Gal kam nors pravers, radau info. Tik gaila rusiškai, tad sorry už vertimą, jei ką
Šiek tiek apie maitinimosi režimą ir dar sudomino mane plovimai šiltu mineraliniu. Gal kas bandėt?
Maitinimosi patarimai tiems, kam pašalinta tulžies pūslė.Pirmuosius 3-4 mėnesius organizmas palaipsniui prisitaiko prie naujų virškinimo sąlygų. Tuo laikotarpiu ligoniui skiriama dieta, kuri padeda atstatyti kasos funkcijas, taip pat tulžies tekėjimą latakais.
Pirmuosius pusantro du mėnesius po tulžies pašalinio maistą derėtų ruošti verdant vandenyje arba garuose, patariama maistą vartoti pertrintą. Pagrindinį meniu turėtų sudaryti pertrintos daržovių sriubos (iš morkų, kalafiorų, žiedinių kopūstų, pomidorų), košės (avižų, ryžių, manų), daržovių virtame skystyje išvirti vermišeliai. Galima valgyti kvietinės duonos džiūvėsėlius, rupią ir sužiedėjusią kvietinę duoną, paprastus sausainius..
Rekomenduojami patiekalai iš neriebios rūšies mėsos ir žuvies jautienos ar vištienos, žuvis menkė, sterkas, lydeka, ant garų virtus kotletus, mėsos ruletus farširuotus omletu iš kiaušinio baltymo, užkepėlės iš vermišeliu su virta mėsa. Vištieną ir žuvį galima valgyti gabalėliais, bet be skūrelių.
Leidžiamas vieno kiaušinio baltymas į dieną, arba baltymo omletas garuose.
O nenugriebtą pieną po truputį galima įvesti į valgiaraštį tik jeigu ligonis gerai toleruoja šį produktą. Sūris nuriebintas, pudingo ar sufle formos. Grietinės galima tik kaip prieskonio.
Daržoves (moliūgas, agurotis, kalafioras, žiedinis kopūstas, morkos, bulvės) vartoti virtas, garintas, keptas.
Vaisiai ir uogos valgomos tik prinokę ir tik saldūs kompotai, kisieliai, putėsai, želė. Obuoliai kepti, vynuogės be skūrelės ir kauliukų. Sultis geriau gerti perpus skiestas vandeniu. Naudingas erškėtuogių vaisių nuoviras. Arbatą reikėtų gerti nestiprią, nestiprią netikrą (surogatinę) kavą su pienu.
Sviestą galima naudoti tik patiekalams suteikti prieskonį.
O štai kiaulienos, jautienos ir k.t. riebalus reikia kuriam laikui išbraukti iš meniu, taip pat ir sūdytus, marinuotus, rūkytus, skrudintus valgius ir alkoholinius gėrimus.
Po dviejų mėnesių nuo operacijos, galima pereiti prie pilnavertiškesnio maitinimosi, tačiau visgi draudžiama kava, kakava, mėsos, žuvies ir grybų buljonai ir padažai, kiaušinio trinys dideliais kiekiais, kepti patiekalai, dešros, mėsos ir žuvies koncervai, aštrūs valgiai ir prieskoniai, labai rūgštūs produktai, kepiniai iš sviestinės tešlos, ledai.
Dvejus metus po operacijos privalote pamiršti apie šaltus ir keptus valgius, ledus, grybus, sviestinius kepinius ir kremus, česnaką, svogūną, marinuotuos ir rūkytus produktus. Būtina valgyti 5-6 kartus per dieną, pastoviu laiku. Tikslus pastovus maitinimosi režimas geriau už bet kokius vaistus garantuos normalų organizmo darbą.
Dar vienas svarbus dalykas paskutinis valgymas turi būti 3 val. iki miego.
Labai gerai reguliuoja rūgščių ir tulžies darbą mineralinis vanduo. Jūsų gydytojas turėtų, pagal jūsų patalogija, nustatyti kiek ir kada jo gerti.
Paprastai skiriama po stiklinę šilto mineralinio vandens 30-40 minučių iki valgio, bet ne daugiau kaip tris kartus per dieną. Vandenį reikia gerti lėtai, mažais gurkšneliais.
Paprastai mineralinis geriamas kursais. Po kasdienio mineralinio gėrimo, mėnesio trukmės, rekomenduojama 2-3 mėnesių pertrauka, po to vėl pakartojamas mėnesio kursas.
Ligoniams, kuriems aptinkamas tulžies užsilaikymas, rekomenduojamas taip vadinamas plovimas. Jis daromas rytais nevalgius. Gulint ant nugaros, gurkšniukais išgerti 1-1,5 stiklinės pašildyto mineralinio vandens, po to reikia pagulėti dar 10-15 minučių. Jeigu po procedūros jūs jaučiatės gerai, išnyko sunkumo ir diskomforto jausmas po dešiniu šonkauliu, tai po 5 dienų procedūrą pakartokit.
Tokius tulžies takų praplovimus mineraliniu vandeniu galima daryti kiekvieną savaitę, praktiškai visą gyvenimą.