QUOTE(green_parisian @ 2011 03 11, 22:00)
Sveikos mamytes,
man labai reikia jusu patarimu. Mano vaikinas yra is Austrijos ir mes greitu metu zadame krautytis i Austrija, o tiksliau i Viena. Mes susipazinome Didziojoje Britanijoje, kur as neseniai baigiau bakalauro studijas. Kadangi mano vaikinas jau desimt metu gyvena ne Austrijoje, o pries tai gyveno mazuose miesteliuose. Mes, galime sakyti, vaziuosime uzristomis akimis.
As visiskai nesneku vokiskai, todel pirmus min 3 menesius noriu eiti vokieciu mokykla ir puikiai ismokti kalba. Noreciau jusu, mamytes, paklausti. Kiek manote reikia laiko gerai ismokti kalba, nes as noreciau po to gauti gera darba. Dar- kaip del leidimu gyventi ir dirbti, ar sunku juos gauti, ar del to sunkiau susirasti darba.
O kaip zmones? Anglai labai tolerantiski zmones ir as gyvenau labai kosmopolitiskoje aplinkoje; esu girdejusi, kad austrai gan konservatyvus. Kaip jie priima uzsieniecius?
Is tiesu man siek tiek baugu, todel buciau labai dekinga uz bet kokia pagalba ar patarima.
As ne mamyte, bet jei galima atsakysiu remdamasi savo patirtim
del kalbos. per 3men tu LABAI gerai jos neismoksi kad ir kaip mokintumeisi. kalbai reikia laiko daugiau. ir vokieciu ne anglu, kad per pusmeti jau laisvai kalbetum. geriausia ismokt kalba i intensyvius kursus eiti gyvenant toj saly. jie brangesni, bet pagrindai gana geri buna pastatyti. viena pazistama lietuve taip panasiai vokietijoj kaip tu atsikrauste ir tuos kursus ejo, kasdien kaip i mokykla

o po to gauni pazymejima, kad moki pakankamam lygmeni pradzioj kalba ir ieskaisi darbo pagal specialybe ar praktikos ir toliau begyvendama tobuliniesi kalba.
leidimu gyventi nereikia, gi EU. reikia tik uzsiregistruoti kai atvyksti.
leidimai dirbti. lietuva pereinamajam laikotarpy, kuris besibaigineja ir darbo leidimo reikia tik iki geguzes pirmos berods siu metu. toliau jau nebereikia. be to tau jei sakai bakalaura pabaigus uk tai su darbo leidimu ne problema. yra toks punktas, kad "zmonem su aukstuoju issilavinimu darbui pagal specialybe EU darbo leidimas suteikiamas be isankstyniu tikrinimu ar svarstymu" nezinau kaip geriau isversti. taip kad padavejos darbui (baltai) iki geguzes pirmos leidima gauti turetum problema, o darbui pagal specialybe ne.
del kiek laiko ismokti kalba... as lt bakalaura mokiaus ir buvau erasmus vokietijoj. tai taip ten per erasmus pramokau, pries tai nebuvau mokiaus. po 2 metu nuvariau i vokietija magistro mokytis ir po to per darbo paieskas atsiduriau austrijoj nesenai, nuo vasario. prie GRaz. visi sako kad mano vokieciu kalba puiki (kalbu 3metus), kalbu laisvai, ka reikia ta susitvarkau, bet tarkim mokslinio darbo be klaidu parasyt negaleciau. ir siaip vis dar klaidu islenda.
siaip nezinau ka tu pabaigus, bet turi pranasuma jei moki rusu besieskant darbo. zodziu, tikiuosi kazkiek padejau. jei kas klausk.