarytu slapukai, tada - isukti i popieriu taip, kad popierelis verdant nenuslinktu. Toki "susuktuka" deti i verdanti vandeni ir gerokai pavirt. Isvirus ir nuemus visus "rubelius" iki luksto, turesit svelniai dryzuota, vienspalvi arba marga velykinuka. doh.gif
......... as lekiu pirkt "melyno" kopusto ! aciu ! thumbup.gif
Atsakyti
Mes per Velykas pasifarsiruojam kiausinius. Neseniai radau panasu recepta - tik su agurkais. Zymiai gaivesnis rezultatas:

4 agurkai
konservuoto tuno skardinė
raudona paprika
2 virti kiaušiniai
sauja krapų
10 alyvuogių
4 šaukštai majonezo
druska, pipirai


1. agurkus nulupam, perpjaunam išilgai ir išskobiam sėklas.
2.Kiaušinius smulkiai susmulkinam.
3.Papriką supjaustom kubeliais.
4. Tuną sutriname (šaukštu ar šakute).
5. Alyvuoges supjaustom griežinėliais.
6. Susmulkintus produktus sumaišome su majonezu ir krapais.
7. Agurkų vidų pabarstome pipirais ir sudedame įdarą.

SKANAUS smile.gif
Atsakyti
as velykoms iskepeu sitoki pyraga, gal jau kur ir dejeu recepta, bet pakartosiu, nes senaj buvo...

obuoliu-pudingo pyragas

1 kg obuolių
100 g sviesto ar margarino
4 kiaušiniai
1,5 stiklinės cukraus
1 stiklinė miltų
1 stiklinė bulvių krakmolo
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 pakeliai vanilinio pudingo
1 litras pieno

1. Tešla
Margariną ar sviestą ištrinti su stikline cukraus ir tryniais iki vienalytės purios masės. Toliau trinant po truputį dėti miltus išmaišytus su krakmolu ir kepimo milteliais. Tada atsargiai įmaišyti išplaktus iki standumo baltymus.
2. Pudingas
Išvirti pudingą iš abiejų pakelių su litru pieno ir puse stiklinės cukraus.
3. Obuoliai
Obuolius nulupti ir sutarkuoti su burokine tarka.
4. Kepimas
Kepimo forma ištepti margarinu ar sviestu bei pabarstyti džiūvėsėliais. Dėti ¾ tešlos, ant jos obuolius, karštą pudingą ir likusią tešlą. Kepti 50 min. 1800C laipsnių orkaitėje. Iškepus pabarstyti cukraus pudra.
Atsakyti