Artėjant vaisių-uogų sezonui noriu pasidalinti labai skanaus ir puraus torto receptu su ryškiai išreikštu abrikosų skoniu. Šiame recepte naudojami dviejų rūšių abrikosai švieži ir džiovinti. Džiovinti abrikosai naudojami, kad gauti tirštesnę masę biskvitui pertepti, o švieži abrikosai švelniam musui-suflė. Kadangi abrikosai negali duoti daug skysčio, aš panaudojau apelsinų sultis. Jos praktiškai nesijaučia torte, o tik maloniai tonuoja sodrų abrikosų skonį.
Kaip aš jau rašiau receptuose, kuriuose naudojami žali baltymai, juos galima šiltai apdoroti vandens vonelėje arba naudoti jau pasterizuotus.
ABRIKOSINIS TORTAS-SUFLĖ (Apricot Souffle Cake)Originalus receptas
Biskvitas:1/4 st. pieno
2 v. š. sviesto
3/4 st. miltų tortams
1 a. š. kepimo miltelių
2/3 st. cukraus
1/4 a. š. druskos
3 kiaušiniai
3 tryniai.
Abrikosinis įdaras:1 st. džiovintų abrikosų
1 1/2 st. apelsinų sulčių.
Musas-sufle:10 prinokusių abrikosų
3/4 st. cukraus
1 st. grietinėlės
3 baltymai
1/4 st. apelsinų sulčių
3 a. š. želatinos milteliais.
Želė:1/3 st. apelsinų sulčių
1/4 st. abrikosų piurė
1 a. š. želatinos milteliais.
Biskvitas.Įkaitinti orkaitę iki 190° C.
Iškloti pergamentiniu popieriumi 52×32 cm dydžio skardą.
Nedideliame puode kaitinti pieną su sviestu beveik iki virimo.
Išplakti mikseriu kiaušinius, trynius ir cukrų, kol masė padidės tris kartus (jos konsistencija turi būti kaip tiršto kremo). Tai užtruks maždaug 10 min.
Miltus persijoti su kepimo milteliais ir druska.
Suberti miltus į išplaktus kiaušinius, atsargiai išmaišant lopetėle iš apačios į viršų.
Įdėti keletą šaukštų tešlos į šiltą pieną ir išmaišyti. Supilti masę į pagrindinę tešlą, išmaišyti.
Sudėti tešlą į skardą, išlyginti ir kepti apie 1015 min. Iškepusio biskvito paviršius bus auksinės spalvos.
Abrikosinis įdaras.Užpilti džiovintus abrikosus apelsinų sultimis ir kaitinti puode, kol užvirs. Uždengti dangčiu ir virti ant silpnos ugnies maždaug 2030 min., kol abrikosai taps minkšti ir beveik visas skystis įsigers. Nukelti nuo ugnies ir sumalti blenderyje į tirštą, pastos konsistencijos įdarą. Ataušinti.
Atpjauti iš atšalusio biskvito 4 juosteles 32×5 cm dydžio. Vieną iš jų aptepti abrikosiniu įdaru, uždengti sekančia juostele, lengvai paspaudžiant, vėl įdaras ir t. t., kol visos 4 juostelės bus perteptos įdaru. Suvynioti biskvitą į maistinę plėvelę ir dėti į šaldiklį 1-ai valandai, kad sustingtų. Tai leis lengviau pjaustyti susluoksniuotą biskvitą.
Iš likusio biskvito lakšto išpjauti 2 apskritimus 14 cm (5,5") skersmens tai bus biskvitiniai lakštai torto viduje.
Musas-suflė.Iš abrikosų pašalinti kauliukus, užberti 1/4 st. cukraus ir pavirti ant silpnos ugnies 1520 min., kol taps minkšti. Sumalti blenderyje į pakankamai skystą piurė ir ataušinti.
Želatiną išmaišyti šaltose apelsinų sultyse ir palikti, kad išbrinktų 12 min.
Išplakti grietinėlę su 1 v. š. cukraus.
Išplakti baltymus iki minkštų putų, palaipsniui suberiant likusį cukrų.
Apelsinų sultis lengvai pašildyti (vandens vonelėje arba mikrobangėje) tik tiek, kol želatina visiškai ištirps.
Pridėti 1 st. abrikosų piurės (likusi dalis bus naudojama žėlei), supilti į ją ištirpintą želatiną, išmaišyti. Per 2 kartus įmaišyti plaktą grietinėlę, o po to, taip pat per 2 kartus, ir plaktus baltymus. Atsargiai išmaišyti, stengiantis išsaugoti plaktos grietinėlės ir baltymų apimtį.
Surinkimas. Iškloti maistine plėvele arba pergamentiniu popieriumi 20 cm (8") skersmens išardomos formos šonus.
Supjaustyti užšaldytą biskvitą su įdaru siauromis 1 cm pločio juostelėmis ir pasukus jas 90 laipsnių išdėlioti išilgai palei paruoštos formos sieneles, stengiantis patalpinti jas kaip galima glaudžiau vieną prie kitos.
Likusiu įdaru aptepti vidinius lakštus ir padėti vieną iš jų ant formos dugno. Ant jo sudėti pusę paruošto muso. Uždengti antru lakštu ir likusiu musu, paliekant nedidelį atstumą iki kraštų žėlei. Išlyginti paviršių ir dėti į šaldytuvą 23 val., kad sustingtų.
Želė.Kai musas sustings, pagaminti želė.
Tam želatiną išmaišyti 2 v. š. apelsinų sulčių. Perkošti/pertrinti per sietelį abrikosų piurė ir sumaišyti su likusiomis sultimis. Pašildyti truputį želatiną, kol visiškai ištirps ir supilti į perkoštą abrikosų piurė. Dėti į šaldytuvą 10 min. ir po to supilti ant torto paviršiaus.
Tortą visiškai atšaldyti šaldytuve 6 val. ir patiekti.
Šaltinis: kuking.net