Įkraunama...
Įkraunama...

Vaiko pavardė po skyrybų

QUOTE(panelė Prym @ 2007 02 05, 15:24)
Aš registravau dukrą be tėvystės, todėl tik savo pavardę ir galėjau duoti. Prieš pusmetį padaviau į teismą ir buvo nustatyta tėvystė, tada buvo galimybė pakeisti pavardę į tėvo, bet aš griežtai atsisakiau, nors spermos donoras labai aršiai draskėsi, bet nieko nepasiekė. Man atrodo teisinga, kad vaikas turi pavardę to iš tėvų, su kuriuo gyvena. Čia gal kokį argumentą pasakys tos, kurios vienišos davė vaikui tėvo pavardę, bet aš tokiu atveju jokių privalumų nematau. Jūsų atveju iš tiesų logiškiau duoti savo, o jei tuoksitės ir keiste savo pavardę - pakeisite ir savo. Nors lietuviškos tradicijos toli gražu ne tokios...

tos tradicijos ir kankina labiausiai, bet jei jau jos pradėtos laužyti, tai vadinasi laikas drinks_cheers.gif
o vakar dėstytoja tokią situaciją papasakojo. moteris ištekėjo turėdama dukrą, ir naujas jos sutuoktinis nori duoti mergaitei savo pavardę, kadangi jie susilaukė antro bendro vaikelio, ir visų šeimos narių pavardės yra vienodos, išskyrus mergaitės. biologinis tėvas sutiko, mergaitė sutiko, bet teismas neleido. nors bandyta įrodinėti, kad tai vaiko interesams ir panašiai. nesuprantu aš tokių teismų... schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(ingutera @ 2007 02 05, 15:17)
kai nesi susituokęs, tai tas ne vieniša mamytė gali labai greitai virsti vieniša mamyte...gal kartais geriau vaikui turėt tėvo pavardę, bet iš kitos pusės, tai koks jam skirtumas, ypač, kai vaikai dažniausiai lieka su mama.
O tai jūs irgi davėt savo pavardę? bet gimimo liudijime įrašomas tėvas, ar ne?

Kai gime mano mazoji, as nesiteikiau laukti tatos griztant is uzsieniu ir daviau savo pavarde,tata grizo,pripazino mazaja,kai jai buvo 2 menesiai ir truputukis, suteike savo pavarde.Taigi, mes turim skirtingas pavardes,taciau,noriu pasakyti, tata ne tik pavarde suteike, jis pripazino tevyste,kokia ji bebutu,bet popieriuose yra,todel dabar galima is jo pareikalauti visokiu tevystes atributu,kaip antai islaikymo iki pilnametystes ir t.t. Taigi,esme ne pavarde,esme-tevyste.
Atsakyti
Tėvystė ir pavardė - skirtingi dalykai. Tėvystę gali pripažinti, o vaikui vis tiek galima duoti savo pavardę.
Atsakyti
Galima,taciau,kaip sako Mamontovas,pavarde-tik zodis,ji nepasako,nei kas tu,nei koks tu wink.gif
Atsakyti
Na, čia jau kiekvieno asmeninis reikalas. Man tiek pavardė, tiek vardas atrodo svarbūs dalykai. Aš didžiuojuosi, kad dukra nešioja mano pavardę. Tikiuosi, nesugalvos per gyvenimą n kartų ją keitalioti.
Atsakyti
QUOTE(panelė Prym @ 2007 02 07, 09:26)
Na, čia jau kiekvieno asmeninis reikalas. Man tiek pavardė, tiek vardas atrodo svarbūs dalykai. Aš didžiuojuosi, kad dukra nešioja mano pavardę. Tikiuosi, nesugalvos per gyvenimą n kartų ją keitalioti.

drinks_cheers.gif as irgi noreciau kad abu vaikai butu viena pavarde,nes dabar tai visi seimos nariai skirtingom pavardem doh.gif na panasiai.Pati atsimenu kai mokykloj mokiausi tai brolio viena pavarde buvo o mano kita tai nekaip jauciausi verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Ryto Aušra @ 2007 02 06, 13:47)
Kazin kodel teismas neleido? g.gif O jei ri leistu, kaip del tikrojo biologinio tevo? Vis tiek lieka teises i mergyte, nesvarbu, kad ja augina patevis?

teisių tėvas nepraranda, tik kad pasikeičia dukrytės pavardė ir tiek. o teismas neleido dėl kažkokių juokingų paaiškinimų, kad pavardė ar tai priimama, ar tai suteikiama. nu žodžiu, realiai, juk jokio skirtumo, bet teismas taip nusprendė... mirksiukas.gif
Atsakyti
Sveiki,
pas mane irgi pakankamai sunki (moraliskai) situacija. Mes su vaiko tevu oficialiai issiskyrem pries 3 metus. Iki to jau metus kartu negyvenom. Dabar su manim yra zmogus (jau 3 metus), kuris labai myli mano vaika ir kuri vaikas myli ir vadina teciu. Dabar mes nusprendem iteisinti musu santykius. Siaip aisku galetumem taip ir gyventi, nes jokio skirtumo tame nera, bet suzinojau, kad jau 7 savaites laukiuos, taigi mano vyrai labai nori vestuviu:) Sunus, kai suzinojo, kad turesim leliuka, tai garsiausiai sauke YES tiesiai prie ginekologo kabineto:)
Dabar mano vaiko pavarde yra mano buvusio sutuoktinio (jo biologinio tevo). Mano dar po kol kas irgi....Po vestuviu ruosiuosi keisti pavarde i vyro. Tai maziukas manes ir klause..."kaip bus? Jus visi turesit viena pavarde, o as busiu tarsi ne is jusu seimos?" Bandau jam aiskinti, kad viskas bus gerai, kad jei jo biologinis tevas duos sutikima pakeisim pavarde ir jam.....Labiausiai pergyvenu, kad jam del to nebutu problemu mokykloje, nes si rudeni ruosiames i 1 klase. Penktadieni buvom metrikacijos skyriuje, padavem pareiskima ir paklausiau kaip gi del vaiko pavardes? Atsakymas buvo grieztas...kad as "nepakeiciu" savo pavarde i vyro, o tik "pasirenku" vyro pavarde. O vaikas gales pakeisti , kai jam bus 18m. Taigi sakau iki to amziaus as noriu ji apsaugoti nuo "geradariu su ilgais lezuviais", kuriu Lietuvoje dar pilna.... Tai man paaiskino, kad nebent as dabar palikciau savo pavarde (t.y. buvusio vyro). Po puses metu, jei vaiko biologinis tevas sutiks, teikti prasyma del savo pavardes ir vaiko keitima i savo vyro pavarde. O viska sprendzia kazkuris teisingumo ministerijos pareigunas, kuris gali sutikti, o gali ir nesutikti, kad vaiko pavarde butu pakeista (mano pavarde tai tikrai pakeis). Paklausiau, kiek buvo atveju, kad nesutiko...sake - daug, ir be kazkokiu aiskiu priezasciu....
Net apsiverkiau paduodama pareiskima tuoktis....Net nezinau ka daryt... Ar yra sansu viska pradeti, ar ne? ....
Dar sake, kad kazkada siuos reikalus (iki 2001 m. ) tvarke jie su mero potvarkiu ir visiems jei visi to norejo keite. Visi likdavo laimingi ir patenkinti, o veliau tas funkcijas perime teisingumo ministerija ir dabar taip yra.....
Vat ir istatymai, kurie atseit turiu tarnauti zmonems.
Atsakyti
Jei kam idomu, gavau toki atsakyma is savivaldybes.....Reiskia sansai yra!!! thumbup.gif
........pridedame Jums LR teisingumo ministro isakymu patvirtintas Asmens vardo, pavardes, tautybes pakeitimo taisykles, kad galetumete susipazinti, kokia yra pavardes keitimo tvarka. Atkreiptinas demesys i siu Taisykliu 15 p., kuriame numatoma, kad kai pavarde pakeicia tik vienas is tevu, tai nepilnameciu vaiku pavardes pakeitimo klausimas sprendziamas tevu susitarimu. Jeigu yra leidziama po santuokos sudarymo pakeitus motinos pavarde i vienoda su savo sutuoktiniu pavarde pakeisti vaiko pavarde, turetu buti leidziama pakeisti vaiko pavarde ir motinai santuokos sudarymo metu pasirinkus sutuoktinio pavarde, kadangi skiriasi tik momentas, taciau ne siu santykiu esme.
Jeigu Jums kreipusis i Vilniaus m. savivaldybes administracijos Teises departamento Civilines metrikacijos skyriu, kyla neaiskumu, siulome paprasyti atsakyti rastu nurodant, kokiomis teises aktu nuostatomis yra remiamasi.
Jeigu manote, kad Civilines metrikacijos skyrius atsisakydamas pakeisti Jusu nepilnamecio vaiko pavarde pazeidzia vaiko teises ar jo teisetus interesusu, galite kreiptis i Vaiko teisiu apsaugos kontrolieriaus istaiga. Viena is sios istaigos funkciju yra tirti fiziniu ir juridiniu asmenu skundus del valstybes ir savivaldybiu instituciju ar istaigu ir ju pareigunu, nevalstybiniu instituciju bei kitu fiziniu ir juridiniu asmenu, taip pat imoniu, neturinciu juridinio asmens teisiu, veiksmu ar neveikimo, del kuriu pazeidziamos ar gali buti pazeistos vaiko teises ar jo teiseti interesai. Vaiko teisiu apsaugos kontrolieriaus istaigos internetineje svetaineje http://vaikams.lrs.lt rasite skuno forma ir daugiau informacijos.
Jeigu noretumete gauti detalesne konsultacija, maloniai prasome uzsiregistruoti konsultacijai ir atvykti i Vilniaus miesto savivaldybes administracijos Teisines pagalbos skyriu.

Atsakyti
noriu paklaust mamychiu kurios uzhsiny gimde ir registravo. leliuka kai registruoji ir duodi savo pavarde tai gali bent galune pakeist? nes manishkis berniukas, o jei bus su mano pavarde bus kaip 50/50 ...
Atsakyti
QUOTE(Ledute @ 2007 03 16, 16:06)
noriu paklaust mamychiu kurios uzhsiny gimde ir registravo. leliuka kai registruoji ir duodi savo pavarde tai gali bent galune pakeist? nes manishkis berniukas, o jei bus su mano pavarde bus kaip 50/50 ...

jie duos lietuviska vyriska pavardes galune, o ne -yte -aite ar -iene. Jie turi pakankamai informacijos kaip Lietuvoj pavardes dalinamos rolleyes.gif Nesijaudink! 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(DJD @ 2007 03 13, 10:52)

Dabar mano vaiko pavarde yra mano buvusio sutuoktinio (jo biologinio tevo). Mano dar po kol kas irgi....Po vestuviu ruosiuosi keisti pavarde i vyro. Tai maziukas manes ir klause..."kaip bus? Jus visi turesit viena pavarde, o as busiu tarsi ne is jusu seimos?" Bandau jam aiskinti, kad viskas bus gerai, kad jei jo biologinis tevas duos sutikima pakeisim pavarde ir jam.....Labiausiai pergyvenu, kad jam del to nebutu problemu mokykloje, nes si rudeni ruosiames i 1 klase. Net apsiverkiau paduodama pareiskima tuoktis....Net nezinau ka daryt... Ar yra sansu viska pradeti, ar ne? ....

Galite pasiūlyti savo būsimajam vyrui po vestuvių "pasiimti" Jūsų pavardę. Tada visi keturi būsite vienodomis pavardėmis. smile.gif
Atsakyti