Tikriausiai taip. Reikėtų paieškoti tiksliau. Tik viena žinau - dvigubos pavardės vaikams negalima duoti.
Papildyta:
Hm, niekur konkrečiai neparašyta. Tiesiog visur rašoma "pavardė vaikui suteikiam bla bla bla", bet "vardas (vardai) vaikui suteikiamas bla bla bla". Užtat radau kitą įdomų punktą, kažkada buvo diskutuota:
30. Registruojant tėvystės pripažinimą, kai vaiko gimimas buvo įregistruotas, ir tėvystės nustatymą, civilinės metrikacijos įstaiga, remdamasi nustatytąja tvarka patvirtintu bendru pareiškimu arba įsiteisėjusiu teismo sprendimu nustatyti tėvystę, įrašo civilinės būklės akto įrašo papildymo, pakeitimo įrašą. Duomenys apie motiną įrašomi remiantis jos pasu ar jį atstojančiu asmens dokumentu. Duomenys apie tėvą įrašomi remiantis jo pasu ar pasą atstojančiu asmens dokumentu, teismo sprendimu ir gyventojų registro duomenimis. Pavardė, tautybė vaikui suteikiami: registruojant tėvystės pripažinimą - laikantis šių taisyklių 24.1 p. nustatytos tvarkos, registruojant tėvystės nustatymą - paliekama vaiko turima pavardė ir tautybė arba, motinos nurodymu, jam suteikiama tėvo pavardė ir tautybė. Išduodamas naujas vaiko gimimo liudijimas. Pirmiau išduotas vaiko gimimo liudijimas paimamas ir sunaikinamas nustatytąja tvarka.
Va taip va. Dar reikės pagooglinti apie tas pavardes, labai jau įdomu pasidarė.
Sveikos,
va dabar tai "susivėliau" visiškai: šiandien buvau CM skyriuj, atidaviau dokumentus dėl ikisantuokinės pavardės susigrąžinimo: noriu, kad pavardė būtų mergautinė + -ienė. Ir dar kartą paklausiau šitų moteriškių (dabar jau buvo dviese...), ar tikrai gimsiantis vaikas turės būti registruojamas abiem mano pavardėm ir paprašiau pasakyti straipsnį, kurio pagrindu jos man taip sako. Ir šitos ponios, ilgai ieškojusios surado: tai rašoma 3.167 punkte. O kadangi mano pavardė bus mergautinė ir -ienė, tai vadinama dvinarė pavardė, kuri neišskiriama - todėl vaikui turėsiu duot abi pavardes.
Taip esu susibiesinus - kokia nesąmonė... Kam tada man išvis tie cirkai ir tas pavardės keitimas??? Pasilikt tik ikisantuokinę pavardę, kai -ienė nešioju jau daugiau nei penkiolika metų, būtų dar didesnė nesąmonė...
va dabar tai "susivėliau" visiškai: šiandien buvau CM skyriuj, atidaviau dokumentus dėl ikisantuokinės pavardės susigrąžinimo: noriu, kad pavardė būtų mergautinė + -ienė. Ir dar kartą paklausiau šitų moteriškių (dabar jau buvo dviese...), ar tikrai gimsiantis vaikas turės būti registruojamas abiem mano pavardėm ir paprašiau pasakyti straipsnį, kurio pagrindu jos man taip sako. Ir šitos ponios, ilgai ieškojusios surado: tai rašoma 3.167 punkte. O kadangi mano pavardė bus mergautinė ir -ienė, tai vadinama dvinarė pavardė, kuri neišskiriama - todėl vaikui turėsiu duot abi pavardes.
Taip esu susibiesinus - kokia nesąmonė... Kam tada man išvis tie cirkai ir tas pavardės keitimas??? Pasilikt tik ikisantuokinę pavardę, kai -ienė nešioju jau daugiau nei penkiolika metų, būtų dar didesnė nesąmonė...

QUOTE(Truta @ 2007 04 18, 19:39)
tai rašoma 3.167 punkte. O kadangi mano pavardė bus mergautinė ir -ienė, tai vadinama dvinarė pavardė, kuri neišskiriama - todėl vaikui turėsiu duot abi pavardes
Nu, niekur as apie tai neradau nei zodzio - nei CK 3.167 punkte, nei Civilines metrikacijos taisyklese, nei Asmens vardo, pavardes, tautybes pakeitimo taisyklese

Ir isvis kas cia per naujadaras - dvinare pavarde

Tegu tos bobos nesneka nesamoniu

CK 3.167 straipsnis:
3.167 Pavardės vaikui suteikimas
1. Kiekvienam vaikui yra suteikiama tėvų pavardė. 2. Jei tėvų pavardės skirtingos, vaikui suteikiama tėvo ar motinos pavardė tėvų susitarimu. Tėvui ir motinai nesusitarus, vieno iš tėvų pavardė suteikiama teismo nutartimi. 3. Registruojant vaiko, kurio tėvai nežinomi, gimimą, vaikui pavardę suteikia valstybinė vaikų teisių apsaugos institucija. 4. Vaiko vardo ir pavardės pakeitimo pagrindus ir tvarką nustato teisingumo ministro patvirtintos Civilinės metrikacijos taisyklės.
Kurioj vietoj čia dvinarė pavardė?
www.tm.lt yra CK, atsispausdinkit kad ir visą ir pakiškit po nosim. Ir tik nesileiskit įtikinama, kad reikia daryt, kaip jos sako - bo jei užregistruosit, bus per vėlu keist.
3.167 Pavardės vaikui suteikimas
1. Kiekvienam vaikui yra suteikiama tėvų pavardė. 2. Jei tėvų pavardės skirtingos, vaikui suteikiama tėvo ar motinos pavardė tėvų susitarimu. Tėvui ir motinai nesusitarus, vieno iš tėvų pavardė suteikiama teismo nutartimi. 3. Registruojant vaiko, kurio tėvai nežinomi, gimimą, vaikui pavardę suteikia valstybinė vaikų teisių apsaugos institucija. 4. Vaiko vardo ir pavardės pakeitimo pagrindus ir tvarką nustato teisingumo ministro patvirtintos Civilinės metrikacijos taisyklės.
Kurioj vietoj čia dvinarė pavardė?
www.tm.lt yra CK, atsispausdinkit kad ir visą ir pakiškit po nosim. Ir tik nesileiskit įtikinama, kad reikia daryt, kaip jos sako - bo jei užregistruosit, bus per vėlu keist.
Aha neskubekit tiketi,CMS darbuotojomis,savo kailiu esu patyrusi,kad jos tik apsimeta viska ismanancios o is tiesu toli grazu iki to.
As turejau dviguba pavarde po santuokos,vaikai-tevo.Po istuokos,kol nesusigrazinau savo mergautines pavardes ,negalejau pakeisti ir vaiku pavardziu. Keiciant vaiku pavardes uzteko ex sutikimo keisti vaiku pavardes,patvirtinto notariskai.Tai vyko 2002 metais.Dabar ex baisiai siunta,kad vaiku pavardes kitos ir jam vis vien reikia alimentus moketi-galvojo,kad po pavardes keitimo nereikes finansiskai rupintis.Oalimentus moketi reikia,net jei pristabdomos ar atimamos tevystes teises.
Pasidomėjau jau ir per teisininkus, ko gero, ta nelabai maloni moteris iš CM sakė tiesą. Įstatyme yra spraga ir jei parašyta, kad "vaikui suteikiama arba tėvo arba motinos pavardė", tai reikškia, kad jei motinos pavardė "dvinarė"
tai vaikas turi gaut taipogi abi pavardes (o tai, kad viena iš jų šiam vaikui iš vis ne prie ko - to žmogaus, kurio -ienė pavardę turiu, šimtą metų nebėra mano gyvenime). Ir yra du keliai: arba tas, kurio šimtą metų nėra mano gyvenime teismo keliu nesutinka duot savo pavardės (reikškia, šį būdą iškart reikia atmest, nes tas ex velniai žino, kur yra), arba teismo keliu aš įrodinėju, kad vaikui to mano ex pavardė - iš vis ne prie ko, nes tėvas juk ne jis...
O gal žinot, jei aš užregistruosiu vaiką to ex pavarde, ar paskui galėsiu ją pakeist?

O gal žinot, jei aš užregistruosiu vaiką to ex pavarde, ar paskui galėsiu ją pakeist?
Na taip, bet turiu suspet per tris menesius... Idomu, kas butu, jei neuzregistruociau vaiko per tiek laiko?
QUOTE(Truta @ 2007 04 28, 00:56)
Na taip, bet turiu suspet per tris menesius... Idomu, kas butu, jei neuzregistruociau vaiko per tiek laiko?
Nieko nebutu,as saviskes puse metu neregistravau,del tos pacios priezasties kaip ir tu.Bet geriau viska judink kuo greiciau
QUOTE(Medinis @ 2007 04 30, 12:37)
Jei teisingai pamenu galima gauti baudą. Apie baudas tiksliai pasakys CM skyriuje.
Galima,bet as jos negavau,manau jei paaiskinsi priezasti tai jokios baudos negausi,nors manes tai niekas net neklause kodel tiek laiko vaikas neregistruotas