Įkraunama...
Įkraunama...

Kodėl diržo naudoti neverta?

QUOTE(sena niekšė @ 2008 07 28, 14:50)
o tai dešimtmetis labai pajėgus suprast tolimesnio išsilavinimo svarbą? diržo davus tikriausiai supras... blink.gif

beje, ar dešimties metų vaikas nėra dar pradinukas? prie ko jam gimnazija?  blink.gif

Deja, laikai keičiasi 4u.gif Jeigu dešimtmetis nesupras tolimesnio išsilavinimo svarbos, gali būti, kad tam supratimui atėjus keliai jau bus uždaryti.

Tai jo paties labui, atmetus diržą, ką siūlote.

Buvo pasiūlymai (perfrazuoju):
1. motinėlei nesidairyti į drauges ir leisti vaikui ramiai "leisti laiką" (nes mokintis toje aplinkoje tikrai sunku) savo vidurinėje;
2. Neversti vaiko dabar ir samdyti korepetitorius vėliau, kad įstotų į 9 klasę. Tačiau kokia tikimybė, kad jis paauglystėje savo noru po pamokų eis ne su draugais tusintis, o pas korepetitorius mokintis, o ne vėl pareikš - nesimokinsiu.

Daugiau kažkaip neįskaičiau. Abu jie sako tą patį - leisk vaikui nedaryti to, ko jis nenori daryti. Tam didelės išminties nereikia. Tačiau problema ta, kad tikslas yra pasiekti, kad vaikas tas likusias 5 savaites dirbtų įdėdamas maksimaliai pastangų ir įstotų į gimaziją.

Atsakyti
O klausykit, cia taip, del smalsumo, negi gimnazijoje igytas issilavinimas kazkoks "aukstesnis" nei vidurinis???
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2008 07 28, 16:38)
Pagal aprasyma ir toki "nora" mokytis jau dabar galiu pasakyti, kad jis netinka gimnazijai 4u.gif

as irgi nezibejau noru mokyti 4-5 klaseje, ale mokykla baigiau humanitarineje klaseje ( aisku dabar kiek gailiuosi, kad is matematines isejau) ir vidurkis geras buvo.
Bet spresti apie vaiko gebejima mokytis is penktoko noru yra tikrai mazu maziausia kvaila.
Kiek pazistate tokiu, kurie budami tokiu metu zinojo kuo bus ir to sistemingai sieke?

P.S cia nuo kada gimnazijas padare nuo penktos klases? Dar pernai bendradarbe uzrasinejo i gimnazija savo dukra, nu bent i devinta klase
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2008 07 28, 15:38)
Pagal aprasyma ir toki "nora" mokytis jau dabar galiu pasakyti, kad jis netinka gimnazijai 4u.gif

Jis turėjo nekokią pradinių klasių mokytoją kuri mėgo rūšiuoti į tinkamas/ netinkamas ir tėvus, kurie laiku neįvertino tokios mokytojos įtakos pradinukui verysad.gif
Kol kas mes manome, kad didžiausia mūsų, kaip tėvų, klaida, kad pasikeitus primąjai mokytojai (kurią rinkome labai atidžiai), nusprendėme kad vaikui, jau pakeitusiam kolektyvą po darželio, yra svarbiau susigyvenęs kolektyvas, nei mokytoja. Tačiau gyvenimas parodė, kad ką vienas žmogus suformavo per du metus, kitas sunaikino per kitus du metus negrįžtamai.

Todėl sukurti vėl reikės daugiau pastangų. Bet savų vaikų aš nenurašinėju 4u.gif
Taigi pagyvensim - pamatysim, kam jis tinkamas 4u.gif

Ir tai, ką sakau jam, galiu pasakyti ir jums. Man nesvarbu, ar jis pabaigęs mokyklą stos mokintis į universitetą ar važiuos į Airiją dirbti statybose. Tai bus jo laisvas pasirinkimas. Aš tik noriu sudaryti jam sąlygas mokintis dabar, kad ateityje jis galėtų rinktis.
Papildyta:
QUOTE(Jura_j @ 2008 07 28, 15:44)
O klausykit, cia taip, del smalsumo, negi gimnazijoje igytas issilavinimas kazkoks "aukstesnis" nei vidurinis???

Teoriškai ruošia pagal tas pačias mokymo programas. Praktiškai - priklauso nuo daugelio dalykų.
Papildyta:
QUOTE(Sufi @ 2008 07 28, 15:15)
Visi mano pasiekimai buvo be tėvų prisidėjimo. Abejoju, kad būčiau norėjusi ko nors, ką man bandytų įpiršti tėvai.

QUOTE(Sufi @ 2008 07 28, 15:25)
Ir dar nesuprantu, kam gabiam vaikui korepetitoriai ax.gif Aš baigiau vidurinę 9,6 vidurkiu, egzaminai 90-100, buvau blogiausią reputaciją mokykloje turinčioje klasėje, jokių korepetitorių nereikėjo. Jei gabus, tai ir mokosi g.gif

Tai žinoma, auksas ir pelenuose žiba. Ale jei sidabras, arba tik varis, bet savas blush2.gif Norisi pašveisti, kad geriau žibėtų lotuliukas.gif
Gyvenime pasiekimus sudaro trys dedamosios - gabumai, noras (motyvacija), darbas. Gabumai yra įgimti, o kitus du nemažai sąlygoja tėvai - auklėdami, skatindami, sudarydami aplinką ir sąlygas darbui.

QUOTE(Silvute @ 2008 07 28, 15:38)
Net nzn, gal galima vaikui pasiulyti ka nors mainais uz jo pastangas - koki nors jo norima daikta.

Pasiūlėm - labai norimą ir ilgai lauktą. Užteko savaitei. Kaip jau sakiau, atsisakė pirmos savaitės pabaigoje.
Atsakyti
manau dešimties metų vaikas tikrai nepajėgus spręsti, kuo jis bus užaugęs ir kokio išsilavinimo jam reikės. todėl mokymosi įstaigą turi parinkti tėvai.
o ten kažkokie priėmimo egzaminai kuriems reikia ruoštis?
ir jei ne gimnazijoj -- kuo prastesnės bus galimybės?
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2008 07 28, 15:06)
Neverta vaiko musti uz tai, kad jis nera toks gabus, mokytis gimnazijoj schmoll.gif Geriau lai baigia ta vidurine, kurioje mokosi jo draugai, kuri jam prie sirdies, bet papildomai pasamdzius koorepetitorius kai kuriems dalykams, nei grusti per prievarta vaika ten, kur jis nenori ir is principo nesimokys. Kaip buvusi pedagoge patariu 4u.gif
Vargsai mano vaikai... verysad.gif Tokius asocialius tevus turi... verysad.gif Ir silpnavaliai...Ir nevykeliai... Ir uzguiti...Ir su grandinem ant kaklo...
Tik ko jie glaustosi aplinkui ir sako-"mamyte, as tave labai labai myliu"? g.gif Matyt, kaip kazkas sake, jog tie, kurie gavo kazkada dirzu, ismoko meluoti ir apgaudineti. Labai gaila. Einu dirzo paimti jiems uz melavima. cool.gif

as nevadinau Jusu asocialiais (finansine, tvarkos ar kazkokia apciuopiama prasme). Kad truksta samoningumo - sakau drasiai. Ne viduramziai, kad vaikus baustu fizinem bausmem... Kazkodel sitoj vietoj pas Jus sastingis...

Cia siaip prisiminiai liudna istorija

kai dirbau vaiku globos istaigoje, mums atveze vaikus (brolius) , kurie gyvenime nera mate dantu sepetuko ir niekad nera miegoje paklotoje lovoje. Ju mygis buvo is siaudu (kaip suniuku), o vaikai buvo nevalge, purvini ir t.t. antra diena jie pabego.. namo... Policija vel pargabeno mums... Vaikai verkdami prasesi namo.. pas mama...
kodel? Todel, kad visi vaikai myli mamas, kokios jos bebutu.
Tik gaila, kad mamos, to nesuvokdamos, zaloja vaika.

sena pažįstama, Aifa, Jus vaikystej tevai tikriausiai is sirdies lupdavo, ar ne?

Dar vienas klausimas, koks jausmas apima, kai musi nuosava vaika? g.gif

Man siaip idomu pasidare.... Ar kas nors, ko tevai vaikysteje nebausdavo fizinemis bausmemis, dabar musa savo vaikus?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sapokliaka: 28 liepos 2008 - 16:44
QUOTE(sena niekšė @ 2008 07 28, 16:26)
o ten kažkokie priėmimo egzaminai kuriems reikia ruoštis?
ir jei ne gimnazijoj -- kuo prastesnės bus galimybės?

Taip, ten buvo egzaminai. Pabandžius atlikti bandomąjį tos įstaigos testą pasimatė, kad norint kažką pasiekti, reikėtų gerai pasikartoti/išmokti, kas praleista. Tam ir buvo skirtas ruošimosi laikas.

Nežinau. man atrodo, kad bus prastesnės galimybės. Dukros klasės susirinkime kalbėjo mama, kurios vaikas baigė prestižinę pradinę Kaune. Po pradinės į gimnaziją stojo 9 iš jų klasės, įstojo 8. Taip pat kalbėjau su tėvais vaiko iš šiaip normalios Kauno vidurinės - stojo 7, po pirmo etapo liko 1. Ar įstoja tas vienas - nežinau. Na iš mūsų pradinės nėra kaip statistikos pateikti - be mūsų vaiko niekas nestojo 4u.gif
Netikiu, kad prestižinėse pradinėse mokosi tie "auksiniai" vaikai. Mano subjektyvia nuomone čia suveikia kiti du komponentai - motyvacija ir darbas. Pirmiausia tėvų pastangos "įkišti" vaiką į prestižinę mokyklą rodo jų nusiteikimą suteikti vaikui palankias ugdymui sąlygas. O susirinkus vaikams iš tokių šeimų (daugumai klasėje) ir mokykloje požiūris į mokymąsi yra kitas. Taigi "sidabriniai" ir "variniai" gauna geresnes galimybes. Na o auksiniai, aišku, ir eilinėje mokykloje žibėti sugeba.
Atsakyti
QUOTE(Silvute @ 2008 07 28, 16:50)
Bet spresti apie vaiko gebejima mokytis is penktoko noru yra tikrai mazu maziausia kvaila.
Kiek pazistate tokiu, kurie budami tokiu metu zinojo kuo bus ir to sistemingai sieke?

P.S cia nuo kada gimnazijas padare nuo penktos klases? Dar pernai bendradarbe uzrasinejo i gimnazija savo dukra, nu bent i devinta klase

Pagal vaiko mokslus jau nuo pirmos klases galima spresti, bent i kokia pakraipa jis pasiduos. Mano vyresnysis nuo pat pradzios daugiau linkes i skaiciavimus, humanitaras jis niekada nebus schmoll.gif Tuo tarpu antrajam puikiai sekasi kalbos, net svetimos, taciau matematika jam gilus miskas. Ir jus teigiat, kad as, vaiko mama, nematau jo gebejimo? Manote, kad ivyks persilauzimas paskutinese klases ar kad jei skirtingu pakraipu vaikus uzrasysiu i ju nemegiamus dalykus,i pacias stipriausias klases(vyresneli pvz i humanitarine pakraipa turincia gimnazija) tai jie prades mokytis geriau?
O mes ne vienas nezinome, kuom busime uzauge. Ir net jei zinome-dazniausiai tuo nebuname biggrin.gif Bet polinki bent jau matome.

P.s. lai bendradarbe pasinaudoja google paslaugomis, ten ras visa informacija apie gimnazijas:kurios priima nuo 9 kases, o kurios laukia istiese rankas ir nuo 5 4u.gif Ivesti zodi "gimnazija".
Papildyta:
QUOTE(Sapokliaka @ 2008 07 28, 17:42)
sena pažįstama, Aifa, Jus vaikystej tevai tikriausiai is sirdies lupdavo, ar ne?

Dar vienas klausimas, koks jausmas apima, kai musi nuosava vaika?  g.gif

Man siaip idomu pasidare.... Ar kas nors, ko tevai vaikysteje nebausdavo fizinemis bausmemis, dabar musa savo vaikus?

As rasiau anoj temoj-mane mama lupdavo 4u.gif Ir as jai dekinga. Niekada jos nelaikiau silpnavale ar baile, atvirksciai, ji man stipri moteris. 4u.gif Niekada nelupdavo uz nieka. Visada aiskindavo. Kantriai. Kol as pradedavau kartoti piktybiskai. Mano sesers nemuse. Tiesiog nebuvo uz ka-ji buvo rami, sauni mergyte, suprantanti viska is pirmo sakinio-kam ja lupti? Stai viena ta pati motina-dvi dukros, viena lupta, kita ne, bet esam visos geros drauges 4u.gif

Koks jausmas? Vaiko NEGALIMA lupti, jei bent kiek dvejoji, ar viska padarei, ar viska isaiskinai, ar elgiesi teisingai. Tada tikiu, jog apima sirdyje skausmas ir priekaistas sau. Dirzas imamas TIK TADA, kai jau sirdyje pergalvoji, kad padarei viska, kad isaiskinai jau milijona kartu ir kad daroma sitas piktybiskai. Tada kai lupi vaika buna tik saltas mastymas-darau tai jo naudai.

Mano sesuo, kaip minejau, buvo nelupta. Savo dukrele, ketveriu metu mergyte, ji lupa. Mat mergyte charakteriu atsigime i kuma, t.y. mane biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Sapokliaka @ 2008 07 28, 16:42)

Dar vienas klausimas, koks jausmas apima, kai musi nuosava vaika?  g.gif

Manęs nelupdavo.
Koks jausmas mušant nežinau - nemušu. Nubaudus jausmas bjaurus. Neseniai dukra už prasižengimą išvykoje, kurios labai laukė ir kurioje susitiko su retai matoma drauge, sėdėjo valandą viena kambaryje, tiksliau raudojo ant lovos. O aš sėdėjau ant laiptelių ir graužiau save, kad griežtai nesustabdžiau vaiko nuo to poelgio ir po to turėjau bausti.
Atsakyti
Apibendrinant - klausimas, ką daryti, jeigu vaikas, ypač paaugęs, kategoriškai atsisako laikytis taisyklių, kurios lygiai tokia pačia kategoriška tėvų nuomone yra privalomos - lieka neatsakytas.

Atsakymas - reikėjo galvoti anksčiau - šimtu procentų teisingas ir lygiai tiek pat procentų nenaudingas biggrin.gif

Patarimai - pasiduoti vaiko nenorui, pagalvoti, ar to tikrai reikia, šioje situacijoje gal ir nėra nepriimtini - sava vidurinė, nors ir ne pasaka, bet tikrai ne pasaulio pabaiga. Tačiau aš jam nepritariu - jeigu nesugebi vaiko motyvuoti, įkalbėti, galų gale priversti tokioje situacijoje, nesugebėsi ir labiau kritinėse. Ką daryti, eigu tai vagystės, chuliganizmas, narkotikai, prostitucija - ar tada irgi nesiimti drastiškų priemonių?

Neagituoju už diržą. Tik noriu pasakyti, koks absurdiškas yra aiškinimas, kodėl diržo naudoti neverta, kai žmonės aplinkybių įsprausti į kampą. Jeigu išbandė viską, kaip mokėjo ir kaip sugebėjo, o rezultato nėra. Ir vaikui gresia pasekmės, už kurias tėvų supratimu didesnio blogio nėra, tai diržas jiems atrodo kaip paskutinė priemonė. Nu gal padės, nes blogiau tai jau būti negali.

Ir nežinau, kodėl čia nusprendėte, kad mano pristatytoje situacijoje vaikas buvo "motyvuotas" diržu arba bent grasinimu gauti lupti biggrin.gif Nors mes šeimoje manome, kad jeigu bus reikalas, tai diržas yra bausmė, tačiau tikrai ne tokiose situacijose tą reikalą matome.
Kaip jau sakiau, sprendimas stoti į gimnaziją buvo priimamas su vaiku, stengiantis jam pateikti galimybę mokintis gimnazijoje kaip didžiulį privalumą, kurį ne kiekvienas gali gauti. Ir apie tai, kad reikės dirbti sunkiai ir visiems (vyras ir dukra apsiėmė kiek įmanoma prižiūrėti buitį, o mes su sūnum ėmėmės ruošimosi) irgi buvo iš anksto apšnekėta. Taip pat buvo sutarta, kad atlygis už darbą, pastangas ir pasiektą rezultatą (išlaikytas stojamųjų testas) - jo išsvajotas telefonas. Tačiau vienas dalykas yra nuspręsti, kad mokinsiuosi, ypač kai mintyse jau džiaugiesi telefonu, o visai kitas kiekvieną vakarą sėdėti ir intensyviai dirbti. Ir tos pusantros valandos jau pirmą savaitę "pavirto" dviem su puse, kurių pusė buvo skiriama pašnekesiams, aiškinimui, motyvavimui, parodymui, kad mes jį palaikom, kiek darbo į tai įdedu aš, tėtis, sesuo (ji perėmė visus sūnaus nuolatinius namų ūkio darbus). Vaikui dešimt metų, jis mato ir supranta, kad mama grįžusi iš darbo ir pašildžiusi iš vakaro paruoštą vakarienę, duoda jam naujus testus, aiškina ir padeda suklydus, o tuo pačiu dar ir kažką rytojaus vakarienei ruošia (nes neįgudusiems padėjėjams sunku susitvarkyti patiems). Po to paguldžius vėlgi sėdi prie testų, kad peržiūrėti klaidas ir rytojui paruošti naujus testus pagal tai. Ir iki to pareiškimo jau buvo ne kartą atsakyta, kodėl taip daroma, kodėl nebuvo padaryta kitaip, kaip mes visi dėl to stengiamės ir dirbam.
Taigi jam pasakius, kad nesimokins ir demonstratyviai nustūmė testą į šalį, neįvyko nieko ypatingo. Kadangi virtuvėje buvome mes dviese (aš skutau bulves, jis rašė testą), aš tiesiog nusprendžiau leisti vaikui dar kartą žinant viską, ką mes jau savaitę aptarinėjom, priimti savarankiškai tą patį sprendimą ir tuo pačiu prisiimti atsakomybę už jo vykdymą. Ramiai paklausiau, ar jis supranta, kiek į tai įdėjome mes visi darbo? Ar jis supranta, kad tokiu susitarimų nesilaikymu jis mūsų visų pastangas išmeta į šiukšlių dėžę? Ar jis supranta, kad aš šiuo metu čia skutu bulves tam, kad neleisti pinigų už vakarienę kavinėje, o atidėti juos už mokslą gimnazijoje (mokslas ten mokamas ir jis tai žinojo)? Ir pasakiau, kad mes esame jo tėvai ir stengiamės pagal savo galimybes padėti jam siekti norimos ateities, tačiau nesame atsakingi stumti jį kur nors prieš jo valią. Jeigu jis tikrai žinodamas viską, kodėl mes norime, kad jis tenai mokintųsi, nenori net pamėginti, tai yra jo sprendimas. Leidžiu jam pagalvoti iki rytojaus vakaro, ruošiasi jis egzaminui ar nesiruošia. Padėjau nepabaigtą skusti bulvę į plautuvę, nusiploviau rankas, pakviečiau vyra ir pasakiau, kad važiuojam į kavinę su dukra, nes sūnui reikia pagalvoti, ar jis nori pabandyti stoti į gimnaziją.
Grįžusi radau ant stalo pabaigtą testą ir gulintį sūnų. Ryte jis pasakė, kad nusprendė ruoštis egzaminui.
Per tas penkias savaites buvo visko - ai, šito nereikia, aš tai moku, čia nesąmoningas testas. Tačiau nesimokysiu ir nestosiu nebuvo smile.gif
Pabaiga paprasta - stojamąjį testą jis išlaikė, praėjo pirmą etapą ir gavo savo išsvajotą telefoną thumbup.gif Bet ne tai svarbiausia - reikėjo matyti, kaip sūnus švietė praėjęs šį etapą. Ir reikėjo matyti, kaip šviečiau aš, galėdama įteikti jam tą ilgai lauktą telefoną ir priminti, kad kaip ir žadėjau, geriau už bet kokį telefoną bus žinojimas, kad jam pavyko thumbup.gif
Į gimnaziją, deja, sūnus neįstojo. Nepraėjo antro etapo. Na, ten yra specifinė gimnazija ax.gif Jam buvo skaudu (dešimtmetis, berniukas, bet verkė pasislėpęs). Vėlgi, manau ne dėl pačios gimnazijos, kiek dėl pralaimėjimo kartėlio verysad.gif
Nors patarimai čia buvo - negabus, jei norės pasieks ir vidurinėje, tegul renkasi pagal savo norus. Aš visgi manau, kad sprendimas priversti sūnų sunkiu darbu siekti įstojimo, buvo geras dalykas. Po šito jis savo iniciatyva paprašė manęs užrašyti jį į laukiančių sąrašus, paklausė, ar aš nepamiršau parašyti prašymo įtraukti jį į sustiprintą anglų grupę jo mokykloje (pagal testo rezultatus jis galėjo eiti į stipresnę grupę) ir pasakė, kad stos į 9 klasę gimnazijoje. Ir mes abu su vyru jam sakom, kad savo darbu jis pasiekė labai daug ir po 9 klasių, kai pasirinkimas gimnazijų bus gerokai didesnis, jis tikrai įstos. Jeigu tik reikės, mes visada jam padėsim. Ir ateityje dėl tų pačių korepetitorių ar papildomo pasimokymo, manau dar ne kartą teks prie šios situacijos grįžti. Nes tai yra jo asmeninė pergalė ir jo asmeninis pralaimėjimas, kurie labiau nei bet kokie aiškinimai mokina.
Atsakyti
Tai jeigu šioje situacijoje apie diržą nebuvo galvojama, kodėl ji šioje temoje? Man tai durnai atrodo 10 metų vaiko mušimas diržu. Absurdiškai.
Atsakyti
QUOTE(Sufi @ 2008 07 28, 19:50)
Tai jeigu šioje situacijoje apie diržą nebuvo galvojama, kodėl ji šioje temoje? Man tai durnai atrodo 10 metų vaiko mušimas diržu. Absurdiškai.

Tai tema apie tai, kaip išsiversti be diržo.
Ir klausimas paprastas buvo - pamąstykime, štai jums situacija, kai vaikas priešinasi tėvų reikalavimui, reali - ką darytume.

Pamąstymų buvo, tik ar reikalingų gyvenime? Gyvenimiškose situacijose reikia ne pasakymo ko nedaryti ir kodėl nedaryti, o ką daryti, kad gautum tai, ko reikia/nori.

O jūs pasakykite, kodėl žmonės, net nemąstantys mušti savo vaikų, nemodeliuoja ką darytų tokioje situacijoje?

O dėl absurdiškumo negaliu pasakyti. Yra situacijų, kuriose greičiausiai muščiau. Bet labai nuoširdžiai tikiuosi, kad mano vaikas jose niekada nesudalyvaus ax.gif
Atsakyti