QUOTE(Paragintoji @ 2009 02 06, 12:20)
Hmmm.... Pažįstamas atvejis. Pas mumi irgi atvažiuodavo. Tik aiškinti nieko neaiškindavo, nes mergaitė pati viską žinojo. Ji pati nuo vaikystės turėjo gan tvirtą nuomonę. Aš irgi jai aiškindavau... nors dabar galvoju, kad tame aiškinime tikrai buvo savininkiškumo. Bet, turbūt, jai reikėjo likti pas mus, jei taip lengvai mums ėjosi su visom instancijom.
Saule, aš bandyčiau pati išlikti rami. Ir labai ramiai vaikui kalbėti, kad nieko čia tokio neįvyko. Nežinau, tau skausminga, labai renku žodžius, nes labai gerai tave suprantu. pati per tai perėjau... Patyriau kas yra vaiko apklausimas teisme... Kaip teisėjas gali leisti sau klausti ar vaikas myli savo mamą ir ar myli kitą mamą... Kuri yra geresnė... Atsimenu mergaitės ašaras ir linksinčią galvelę... Abi mus ji mylėjo.
Sudėtinga tavo mažiui. Labai. Ar pyksi ant tėvų, ar ne - jie vis vien elgsis taip, kaip jiems atrodo. Neįmanoma apsaugoti vaiko nuo visokių situacijų. Nežinau ar yra poveikio priemonės tėvams. Juk sakei, kad jie turi teisę matytis...
Ne tik globos sistema yra prasta. Daug vaikų patiria išgyvenimų. Vienų tėvai geria, mušasi tarpusavyje..., kitų - išvažiuoja į užsienius pinigų kalti palikę vaikus močiutėms, kurios vargiai su jais susišneka... ir niekas tiems vaikams jokios psichologinės pagalbos nesuteikia...
Mano vaikas žino tiek, keik pajėgus suvokti, gi mes ji užauginome nuo 6 mėn. ir daug metų tėveliai net nosies nekišo ir ramiai gyveno be vaiko. Bent man atrodo normalu, kad vaikas užaugęs pas mus ir tik mus pažionodamas, mus ir pripažįsta savo tėvais. O tam, kad suvokti visą situaciją, jis dar per mažas. Kiek jis pajėgus suvokti, tiek ir suvokia. Net ir po "tėvelių" sėkmingo apsilankymo, vaikas nei karto nepavadino jų mama ar tėčiui, o tik kalba, kaip juos sumuš, išdaužys visus daiktus ir t.t. Akivaizdu, kad vaikas dar nesuvokia, ką čia tie suaugę sugalvojo, ir visiškai nesuvoktų, jeigu mes dabar verstume jį eiti pas bio tėvelius gyventi. O tai, kas ji jį pagimdė, jis seniai žino, deja, tai asmenybei jis jokių privilegijų nesuteikia, ji ir toliau jam tik eilinė teta. Manau su amžium i kažkas šituose dalykuose keisis, aš tam visiškai nesipriešinu, tik va kita bėda, kad mūsų kita pusė nenori laukti, kol vaikas paaugs, jie nori čia ir dabar. Jiems atrodo, kad 5 metų vaikas privalo viską suprasti.
QUOTE(antracite @ 2009 02 06, 12:56)
Sveikutės

Kai aš lankiau globėjų kursus , vienam susitikime dalyvavo teisininkas . Ir man įstrigo vienas dalykas. Jis pasakė, kad nesvarbu ar vaikas įvaikintas ,ar globojamas, jų biologiniai tėvai turi teisę kreiptis į teismą dėl vaiko susigrąžinimo . Ir jei jie įrodo kad nėra asocialūs, turi sąlygas vaikui auginti ,turi lėšų vaikui išlaikyti ,gyvena tvarkingai,na ir taip toliau..., kokiu atveju jie turi pirmumo teisę į savo biologinį vaiką.

Tai aš supratau ,kad jeigu taip atsitiktų...neduok dieve...tai net ir įvaikintas vaikutis nebūtų saugus.
Keista, kad dar tokius teisininkus kviečia. Kažkoks pasenęs mąstymas. Va todėl ir stringa visa globos sistema, nes net ir teisininkai aiškina, kad ne vaiko interesas svarbiausias, o biologiniai tėvai. Tikėkimes, kad Lietuvoje tai bus greitai išgyventa, nes tai gali pasakyti tik toks teisininkas, kuris formaliai pasiskaitė kodeksą, bet nesigilino į gilesnę teismų praktiką.
Pirmiausia į įvaikintą vaiką biologiniai tėvai visiškai nebeturi jokių teisių. Antra, darant bet kokius veiksmus vaiko atžvilgiu, primiausia atsižvelgiama į vaiko interesą ir vaiko norą. Jeigu vaikas pasakys, kad nori gyventi su globėja, o ne su tėvais ir niekas negali jo priversti eiti gyventi pas tėvus, nes tai būtų vaiko teisių pažeidimas. Vienu žodžiu dar daug ką galima čia aiškinti, bet patarimas vienas - mažiau klausyti tokių kvailų teisininkų. Norėčiau tokiam teisininkui daug klausimų duoti, įdomu, ką jis atsakytų