QUOTE(marrgo @ 2009 01 20, 15:42)
robizonas,ar ko samui saloje galima kazkur nusipirkti kelione po dziungles drambliais?
ar yra ten pietuose krokodilu ferma?
ar yra ten pietuose krokodilu ferma?
Pietuose į krokodilų fermas dėmesio neatkreipiau, bet kelionių drambliais - pilna, kiekvienoj agentūroj siūlys, bet nepamirškite derėtis. Patajoje fermos net kelios, geriausia važiuoti į Tiger Zoo - ten bus ir tigrų, ir krokodilų, ir krokodilienos, ir drablių, kupranugarių, skorpionų, ir dar visko, o kaina ta pati kaip į vien krokodilų fermą, skirtumas labai nedidelis.
Maistas : prieš vykdamas į šalį buvau prisiskaitęs begales aikčiojimų apie neišpasakytai skanų tajų maistą ir jūros gėrybes. Pirmiausia, kur valgyti? Galima gatvėje ant ratukų esančiame grilyje keptu maistu, galima gatvės užeigoje gauti tailandietiškų patiekalų, galima prekybos centruose maisto blokuose, galima restoranėliuose ant jūros kranto, galima tiesig viešbučio restorane. Visur galima gauti nacionalinių patiekalų ir visur jie turėtų būti paskiškai skanūs. Tačiau ar tikrai taip yra? Sunku spręsti, tailande naudojami prieskoniai ir maisto ruošimo būdas mums yra svetimi tiek kultūriškai, tiek fiziologiškai taip, kad galima pulti mėgautis tailandietiška virtuve pirmą dieną nuvykus, tačiau nereikėtų nustebti, kad viduriai pasidarys šiek tiek lasvesni. Tai neturi nieko bendra su infekcija, tai daugiau adaptacinis procesas. Kitas klausimas ar tai skanu? Dėl skonio nesiginčysim, bet jūros gėrybių dažniausia atsivalgoma per porą dienų, toliau žiūrim ko dar galima būtų paragauti. Turistų pamėgta, garsi ir visur gaminama kravečių sriuba To Yam Kung galybės prieskonių ir kokoso pieno mišinys su grybais ir krevetėmis. Tai klasikinė sriuba,- pagal jos kainą aš nustatinėdavau restorano lygį, ji kainuoja nuo 80 iki 160 B. Ar tikrai ji skani? Aš mėgstu imbierinius sausainius arba imbierinį limonadą, skani ir juodoji arbata su imbieru, tačiau kai imbiero į sriubą pripjaustyta kaip agurkų šaltibarščiuose, man nelabai patiko... Kadangi imbieras tajų virtuvėje yra labai populiarus, prie jo galiausiai priprantama ir valgyti galima, bet, kad skanu, nepasakyčiau... Sūnus porą dienų pavalgęs tailandietiškų patiekalų galutinai apsisprendė tai ne man ir toliau rinkdavosi europietišką arba lauke gaminamą maistą. Kokosų pieno sriuba su vištiena kažkas panašaus į Tom Yam Kung, bet mažiau imbiero, ji man patiko labiausiai ir ją dažniausiai užsisakydavau. Krevetės kikviename restorane ar užeigoje ruošiamos panašiai, meniu bus parašyta Fried prowns, bet prieskonius deda kiekvienas savaip ir skonis tikrai ne visada būna geras. Per dvi savaites tik vieną kartą valgiau krevečių, kurios man tikrai patiko, kitais kartais prieskoniai sugadindavo visą džiaugsmą... Ryžiai labai skanūs, ypač kepti, skanūs ir ryžių makaronai (noodles), jie būna su mėsa, arba su jūros gėrybėmis, ypač patiko ryžiais farširuotas ananasas. Kiekviename restorane meniu bus ir europietiško maisto hamburgerių, fri bulvyčių, steiko ar net šnicelių, yra europietiško maisto restoranai, yra Mac Donaldai, Big Burgeriai, picerijos ir pan., tačiau trenktis per pusę planetos ir eiti į MD, kažkaip būtų nejauku... Kitas labai geras maitinimosi būdas yra lauko kepinukai visur gausybė vežimukų su griliais ant kurių sudėti iešmeliai su įvairiu maistu, dažniausia subproduktai kepenėlės, skrandukai, širdelės, sparneliai ar šlaunelės, kartais kiaulienos šoninė. Vėlgi, prieskoniai labai nevienodi, vienur skanu, kitur deja. Duonos niekur negausite. Kepinukus išsirenkate patys ir prie jūsų juos nedelsiant iškepa, geriausia paprašyti, kad supakuotų, pasiimti kokių nors padažų (juos supilsto į plastikinius maišelius), pakeliui užeiti į parduotuvę, nusipirkti duonos, gėrimų ir pavalgyti savo bungale lauke arba viduje. Kartais taip skaniau, kartais ne, o terlionės daug. Pietų kaina keturiems žmonėms buvo nuo 300 (kepinukai, vaisiai, namuose) iki 2000 (viešbučio restorane). Vaisiai yra visur ir gatvės vežimėliuose, ir restoranuose. Šviežios apelsinų sultys gatvėje 20 B. Labai skanu vaisių šeikai gatvėje 30 50, o restoranuose 50 100 B. Tai vaisių gabaliukai išplakti su ledu. Skanu ir gaivina. Pepsi, koka, limonadai parduotuvėje 10 15 B, kitur 30 50 B, alus Singha 0,6 l parduotuvėje 50, kitur 80 130 B. Phi Phi saloje populiarūs vaikiški kibiriukai į juos sudėti gėrimai buteliuose (pvz. Cola, B 150, Song Som romas). Toks kibiriukas kainuoja apie 2OO B, perkant įdeda daug ledo, šiaudukus ir supila buteliukų turinį eik ir siurbčiok. Kibiriukų yra labia įvairaus dydžio Priešpaskutinę dieną Patajoje aptikome švedišką stalą po 245 B žmogui, labai įvairus maistas, plius gril krevetės ir keptas paršiukas, neįskaitant gėrimų. Maistas ir tailandietiškas ir euripietiškas. Patiko todėl, kad visko galima dėtis po labai mažai, kas patiks įsidėsi daugiau, nes šiaip visur porcijos labai didelės ir jei pasiėmei ką nors nelabai skanaus, teks vargti. O su padavėjais kalbėtis reikia kuo mažiau, nes kai jiems ką nors aiškini, jie linkčioja galva, kad viską supranta, paskui pasako OK, bet kai atneša, supranti koks buvai naivus... Atgal nebegražinsi. Geresniuose restoranuose meniu yra patiekalų nuotraukos ir pažymėtas aštrumas, o užeigose arba gatvėje teks imti, ką duoda. Yra dar gatvėse visokių žiogų, vabalų, keptų paukščiukų, bet nelabai traukia jų ragauti... Kas mėgsta kavą imkite su savimi iš LT, nes ten ji labai baisi. Šalta dar pusė velnio...