QUOTE(elge @ 2008 06 15, 23:45)
Ruste, noriu paklausti, ar nebuvo kažkada paskutiniu metu koreguotos taisyklės? Keliuose konkursuose nedalyvavau, naujienų nesekiau, bet man kažkodėl išlikę atminty, kad anksčiau prie leistinų korekcijų buvo minimi kontrastas ir spalvos? Gal aš dėl to ir klystu, nesiginčiju.
Bet dėl to, kad galima taisyti tik su "auto correct" - čia man naujiena, ir man dėl to labai gaila, kad taisyklės šiuo požiūriu yra trumparegiškos ir neskatinančios žmonių mokytis fotografuoti ir paruošti savo nuotraukas geriau. Ne tik kad neskatinančios, bet draudžiančios. (suprantu, kad ne Tu jas rašei, tad tikrai nepriimk kaip asmeninio priekaišto).
Auto correct tikrai yra kartais gerai, geriau negu nieko, ir esu čia ne kartą raginusi mamytes šia galimybe naudotis. Bet kartais jis visai nugrybauja, tad kodėl tų pačių dalykų, ką taiso "auto correct" - šviesumo/šešėlių, kontrasto, spalvų - negalima sutvarkyti kitomis, subtilesnėmis priemonėmis? Tam yra ne tik fotošopas, kuris čia daug kam kaip keiksmažodis, yra daugybė paprastesnių ir kiekvienam prieinamų programų. Juk svarbu ne kaip, o kas padaryta, koreguota - minimalūs pataisymai, kaip rašybos klaidų ištaisymas rašte.
Na, suprantu, nieko čia nepadarysi. Kaip ir sakei - vis tiek niekas to nemato ir neatskiria, ir vis tiek visuose konkursuose dalyvauja nuotraukų, apdorotų tikrai ne "auto correct" programomis. Na tik nelogiška man tai atrodo ir tiek...
taisyklės kelbia štai ką:
<9. Fotokonkurse nebus tvirtinamos tos nuotraukos, kurios buvo apdorotos naudojant fotomontažą (foto nuotraukų jungimas į vieną atvaizdą, pašalinių objektų įtraukimas į kadrą kompiuteryje, papildomos grafikos ir kitų dailės elementų naudojimas).
Gali būti pakoreguotas ryškumas, pašalintas "raudonų akių" defektas, ar fotografuojant nudojami filtrai įspūdžio, spalvų sustiprinimui, bet ne fotomontažas, nebent konkretaus konkurso taisyklėse bus nurodyta kitaip.**>
manau tas "auto correct" į tai ir tinka.
ir taisyklėse tik apie anonimiškumą aš pati įrašiau sakinį, o jos buvo ir tebėra tokios kokias "paveldėjau" iš Aurėjos.
tas minimalus, neakivaizdus, nerėžiantis akių koregavimas leistinas, juolab, kad daugumoj nuotraukų jis ir panaudotas, ir tai labai pagyvina nuotraukas.
neleistini koliažai, montavimai į vieną kelių nuotraukų, uždėti rėmeliai, įterpti kokie objektai (tarkim drugelis ant intymios vietos), padarytas "tapyto paveikslo efektas" ir pan.
čia nesuminėsiu visų, nes ne visus ir žinau kaip vadinasi.
konkurse siekiama, kad nuotraukos būtų kuo natūralesnės, kad laimėtų ne graži aplinka,prabangūs baldai, o būtent išmoningas temos atskleidimas, gražus pavadinimas.