Įkraunama...
Įkraunama...

Ruošiuos į Norvegiją

QUOTE(Miglota @ 2010 11 17, 18:46)
pripras, kiti juk tiesiai i mokykla atvaziuoja smile.gif

beje, pildant forma i darzeli, man rodos,  jau reikia norvegisko asmens kodo, o kai kuriose komunose popieriu tvarkymas gali uztrukti ir iki keliu menesiu.. tad geriau ilgai nelaukt su dokumentu tvarkymu, jei jau planuojat pavasari atvaziuot..

Nebutinai... mirksiukas.gif Mes atvykom i NO visai nesenai, kadangi reikia iki Kovo 1d. uzrasyti vaika i darzeli...nuvykom i Komuna pasiklausti ka mums daryti,nes galim nespeti sutvarkyti vaiko dokumentu ( NO ID ir pan.). Labai maloniai mus prieme ir uzregistravo vaika su LT pasu...tik kai susitvarkysim dokumentus sake atvykti pas juos ir pranesti... mirksiukas.gif ( Cia Bergene)
Papildyta:
QUOTE(Deisi @ 2011 02 11, 23:53)
labas vakarėlis,
iškart norisi teisintis, kad neplanuoju artimiausiu laiku pastoti ir susilaukti vaikučio, todėl pašalpos nedomina  biggrin.gif 
yra galimybė išvažiuoti į šią šalį, bet kažkokia baimė mane dar laiko Lt. aš tai dar kaip nors išlaviruočiau ten, bet turiu du vaikus...
perskaičiau visą temą ir dar kitas, kurias tik radau forume, susijusias su Norge.
klausimų kilo begalės, nors atrodo, kad lyg ir viską turėjau rasti jau aprašytą, bet kiekviena situacija individuali.
jaučiu, kad savo kelionę į tą šalį pradėsiu nuo kalbos kursų Lt  smile.gif

Labai teisingas sprendimas.... mirksiukas.gif thumbup.gif
Atsakyti
Maniskis irgi pradejo darzeli lankyt be norvegisko ID. Pristatem, kai gavom.
Atsakyti
QUOTE(jovitelka @ 2011 01 27, 14:26)
nezinau kaip ir pradet..bet labai prasau informacines pagalbos..gal kas nors ka nors zino apie sia sistema... verysad.gif
Nelabai susigaudau as Norvegiskoje sistemoje. is legalaus darbo isejau i dekretines rugsejo 4 diena. paemiau 100 % dekretiniu...i darba atgal neturiu kur grizti nes ta pozicija panaikino. as visiskame pasimetime...kiek laiko truks mano dekterines? kada as tureciau eiti dirbti? jeigu i sena darba kita pozicija - tai kada turiu jau dirbti?o galiu atsisakyti (ar tada reikia ka nors pasirasyti su bosu - sutartis neterminuota)ir buti su vaiku namie? ar gausiu tada pasalpas? ar turiu pries baigentis dekretinems pasirodyti ir tvarkytis ka nors nav? ir kodel jeigu isejau 4 man pradejo moketi tik 20 diena..tai jeigu as pradesiu paskutinio menesio 6 diena (jau pasibaigus dekretinems) dirbti - tai man ta 20 diena dar ismokes ar ne..? o jeigu as isviso i lt isvaziuosiu..ka tada daryti? ech...as pasimetime..padekit...
na, jei esi pasirinkus gauti 100% išmokas, tada jums priklauso 46 savaitės (skaičiuojant nuo gimdymo pradžios) dekretinių, iš jų 10 savaičių turi imti vaiko tėtis.
dėl to, kad neturi kur grįžti, tai nelabai supratau. iš kur žinai, kad pozicija panaikinta? ar gavai raštišką pranešimą iš darbdavio? neaišku, ar esi atleista (kas mažai tikėtina). jei taip, tuomet, pasibaigus dekretinėms, gali kreiptis į NAV, užsiregistruoti kaip bedarbė ir gauti bedarbio pašalpą.
jei nesi atleista, o tik perkelta į kitas pareigas, tai turi pradėti dirbti, kai baigsis tavo dekretinės. o atsisakyti tai žinoma, kad gali. bet tada neteksi darbo.
tie "dekretiniai pinigai" mokami už praėjusį mėnesį. tai kai pradėsi dirbti, dar gausi už praėjusį laikotarpį.
šiaip patarčiau eiti į NAV ir ten visko išsiklausinėti.

QUOTE(Deisi @ 2011 02 12, 00:53)
lyra galimybė išvažiuoti į šią šalį, bet kažkokia baimė mane dar laiko Lt. aš tai dar kaip nors išlaviruočiau ten, bet turiu du vaikus...

jaučiu, kad savo kelionę į tą šalį pradėsiu nuo kalbos kursų Lt

ta baimė yra natūrali ir gerai pažįstama daugeliui. bet jei nemažai temų čia perskaitei, turbūt pamatei, kad būtent vaikai čia, NO, "prigyja" greičiausiai ir lengviausiai.
o dėl kalbos kursų, tai ką aš galiu pasakyti - protingas sprendimas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karna: 17 vasario 2011 - 22:45
Sveikos mamytes!
Su vyru galvojam apie emigracija. Sunku atsakyti i klausima kodel. Ne todel kad cia mum butu blogai, bet kazkokios LT nuotaikos nedziuginancios. O vaikams norisi geresnes ateities, geriausiu galimybiu. Nemazai draugu isvaziavo, bet visi jie dar neturintys vaiku. Galvojom apie UK, nes ten turim pazystamu, aisku butu lengviau. BET, studentu laikais teko padirbeti ten vasara ir nelabai patiko ju kultura, tiksliau, jos neturejimas. Mazai desciplinos kaip man pasirode, nutukimas prie to paties rolleyes.gif
Taigi, vasara vyrui per savo darba Lietuvoje teko pabuti Norvegijoj. Aisku labai jam ten patiko, pradejom galvoti apie Norge. Pradejom lankyti norvegu kalbos kursus. O dar ieskodama informacijos internete, pradejau skaitineti foruma. Tik labai man nepatiko nuotaikos cionai unsure.gif
Visi kas isvyko pasakoja kaip sunku ten gyventi, kad nereikia tiketis grazaus gyvenimo. Sunku... sunku... basu... tu ten niekas... ir t.t.
Kazkaip anglijos mamyciu nuotaikos kitokios, negasdina ir laukia nauju kaimynu smile.gif
Is to kazkaip galima spresti kad UK gyventi smagiau, nes zmones ten "siltesni" net tie patys lietuviai...
O siaip idomu tik tai, ar Norvegijoj gera gyventi? nes sprendziant is sio forumo, i NO gali vaziuoti tik tuo atveju jei mirsti is bado LT.
Atsakyti
QUOTE(*Bounty* @ 2011 02 20, 20:21)
Sveikos mamytes!
Su vyru galvojam apie emigracija. Sunku atsakyti i klausima kodel. Ne todel kad cia mum butu blogai, bet kazkokios LT nuotaikos nedziuginancios. O vaikams norisi geresnes ateities, geriausiu galimybiu. Nemazai draugu isvaziavo, bet visi jie dar neturintys vaiku. Galvojom apie UK, nes ten turim pazystamu, aisku butu lengviau. BET, studentu laikais teko padirbeti ten vasara ir nelabai patiko ju kultura, tiksliau, jos neturejimas. Mazai desciplinos kaip man pasirode, nutukimas prie to paties  rolleyes.gif
Taigi, vasara vyrui per savo darba Lietuvoje teko pabuti Norvegijoj. Aisku labai jam ten patiko, pradejom galvoti apie Norge. Pradejom lankyti norvegu kalbos kursus. O dar ieskodama informacijos internete, pradejau skaitineti foruma. Tik labai man nepatiko nuotaikos cionai  unsure.gif
Visi kas isvyko pasakoja kaip sunku ten gyventi, kad nereikia tiketis grazaus gyvenimo. Sunku... sunku... basu... tu ten niekas... ir t.t.
Kazkaip anglijos mamyciu nuotaikos kitokios, negasdina ir laukia nauju kaimynu  smile.gif
Is to kazkaip galima spresti kad UK gyventi smagiau, nes zmones ten "siltesni" net tie patys lietuviai...
O siaip idomu tik tai, ar Norvegijoj gera gyventi? nes sprendziant is sio forumo, i NO gali vaziuoti tik tuo atveju jei mirsti is bado LT.

Nezinau kaip yra UK, nes pati nebuvau rolleyes.gif Bet apie Norge galiu pasakyti kazka rolleyes.gif Atsakant i tavo klausyma: ar norvegijoje gera gyventi? Atsakau: TAIP, cia labai gera gyventi 4u.gif Kas raso, kad cia niuru, liudna ir ner kas veikt....nezinau...Mes cia susirandam daugiau veiklos nei LT mirksiukas.gif Cia tik gal bendravimo truksta, nes mes neilgai dar cia....Vaikams cia tikrai rojus 4u.gif Gal paprasciausia yra tokiu zmoniu, kuriems niekad neitiksi: vistiek bus blogai, del to ir raso: blogai blogai...
Man ir LT buvo gerai, o cia dar geriau mirksiukas.gif Tad jei yra noras ir ryztas - pirmyn....
Atsakyti
Aciu labai uz atsakyma! 4u.gif
Labiausiai del vaiku ir pergyvenam smile.gif
Cia yra draugu, giminiu. Ten busim vieni, to labiausiai bijau. Bet man labai patiko kaip paraset. Isgirdau tai ka norejau isgirsti 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Karna @ 2011 02 17, 23:40)
o dėl kalbos kursų, tai ką aš galiu pasakyti - protingas sprendimas.

Kas del kursų, tai ir as domiuosi Norvegija ir kaip suprantu labai apsimoka ten vaziuot pagal au pair (jei neturi vaiku ir esi netekejus tik deja)tada seima host family apmoka kursus visus metus kol pas juos buni.
radau LT 2 agenturas, kurios siulo au pair i Norvegija, tai labai panasiai vienoj.
atrodo darbaseuropoje vadinas, tai skambinaus, sake litais apie 1800 ir gyvenimas+maitinimas+draudimas+norvegu k kursai apmoka seima.Siaip, lyginant atrodo ir cia pas mus lietuvelej panasiai aukles gauna, nu siek tiek maziau apie 1500, bet is situ varganu dar ir pavalgyt reik ir komunal apsimoket ir dar nuoma ar paskola....tai kaip ir asarele juroj gaunas, o ten jei gali sitiek atsidet, dar paarus savaitg ar virsv. gali pramogoms uzsidirbt, tai po metu ir parsivezi sau 21600, kaip studentei gal ir liux.Tiesa, jaunimo kelioniu kazkokia agentura irgi i norvegija irgi au pair programa, bet ne 4000kronu kaip tie darbaseuropoje.lt siulo, bet tik 2800kronu is kuriu+maitinimas+gyvenimas ir - ne plius o minus nu o600iki 800mokesciu kazkokiu pati apsimoki ir jokiu kursu..
Kaip skirtingos salygos visur, uztat kaip visad reikia prasicekint, supermamu pasiklaust smile.gif
Gal kas vaziavot jau per viena ar kita agenturas is LT?
Labai lauksiu atsiliepimu i az
Atsakyti
QUOTE(geliumergaite @ 2011 02 22, 13:31)
Kas del kursų, tai ir as domiuosi Norvegija  ir kaip suprantu labai apsimoka ten vaziuot pagal au pair (jei neturi vaiku ir esi netekejus tik deja)tada seima host family apmoka kursus visus metus kol pas juos buni.
radau LT 2 agenturas, kurios siulo au pair i Norvegija, tai labai panasiai vienoj.
atrodo darbaseuropoje vadinas, tai skambinaus, sake litais apie 1800 ir gyvenimas+maitinimas+draudimas+norvegu k kursai apmoka seima.Siaip, lyginant atrodo ir cia pas mus lietuvelej panasiai aukles gauna, nu siek tiek maziau apie 1500, bet is situ varganu dar ir pavalgyt reik ir komunal apsimoket ir dar nuoma ar paskola....tai kaip ir asarele juroj gaunas, o ten jei gali sitiek atsidet, dar paarus savaitg ar virsv. gali pramogoms uzsidirbt, tai po metu ir parsivezi sau 21600, kaip studentei gal ir liux.Tiesa, jaunimo kelioniu kazkokia agentura irgi i norvegija irgi au pair programa, bet ne 4000kronu kaip tie darbaseuropoje.lt siulo, bet tik 2800kronu is kuriu+maitinimas+gyvenimas ir - ne plius o minus nu o600iki 800mokesciu kazkokiu pati apsimoki ir jokiu kursu..
Kaip skirtingos salygos visur, uztat kaip visad reikia prasicekint, supermamu pasiklaust  smile.gif
Gal kas vaziavot jau per viena ar kita agenturas is LT?
Labai lauksiu atsiliepimu i az

kiek supratau skaitydama temas, tai čia nelabai studentės renkasi smile.gif
au pair jau ne mamytėms su šeimomis ir vaikučiais 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Deisi @ 2011 02 22, 14:51)
kiek supratau skaitydama temas, tai čia nelabai studentės renkasi  smile.gif
au pair jau ne mamytėms su šeimomis ir vaikučiais  4u.gif

paguglinus bet kuria tema, net statybu klausimais, protingiausi atsakymai vistiek tik supermamos forume, nieko " neaptarto, neisdiskutuoto" ner smile.gif
tiesiog, isvaziuojam juk seimom, o seimose yr seserų, pusseserių, dukrų 18m ir t.t.
maža kam kokios informacijos reikia.mamytems.
o gal kas paskaitęs pasidomės kaip iškart auklytę per šią programą galima išsivežt, juk aktualu.Arba ten isvyke kreipsis i tokiu scentrus kur siulo sitas programas.
Atsakyti
QUOTE(*Bounty* @ 2011 02 20, 22:21)
daug negatyvių atsiliepimų, nes tikrai ne visiems patinka NO. mano keletui pažįstamų šita šalis visai nepatiko, sakė, kad "kaimas, ir tiek", "šalta, tamsu, niūru", ir pan. tai labai priklauso nuo žmogaus ir jo lūkesčių.

o jei konkrečiai apie mane, tai man čia gera gyventi, nebuvo jokio persilaužimo, jų kultūra, papročiai, tradicijos ir mąstymas man yra artimi. ir šiaip - šiek tiek daugiau pozityvumo, tolerancijos ir žmogiškumo.
bet tuo pačiu aš ilgiuosi ir LT, nes man, kaip ir lo-lo, buvo gera ir ten 4u.gif

QUOTE(geliumergaite @ 2011 02 22, 13:31)
Kaip skirtingos salygos visur, uztat kaip visad reikia prasicekint, supermamu pasiklaust 
aš nevažiavau, bet mano draugė ilgai ieškojo lietuvaitės aupair, kol galų gale rado ir yra patenkinta. rado per www.aupair.com. čia turbūt be tarpininkų, o atlygis yra susitarimo reikalas, dar priklauso ir nuo vietovės, kur gyvensi, didesniuose miestuose - didesnis.
šiaip tai nemanau, kad aupair merginos labai susitaupo, čia kitokiu tikslu ši programa. bet jaunai be šeimos meginai, manau, tai nebloga gyvenimiška patirtis. jei vaikus myli, žinoma.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karna: 23 vasario 2011 - 21:59
[quote=Karna,2011 02 23, 22:55]

Tai va del to ir susirupinau.. Nes ir LT man gera gyventi, todel baisu vaziuoti kazkur, nes reikes kazko atsisakyti - draugu, giminiu, bendravimo. Bet, pagalvojus is kitos puses, jei bus blogai, visada galesim grizti... Tik kazkodel beveik niekas negrizta. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Bounty*: 23 vasario 2011 - 22:03
noriu paklausti mamyciu i kokius burelius leidzia savo maziukus mokyklinukus? Ar jie uzsiima kokia popamokine veikla?
Atsakyti