Įkraunama...
Įkraunama...

Roto virusas

Maniskiai sirgo rotu daug kartu. Sunkiausias buna pirmasis, bet argi sunku vaika laiku nuvezt i ligonine. Juk kai serga matai, kiek laiko vaikas jau be skysciu, tai pagal amziu ir reaguoji. Kai didesnis gali ilgesni laika isbut, kai mazesnis, reikia greiciau ligonines. O kai vaikas ligonineje po laseline, tai joks pavojus jam nebegresia. Sekantiems kartams tikrai ligonines nebereikia. Maniske 2 metu antra karta veme 6 valandas, o trecia karta - 2 valandas. Kol vemia, reikia girdyt pastoviai skyscius, kad plautusi skrandis. Kai pradeda sisiot pavojaus nebera. O jau ten su tais pykinimais po to, tai visvien issilaizo. Del tokios ligos, tikrai neverta skiepyt. Yra daug sunkesniu ligu, nuo kuriu neimanoma pasiskiepyt.
Atsakyti
QUOTE(KristinaBal @ 2011 02 20, 15:01)
Isvadose mano vaikui buvo parasytas Noro virusas, o abieju kitu mamu vaikams - Rotas  doh.gif  doh.gif  doh.gif , mat as pasakiau, kad skiepijomes nuo roto...



šiaip ligoninėj visiems padaro roto tyr pirmu numeriu, iš išmatų, tai jei būtų jis, tai jau būtų parodęs. nežinau kaip dėl Noro, tiesa,ar jį nustato tik iš požymių, ar ir iš tyr.
Atsakyti
QUOTE(gutute @ 2011 02 14, 00:24)
Kaip minejau,jei gydytoju atlygis priklausytu ne nuo to kaip daznai ateina pacientai ,o kaip daznai neateina,tai kalbetu net pro garsiakalbi.Bet... visa tai ,manau bus nebent kazkur bibliotekoj,fantastines literaturos skyrelyje  doh.gif


gydytoju (pirmo lygio) atlygis, o tiksliau - gydymo istaigos pajamos yra tokios pacios, nepaisant to, kiek kartu vaikas ateina, kiek "nemokamu" tyrimu jam paskiriama. Taip kad, Jusu ziniai, galima drasiai sakyti - jei pacientas neateina, gydytojo atlyginimas kyla.
Atsakyti
QUOTE(pauliusk @ 2011 03 04, 16:13)
gydytoju (pirmo lygio) atlygis, o tiksliau - gydymo istaigos pajamos yra tokios pacios, nepaisant to, kiek kartu vaikas ateina, kiek "nemokamu" tyrimu jam paskiriama. Taip kad, Jusu ziniai, galima drasiai sakyti - jei pacientas neateina, gydytojo atlyginimas kyla.



na,bet pagal jų elgesį pastaruoju metu tai atrodo, kad turi jei kvotas ir ją viršijus gauna baudas.
mums pvz akivaizdžiai metų pabaigoj siuntimo nedavė pas alergologę, sako ateisait po naujų, išrašysiu. kodėėėėl aš turiu vaikščiot su vaiku dėl siuntimo 'po naujų'??
na, ir dėl kitų dalykų pastebėjau metų pabaigoj nelogiško elgesio, kai metų praždioj vėlviskas gerai biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Fedes @ 2011 03 05, 01:02)
na,bet pagal jų elgesį pastaruoju metu tai atrodo, kad turi jei kvotas ir ją viršijus gauna baudas.
mums pvz akivaizdžiai metų pabaigoj siuntimo nedavė pas alergologę, sako ateisait po naujų, išrašysiu. kodėėėėl aš turiu vaikščiot su vaiku dėl siuntimo 'po naujų'??
na, ir dėl kitų dalykų pastebėjau metų pabaigoj nelogiško elgesio, kai metų praždioj vėlviskas gerai  biggrin.gif


skiriasi pirmo lygio (pediatrai ir bpg) ir antro lygio (visi ambulatoriskai dirbantys specialistai) finansavimas. pirmas lygis gauna uz prirasyta "galva" - nesvarbu, kiek kartu pacientas ateina, kiek tyrimu jam yra padaroma. Kiekvienas bendras kraujo tyrimas ar kitas "nemokamas" tyrimas "kerta" gydymo istaigai per kisene tiesiogine to zodzio prasme - kadangi papildomu pinigu uz juos negaunama, o savo savikaina kiekvienas tyrimas turi, ir nemaza. Truputi mokama uz "paruosima mokyklai" ir "vakcinacija nemokamais skiepais", dar kitas paslaugas - bet tai yra tokios menkos sumos, kad naudos is to realiai niekas nepajaucia - nes darbas uzima laiko ir nera pats maloniausias, juk visi vaikai verkia, kai juos bado. O uz tai, ar visi vaikai paskiepyti "valdiskais" skiepais, siais laikais gydytoju tikrai niekas "neskalpuoja" - kaip ir nedovanoja jokiu kelioniu ar dovanu skiepijant nemokamais skiepais. Kalbant apie mokamus skiepus - cia jau isijungia "pardavimo" marketingas, ir atitinkamai galima manyti, kad gydytojas gauna nauda, pardaves daugiau apmokamu paslaugu - tame tarpe ir skiepu. Tik beda ta, kad antkainis skiepams dazniausiai nevirsija 10% - t.y., jei gydytojas parduoda skiepa uz 200 lt, "nauda" istaigai yra 20 lt - t.y. darbo laikas, sesutes, registratura ir t.t. ir pan. Taigi jis "stengtis" gali tikriausiai uz kokius 5 lt "priedas prie algos" nebent - ir Jus man pasakykit, ar tai tikrai yra pagrindas pardavineti kenksminga vaiko sveikatai produkta, gaunant tokius pinigus? Mano supratimu, tikrai ne. Taigi tikrai manau, kad gydytoju siulomi privatus mokami skiepai nesa didesne nauda pacientui, nei gydytojo kisenei.

antras lygis - teisingai, ten jau yra kvotos. bet kvotos yra ne "isduoti siuntima" (t.y. pediartru-bpg darbui) bet "priimti pacienta" (t.y. specialisto darbui). Ir jos dazniausiai baigiasi spalio menesi smile.gif O kadangi specialistai kazkodel nenori dirbti nemokamai lapkriti ir gruodi, atitinkamai reaguoja ir ju kolegos pirmo lygio gydytojai - siuntimus siulantys rasyti nuo sausio. Bet velgi, cia ne gydytojas kaltas - o seimas, vyriausybe, prezidentura su savo atitinkama politika. ir antro lygio paslaugos apmokamos sekancia tvarka: del tos pacios ligos besilankanciam pacientui apmoka kas trecia vizita, apytiksliai po 45 lt. T.y., jei pacientas pas alergologa atejo 4 kartus, apmoka pirma ir 4 karta, viso 90 lt. Vieno vizito gydymo istaigos pajamos gaunasi 22,50 Lt. Uz laboratorinius tyrimus papildomai nemoka.

todel, zinant visa "virtuve", galima atitinkamai elgtis - jei gydytojas neskiria tyrimu, galima prasyti paskirti juos mokamus, galima sakyti, kad su siuntimu eisite i ta istaiga, kuri kvotu dar nepabaige, ir t.t. ir pan. Kadangi gydytojai - tokie patys zmones, kaip ir visi kiti - ir jei jie zino, kad istaigos pajamos uz pacientus, kuriuos jie prieme, yra, tarkim, 3000 lt, o islaidos (nuoma, elektra, laboratorija, sesuciu algos, sildymas, registratura, irangos lizingas) yra 2500 lt, jiems lieka tik 500 lt minus mokesciai. Tai jie ir stengiasi, kad jiems liktu daugiau - skiria maziau tyrimu, trumpina priemimo laika, "isgalvoja" kitokius ligu pavadinimus, kad apmokejimas butu ne uz kas trecia vizita, o uz kiekviena. Cia, savaime suprantama, kalbu apie privaciai su TLK siuntimais dirbancius specialistus. Valstybinis sektorius truputi kitoks - jie nemoka uz nuoma, o susidariusias skolas uz sildyma ir irangos pirkima apmoka savivaldybe arba ministerija, is tu paciu mokesciu moketoju pinigu. Taigi valstybiniam sektoriuj 2 lygio gydytojai nesuinteresuoti priimti daugiau pacientu ir uzdirbti daugiau - jie suinteresuoti "prasedeti" darbo laika ir gauti fixuota atlyginima, per daug nepersistengiant.
Atsakyti
QUOTE(pauliusk @ 2011 03 05, 11:07)


įtikinamai parašėt wink.gif

beje, aš irgi nemanau, kad tai gyd kaltė, jie tikrai sėdi tokioj sistemoj, kad nepapavydėsi.
vienu sukas vienaip, kiti - kitaip.
bet komercijai atsispiria ne visi, ir su tais mokamais skiepais manau ir dėl tų 5 lt kiti smarkiai papluša.

o tas variantas dėl siūlymo susimokėt - tai deja, jau patyriau, kad jei gali, tai tuomet mokėk už viską, net ten kur galėtų paskirti, pasaugo turbūt tuoemt kitiems. o aš mokėti tiek negaliu. deja. jei turėčiau tiek pinigų, eičiau privačiai, einu į polikliniką ir praleidinėju pro ausis ir mintis tuos abusrdus tiek su skiepais, tiek su kitais dalykais, būtent dėl to, kad moku mokesčius ir bent kiek grąžos už tai tikiuosi. jei man mokamai ten tyr darys, tai faktiškai į polikliniką tik dėl pažymos darželiui bereiktų kulniuot, nes įprastinius tyrimus su antru vaiku aš jau ir interpretuot pati galiu, man jų paskyrimo nereik. o jokių kitų be CRB ir bendro kraujo tyr ir taip neskiria ir nesiūlo, šitų dar reik paprašyt gerokai, net kai vaikas dviejų neturintis geria tris litrus per dieną, gliukozės tyr neatrodo reikalingas, nors iš bendro išprusimo jau žinau, kad reik pasidaryt nedelsiant.

tiesą sakant aš norėčiau savo sveikatos draudimo pinigus panaudot ten kur reik, o ne ten kur nori vyriausybė (išmest, o ne panaudot, jei tiksliau). aišku, poliklinikos tuomet bankrutuotų. bet kita vertus tuomet man pigiau kainuotų privačios paslaugos...


atsiprašau, už tą off top....
Atsakyti
Maciau lietuvos ryte Rotaviruso skiepo reklama, tiksliau strapsni, kuris yra aiskiai reklaminis. Ten rasoma, jog mergaite mire nuo rotaviruso po dvieju dienu viduriavimo. Nu bet nesuprantu kur buvo tevai, jeigu mazas vaikas dvi dienas viduriavo ir neveze jo i ligonine. Todel ir mire, kad neturejo supratimo, jog vaikas greitai netenka skysciu. As buvau nustebusi kad mano 7 menesiu dukryte pavemusi 3 valandas prarado tiek skysciu, kad paskui reikejo be perstojo lasint 3 dienas nuo ryto iki vakaro. Tik tada supratau kaip greitai mazi vaikai dehidtratuoja. 3 valandas tik!
Bet tas staipsnis ne skiepyt turetu mokyti, bet ispet tevus apie pavoju kuris gresia vaikui netekus skysciu, kiek laiko saugu gydyt namie, kokie skysciu netekimo pozymiai ir pan.. Butu zymiai naudingiau ir praverstu kitu ligu atvejams.
Atsakyti
QUOTE(skruzdeda @ 2011 03 06, 16:12)
Bet tas staipsnis ne skiepyt turetu mokyti, bet ispet tevus apie pavoju kuris gresia vaikui netekus skysciu, kiek laiko saugu gydyt namie, kokie skysciu netekimo pozymiai ir pan.. Butu zymiai naudingiau ir praverstu kitu ligu atvejams.


kad mums tik pov ieno 6isviduriavimo ir išsivėmimo jau reikėjo su greitąja važiuot.
nemačiau to straipsniuko, deja, ne mums spręsti kokia ten buvo situacija, bet tikrai, jei jau rašo apie tokisu atvejus, geriau informaciją dėtų, ką daryti ir kada ir kaip, o ne skiepyti agituot. o jei ir skiepytas susirgs, taigi esmė yra žinoti, kaip reaguot.
Atsakyti
Sveikos 4u.gif

QUOTE(skruzdeda @ 2011 03 06, 16:12)
Ten rasoma, jog mergaite mire nuo rotaviruso po dvieju dienu viduriavimo. Nu bet nesuprantu kur buvo tevai, jeigu mazas vaikas dvi dienas viduriavo ir neveze jo i ligonine. Todel ir mire, kad neturejo supratimo, jog vaikas greitai netenka skysciu.


Va čia yra elementarios med informacijos stoka.
žmones daugumoj žino elementarų viduriavimą, o ne profuzinį, kaip būna rota, corona , taip pat salmoneliozinio viduriavimo atveju. Profuzinio viduriavmo metu per laba trumpą laiką prarandama labai daug organizmo skysčių ir vystosi organų ar jų sistemų nepakankamumai. Tokiu atveju vien duoti gerti vaikui ( o ir suaugusiam) nepakanka. Tai va tėvai gal ir ne iš blogos valios- jie gerti vaikui manyčiau davė ir gausiai. Tai jie manyčiau žinojo. Kitas klausimas- čia davimas gerti paprasčiausiai jau nebepadėjo, nes reik lašelinės infuzijos. O jie to neįvertino mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Rimantė1 @ 2011 03 07, 10:44)
Sveikos 4u.gif
Va čia yra elementarios med informacijos stoka.
žmones daugumoj žino elementarų viduriavimą, o ne profuzinį, kaip būna rota, corona , taip pat salmoneliozinio viduriavimo atveju. Profuzinio viduriavmo metu per laba trumpą laiką prarandama labai daug organizmo skysčių ir vystosi organų ar jų sistemų nepakankamumai. Tokiu atveju vien duoti gerti vaikui ( o ir suaugusiam) nepakanka. Tai va tėvai gal ir ne iš blogos valios- jie gerti vaikui manyčiau davė ir gausiai. Tai jie manyčiau žinojo. Kitas klausimas- čia davimas gerti paprasčiausiai jau nebepadėjo, nes reik lašelinės infuzijos. O jie to neįvertino mirksiukas.gif


O kaip atskirti ta profuzini viduriavima? As tai vadovaujuosi, kad jeigu vaikas sisioja, nors po truputi, bet visvien pavojus jam negresia. Gresia jeigu nesisioja.

Labai daugeliu atveju tai reikia zinot, nes ne vien rotavirusas aktualu. Maniske vasara sirgo bent 3 kartus stomatitu. Tai pirma karta susirgus irgi vezem lasint, nes buvo toks skausmas burnoj, kad negalejo nieko i burnyte isidet. Bet tokiu ligu, tokiu situaciju tikrai daug.
Atsakyti
QUOTE(skruzdeda @ 2011 03 07, 11:12)
O kaip atskirti ta profuzini viduriavima? As tai vadovaujuosi, kad jeigu vaikas sisioja, nors po truputi, bet visvien pavojus jam negresia. Gresia jeigu nesisioja.

Labai daugeliu atveju tai reikia zinot, nes ne vien rotavirusas aktualu. Maniske vasara sirgo bent 3 kartus stomatitu. Tai pirma karta susirgus irgi vezem lasint, nes buvo toks skausmas burnoj, kad negalejo nieko i burnyte isidet. Bet tokiu ligu, tokiu situaciju tikrai daug.


na, aš su abiem vaikais turėjusi, ir rotinį, ir salmoneliozinį, viduriavimą - vėmimą, tai tiesą sakant - MATOSI doh.gif
vėmimas - tik lašelį vandens išgėrus lauk eina, iš karto, ar po dešimt minučių.
viduriavimas, labai gausiai, staigia ir vandeningai, ir vaikas nusilpęs.
kažkaip man vidinė nuojauta dažniausiai sako, kada liga jau ne šiaip sau ligelė. ir kiek mūsų gyd besibartų, akd be reikalo į ligonines vežiojam "kiekvieno paviduriavimo atveju", aš iš tiesų esu už tai, nes geirau be reikalo, nei per vėlai.
Atsakyti
QUOTE(KristinaBal @ 2011 02 20, 16:01)
4u.gif sveikutes, kazkada rasiau sioj temoj, kad pasiskiepijom mes nuo roto viruso... Tai dabar noriu apibendrinti...

Skiepai buvo aisku, atlikti laiku, bet metuku ir menesio mes susirgom X liga - tiesiog pakilo vaikui temperatura ir negalejom numusti... lekem i Santariskes, nu maza kas - Santaruose pagulde mus i ligonine. Kadangi gulemes nakti, tai pradzioj pagulde mus i viena palata,salia mamytes su leliuku (irgi dar nediagnozuota tiksliai liga). Ryte mus isskirste i palatas, mes pakliuvom i palata, kur gulejo mamyte su mergyte - abi sirgo Rotu...  verysad.gif pasekmej mes susirgom ir: pirma as (po 12-16 val. kaip atsigulem i ta naujaja palata), o nuo manes ir mazius. Nes ta mamyte labai veme (sake, kad jau trecia para), lelius ir panasiai jautesi jos. O palatos (savaitgalis) - ne tai kad nevale niekas, net neplove!!! o apie duru rankenu, palangiu valyma as jau nebekalbu... PAti dezinfekciniu skysciu ploviau kiek pajegiau...  doh.gif  doh.gif  doh.gif nu, zodziu - sirgom abu, ir as, ir mazius...
O po 12 val. kaip mus aplanke tetis - jis irgi susirgo... Maziui lasalines, mes gydemes kaip ismanem...

Po keliu dienu gretima mamytesu mergaite israse - ikele kita mamyte, ir ka - jos abi ir jas lankiusieji taip pat susirgo... nors jau dviese valem palata pacios (darbo dienom bent jau plove grindis ten)...

Isvadose mano vaikui buvo parasytas Noro virusas, o abieju kitu mamu vaikams - Rotas  doh.gif  doh.gif  doh.gif , mat as pasakiau, kad skiepijomes nuo roto...

Gal butumem prasirge dar baisiau be skiepu - bet... dabar nebeskiepyciau vaiko...  unsure.gif  unsure.gif


pas mus buvo lygiai tokia pati situacija. bet isvadose yra parasyta Rotas (-), Adenovirusas (+). ir ligos eiga buvo visai kitokia, nei vaikiuku sirgusiu rotu (ne tokia sunki). tai nors ir buvome ligonineje ilgai, nes adenovirusas komplikuojasi paprastai i ausu/gerkles uzdegima + auksta temperatura (tai ir maze ta apturejo verysad.gif ), bet pamaciusi ligoniukus susirgusius rotu, tikrai antram vaikui nepagailesiu pinigu skiepui nuo roto. bet cia kiekvienas sprendzia pats. mano sprendimas toks, jei kas tikiuosi sirgs lengvesne forma 4u.gif
Atsakyti