QUOTE(ragnez @ 2008 08 02, 09:10)
mano mama man buvo panasiai pasakiusi. realiai dirzo uz melavima nesu gavusi, bet labai bijojau - todel ismokau sakyti ne visa tiesa. nemeluoju, netyliu, bet ir nesakau to, kas mano nuomone, yra blogai, pasistengiu nuslepti ir tyliai sutvarkyti, kol tevai nesuzinojo. bjaurus iprotis. o bausmes baime, baime buti "bloga", suklysti kankina iki siol, nors vaikysteje buvau labai paklusnus vaikas, labai gerai mokiausi ir tt.
Matai, mūsų atveju toks poreikis kilo ne iš "teorinių vertybių", bet iš gyvenimo ir vaiko asmeninių savybių. Ir diržo jis už melavimą gavo vieną kartą. Susidurti su jo bandymai "išsisukti" tekdavo karts nuo karto iki to laiko. Niekaip nepavyko per šią problemą perlipti, nors netaikėm fizinių bausmių už kitus nusižengimus. Gal būtume bandę ir toliau išaugti, bet vyrui kantrybė neatlaikė esant elementariam, buitiniam melui, kur buvo viena reikšmiškaiaišku, kad tai padarė jis, žiūrint tiesiai į akis. Jis priminė, kad kiek jau bebuvo atvejų, už jokias išdaigas ir padarytą žalą vaikas nėra gavęs diržo. Bet jis, kaip tėvas, neleis meluoti žiūrint į akis. Todėl tegul jis pagalvoja dar kartą ir pasako teisybę, kaip viskas buvo. Nes jei meluos - gaus diržo. Melavo ir gavo.
O dėl įpročio nesakyti tėvams visko, tai nežinau kodėl ragnez jį vadina bjauriu. Mes ir nereikalaujam, kad vaikas atsiskaitinėtų ar išpasakotų viską, o juo labiau negaudome "ant žodžio", kai buvo pasakyta ne viskas, ne pilnai, ne taip, kaip išgirstame iš kitų. Vaikas pats sprendžia, kur jis tvarkosis savarankiškai, o kur prašo tėvų pagalbos (na, išskyrus tuos atvejus, kai dėl jo elgesio į tėvus kreipiasi kiti). Būtent tada, kai svarstyti ir sprendimą priimti tenka kartu su tėvais, taikomas reikalavimas nemeluoti ir netylėti.
QUOTE(mylimuke @ 2008 08 01, 23:30)
Man dabar idomu pasidare,kaip mamos sprendzia problemas,neissprestas (ar net sukeltas) dirzo?
Diržas neišsprendžia problemos kaip mostelėjus burtų lazdele. Tačiau jis gali sukelti stiprų postūmį į gerą (arba į blogą) pusę. O mūsų atveju toliau aiškinomės, šnekėjom. Kas pasikeitė - tai pastangos iš vaiko pusės suprasti mūsų argumentus, kokias pasekmes sukelia melavimas.