Įkraunama...
Įkraunama...

Apie pažeidžiamas moterų teises gimdymo namuose

QUOTE(Puccha @ 2008 12 08, 15:04)
Lietuvoje nėra sukurtos sistemos, kad moterys galėtų drąsiai gimdyti namuose. Tik įsivaizduok, kokia būtų medikų reakcija, jei moteris, bandžiusi gimdyti namuose, patektų į ligoninę. O juk namuose dauguma ir gimdo norėdamas išvengti psichologinio diskomforto.

[quote=sanele,2008 12 09, 14:42]
man pati gydytoja pasiule gimdyti atsisedus sako bus lengviau,bet gimdziau pusiau sedomis.pusiau atsigulus.taip labiau norejosi g.gif ..ir as nesutinku kad ten taip blogai ,viskas normaliai tose GN

1. Tik nereikia apie psichologini diskomforta svaigt - medikas zino ka daro,- tai nedrauges prieziura.
2. gydytoja zino ka siulo - juk ji patyrusi - daugybe gimdymu priemusi, o be to juk neliepiagimdyt jums nepatogioje pozoje...
3. as uz medikus. kokie ji bebutu - mirt neleis. manau.
4. nuo skausmo ir ilgo gimdymo ne viena nesame apsaugotos - tai genai. O ne gydytoju kalte.
Atsakyti
3. as uz medikus. kokie ji bebutu - mirt neleis. manau.

nors tas gerai mirksiukas.gif biggrin.gif
Atsakyti
As is esmes irgi uz medikus ir pasitikijima tarp gydytojo ir paciento. Bet deja daznokai to pasitikejimo ir isiklausymo truksta is abieju pusiu. Neaisku, kokios to priezastys. Gal labai dideli darbo kruviai - dauguma gydytoju dirba keliose gydymo istaigose, daug budi, nes uz budejimus daugiau moka ir pervargsta. Is dalies del nesutvarkytos teisines bazes - ji skatina uz bet kokias komplikacijas kaltinti medika, nors kartais komplikacijos ivyksta net ir parinkus teisinga pagal situacija gydymo taktika. Aisku, situacijos negerina ir kysininkavimas, gilios pakisu ir blatu tradicijos.
Mano manymu, didziausia Lietuvos mediku problema yra nekomunikabilumas. Uzauge sovietinej sistemoj, jie nebuvo paprotinti, kad kelias i zmogaus sirdi - per nuosirdu pokalbi, kad pacientas nori suprasti, kas su juo vyksta, kad zmogui reikia ne tik mechanines pagalbos, bet psichologines paramos. Kita vertus, daznai medikai yra tiek uzkrauti darbu, kad skirti pusvalandi pokalbiui apie gimdymo pozas ir pan. yra per didele prabanga.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Arven: 10 gruodžio 2008 - 14:19
QUOTE(Arven @ 2008 12 10, 14:18)
As is esmes irgi uz medikus ir pasitikijima tarp gydytojo ir paciento. Bet deja daznokai to pasitikejimo ir isiklausymo truksta is abieju pusiu. Neaisku, kokios to priezastys. Gal labai dideli darbo kruviai - dauguma gydytoju dirba keliose gydymo istaigose, daug budi, nes uz budejimus daugiau moka ir pervargsta. Is dalies del nesutvarkytos teisines bazes - ji skatina uz bet kokias komplikacijas kaltinti medika, nors kartais komplikacijos ivyksta net ir parinkus teisinga pagal situacija gydymo taktika. Aisku, situacijos negerina ir kysininkavimas, gilios pakisu ir blatu tradicijos.
Mano manymu, didziausia Lietuvos mediku problema yra nekomunikabilumas. Uzauge sovietinej sistemoj, jie nebuvo paprotinti, kad kelias i zmogaus sirdi - per nuosirdu pokalbi, kad pacientas nori suprasti, kas su juo vyksta, kad zmogui reikia ne tik mechanines pagalbos, bet psichologines paramos. Kita vertus, daznai medikai yra tiek uzkrauti darbu, kad skirti pusvalandi pokalbiui apie gimdymo pozas ir pan. yra per didele prabanga.

Arven o kaip su komplikacijom dėl medikų nereikalingo įsikišimo? Kaip tame tavo pačios pateiktame pavyzdyje kai esant sklandžiam gimdymui moteriai be priežasties imamas lašinti oksitocinas? Ir jei tai sukelia komplikacijas - epidūras, cezaris - gydytojai suvaidina gelbėtojų vaidmenį... išgelbėjo nuo komplikacijų... kurias patys sukėlė...
Atsakyti
Medicina - nera simtaprocentinis dalykas, t.y. a ne visada veda tiesiai i b ir esant buklei c, panaudojus metoda x, ne visada gausim iseiti d. Prie kiekvieno vaisto ar proceduros, yra sarasas komplikaciju, kurios gali ivykti net viska atliekant teisingai. Taip pat yra nustatytos komplikacijos, kurios ivyks nieko nedarant, bet irgi ne 100% jos bus, o kartais vis tiek ivyks net ir imantis priemoniu.
O jei kas nors atliekama bereikalingai ir sukelia komplikacijas, tai skundai yra teiseti. Galima gauti kompensacija istatymu nustatyta tvarka.
Taciau jei mano isvardintos nesusikalbejimo priezastys butu pakeistos, mano manymu, skundu ir nesusipratimu butu maziau. Kad ir pavyzdys, kai gydytoja skubedama suleidzia oksitocino, kad gimdymas baigtusi greiciau. Jei mediku darbo kruvis butu tinkamas, o ne per kelias gydymo istaigas, jei jie butu maziau pavarge, jei butu apmokomi kaip bendrauti su pacientu, tai tokiu nesusipratimu skaicius mazetu.

Kita vertus, lengva "vaziuoti" ant mediku. Tarp teisininku ir Lietuvos gydytoju jau svarstoma gydytoju teisiu istatymo butinybe. Nes nemazai pacientu pazeidzia gydytoju teises - musasi, grasina, keikiasi ir t.t. Neretai pacientai patys nesirupina savo sveikata, pvz. neateina i paskirta konsultacija, o paskui kaltina gydyojus laiku nediagnozavus ligos. Arba nesutinka su gydomaja ar diagnostine procedura, o paskui, istikus komplikacijoms, teisme aiskina buve afekto busenos, netinkamai informuoti ir t.t. ir ne taip jau retai tai buna melas, bet gi nieks neirodys, apie ka tu kalbejai su pacientu. Tokie atsitikimai neretai ziniasklaidos paviesinami ir tampa priespriesos dar gydytoju ir pacientu saltiniu.

Keista, kaip zmones nesupranta, kad tik bendradarbiaujant su gydytoju galima sekmingai pasveikti. Ir musu visu bendras tikslas turetu buti - atkurti gydytoju ir pacientu savitarpio pasitikejima is sutarima.

Tad jeigu ateinate su nuostata, kad visi gydytojai yra zudikai ir ju tikslas - jums pakenkti, nieko nuostabaus, kad ir gydytojas nesamoningai ima jausti priesiskuma ir itampa. Is to pralaimi abi puses.
Atsakyti
Arven, manau, kad jokiais būdais nepateisinama, jei gydytojas suleidžia skatinamųjų esant visiškai normaliam gimdymui, tik todėl, kad skuba, nori namo ar kitos asmeninės priežastys. Manau, kad kiekvienas gydytojas turi pirmiausia atsižvelgti į paciento gerovę, o tik tada į savo patogumą. Mano darbas iš esmės irgi panašus. Ir aš visada stengiuosi pirma galvoti apie žmones, kurie pas mane ateina, o tik po to apie tai, kad ir man būtų patogu. Jei matau, kad negaliu atlikti darbo, perleidžiu kitam žmogui.
Bet Tu tikrai teisi, dėl kai kurių paciento elgesio doh.gif Skaičiau forume, kad kai kurioms moterims atrodo visai normalu iškeikti gydytoją ir akušerę, nes JOS GIMDO.
Manau, kad viskas pasikeis į gerą tada, kai abi pusės veiks iš vien, gerbdamos viena kitą. Ir vis dėlto kartais tenka susidurti su med. personalu, nuo kurio norisi bėgti į kitą miesto pusę.
Atsakyti
QUOTE(Puccha @ 2008 12 11, 02:20)
Arven, manau, kad jokiais būdais nepateisinama, jei gydytojas suleidžia skatinamųjų esant visiškai normaliam gimdymui, tik todėl, kad skuba, nori namo ar kitos asmeninės priežastys. Manau, kad kiekvienas gydytojas turi pirmiausia atsižvelgti į paciento gerovę, o tik tada į savo patogumą. Mano darbas iš esmės irgi panašus. Ir aš visada stengiuosi pirma galvoti apie žmones, kurie pas mane ateina, o tik po to apie tai, kad ir man būtų patogu. Jei matau, kad negaliu atlikti darbo, perleidžiu kitam žmogui.
Bet Tu tikrai teisi, dėl kai kurių paciento elgesio doh.gif Skaičiau forume, kad kai kurioms moterims atrodo visai normalu iškeikti gydytoją ir akušerę, nes JOS GIMDO.
Manau, kad viskas pasikeis į gerą tada, kai abi pusės veiks iš vien, gerbdamos viena kitą. Ir vis dėlto kartais tenka susidurti su med. personalu, nuo kurio norisi bėgti į kitą miesto pusę.

as labai dziaugiuosi kad man dar nera teke sutikti tokiu mediku nuo kuriu reiktu begti i kita miesto puse thumbup.gif ,turbut as po laiminga zvaigzde gimus,bet be jokiu kysiu is gydytoju sulaukiu pakankamai demesio ir profesonalios prieziuros,todel nelb patinka skaityti kai ant ju taip negraziai cia kalbat unsure.gif
Atsakyti
Mamytės, šios temos tikslas nėra pakeikti medikus ir t.t. Tarp jų tikrai nemažai šaunių žmonių. Man atrodo, kad bloga pati sistema. O jums?
Atsakyti
QUOTE(Puccha @ 2008 12 11, 16:42)
Mamytės, šios temos tikslas nėra pakeikti medikus ir t.t. Tarp jų tikrai nemažai šaunių žmonių. Man atrodo, kad bloga pati sistema. O jums?

Net nežinau.. Gal sistema, gal visuomenė. Dabar madingas gimdymas namuose, madinga keiksnoti ligonines, gydytojus. Juolab, kad pacientas visada yra auka, o personalas - savanaudis kyšininkas-skerdikas. Tokia nuostata. Pacientus ginantis įstatymas yra, o gydytojus - ne.
Manikiūrininkė turi savo darbo valandas, asmeninį gyvenimą, o gydytojai - jie davė Hipokrato priesaiką. Tai standartinis teiginys. Įdomu, kad Hipokrato priesaikoje buvo ir tokie teiginiai: užmėtyti akmenimis moteris, kurios pagimdė sergantį ar nesantuokinį vaiką.. Ek, kratinys minčių. Niekada nemėgau ir nemokėjau rašinių rašyti.
Atsakyti
Vienas mano pažįstamas rašo darbą iš medicinos teisės, apie chirurgiją. Deja, gydytojų reakcija į jo klausimus būna "mano darbas pjaustyti, o ne šnekas varinėti".
Atsakyti
QUOTE(Puccha @ 2008 12 11, 18:42)

Pritariu, bet ta sistema isjudinti labai sunku. Ir del visuomenes, ir del kai kuriu mediku nepaslankumo, del teisiniu gincu, kurie pas mus trunka desimtmeciais ir vis tiek nieko gero is to neiseina.
Bet jei diskutuosime ir patys keisim savo poziuri, tai gal po truputi ims gereti.

P.S. As irgi niekaip negaliu pateisinti kai kuriu mediku, bet ir kai kuriu pacientu. Ir pati isukta i ta mesmale jauciu, kaip lengvai galima nuslysti nehumaniskumo kryptimi. Tiesiog apima neviltis, kai atiduodi save, o vis tiek matai, kad is to jokios naudos - kiti daro maziau ir atlygi (tiek emocini, tiek materialini) gauna geresni. Aisku, teisiskai ir istatymiskai tai nieko nereiskia ir nepaneigia fakto, kad abieju pusiu zmogaus teises yra pazeidziamos.
Atsakyti
Atradau idomia sena tema... Idomu, kaip dabar reikalai gimdymo namuose g.gif ? Pagerejo nors kiek? Duosiu vyrui i dantis, kad musu teises zinotu unsure.gif
Atsakyti