QUOTE(linele** @ 2009 03 14, 13:16)
jau ir nelaisciau, bet is 6 saku, turbut, 3 nugels...jau lapukai pradejo spalva keisti, be to - patys stiebai tokie susitrauke, kaip pavyte...3 dar grazus - stori, mesingi...ka daryt???
Augalai vysta, kai jiems maisto trūksta. Piniguočio kaip ir visų augalų, kurie turi ne paprastas šaknis, bet gumbus visos maisto medžiagos yra tose bulvėse, kaip šaldytuve. jei šaldytuvą išvežat - nebėr atsargų. O jei burnų skaičius nesikeičia (šiuo atveju šakų ir šakelių) - tenka labai normuoti likučius o kai kam ir pabadauti. Tol kol vėl neužsiaugins bulvyčių nieko kito apart vytimo ir nereikia tikėtis. Jei iš vis jam pavyks tą padaryti... Na aš tikiu, kad pavyks, nes jis labai mėgėjas išgyvent augalas, ir pasidaugint bet kokiom salygom... Bet kol to nebus tai šakelės vys ir, manau, čia norma. Kitas klausimas - gal jam drėgmės trūksta? Dabar kai nėra bulvių, nebėra kam supūti, todėl nereikia bijoti palaistyti. Ypač, kad pasodinot i kaktusų žemę - kuri yra smėlinga, ten drėgmė neužsilaiko. Jūsų augalui dabar vienintelis šansas maisto medžiagų gauti yra siurbti per šaknis vandenyje ištirpusias maistingąsias medžiagas. jei nelaistot - atimat ir šį maisto šaltinį... Kadangi šitie augalai yra vandenį savyje kaupiantys - tik to dėka jie dar šiaip ne taip išgyvena. Bet tas stiebū raukšlėjimasis tai yra pirmasis požymis, kad trūksta drėgmės jau pačiuose augaluose. Jei labai baiminatės nupūdyti šaknis, tai nebent jau dažnai purškaliokit pačius lapus, stiebus... Kažkiek drėgmės augalui patenka ir per lapus.
QUOTE(linele** @ 2009 03 14, 13:16)
gal i mazesni vazona kisti man ji?
nes dabar pagal lapus - kaip ir proporcingai, bet pagal saknis - tai mano pinigiukas skesta tame vazone....

Vazono parinkimas dabar jums jau antraeilis klausimas. Čia kai augalas turi bulvių tai yra dilema: 1) jei į platesnį vazoną pasodinsi - neleis šakų, augins bulves, bet po to augalas bus sustiprėjęs ir po pertraukos prileis daugiau ir stipresnių šakų
2) jei vazono neplatinsim, o tik pakeisim žemes - augalas neaugina naujų bulvių, nes paprasčiausiai neturi vietos, o stiebiasi aukštyn, t.y. augina dar keletą naujų šakelių.
Jūsų atveju nejudinčiau aš nieko - jau kaip yra taip yra. Kodėl? Pirmiausia, nors yra sakoma, ir aš pati vienai forumietei anksčiau sakiau, kad piniguotis ne tik lengvai perneša persodinimus, bet net mėgsta juos, tai jūsų atvejui negalioja, nes aš kalbėjau apie piniguočius, turinčius bulves. Po persodinimo, kol vyksta augalo adaptacija naujose sąlygose, jis ima medžiagas iš tų savo storų sveikų bulvių ir vargo nemato. Tuo tarpu jo šaknys turi isitvirtinti naujoje žemėje, kai kurios juk buvo pažeistos, tai turi imti naujų šaknų leisti ir t.t. O jūsų atveju to maisto sandėlio tai nėr! Augalas persodintas ir tik laukia nesulaukia, kol šaknys prisitaikys ir ims visu pajėgumu tiekti maisto medžiagas ištirpusias vandenyje į stiebus. jei jau jos buvo bebeigiančios prisitaikyti ir imti darbuotis augaklo naudai, o jūs šast ir vėl persodinat, tai procesas vėl iš naujo. Tik tada augalas badauja dvigubai ilgiau...
Prirašiau čia puslapį, bet tik todėl, kad mane labai sudomino, ar išsikapstys jūsų augaliukas iš tos krizės. Aš iš visos širdies to linkiu. Labai lauksim jūsų išsigelbėjimo istorijos tęsinio.