Įkraunama...
Įkraunama...

Nemokytojaujančių lituanisčių draugija

QUOTE(Kedrė @ 2008 08 28, 14:03)
"Kanceliarinės kalbos patarimuose", man atrodo, irgi rekomenduojama taip daryti. Bet man tai nepriimtina - nerašau didžiąja.

Kažką painiojate - ten taip neparašyta unsure.gif Didžiąja tik pavieniai: savivaldybės Taryba, savivaldybės Valdyba unsure.gif

QUOTE(AŠA @ 2008 08 28, 14:08)
O kaip jums toks parašymas "bendrovė TEO LT, AB"? Čia jų toks oficialus registrų centre, bet man gražiau būtų "akcinė bendrovė (arba AB) TEO LT" ax.gif

Angliška mada čia cool.gif Aš liepiu taisyt ax.gif
QUOTE(AŠA @ 2008 08 28, 14:29)
Čia dar aš biggrin.gif įdomų sakinį radau-pasidalinsiu: Tik papročių ir įpročių perimamumas gali išsaugoti galimybę nunešti į ateitį informaciją apie mūsų tautos gyvenimo subtilybes.

Beveik poezija biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sophi: 28 rugpjūčio 2008 - 18:19
QUOTE(Sophi @ 2008 08 28, 19:18)
Kažką painiojate - ten taip neparašyta unsure.gif Didžiąja tik pavieniai: savivaldybės Taryba, savivaldybės Valdyba unsure.gif

Mano "Kanceliarinės kalbos patarimų" (2000) p. 279 parašyta taip:
"- individualūs sutrumpinimai - plačiai nepaplitę pasakymų ir pavadinimų sutrumpinimai, patogumo sumetimais vartojami tam tikrame tekste. Individualūs sutrumpinimai daromi dviem būdais - imama ilgesnio pavadinimo visų žodžių pirmosios raidės arba pavadinimo pagrindiniai žodžiai. Gali būti kelių laipsnių sutrumpinimų: Valstybinė lietuvių kalbos komisija prie Lietuvos Respublikos Seimo - Valstybinė lietuvių kalbos komisija - Lietuvių kalbos komisija - Komisija. Tikrinio pavadinimo reikšmę išlaikęs žodis (suprantamas kaip tam tikro pavadinimo pakaitas) rašomas didžiąja raide. "
Ar čia ne apie tą patį? Gal naujesniuose patarimuose rašoma kitaip.
Atsakyti
manuosiuose taip pat rašo... bet labai jau keista sąvoka "suprantamas kaip tam tikro pavadinimo pakaitalas"... Imkim konkrečiau, pvz., audito ataskaita, kur Ministerija, Savivaldybė, Taryba, Valdyba, Komisija ir pan., suprantami kaip pavadinimų pakaitalai (ataskaitos pradžioje ir yra parašyti nesutrumpinti pavadinimai), bet kaip atrodys toks tekstas vien didžiosios raidės blink.gif Jau žinau, ką šiuo atveju patarsit - po kiekvieno nesutrumpinto skliaustuose rašyti (toliau ministerija), (toliau...)... ir bus idealu. Šiuo atveju taip, bet būna visokių atvejų, kai rašte neparašysi "toliau", o visą pavadinimą kartoti kas eilutę irgi nesinori...
Atsakyti
Gal nusišnekėsiu, bet ne visai tai turėjau galvoje.
Man atrodo, kad Vilniaus miesto savivaldybė, bet miesto (ne Miesto) savivaldybė, nes ..... savivaldybė yra ne įstaigos, o valdžios institucijos pavadinimas.

Pabadykit pažiūrėt dar prie savivaldybės patarimuose. Gali būti, kad aš čia ir nusišneku blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Sophi @ 2008 08 29, 11:27)
Gal nusišnekėsiu, bet ne visai tai turėjau galvoje.
Man atrodo, kad Vilniaus miesto savivaldybė, bet miesto (ne Miesto) savivaldybė, nes ..... savivaldybė yra ne įstaigos, o valdžios institucijos pavadinimas.

Pabadykit pažiūrėt dar prie savivaldybės patarimuose. Gali būti, kad aš čia ir nusišneku blush2.gif

blink.gif bijau, kad nenusišneki doh.gif visą gyvenimą rašiau taip, kaip mane mokė, o dabar pažiūrėjau cool.gif aš čia kol kas šiek tiek apie kitką... t. y. apie tai, kad jei yra Vilniaus rajono savivaldybės administracija, tai, pvz., Sporto skyrius bus ne Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Sporto skyrius, o tik Vilniaus rajono savivaldybės Sporto skyrius blink.gif (254 p.), nors aš čia kažko nebesuprantu... administacija yra valdžios institucijai pavaldi ir jos reikalus tvarkanti tarnyba: savivaldybės administracija apima administratoriaus (dabar jis vadinamas direktoriumi) tarnybos ir savivaldybės skyrius (14 p.), bet tie skyriai juk ne savivaldybės, o tik administracijos... nors... kai pradedi mąstyt kitaip... " schmoll.gif nebesusirenku aš čia" schmoll.gif reikia pailsėti wink.gif
Atsakyti
Kaip jums skamba toks bylos pavadinimas:

"Susirašinėjimo su įmonėmis, organizacijomis dokumentai komiteto veiklos klausimais",
ar turėtų būti: Susirašinėjimo su įmonėmis, organizacijomis komiteto veiklos klausimais dokumentai?
Ar gerai ir taip, ir taip?
Atsakyti
Archyvų departamentas turbūt būtų už antrą variantą unsure.gif
Papildyta:
bet jei dokumentus keistume žodžiu įsakymai - pirmas variantas, pirmas man ausiai mieliau skamba, bet ausis ne rodiklis biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(AŠA @ 2008 08 29, 13:20)
bet tie skyriai juk ne savivaldybės, o tik administracijos... nors... kai pradedi mąstyt kitaip... " schmoll.gif nebesusirenku aš čia" schmoll.gif reikia pailsėti wink.gif

Sakyčiau, kad tie skyriai yra ne administracijos - savivaldybės unsure.gif

QUOTE(Svasti @ 2008 08 29, 13:55)
Kaip jums skamba toks bylos pavadinimas:

"Susirašinėjimo su įmonėmis, organizacijomis dokumentai komiteto veiklos klausimais",
ar turėtų būti: Susirašinėjimo su įmonėmis, organizacijomis komiteto veiklos klausimais dokumentai?
Ar gerai ir taip, ir taip?

Jei neklystu, tai pas mus pavadinta tiesiog „Susirašinėjimas su įmonėmis, organizacijomis, ...“, bet nesu 100 % tikra unsure.gif
Atsakyti
gal būti ir išskirstyta, jei labai daug dokumentų (plg. direktoriaus įsakymai veiklos, komandiruočių klausimais ir pan.)
Atsakyti
QUOTE(AŠA @ 2008 08 29, 20:19)
gal būti ir išskirstyta, jei labai daug dokumentų (plg. direktoriaus įsakymai veiklos, komandiruočių klausimais ir pan.)

Pas mus nedaug, tai matyt todėl ir neskirsto.
Atsakyti
Jau vėl kibai į darbus? sad.gif Ar dar turėsi atostogų?
Atsakyti
QUOTE(AŠA @ 2008 08 29, 20:40)
Jau vėl kibai į darbus? sad.gif Ar dar turėsi atostogų?

Aš jau 2 savaites darbuose ax.gif Dar 2 savaitės rezervuotos - kada nors išnaudosiu ir tas smile.gif
Atsakyti