Įkraunama...
Įkraunama...

Nemokytojaujančių lituanisčių kampelis

QUOTE(miegelis @ 2008 11 06, 10:47)
Sveikos gyvos  4u.gif Kaip gyvos?

Gyvos bigsmile.gif
Išlėkiau paatostogauti, tai net Sophi už atsakymą dėl proto ribų ir geros kainos nepadėkojau  blush2.gif Dėkui  4u.gif

Kur atostogų įspūdžiai mirksiukas.gif
Kartais pasidaro liūdna po tokių aiškinimųsi  verysad.gif  Buvau skaičiusi vlkk tą komentarą apie gerą kainą, bet visai išgaravo iš galvos. Tinkamiausias tam kontekstui žodis - prieinama kaina, bet, va, nubraukiau - pasišvietė, kad glausčiau ir neutraliau būtų gera smile.gif Ir visai ne reikšme maža... o tinkanti pirkėjai. Bet gal kaina ir tikti negali  g.gif

Nereikėjo braukti prieinamos kainos schmoll.gif Geras pasakymas čia smile.gif
Arba su gyvūnų maistu prisivėliau klaidų, pasirodo. Šiandien aptikau vlkk, kad tik ėdalas gali būti, bet... taisydama dar pasitikrinau DLKŽ:  maistas - tai kuo mintama, o vienas iš pvz. - paukštis ieško maisto... Ne lesalo.
Taip ir pasijuntu, kad visai nemoku kalbos... Kaip ir daugelis lietuvių...

Čia ne kalbos nemokėjimo klausimas. Laisvuosiuose stiliuose gali būti ir maistas, bet terminas ėdalas.

Labai dažnai taisomuose darbuos tarnauja daiktai. O juk negali...

Gali - tik tokios reikšmės DLKŽ nepateikia. LRTB yra VLKK aprobuotas terminas naudingo tarnavimo laikas.
Atsakyti
QUOTE(Sophi @ 2008 11 06, 12:41)
*Gyvos bigsmile.gif

**Kur atostogų įspūdžiai mirksiukas.gif

***Nereikėjo braukti prieinamos kainos schmoll.gif Geras pasakymas čia smile.gif

****Čia ne kalbos nemokėjimo klausimas. Laisvuosiuose stiliuose gali būti ir maistas, bet terminas ėdalas.
Gali - tik tokios reikšmės DLKŽ nepateikia. LRTB yra VLKK aprobuotas terminas naudingo tarnavimo laikas.

*Malonu, kad gyvos, nes labai aptilusios smile.gif Matyt, visos dirba išsijuosusios.

**Kad nėra tų įpūdžių, kaime ramiai pabuvom su visa šeima. Darželiuos paskutinįkart šiemet pasikapstinėjau, lapus pagrėbstinėjau – širdelė atsigavo thumbup.gif Ai, gera man tėviškėj, ir mirsiu tikriausiai kaimietė biggrin.gif

***Žinau, kad prienama tinka mirksiukas.gif, taip ir ištaisiau, tik galvojau, kad ir gera panašią reikšmę galėtų turėti doh.gif

**** Na, tai taip ir parašytų doh.gif O dabar į klausimą, ar galima sakyti šunų, paukščių maistas, atsako „ne, negalima“.
O dėl tarnauti tai dabar visai ir juoktis, ir verkti norisi doh.gif biggrin.gif Pirmąkart skambinau į vlkk dėl šio žodžio vos pradėjusi dirbti - sakė negalima taip vartoti. Paskui prisirinkau pavyzdžių, kuriuos sunkoka ištaisyti, ir skambinau ginčytis prieš kokį mėnesį - konsultantės nuomonė buvo griežta - negalima ir viskas, maždaug keisk kaip nori ir kuo nori, bet negalima doh.gif jau ir žurnalistams visiems apskelbiau doh.gif doh.gif doh.gif
Atsakyti
QUOTE(miegelis @ 2008 11 06, 13:40)
**** Na, tai taip ir parašytų  doh.gif O dabar į klausimą, ar galima sakyti šunų, paukščių maistas, atsako „ne, negalima“.

Negalima labai pykt. Riba šiuo atveju labai slidi riba tarp galima ir negalima. Kadagi pačiai kartais tenka aiškinti, kas galima, o ko ne, tai būna taip, kad pasakai, jog galima vienoj situacijoj, o supranta, kad galima bet kur ir bet kada.
Šiuo atveju paukštis ieško maisto viskas gerai, bet žmogus šeria gyvūnus tik ėdalu, lesalu - ne maistu schmoll.gif
O dėl tarnauti  tai dabar visai ir juoktis, ir verkti norisi  doh.gif  biggrin.gif  Pirmąkart skambinau į vlkk dėl šio žodžio vos pradėjusi dirbti - sakė negalima taip vartoti. Paskui prisirinkau pavyzdžių, kuriuos sunkoka ištaisyti, ir skambinau ginčytis prieš kokį mėnesį - konsultantės nuomonė buvo griežta - negalima ir viskas, maždaug keisk kaip nori ir kuo nori, bet negalima  doh.gif jau ir žurnalistams visiems apskelbiau  doh.gif  doh.gif  doh.gif

Pasikeitė vertinimo laipsnis - senuose KPP (1985) buvo geriau nevartoti.
Atsakyti
miegeli, atsiprašau, kad tave suklaidinau dėl kainos blush2.gif Tada parašiau maža/nedidelė/gera kaina ir nepagalvojau, kad gera netinka.

O kaip Jums giluminis tyrimas? g.gif Aš rašyčiau išsamus tyrimas, bet gal ir giluminis nėra klaida?

Pastaruoju metu ne kartą susidūriau su tokiu metų rašymu: 1954–56. Aš rašyčiau 1954–1956, bet gal irgi galima palikti?
Atsakyti
Sveikos 4u.gif
Vakar as tikrai gan be nuotaikos skyrelyje pasirodžiau blush2.gif
QUOTE(Sophi @ 2008 11 06, 20:26)
Negalima labai pykt. Riba šiuo atveju labai slidi riba tarp galima ir negalima. Kadagi pačiai kartais tenka aiškinti, kas galima, o ko ne, tai būna taip, kad pasakai, jog galima vienoj situacijoj, o supranta, kad galima bet kur ir bet kada.
Šiuo atveju paukštis ieško maisto viskas gerai, bet žmogus šeria gyvūnus tik ėdalu, lesalu - ne maistu schmoll.gif 

Pasikeitė vertinimo laipsnis - senuose KPP (1985) buvo geriau nevartoti.

Pykti tikrai nereikia 4u.gif , visi mes žmonės smile.gif Tik taip norėtųsi rast išsamios informacijos, tokios, kaip tu paaiškinai 4u.gif, nes atrodo abejojau ir išsklaidžiau abejones - pasitikrinau, o išėjo šnipštas... Išties labai ačiū už gerą paaiškinimą 4u.gif Matyt, man įtakos turi ir realybė - ėdalo kačiukui parvežu tik paskutiniais metais, kaime tiek šunis, tiek kates tuo pačiu maistu nuo stalo šėrdavom smile.gif

QUOTE(Vitalija @ 2008 11 07, 10:54)
miegeli, atsiprašau, kad tave suklaidinau dėl kainos blush2.gif Tada parašiau maža/nedidelė/gera kaina ir nepagalvojau, kad gera netinka.

O kaip Jums giluminis tyrimas? g.gif Aš rašyčiau išsamus tyrimas, bet gal ir giluminis nėra klaida?

Pastaruoju metu ne kartą susidūriau su tokiu metų rašymu: 1954–56. Aš rašyčiau 1954–1956, bet gal irgi galima palikti?

Nesuklaidinai mirksiukas.gif , tiesiog pati susivėliau tarp reikšmių geriausios beieškodama, bet pasitaisiau smile.gif
Dėl tyrimo - jei nieko bendra su gelmem ir gyliais, giluminis nebus.
O dėl metų ir man įdomu, nes neteko dar susidurt.

Noriu paklausti dėl tokio atvejo - "kaip menininkas, privalau jausti gamtą" Kelia abejonių tas "kaip menininkas" - tarsi norėtųsi tiesiog būdamas menininkas, niekaip skubiai nerandu tokio varianto blush2.gif
Atsakyti
Jau post factum, bet ateičiai ax.gif
Rašoma, pvz.,
„Niekas nėra tobulas“ („Nobody is perfect“)
Tai reklamos kampanija. Jei skliausteliuose pateikiamas šūkis originalo kalba, kabutės turi būti žemai?
Atsakyti
QUOTE(Vitalija @ 2008 11 07, 10:54)

Nepatinka man tas giluminis schmoll.gif
Nesiūlyčiau - reikia, kad būtų tvarkingai smile.gif
QUOTE(miegelis @ 2008 11 07, 11:34)
Matyt, man įtakos turi ir realybė - ėdalo kačiukui parvežu tik paskutiniais metais, kaime tiek šunis, tiek kates tuo pačiu maistu nuo stalo šėrdavom  smile.gif

Bet jei tas atliekas sumesi į kibiriuką ir užpilsi vakarykščia sriuba, jau bus ėdalas ax.gif
Noriu paklausti dėl tokio atvejo - "kaip menininkas,  privalau jausti gamtą" Kelia abejonių tas "kaip menininkas" - tarsi  norėtųsi tiesiog būdamas menininkas, niekaip skubiai nerandu tokio varianto  blush2.gif

Sakyčiau, kad ne klaida čia tas kaip unsure.gif
QUOTE(Vitalija @ 2008 11 07, 14:36)
Rašoma, pvz.,
„Niekas nėra tobulas“ („Nobody is perfect“)
Tai reklamos kampanija. Jei skliausteliuose pateikiamas šūkis originalo kalba, kabutės turi būti žemai?

g.gif Gal vis dėlto žemai unsure.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sophi: 07 lapkričio 2008 - 19:45
Su ne LT teksto kabutėmis LT tekste irgi buvau susidūrus, neišmaniau, ką daryti, bet pasirinkau lietuviškas unsure.gif
Atsakyti
Ačiū 4u.gif
Nepalikau giluminio, nusprendžiau, kad yra geresnių žodžių: nuodugnus, išsamus, detalus.
Atsakyti
Gal kam įdomu - pradėjo veikti Lietuvos vertėjų gildijos forumas 4u.gif
Papildyta:
Pirkčiau Z. Zinkevičiaus „Lietuvių kalbos istorijos“ 3-ią tomą ir tritomę akademinę „Lietuvių kalbos gramatiką“ - gal žinot, kas turi ir norėtų parduoti mirksiukas.gif
Atsakyti
Viename dienraštyje radau parašyta pirmoji Lietuvos Respublika / antroji Lietuvos Respublika. Visada maniau, kad visos didžiosios turi būti g.gif Profesinė liga cool.gif
Atsakyti
QUOTE(Vitalija @ 2008 11 09, 19:28)
Viename dienraštyje radau parašyta pirmoji Lietuvos Respublika / antroji Lietuvos Respublika. Visada maniau, kad visos didžiosios turi būti g.gif Profesinė liga cool.gif

Abejotinos čia man didžiosios būtų - čia ne Pirmasis pasaulinis karas unsure.gif
Atsakyti