QUOTE(RamuneM @ 2009 06 25, 07:45)
Na, kas gyvena JAV ir turi paskolas Lietuvoje, to padaryti negali, nes tos lengvatos galioja tik tam nekilnojamui turtui, kuriame gyveni. Kadangi gyvendamas JAV, negali ir Lietuvoje kartu gyventi, tai gali užsitraukti labai didelę nemalonę iš JAV pusės. Kitaip, gali būti tau paskirtas auditas. O kas tai yra, gyvenantys JAV, supranta. Todėl reikia būti atsargiems su tokiais patarimais.
Gal ir būtų problema, jei nei vienas iš sutuoktinių nėra JAV pilietis. Tačiau kadangi mano vyras yra JAV pilietis, tai jam jokių problemų nekyla.
RamuneM, tu šiek tiek maišai - gyv. vieta ir paskola yra skirtingi dalykai.
Mūsų paskola ir nekl. turtas yra abiejų vardu. Tad bet kuris iš paskolos gavėjų gali grąžintis pinigus. Bankas išduoda pažymą, kad mokesčiai būtų grąžinami tik vyro vardu, o tada jis pinigus grąžinasi JAV.
Tačiau ačiū už perspėjimus, skaičiau, kad "rezidavimas" Lietuvoj gali būti kliūtis gauti ŽK. Blogiausiu atveju galim visą turtą ir paskolą užrašyti vyro vardu, didelis čia daiktas

Tačiau juk JAV leidžia dvigubą pilietybę, tai kaip ir nesuderinama su tuo, kad draustų turėti nekilnojamą turtą ir gyv. vietą kitoje šalyje.
Matysim, kaip ten klostysis. Galėsiu pasidžiaugti arba paliūdėti, kai paaiškės tikras scenarijus.
Dėl socialinių pašalpų ir kitų garantijų:
Visos socialinės pašalpos vaikams priklausytų per vyrą - JAV pilietį, ne per mane. JAV, skirtingai, nei LT ir į antros santuokos vaikus žiūri lygiai taip pat, kaip į savus, tad visos lengvatos priklauso, jei tas, kuris kreipiasi dėl lengvatų yra JAV pilietis. Aš čia jau būčiau ne prie ko
Kitas dalykas -jei vyrui kas nors atsitiktų (neduokdie), o aš neturėčiau ŽK, negaučiau jokios soc. paramos nei iš JAV, nei iš LT . To aš nelabai bijau, bet apsidrausti gal būtų ne pro šalį.
Mums kelios institucijos aiškino, kad prie socialinio draudimo aš negaliu niekaip prisijungti, kol neturiu ŽK - jei kas žino kitą būdą, aš irgi labai norėčiau sužinoti. Kai prisijungi prie socialinės sistemos, jie tau priskiria soc. draudimo (social security) numerį.
Tiesa, medicininis draudimas ir socialinės garantijos nieko bendro ir negali turėti. Aš susimaišiau.

Kai vyras išsiėmė laikino gyvenimo LT leidimą, jis automatiškai buvo prijungtas prie valstybinio med. draudimo. Pamaniau, kad tas pats būtų ir JAV.
Suklydau greitai rašydama - dokumentus reikia versti iš lietuvių į anglų kalbą