Kepiau medaus torto lakštus, ir pamėginau nulipdyti kokią smulkesnę detalę- kažką panašaus į grybuko kotą- ir ką- gavosi, ir gana minkštas- bet tik nereikia perkepti- nes kai kurie, kurie buvo plonesni tie eksperimentiniai kotai- sukietėjo perdaug- o storesni išliko labai purūs
Taigi, galima drąsiai kepti pagal tuos receptus medaus torto.
Bet- bet man kažkaip skaniausi grybukai yra ne meduoliniai, o tie iš medaus torto tešlos gaunasi meduolių skonio (gal dėl specifinių prieskonių
)- nes aš- saldumo nemėgėja- ir kažkodėl meduolis man atrodo labai saldus patiekalas, ir asocijuojasi su dideliu saldumu, todėl jo kažkaip mažai valgau aš, ir todėl žinau, kad meduoliniai grybukai gali "nelįsti"- o aš mėgstu tokius, kur galima graužti apsisukant- ir nepasidaro bloga nuo saldumo, sunkumo, ar dar ko nors.
Gal meduoliniai prieskoniai, gvazdikėliai ir pan. sudaro tokį meduolinio saldumo įspūdį- bet pastebėjau, kad visos baltos (ne kakavinės ir ne karamelinės /meduolinės spalvos) tešlos, į kurias dedama soda, turi labai nemalonų ir ryškų sodos skonį- jei į jas neprivaroma kalnas cukraus, kuris užmuša visus kitokius skonius, ir dominuoja. O aš cukraus stengiuosi dėti kuo mažiau- nemėgstu kad viskas būtų cukringa, kaip parduotuvėse, kur po metus galioja- dėl to ir gaminu pati, iš dalies.
Tai ir gaunasi viskas, kas su soda, kas šviesu, ir kame nėra tonos cukraus- su ryškiai juntamu sodos skoniu
O gal vertėtų pabandyti iš tikros biskvito tešlos- ta prasme, tos, kuri būna be jokių sodų ir kildinimo priemonių, o purumą išlaiko kiaušinių ir plakimo mikseriu dėka
Dar, atsimenu, kepiau kažkada seniai tokią babką iš kažkokios senovinės knygos- pyragą tokį- ir į ją nereikėjo sodos, jei gerai atsimenu- nei kokių kitokių kildinimo priemonių- tik be galo daug kiaušinių trynių- ir gavosi ji man tada puri puri, gražios geltonos spalvos- dabar galvoju, kad labai panašaus skonio ir koncistencijos kaip grybukai būna- gal reiktų ją išbandyti..
O iš lipdomų tešlų- padariau tokią išvadą- arba daryti pagal meduolinį receptą, arba pagal grybukų, bet privaryti cukraus gyvą biesą, kad sodos skonį užgožtų, arba kokio aromato pilti, irgi, kad užgožtų sodos skonį.. O gal skanu būtų iš marcipano tešlos