Įkraunama...
Įkraunama...

Infliacija auga, ekonominė krizė artėja

QUOTE(axa @ 2009 01 26, 11:08)
senos statybos 3k butas tarkime nuoma 1000 lt/mėn, +mokesčiai 600 Lt/mėn
naujos statybos 3k butas su paskola 2500 lt/mėn + mokesčiai 300 lt/mėn
naujos statybos namas su paskola 4000 lt/mėn + mokesčiai 800lt/mėn

galima kaip nori dėlioti skaičius, bet  gaunasi 1600 lt vs 2800 lt vs 4800 lt  - Kur čia nuomotame bute 'išleidi gerokai daugiau'?

Iš kur tokie skaičiai? g.gif blink.gif
Naujos statybos namas su paskola - 1700 lt/mėn + mokesčiai 400 lt/mėn (elektra, vanduo, šiūkšlės). Aš vieno kambario bendrabučio tipo bute žiemą už šildymą+karštas vanduo mokėdavau po 200 lt. Gali dėliot kaip nori, bet mum namas atsieina pigiau nei butas, kuriame gyvenom (skaičiuojant kiek lt išeina kvadratui).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pikkolo: 26 sausio 2009 - 11:16
QUOTE(Jurgitak @ 2009 01 24, 20:55)
O prie to, kad bankai laisva ranka dalino kreditus. ...  Tai ar čia ne banko kaltė?  g.gif Kodėl dar 2002 metais ne kiekvienas galėjo gauti paskolą būstui? O paskutiniais metais paskolų maišas atsirišo ir pabiro į visas puses.
...

QUOTE(Jurgitak @ 2009 01 24, 21:24)
Bet įsivaizduok, kaip gali pasiskaičiuoti ar įvertinti savo galimybes tas, kuris baigęs tik vidurinę  doh.gif Aš ir kalbu, kad taisyklės buvo per švelnios.
...
Ar buvo skirta pinigų visuomenei švesti, kad negalima vien iš paskolų gyventi? Ne, visur buvo šaukiama, ateikit duosim kreditą, pirkit kreditan ir pan.

Klausimas tau: ar esi bandžiusi bent vieną žmogų atkalbėti nuo paskolos? Nesavanaudiškai, o tiesiog suprasdama kad ta paskola jam nėra pagal kišenę, nes sudaro virš 50% pajamų, ir jis nesupranta gerai kokią riziką prisiima? Bet žmogus apimtas 'nuosavo būsto' idėjos, jis nori gyventi 'čia ir dabar', nes 'visas pasaulis į skolą gyvena', 'gyventi kažkur reikia', ir 'jei neišsimokėsiu - parduosiu ir dar užsidirbsiu'? Žmogų, ne per daug išsilavinusį ir protingą, o tokį 'statistinį vidutinį'.

Esi bandžiusi? Aš esu. Žinok beviltiškas reikalas.
O čia buvo darbas vienas ant vieno. O tu tikiesi kad kažkoks visagalis turėjo nusileisti iš padebesių ir apšviesti visuomenę. Nežinau, kiek milijonų reikėtų išmesti šviečiamajai kampanijai, kad vienas kitas patikėtų jog iš paskolų gyventi blogai, ir sąmoningai atsisakytų savo ketinimų skolintis, kai sudarytos visos sąlygos.

Todėl vienintelis variantas yra tų sąlygų jam nesudaryti.
Bet bankai yra pelno siekiančios įmonės, jos parduoda savo paslaugas. Pasiskaičiuoja savo riziką ir priima sprendimą. O toliau jau kita pusė turi įvertinti savo galimybes ir už sprendimą prisiimti atsakomybę.

Klausimėlis diskusija: jei butų kainos vis dar kiltų - ar būtų toks pasipiktinimas bankais? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(axa @ 2009 01 26, 11:23)
Klausimas tau: ar esi bandžiusi bent vieną žmogų atkalbėti nuo paskolos? Nesavanaudiškai, o tiesiog suprasdama kad ta paskola jam nėra pagal kišenę, nes sudaro virš 50% pajamų, ir jis nesupranta gerai kokią riziką prisiima? Bet žmogus apimtas 'nuosavo būsto' idėjos, jis nori gyventi 'čia ir dabar', nes 'visas pasaulis į skolą gyvena', 'gyventi kažkur reikia', ir 'jei neišsimokėsiu - parduosiu ir dar užsidirbsiu'? Žmogų, ne per daug išsilavinusį ir protingą, o tokį 'statistinį vidutinį'.

Esi bandžiusi? Aš esu. Žinok beviltiškas reikalas.
O čia buvo darbas vienas ant vieno. O tu tikiesi kad kažkoks visagalis turėjo nusileisti iš padebesių ir apšviesti visuomenę. Nežinau, kiek milijonų reikėtų išmesti šviečiamajai kampanijai, kad vienas kitas patikėtų jog iš paskolų gyventi blogai, ir sąmoningai atsisakytų savo ketinimų skolintis, kai sudarytos visos sąlygos.

Todėl vienintelis variantas yra tų sąlygų jam nesudaryti.
Bet bankai yra pelno siekiančios įmonės, jos parduoda savo paslaugas. Pasiskaičiuoja savo riziką ir priima sprendimą. O toliau jau kita pusė turi įvertinti savo galimybes ir už sprendimą prisiimti atsakomybę.

Klausimėlis diskusija: jei butų kainos vis dar kiltų - ar būtų toks pasipiktinimas bankais? smile.gif

Reikia imk paskola tokia,kad galetum issimoketi, nekalbu apie nenormaliai dideles paskolas.Pvz. jei paskola ima 1 zmogus, jo pajamos 3000 lt i men, o ima 400 000 lt paskola. Ir moka bankui pvz. po 2500 ar 3500 lt i men.
Atsakyti
QUOTE(Vilioja @ 2009 01 26, 12:11)
senos statybos 3 k. butas - bankui mokame virš 700 Lt(iš viso) cool.gif

kad mokėti 700 lt (tarkime paskola 30 metų/6% palūkanos) - butas turi kainuoti 117 000 Lt. Tokių butų kainų kolkas nėra.

Juk kalbame apie šiandienę situaciją , o ne kažkas kažkada nusipirko butą už kainą x, sumokėjo 20% pradinį įnašą (kurio dabar nebeprisimena), susiremontavo ir nusipirko baldus (kurių išlaidų dabar nebeprisimena), ir po to skačiuoja kad 'mokame bankui 700 lt' biggrin.gif

Papildyta:
QUOTE(pikkolo @ 2009 01 26, 12:14)
Iš kur tokie skaičiai? g.gif  blink.gif
Naujos statybos namas su paskola - 1700 lt/mėn + mokesčiai 400 lt/mėn (elektra, vanduo, šiūkšlės). Aš vieno kambario bendrabučio tipo bute žiemą už šildymą+karštas vanduo mokėdavau po 200 lt. Gali dėliot kaip nori, bet mum namas atsieina pigiau nei butas, kuriame gyvenom (skaičiuojant kiek lt išeina kvadratui).

taigi, namas su paskola, įmoka 1700:
tuomet namo kaina imant paskolą 30metų/6% palūkanų = 285 000 Lt

Tikrai už tiek namą galima pastatyti ir įrengti, su sklypu/komunikacijom/baldais/įranga? g.gif Kad ir atpigusiomis kainomis skaičiuojant, be 0.5 mln nesugebu išsisukti. Gal patirtimi pasidalintumėte? biggrin.gif

Ar čia sklypas 'dovanotas' , 'dėžutė' - už savus, dar pusė savo rankomis daryta, ir visos šitos lėšos 'nesiskaito' ? biggrin.gif

ir namas tikriausiai pasyvus, net šildyti nereikia? smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Amelita @ 2009 01 26, 12:27)
Reikia imk paskola tokia,kad galetum issimoketi, nekalbu apie nenormaliai dideles paskolas.Pvz. jei paskola ima 1 zmogus,  jo pajamos  3000 lt i men, o ima 400 000 lt paskola. Ir moka bankui pvz. po 2500 ar 3500 lt  i men.

o tai kokia yra 'normali' įmoka ?
uždirba 5000 , o įmoka 3000 - čia normalu, ar nelabai? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo axa: 26 sausio 2009 - 11:34
Kad ir atpigusiomis kainomis skaičiuojant, be 0.5 mln nesugebu išsisukti. Gal patirtimi pasidalintumėte?

axa, o jus rimtai sugebetumet nama i 0.5 mln. sutalpint?? Tadu ir jus pasidalinkit patirtim, man labaaai praverstu g.gif
Atsakyti
QUOTE(axa @ 2009 01 26, 11:36)
kad mokėti 700 lt (tarkime paskola 30 metų/6% palūkanos) - butas turi kainuoti  117 000 Lt. Tokių butų kainų kolkas nėra.

Na bent jau buvo, mano bendradarbė už naujos statybos 2 k. butą moka paskolos gal šiek tiek virš 500 Lt/mėn, sakė dabar pakėlė, kažkur gaunasi virš 600 Lt/mėn.
Atsakyti
O kodel jus manot kai atsigaus ekonomika vel bankai neprades paskolu dalint. i kaire ir i desine? Jiems reikia kazkaip uzdirbt?
Taip sutinku kad del paskolu dalijimo kilo kainos, bet teigia kad dar taip nedaug prisiskoline esam. Zinoma daug kas kur anglijoj uzdirbo irgi sukiso i butus, spekuliantai pinigus kiso i NT.

As galvoju kad dabar nors ir kainos krito, bet jei gauni is banko paskola ji zinoma yra brangesne (kalbu apie taikoma marza). Mes butus pirkom brangiai bet skolinomes palyginus pigiai. Ar kartais neiseina apylygiai?

Vis siandien daug mastau kodel lietuvoj ta krize ir kaip reiktu mums atsistot. Manau kad sutiksit, kad labai daug visi dirbo prie nekilnojimo turto. Nes tai atrodo dideli pinigai.
Dabar jauciu kad lietuva reikia ieskoti naujos nisos. Galbut reikia issaugot puikia gamta ir tapti poilsinio turizmo salimi, gal naudotis dar pakankamai svariu oru ir gamta ir stiprinti ekologini uki, bet toki kuriuo pasityketu visa europa. Na dar nezinau. Gal pasistatom didziulius fabrikus ir superkam siukles ir jas perdirbam.

gal nusikalbu. Labai bijau reiksti savo idejas. Nes mano ekonomines zinios nulines. Tik tiek kiek domiuos.
Atsakyti
QUOTE(alter ego @ 2009 01 26, 12:40)
Na bent jau buvo, mano bendradarbė už naujos statybos 2 k. butą moka paskolos gal šiek tiek virš 500 Lt/mėn, sakė dabar pakėlė, kažkur gaunasi virš 600 Lt/mėn.

na koks fainas tas pasakymas 'moka' cool.gif

1.Kiek ji sumokėjo pradinio įnašo grynais?
2.Kiek iš savų pirko įvairius daiktus, įrangą ir t.t.?
3.Kiek savo jėgomis kažką darė, ir tie darbai būtų kainavę samdant?

Sudėk 1+2+3 , tada pridėk gautą sumą prie paskolos, ir turėsi vaizdą kiek ji iš tiesų moka. Kad sumokėjo avansu - tai nesiskaito schmoll.gif
Juk tokiu būdu gali sakyti kad 'aš už 100 m2 butą ant Tauro kalno moku po 500 lt/mėn' (nes kitus 1mln sumokėjau iš čemodano biggrin.gif )

pagaliau kuriais metais pirko, ir ar už burbulinę kainą, ar prieš burbulą, ar prasidėjus kritimui?
Atsakyti
Taip dabar kas ima paskola, tam bankai siulo nenormalias salygas. Paskaitykit
cia

Axa, normali imoka yra pvz. 1500 lt.Jei zmones gauna pvz. 5000 lt. Na kad ne puse atiduoti reiktu savo algos per abu zmones.
Atsakyti
Nezinau, kaip ten bankai skaiciuodavo rizika isduodami paskolas. Duodavo paskola 40 m. ir ziuredavo paskutiniu keliu menesiu atlyginima smile.gif

Atsakyti
QUOTE(paggy_bundy @ 2009 01 26, 11:41)

As galvoju kad dabar nors ir kainos krito, bet jei gauni is banko paskola ji zinoma yra brangesne (kalbu apie taikoma marza). Mes butus pirkom brangiai bet skolinomes palyginus pigiai. Ar kartais neiseina apylygiai?

Apylygiai.
Atsakyti
QUOTE(voveriena @ 2009 01 26, 12:39)
axa, o jus rimtai sugebetumet nama i 0.5 mln. sutalpint?? Tadu ir jus pasidalinkit patirtim, man labaaai praverstu  g.gif

negarantuoju kad gerbūviui tos sumos užteks, bet kitkam - kolkas realu
Atsakyti