Įkraunama...
Įkraunama...

Žalia korta

QUOTE(danguolet @ 2009 06 24, 20:56)
As nesuprantu apie kokias tu cia soc. garantijas kalbi, ir apie koki valstybini draudima. Siaip kiek as zinau valstybinis draudimas visad buna antrinis, ir tai jei tik vienodas "medical grupes" abiejuose draudimuose turi.????

as irgi nelabai "ikertu" blush2.gif suprantu, kad gali prisijungt prie "group plan" 4u.gif o shiaip, mes pvz. valstybini draudima galim gaut, bet jis skirsis tik keliasdeshimt doleriuku nuo privataus ir gydytoju pasinkt negalesm schmoll.gif kas mums ypac svarbu 4u.gif kazkas man cia neaishku doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rashkyte: 25 birželio 2009 - 04:42
QUOTE(Rashkyte @ 2009 06 25, 02:33)
as irgi nelabai "ikertu"  blush2.gif suprantu, kad gali prisijungt prie "group plan"  4u.gif  o shiaip, mes pvz. valstybini draudima galim gaut, bet jis skirsis tik keliasdeshimt doleriuku nuo privataus ir gydytoju pasinkt negalesm  schmoll.gif  kas mums ypac svarbu  4u.gif kakas man cia neaishku  doh.gif

O as jau buvau pradejus galvot,gal as neiskaitau kazko.
Atsakyti
QUOTE(serdis @ 2009 06 25, 03:40)
Taip, prie banko sąskaitos ir mane be problemų prijungė. Prie privataus draudimo irgi prijungtų, bet tai neduotų jokių socialinių garantijų, tik padengtų medicinines išlaidas. Pirminę pagalbą padengia valstybinis draudimas, o privatūs draudimai - kitus medikus (na bent jau aš taip suprantu  unsure.gif ) Tokį draudimą gali nusipirkti net negyvendamas JAV, atvažiuoji, nusiperki draudimą ir gydaisi - taip darė mūsų vieni draugai, išeina pigiau, nei mokėti už gydymą (jei nori gydytis būtent JAV). Na nieko, atsispausdinau visus reikalavimus, pradėsiu rinkti dokumentus. Pasirodo nieko labai gero, ir vėl ta pati košė, kaip tuokiantis. Reikia  versti daug dokumentų į lietuvių kalbą, aš turiu išverstą tik santuokos liudijimą. Tai reikės grįžti namo, susirinkt dokumentus ir  siųsti pirminį kreipimąsi. Čia surinksim vyro dokumentus, nes irgi ne viską randam (pvz. gimimo liudijimo reikės duot užklausimą, kad padarytų dublikatą  lotuliukas.gif )Siųsim vis tik tiesiai į JAV, o po to jau, matyt reikės tvarkytis dokumentus Vilniuje. Laukia ilgas darbas  doh.gif  lyg neturėčiau ką veikti  blink.gif Ačiū panos už pagalbą, visų padedama šiaip ne taip susiprotėjau nuo ko pradėti. 4u.gif

o kodel dokumentus reikia versti i lietuviu kalba, jei ZK yra JAV isduodamas dokumentas? g.gif nuo kada JAV amabsada nepripazista JAV isduotu dokumentu? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Chouchou: 25 birželio 2009 - 05:08
QUOTE(serdis @ 2009 06 24, 18:44)
Ne, ne apie mokesčių grąžinimą. Dėl grąžinimo tik galiu pasakyti, kad mūsų paskolos Lietuvoje labai didelę dalį grąžina JAV, o LT gi dabar jau iš viso grąsina negrąžinti. Tai jei kas turit paskolas LT ir gyvenat JAV, būtinai grąžinkitės pinigelius. [...]

Na, kas gyvena JAV ir turi paskolas Lietuvoje, to padaryti negali, nes tos lengvatos galioja tik tam nekilnojamui turtui, kuriame gyveni. Kadangi gyvendamas JAV, negali ir Lietuvoje kartu gyventi, tai gali užsitraukti labai didelę nemalonę iš JAV pusės. Kitaip, gali būti tau paskirtas auditas. O kas tai yra, gyvenantys JAV, supranta. Todėl reikia būti atsargiems su tokiais patarimais.

Kiek mano menkos žinios leidžia suvokti, tai JAV neturi nei socialinių pašalpų, nei valstybinio gydymo ir kitokių lengvatų, jei tu nesi visiškas skurdžius arba Amerikos pilietis. Čia visiškai kita sistema, todėl labai atsargiai reikai vartoti tokias sąvokas kaip "socialinės garantijos", "pašalpos už vaikus", "valstybinis gydymo draudimas". Tiesiog gaunasi nesusikalbėjimas.

Aš irgi dar daug ko nesigaudau. Bet jei yra nors kokia galimybė dokumentus tau tvarkytis Amerikoje, kaip JAV pileičio sutuoktinė, tai tvarkykitės Amerikoje.

Mes žalią kortą susitvarkėm JAV. Vyras turėjo darbo viza ir sutikom su darbdavio pasiūlymų žalios kortos procesui. Tai buvau maloniai nustebinta, kad nuo pradžios iki kol gavome žalią kortą, praėjo tik 8 mėnesiai. Iš jų, du mėnesiai buvo dėl mūsų kaltės, neturėjimo laiko susitvarkyti kai kuriuos dokumentus. Bet kokiu atveju, viskas vyko labai greitai.

Atsakyti
QUOTE(RamuneM @ 2009 06 25, 07:45)
Na, kas gyvena JAV ir turi paskolas Lietuvoje, to padaryti negali, nes tos lengvatos galioja tik tam nekilnojamui turtui, kuriame gyveni. Kadangi gyvendamas JAV, negali ir Lietuvoje kartu gyventi, tai gali užsitraukti labai didelę nemalonę iš JAV pusės. Kitaip, gali būti tau paskirtas auditas. O kas tai yra, gyvenantys JAV, supranta. Todėl reikia būti atsargiems su tokiais patarimais.

Gal ir būtų problema, jei nei vienas iš sutuoktinių nėra JAV pilietis. Tačiau kadangi mano vyras yra JAV pilietis, tai jam jokių problemų nekyla.
RamuneM, tu šiek tiek maišai - gyv. vieta ir paskola yra skirtingi dalykai.

Mūsų paskola ir nekl. turtas yra abiejų vardu. Tad bet kuris iš paskolos gavėjų gali grąžintis pinigus. Bankas išduoda pažymą, kad mokesčiai būtų grąžinami tik vyro vardu, o tada jis pinigus grąžinasi JAV.

Tačiau ačiū už perspėjimus, skaičiau, kad "rezidavimas" Lietuvoj gali būti kliūtis gauti ŽK. Blogiausiu atveju galim visą turtą ir paskolą užrašyti vyro vardu, didelis čia daiktas lotuliukas.gif Tačiau juk JAV leidžia dvigubą pilietybę, tai kaip ir nesuderinama su tuo, kad draustų turėti nekilnojamą turtą ir gyv. vietą kitoje šalyje.
Matysim, kaip ten klostysis. Galėsiu pasidžiaugti arba paliūdėti, kai paaiškės tikras scenarijus.

Dėl socialinių pašalpų ir kitų garantijų:
Visos socialinės pašalpos vaikams priklausytų per vyrą - JAV pilietį, ne per mane. JAV, skirtingai, nei LT ir į antros santuokos vaikus žiūri lygiai taip pat, kaip į savus, tad visos lengvatos priklauso, jei tas, kuris kreipiasi dėl lengvatų yra JAV pilietis. Aš čia jau būčiau ne prie ko tongue.gif

Kitas dalykas -jei vyrui kas nors atsitiktų (neduokdie), o aš neturėčiau ŽK, negaučiau jokios soc. paramos nei iš JAV, nei iš LT . To aš nelabai bijau, bet apsidrausti gal būtų ne pro šalį.

Mums kelios institucijos aiškino, kad prie socialinio draudimo aš negaliu niekaip prisijungti, kol neturiu ŽK - jei kas žino kitą būdą, aš irgi labai norėčiau sužinoti. Kai prisijungi prie socialinės sistemos, jie tau priskiria soc. draudimo (social security) numerį.

Tiesa, medicininis draudimas ir socialinės garantijos nieko bendro ir negali turėti. Aš susimaišiau. blush2.gif Kai vyras išsiėmė laikino gyvenimo LT leidimą, jis automatiškai buvo prijungtas prie valstybinio med. draudimo. Pamaniau, kad tas pats būtų ir JAV.

Suklydau greitai rašydama - dokumentus reikia versti iš lietuvių į anglų kalbą blush2.gif

Atsakyti
Nu pasitikrinau savo duomenis ir nieko cray.gif Matyt ne mann ta Amerika 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Fordanė @ 2009 07 02, 08:05)
Nu pasitikrinau savo duomenis ir nieko  cray.gif Matyt ne mann ta Amerika  4u.gif

Bus dar kiti ir dar kit metai, jei prireiks 4u.gif Manes irgi neatrinko, bet as labai nenusimenu - ziuriu, ka gero galiu nuveikti cia LT per ateinancius metus ax.gif
Atsakyti
Aš irgi ant ledo,bet galvoju kaip ir BiteMaja 81....Matyt anglų dar nepakankamai pasitobulinau,Amerikai tokių nereikia... ax.gif
Atsakyti
Dabar ten tokiu ant ledo puse amerikos, visdelto krize blink.gif Pageres laikai ir zmoniu ir darbo jegos poreikis padides clap.gif thumbup.gif tada ir matysim. Bus matyti kas bus toliau, kazko man jau nelabai norisi i USA. Viskas keiciasi, pagyvensim pamatysim . mirksiukas.gif
Atsakyti
Pritariu smile.gif Manau reikia izvelgti geraja puse - siais metais ir US sunku, o ypac zaliai atvaziavusiems. Laimesit kitais metais - US bus krize besibaigianti, o Lietuvoje dar ne smile.gif Bus pats laikas isvaziuoti smile.gif
Atsakyti
drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(serdis @ 2009 06 23, 06:38)
Sveikos, panos,

skaitau jūsų užrašus, bet man per daug painu (gal taip visada būna) susigaudyti vienai pačiai, tai noriu paklausti. Atrodo, kad bent kelios iš jūsų turit patirties. Aš esu ištekėjusi už JAV piliečio, bet mes gyvenam LT. Atvažiuojam į JAV per metus pora kartų, tada gyvenam GA, Atlantoj cool.gif  (Tu, Laureta, kažkur gal netoli? bigsmile.gif )
Praeitą savaitę su vyru buvom banke ir mūsų bankininkė, pati turinti ŽK sako, kad man reikėtų išsiimti ŽK, kad galėčiau gauti Socialinio draudimo numerį.  To numerio tai man labai reikėtų, bet aš maniau, kad man gauti ŽK be šansų, nes aš negaliu ilgai JAV pasilikti, dirbu, o ir vaikai mokosi LT. g.gif  Jei turėčiau SD numerį, vaikai automatiškai gautų socialines išmokas ir garantijas iš JAV. Aišku, kad aš tada irgi galėčiau gydytis JAV, jei bėda prispaustų, o dabar vis brangų draudimą kiekvieną kartą perkam kelionei. Na žodžiu, aš emigruoti nenoriu, bet loskų tai neatsisakyčiau blush2.gif
Dabar esam JAV ir dar būsim daugiau nei mėnesį. Kažin, ar man ieškot tų dokumentų (bandžiau braidyt po imigracijos departamento puslapį, bet nieko nepešiau, tada ir pradėjau skaityti čia), pildyt ir nešt ar siųst dokumentus, ar nieko nebus, nes reikės skiepų paso? blink.gif  Atidėti tai kitam kartui?  g.gif Pildyti dokumentus LT?  unsure.gif Na iš viso, ką manot, nuo ko pradėti ir ar iš viso yra kokių šansų.

galiu papasakoti panasia istorija ax.gif mano brolis (tik tevas musu tas pats, o mamos skirtingos) gyvena JAV. jam dabar 11 metu. jo mama istekejo uz amerikos piliecio. jie tvarkesi tuomet dokus per Lenkija (2002 metais). tais paciais metais isvyko i JAV visi. jei neklystu jie gavo laikina SSC iki ZK gavimo. ZK abu gavo ganetinai greitai, o tuomet ir naujus SSC. del soc pasalpu tu teisi, nes mano brolis gauna tokia pasalpa kas menesi 4u.gif bet med draudimas, tai cia klysti biggrin.gif moka visi kaip geri biggrin.gif dabar jie abu jau yra amerikos pilieciai. mano brolis turi dvi pilietybes, nes LT tai iteisino vaikams kiek zinot. o vat jo mamai teko atsisakyti LT pilietybes, kad gautu amerikos. tad tau reikia pasirinkti viena is dvieju 4u.gif jei neklystu, tai kol ZK turi, tol gali buti LT pilietis ir gyventi LT, BET turi butinai kasmet po kazkiek laiko praleisti ir JAV

QUOTE(laureta @ 2009 06 24, 18:13)
Nesupratau, kodėl vaikai gautų socialines išmokas iki 18 metų jei turėtum ZK? Kodėl negauna amerikiečių vaikai?

tikrai gauna 4u.gif pvz. mano broliui buvo pritaikyta tai, kad jo neislaiko tikrasis jo tevas mirksiukas.gif ir kas menesi gauna panasiai 400-700 doleriu (nepamenu gerai kiek blush2.gif )
Atsakyti