Įkraunama...
Įkraunama...

Globėjų paplepėjimai 2

QUOTE(ZAIKA2 @ 2009 02 05, 21:08)
As irgi butent del siu priezasciu globoti net neketinau  tik vaikintis. Man sunku suvokti kad kas nors gali ateiti ir paimti mano mergaite tai tiesiog butu man pasaulio pabaiga.

bet ta globa tam ir yra skirta- vaikui sugražinti į šeimą. Va pagalvojau emociškai būtų labai sunku, bet jei vaikas patsrinktųsi pats, jei jo iš esmės nejaudintų nei blogesnės sąlygos, nei dar ten kas nors g.gif . O ką tada- tik palaiminti. Kiekviena situacija vis kitokia...nežinau. O juk yra tkių atvejų, kad su globėjais tie santykiai nepavyksta, būna globėjai gražina vaikus į globos namus, ta čia jau patys atsisako, kai niekas nieko ir neketina iš jų atimti. Kai sakiau nesisavinti, neturėjau galvoj nieko blogo, o tiesiog nesisavinti, kaip ir savo biologinio rišti prie savęs, savintis- nereikia, negalima.
O Saulės atveju, tai čia tokia žinai žmonių be jokios atsakomybės vedama kova su Saule ir tiek. Ne taip senia džiaugiausi, kad ten jau ramybė nusistovėjo, bent šiokia tokia, jos ten taip reikia visiems. Ir vėl. Ir VTAT turėtų sakyti- o as čia gi tokio, kas čia ne taip buvo doh.gif . Nors čia aiškus įrodymas, kad jiems tas vaikas nei įdomus, nei reikalingas, nei jis šalia jų gali bent dalinai būti saugus.
Atsakyti
QUOTE(Dar @ 2009 02 05, 11:56)
Besirengdama globoti ir aš sutikau daug geranoriškų žmonių ir dabar jų yra. Aš kalbu apie tai kas vyksta ir kas gali vykti toliau , kai vaikas jau namuose gyvena, kad daug kas , oi daug kas nebuvo pasakyta per kursus, kalbu apie teisinius dalykus, pareigas globėjų, teises globėjų,  iš vis didelį įstrigimą tarp visokių teisinių aktų, kurie iš esmės prieštarauja vienas kitam. Iš vis kai pastoviai sakoma, kad tu  ,,tik globėja,, , kai tu viską tik privalai, bet nieko negali spręsti. Ai tiek to...

Labą vakarėlį,

na, mes susidūrėm su supratingumu. Dėl sūnaus tai jokių nesklandumų nebuvo. O dėl dukters tai buvo širdžiai skaudžių dalykų. Teismai sveikatos neprideda... Iki šiol nesu tikra, ar reikėjo teismų. Bet, žvelgdama į dukters dabartinį gyvenimą, manau, kad gal tai buvo neišvengiama... Kitaip globotinės statuso ji nebūtų gavusi...

Pakartosiu kažkelintą kartą: trijų rajonų VTAT darbuotojai buvo mums labai geri ir dėmesingi. Jokių kursų mes neturėjom, nes jų dar nebuvo. Jokia globėja nebuvau vadinama. Tik mama. Kartą atmenu, kai per savo studijų sesiją miegojau nukniubus ant knygų - pasigirdo skambutis į duris ir atėjo iš VTAT. Namai buvo remonto būklėj, visur kalkės, aplink knygos ir popieriai... Bet VTAT darbuotojos veide buvo šypsena į mano apsimiegojusį veidą smile.gif

Kam rašau? Noriu padrąsinti Sprigę. Man patiko jos mąstymas. Šioj žinutėj.
Atsakyti
Va kursuose moterys kurios juoos vede taip ir sake kad pas mus saugomos ne vaiku o asocoaliu tevu teises nes kitaip nepaaiskinsi eiles ivykiu
Atsakyti
*saule*, kaip gaila unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(alfija @ 2009 02 05, 21:49)
bet ta globa tam ir yra skirta- vaikui sugražinti į šeimą.

Bet ar tikrai. O sakykim ką daryt žmogui arba kaip tai įvardinti, kai žmogus nori užaugint vaiką iki pilnametystės, bet neturi pinigų sakykim jį išlaikyt ir jis pasirenka globą. Sutik tokių žmonių daug.Tiesiog žmogaus tikslas užaugint vaiką, tačiau gerai žinodamas,kad bet kada gali pasirodyt tėvai, ir jie pasirodo turi visas teises, to vaiko niekada neims. Vaikas taip ir užaugs vaikų namuose. Žinok ir užauga. Aišku galima sakyt , kad toks žmogus nėra pasirengęs globai, bet aš manau, vaiko atžvilgiu svarbiausia, kad žmogus būtų pasirengęs auginti ir mylėti tą vaiką. Būtent į kokią situaciją ir įkliūva globėjai, pasiima vaiką apleistą, niekam nereikalingą, traumuotą, pastato ant kojų,myli ir tada pasirodo jie- giminės, tėvai su savo teisėm,viskas būna pamiršta, ir prasideda pasimatymai. Kurie sujaukia vaiko gyvenimą, jausmus,ypač paauglystėje, arba kai jau reikia rinktis gyvenimo kelią, viską ką globėjai įdėjo per visą laiką, gali per mėnesį sugriūti, ir vaikas nusirita atgal. Kai nusirita, kalti globėjai , jokiu būdu ne tie tėvai. Žinau tokių konkrečių atvejų. Jei nebūtų apsireiškę tėvai, vaikas dabar ne landynėj sėdėtų.

Aš manau, kad vaikui nesvarbu ar biologinis ar globojamas, bet gyvenimas turi būti saugus, ramus, tvarkingas, pastovus, be kažkokių trikdžių, juk net kai tėvai sakykim būna išsikyrę ir vaikas yra blaškomas tarp jų netvarkingai, šiandien pas mane, rytoj pas tave, dar nuteiksiu, kad tėvas blogas, kad mama tą ir tą blogai daro,visai nesvarbu, kad jie jo tėvai, vaikas dažnai tampa nevaldomas, turi mokslo ir elgesio problemų, negu toks vaikas , kuris auga sakykim ramiai su vienu iš tėvų. Taip ir globoje, nesvarbu, kad jie jo tėvai, tačiau tie pasimatymai, vienaip ar kitaip ardo šeimos klimatą ir daro neigiamą poveikį vaikui.

Papildyta:
QUOTE(Paragintoji @ 2009 02 05, 22:57)

Kam rašau? Noriu padrąsinti Sprigę. Man patiko jos mąstymas. Šioj žinutėj.

Teoriškai taip, tačiau beveik esu įsitikinusi, kad jei su tuo susidurtų 5-10 m. globojusi vaiką (kalbu apie pasimatymus, grąžinimus tėvams) jos mąstymas pasikeistų visu 100 procentų.
Atsakyti
Manyciau, kad butu teisinga, jei biologiniai tevai isvis nesuzinotu nei kas nei kur isivaikino ju vaikus. Pazistama pasakojo, kaip ja santazavo tevai-jei neduosi pinigu papasakosim vaikui kas tikrieji tevai. O ji ir duodavo kol nesuzinojo vyras. Tik pakeitus gyvenamaji miesta atejo ramybe.

Vistiek norisi pagloboti mergaite-padeti jai, paremti. Pagalvojau gal nuvaziuoti i vaiku namus ir pasitarti su vadovybe-ka jie apie tai masto g.gif
Atsakyti
Perskaičiau ką parašėt ir tikrai- nežinau ką galvosiu po 5 metų. Kol kas aš į tą globą žiūriu visai kitu žvilgsniu- noriu tik tiek, kad ta mergaitė įgytų pasitikėjimo savim ir kitais, naktį prabudusi nebeieškotų mano ištiestos rankos, tikrindama, ar tikrai aš dar šalia, nebijotų imti teptuko į rankas sakydama- aš piešti nemoku, išgirdusi mašinos burzgesį nešoktų ant kaklo šaukdama- pervažiuos kojytes... Yra daug dalykų, kuriuos mes galime tuose vaikuose pakeisti. Nemanau tik, kad pakeisiu tikrą mamą. Ir nesiekiu to. Galbūt, užauginusi ir jau išleidusi iš namų savo du vaikus, į tai aš jau žiūriu kiek kitaip, negu tos, kurių vaikai dar tik auga. Aš tai mergaitei dabar esu geroji teta, kuri su ja žaidžia, piešia, lipdo, kuri leidžia šeimininkauti virtuvėje doh.gif, su kuria drąsiai galima vaikščioti tamsoje ieškant baisiųjų babaušių, nes teta jų niekada nematė, ji jų nebijo ir jai smalsu, kaip jie atrodo ax.gif . Va ta gerąja teta ir norėčiau likti, tikiuosi, kad man pavyks.
Čia mūsų būsimo bendro gyvenimo optimistinis variantas:-)
Atsakyti
QUOTE(Sprigė @ 2009 02 06, 09:29)
Čia mūsų būsimo bendro gyvenimo optimistinis variantas:-)

Tikėkimės, kad šito gražaus optimizmo niekas nesutrikdys 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(alfija @ 2009 02 05, 16:02)
šiaip požiūris yra labai geras, sveikas toks sakyčiau smile.gif . Gali iš globėjo vaiką paimti, aišku, bet kuo toliau galvou kad globėju būti retas ir mokam, taip mes pasiimam vaikus globoti, ir jie mums tampa labai savi, o to tkio pasirengimo, mokėjimo atsisveikinti kaip ir neturim, arba kitaip sakant retas turim. Tai išties sunku, bet dabar manau kad tesiog tai ra būtina- mokėti atsiskirti su savo pačiu mylimiausiu, ir brangiausiu. Svarbu yra išmokti mylėti , tiesiog tik mylėti ir neprimesti savo valios, o juo labiau nesisavinti, bet tokia pamoka labai naudinga ir reikalinga, ne tiek dėl globotinių, kiek dėl pačio savęs kaip asmenybės.

Aš galvoju, kad galima formuoti savyje tokį nusiteikimą, kaip tai daro Sprigė. Auginti vaiką dėl paties vaiko... Na, pats juk nesiaukoji - patiri laimę būti su vaiku. Sudėtinga, aišku. Bet juk mes patys pasirenkam tą sudėtingą kelią - auginti nebiologinį vaiką. Labai lengvo gyvenimo jau kaip ir nereiktų tikėtis. Gal ir netinkamas palyginimas, bet man niekaip nesuprantama, kaip lengvo gyvenimo tikisi kurdami šeimą antrą kartą... Juk jau yra aišku, kad lengva nebus. Globojant irgi nereiktų tikėtis, kad viskas eisis kaip iš pypkės ir niekas netrukdys. Gali atsikvošėti ir tėvai po kažkurio laiko. Ir man taip nutiko. Dažniausiai pasitaikantis tėvų atsikvošėjimo atvejis - kai pajudinami teisiniai dalykai norint apriboti jų teises. Tada jie gali pradėti mąstyti... O dar labai smagu, kai vaikas paaugintas...

Vis tik aš manau, kad globėjai ar įvaikinusieji - tokie išskirtiniai žmonės, turintys savyje daug meilės, šilumos nebiologiniam vaikui. Tarsi baltos varnos. Na, o baltų varnų gyvenimas negali būti paprastas.. smile.gif Na, aš irgi nešiojuosi savyje tą biologinę vaiko mamą... bandau suvokti, kad jam reikės su ja susitikti... Bandau pajausti, kada tas laikas bus.. Kažkaip nebijau. Man gal tik kol kas atrodo, kad nebijau. Na, bet jei bijočiau - argi būtų kitaip? O jei slėpčiau, drausčiau ar nekalbėčiau - manau, kad mano sūnus seniai mane būtų prie sienos prirėmęs. Bet dabar jam tai visai neįdomu, atsikalbėta yra į valias...

TUSINA rašė apie šantažą... Psichologiškai šantažuojami žmonės, pilni baimių. Jeigu žmogus nebijo, jo niekas negali šantažuoti. Nežinojimui, slėpimui ir pan. aš nepritariu iš esmės. Kokią teisę mes turim nuo žmogaus kažką slėpti? Kažką, kas jam priklauso, kas yra jo dalis? Bet apie tai čia jau prirašyta daug. Nesinori kartotis.
Atsakyti
QUOTE(*saulė* @ 2009 02 05, 19:30)
Vaikas nekaltas, bet kalta mūsų globos sitema. Šiuo metu esate pilna gražių idėjų, nes nesusidūrėte su realybe. Aišku reikia tikėtis, kad ir neteks susidurti su problemomis. bet geriau jas žinoti iki pradedant globoti, nes paskui būsi kaip papuolusi į spąstus, nes nekovoti negalėsi dėl vaiko, o pati vakarais verksi, nes nebeturėsi jėgų.
Kaip pati sakai, po 10 metų norės paimti, kaip manai pati tai išgyvensi? O jeigu dar žinosi, kad vaikas paimamas į blogesnes sąlygas, o jeigu dar ir pats vaikas verks, kad niekur nenori eiti, o vaikų teisės sakys, kad reikia tai padarytis. Ką tada darysi? Leisi vaikui nusivilti tavimi, ar kovosi dėl vaikiuko? Ką darysi, jeigu vaiko biologiniai tėvai pastoviai lįs į tavo gyvenimą ir aiškins, ką ir kaip tu turi daryti, kaip jie tave mokys gyventi, nes jie tokią teisę turi? Jeigu sakysi, kad kovosi, tai tada verta pagalvoti, ar užteks jėgų, nes pas mus Lietuvoje tai padaryti be galo sunku. Nes visa globos sistema, o tuo pačiu ir teisinė bazė siaubingai apgailėtina.
Aišku tokie sunkumai ne kiekvieną kartą būna, bet reikia žinoti, kad taip būna.
Pvz. viena iš paskutiniųjų mūsų "nuotukių" apsireikšė biologiniai tėveliai ir viešoje vietoje pradėjo mūsų vaikui "teisybę" aiškinti: pradėjo aiškinti, kad mes esame teta, dėdė, jie yra mama, tėtis, mes esame melagiai ir t.t. Sukėlė konfliką viešoje vietoje, kurio vidury buvo vaikas, tai truko 15 min., tėveliai išvažiavo. Dabar vaikui sutrikimai, kuriuos turime gydyti mes , ir visą košę srebiame sėkmingai mes, nes mes turime rūpintis vaiku, o bio tėveliai gali su juo matytis smile.gif
Savintis, nesisavinti, aš vaiko nesisavinu, auginu ir aiškinu, kas ir kaip yra gyvenime. Aiškinu, kas jį pagimdė, pasakoju, kaip atsirado mūsų gyvenime ir pan. Bet kad tas vaikiukas toks mažas, o ji pasirodo net nuo "mylimųjų" tėvelių saugoti reikia. Kas tai padarys? Kas jam išaiškins visą gyvenimą ir jo privalumus ir trūkumus, kas jam išaiskins, kas yra teisinga ir bloga? Pats vaikas pripažįsta tik tuos žmonės, kurie jį augina nuo kūdikystės, ir tik jais tiki, ką daryti? Leisti bet kam vaikui nervines ligas įvarinėti, ar saugoti jį tiek, kiek gali?

Hmmm.... Pažįstamas atvejis. Pas mumi irgi atvažiuodavo. Tik aiškinti nieko neaiškindavo, nes mergaitė pati viską žinojo. Ji pati nuo vaikystės turėjo gan tvirtą nuomonę. Aš irgi jai aiškindavau... nors dabar galvoju, kad tame aiškinime tikrai buvo savininkiškumo. Bet, turbūt, jai reikėjo likti pas mus, jei taip lengvai mums ėjosi su visom instancijom.

Saule, aš bandyčiau pati išlikti rami. Ir labai ramiai vaikui kalbėti, kad nieko čia tokio neįvyko. Nežinau, tau skausminga, labai renku žodžius, nes labai gerai tave suprantu. pati per tai perėjau... Patyriau kas yra vaiko apklausimas teisme... Kaip teisėjas gali leisti sau klausti ar vaikas myli savo mamą ir ar myli kitą mamą... Kuri yra geresnė... Atsimenu mergaitės ašaras ir linksinčią galvelę... Abi mus ji mylėjo.

Sudėtinga tavo mažiui. Labai. Ar pyksi ant tėvų, ar ne - jie vis vien elgsis taip, kaip jiems atrodo. Neįmanoma apsaugoti vaiko nuo visokių situacijų. Nežinau ar yra poveikio priemonės tėvams. Juk sakei, kad jie turi teisę matytis...

Ne tik globos sistema yra prasta. Daug vaikų patiria išgyvenimų. Vienų tėvai geria, mušasi tarpusavyje..., kitų - išvažiuoja į užsienius pinigų kalti palikę vaikus močiutėms, kurios vargiai su jais susišneka... ir niekas tiems vaikams jokios psichologinės pagalbos nesuteikia...
Atsakyti
Sveikutės smile.gif Kai aš lankiau globėjų kursus , vienam susitikime dalyvavo teisininkas . Ir man įstrigo vienas dalykas. Jis pasakė, kad nesvarbu ar vaikas įvaikintas ,ar globojamas, jų biologiniai tėvai turi teisę kreiptis į teismą dėl vaiko susigrąžinimo . Ir jei jie įrodo kad nėra asocialūs, turi sąlygas vaikui auginti ,turi lėšų vaikui išlaikyti ,gyvena tvarkingai,na ir taip toliau..., kokiu atveju jie turi pirmumo teisę į savo biologinį vaiką. g.gif Tai aš supratau ,kad jeigu taip atsitiktų...neduok dieve...tai net ir įvaikintas vaikutis nebūtų saugus. verysad.gif
Papildyta:
Labai gaila,bet Socialių reikalų ministerijoje nesudalyvausiu...dirbu. Būtų įdomu. rolleyes.gif Sėkmės smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Paragintoji @ 2009 02 06, 12:20)
Hmmm.... Pažįstamas atvejis. Pas mumi irgi atvažiuodavo. Tik aiškinti nieko neaiškindavo, nes mergaitė pati viską žinojo. Ji pati nuo vaikystės turėjo gan tvirtą nuomonę. Aš irgi jai aiškindavau... nors dabar galvoju, kad tame aiškinime tikrai buvo savininkiškumo. Bet, turbūt, jai reikėjo likti pas mus, jei taip lengvai mums ėjosi su visom instancijom.

Saule, aš bandyčiau pati išlikti rami. Ir labai ramiai vaikui kalbėti, kad nieko čia tokio neįvyko. Nežinau, tau skausminga, labai renku žodžius, nes labai gerai tave suprantu. pati per tai perėjau... Patyriau kas yra vaiko apklausimas teisme... Kaip teisėjas gali leisti sau klausti ar vaikas myli savo mamą ir ar myli kitą mamą... Kuri yra geresnė... Atsimenu mergaitės ašaras ir linksinčią galvelę... Abi mus ji mylėjo.

Sudėtinga tavo mažiui. Labai. Ar pyksi ant tėvų, ar ne - jie vis vien elgsis taip, kaip jiems atrodo. Neįmanoma apsaugoti vaiko nuo visokių situacijų. Nežinau ar yra poveikio priemonės tėvams. Juk sakei, kad jie turi teisę matytis...

Ne tik globos sistema yra prasta. Daug vaikų patiria išgyvenimų. Vienų tėvai geria, mušasi tarpusavyje..., kitų - išvažiuoja į užsienius pinigų kalti palikę vaikus močiutėms, kurios vargiai su jais susišneka... ir niekas tiems vaikams jokios psichologinės pagalbos nesuteikia...

Mano vaikas žino tiek, keik pajėgus suvokti, gi mes ji užauginome nuo 6 mėn. ir daug metų tėveliai net nosies nekišo ir ramiai gyveno be vaiko. Bent man atrodo normalu, kad vaikas užaugęs pas mus ir tik mus pažionodamas, mus ir pripažįsta savo tėvais. O tam, kad suvokti visą situaciją, jis dar per mažas. Kiek jis pajėgus suvokti, tiek ir suvokia. Net ir po "tėvelių" sėkmingo apsilankymo, vaikas nei karto nepavadino jų mama ar tėčiui, o tik kalba, kaip juos sumuš, išdaužys visus daiktus ir t.t. Akivaizdu, kad vaikas dar nesuvokia, ką čia tie suaugę sugalvojo, ir visiškai nesuvoktų, jeigu mes dabar verstume jį eiti pas bio tėvelius gyventi. O tai, kas ji jį pagimdė, jis seniai žino, deja, tai asmenybei jis jokių privilegijų nesuteikia, ji ir toliau jam tik eilinė teta. Manau su amžium i kažkas šituose dalykuose keisis, aš tam visiškai nesipriešinu, tik va kita bėda, kad mūsų kita pusė nenori laukti, kol vaikas paaugs, jie nori čia ir dabar. Jiems atrodo, kad 5 metų vaikas privalo viską suprasti.

QUOTE(antracite @ 2009 02 06, 12:56)
Sveikutės   smile.gif   Kai aš lankiau globėjų kursus , vienam susitikime dalyvavo teisininkas . Ir man įstrigo vienas dalykas. Jis pasakė, kad nesvarbu ar vaikas įvaikintas ,ar globojamas, jų biologiniai tėvai turi teisę kreiptis į teismą dėl vaiko susigrąžinimo . Ir jei jie įrodo kad nėra asocialūs, turi sąlygas vaikui auginti ,turi lėšų vaikui išlaikyti ,gyvena tvarkingai,na ir taip toliau..., kokiu atveju jie turi pirmumo teisę į savo biologinį vaiką.   g.gif   Tai aš supratau ,kad jeigu taip atsitiktų...neduok dieve...tai net ir įvaikintas vaikutis nebūtų saugus.   verysad.gif

Keista, kad dar tokius teisininkus kviečia. Kažkoks pasenęs mąstymas. Va todėl ir stringa visa globos sistema, nes net ir teisininkai aiškina, kad ne vaiko interesas svarbiausias, o biologiniai tėvai. Tikėkimes, kad Lietuvoje tai bus greitai išgyventa, nes tai gali pasakyti tik toks teisininkas, kuris formaliai pasiskaitė kodeksą, bet nesigilino į gilesnę teismų praktiką.
Pirmiausia į įvaikintą vaiką biologiniai tėvai visiškai nebeturi jokių teisių. Antra, darant bet kokius veiksmus vaiko atžvilgiu, primiausia atsižvelgiama į vaiko interesą ir vaiko norą. Jeigu vaikas pasakys, kad nori gyventi su globėja, o ne su tėvais ir niekas negali jo priversti eiti gyventi pas tėvus, nes tai būtų vaiko teisių pažeidimas. Vienu žodžiu dar daug ką galima čia aiškinti, bet patarimas vienas - mažiau klausyti tokių kvailų teisininkų. Norėčiau tokiam teisininkui daug klausimų duoti, įdomu, ką jis atsakytų biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *saulė*: 06 vasario 2009 - 13:17