Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiabučio namo bendrijos reikalai

Sveiki,

panaršiusi neradau mane dominančios temos, todėl bandau pradėti naują (atsiprašau jei tokią pražiopsojau). O situacija štai kokia, mūsų namas Kaune įkūrė bendriją, išrinko (teisingiau viena moteris visus perrėkė kad ji bus) pirmininkė ir susidūrėme su tokia problema (bent jau man tai kas vyksta nepatinka). Ji užsiprašė 1000 Lt. algos. Kelių jaunesnių (pagal amžių) gyventojų nuomonė ši suma yra per didelė, nes bendrija tik įsikūrė ir pirmininkė nesakė, kokias konkrečias funkcijas ji vykdys, tik aimanavo kiek daug darbų. Tad ir prašau Jūsų patarimų, kiek Jūs mokate savo bendrijos pirmininkui, ir ar iš tikro yra tiek darbų, kad reikia dirbti pilnu etatu (t.y. 40 d.val. per savaitę). Bendrija be pirmininkės, turi buhalterę ir įmonę kuri atsakinga už šilumos tinklus.
Ir ar tiesa, kad kiemsargis bendrijai nereikalingas ?
ačiū visiems už informaciją 4u.gif
Atsakyti
Atsakyti vienareiksmiai i visus klausimus sudetinga, bet pabandysiu as, nes siek tiek teko susidurti su ta "virtuve".
Pirma: bendrijos pirmininko atlyginimas priklauso nuo namo dydzio, t.y. butu skaiciaus, bet negali buti mazesnis kaip 200 Lt. i rankas. Tai yra laiko , neisvengiamu islaidu (kaip telefonas, transportas ir t.t.) sanaudos, kuriu savo saskaita niekas nenoretu daryti.
Antra: namo bukle. Jei namas naujas ir atliekami minimalus, eiliniai, organizaciniai darbai tai ir atlyginimas mazesnis. Bet jei namas senesnis ir daug eksploataciniu problemu, kaip truke vamzdziai, uzsikimsus kanalizacija, varvantis stogas, neuzsidarancios durys ir t.t. ir t.t. , tai pirmininkui tenka nemazas kruvis .
Trecia: pirmininko kvalifikacija ir aktyvumas. Jei organizuojama namo renovacija, pirmininkas turetu nusimanyti apie namo inzinierines sistemas ju veikimo principus taip pat bent minimaliai ismanyti istatymus, darbu sauga ir dar daug sriciu. Pavyzdziui jei ir silumos punkta priziuri specializuota imone, reikia ziureti kad ji atliktu viska kas priklauso ir kaip priklauso. Juk ne kiekvienas ismano haidraulinio bandymo ar sistemos praplovimo reikalavimus ir niuansus. Imone gali tik surasyti atliktu darbu aktus ir paimituoti veikla. Taigi egzistuoja ir tam tikra atsakomybe.
Taigi tik patiems gyventojams apsispresti kas ir uz koki atlyginima galetu dirbti si darba. Jei tik "rekianti moteriske", tai aisku daugoka, bet jei ukiskas ir saziningas zmogus, tai tie sumoketi pinigeliai tikrai atsiperka.
Del valytoju, tai taip pat priklauso nuo namo. Pvz naujuose namuose niekas nenori valyti savo ir kaimynu siuksliu, geriau jau sumoketi ir kad butu tvarka. O senuose, ypac buvusiuose "kooperatiniuose" yra zmoniu mielai besitvarkanciu laiptines ir aplinka. Kai tokiu nebelieka....
Atsiprasau uz nelietuviska teksta blush2.gif , cia nera lietuvisku raidziu ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Superita: 16 vasario 2009 - 13:25
Ačiū Superita, už informaciją. Tai vat, kad jei žmogus išmano nemažai dalykų reikalingų bendrijos pirmininkui tada sutinku, kad už kokybę reikia mokėti. Tačiau mūsų situacijoje pirmininkė nori prisisamdyti įmonių ir sako, kad jos viską sutvarko (kiek aš suprantu tai jos ale -tvarko, kai atsitiks kokia avarija, mes vėl turėsime kažką kviestis ir atitinkamai mokėti). Mūsų namo gyventojas eilę metų tvarkęs ir prižiūrėjęs šilumą jai netinka. Namas senukas, ir manau yra svarbesnių remonto darbų nei Petrutės ar Onytės balkono turėklai smile.gif Man kažkaip viskas labai įtartinai čia atrodo, o gal man (ir kitiems jaunesniems gyventojams) paranoja, nes senukams viskas liuks, kad ir milijoną mokėti. O apie valymą aš rašiau, dėl kiemo valymo, šaligatvių atkasimo, šlavimo.
Kaune sako, kad kiemus priklauso tvarkyti savivaldybei, tačiau jei yra įkurta namo bendrija tuomet jie patys tuo turi rūpintis. Įdomu ar tai tiesa ?
Atsakyti
Labai norėčiau, kad pasakytumėt , kiek mokate ne tik pirmininkui, bet ir buhalteriui bei valytojai, žadam steigti bendriją. Kažin, ar yra kažkokios normos? g.gif
O dėl kiemo tvarkymo tai tiesa, KAune palikta kiekvieno namo gyventojų sąžinei ir kultūrai- nieko nebetvarko ir netvarkys savivaldybė.
Atsakyti
QUOTE(snickers @ 2009 04 03, 16:42)
O dėl kiemo tvarkymo tai tiesa, KAune palikta kiekvieno namo gyventojų sąžinei ir kultūrai- nieko nebetvarko ir netvarkys savivaldybė.


Jei savivaldybė nebetvarkys, tai už ką tuomet mokame Butų ūkiui, kuris kiekvieną mėnesį išrašo sąskaitą "Teritorijos priežiūra" ? g.gif
Atsakyti
Ir mes bandom bendriją kurt, vis nori, bet kad kas pasistengtų cool.gif

Tai mūsų pirmininkas, pasirodo, dar pigutis doh.gif Tik 800 lt, o visas namas ūžia doh.gif Garsiai sakiau, tai prašome, eikit, darykit - kur gi dry.gif Beje, valytojai 400 lt, buhalterei dar 400 lt unsure.gif

Namas dviejų laiptinių devynaukštis, viso 72 butai. Bet vat aplinka visa tai, ūūūūūū doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Agotukas @ 2009 04 28, 14:27)
Ir mes bandom bendriją kurt, vis nori, bet kad kas pasistengtų  cool.gif

Tai mūsų pirmininkas, pasirodo, dar pigutis  doh.gif Tik 800 lt, o visas namas ūžia  doh.gif Garsiai sakiau, tai prašome, eikit, darykit - kur gi dry.gif  Beje, valytojai 400 lt, buhalterei dar 400 lt  unsure.gif

Namas dviejų laiptinių devynaukštis, viso 72 butai. Bet vat aplinka visa tai, ūūūūūū  doh.gif

Didžiausia bėda ir yra, kad iniciatyvių žmonių trūksta. Na, šiuo laikmečiu turėtų būt šiek tiek lengviau, nes bendras užimtumas sumažėjęs. Tad jei atsirado toks, tai pabandykit, isteigus bendriją visada pirmininką galima pakeisti.

Atsakyti
na ten jau geriau imone turet nes as jau primeciau su skaiciuotuvu , kad nelabai apsimoka kurt savo , kur kis savo giminaiciu imones atlikinet tam tikrus darbus , kaip pvz musu atvejis:
pirkom buta naujame name , ir jau iskart kaimynas pradejo rekt jok reikia isistatyt kameras pozemineje stovejimo aiksteleje , tipo bus saugu ir t.t. , na kadangi siais laikais google apima labai daug informacijos , as suvedziau jo pavarde ir varda doh.gif ir man ismeta , jok jis kazkokios apsauginiu dalikeliu firmos direktorius , kai sake kainas nemanau kad ten buvo savikaina biggrin.gif na visas namas tikrai investuot i tai atsisake , tai po menesio kazkam isdauze matai langa masinos , kaip paaiskeja jo zmonai biggrin.gif na nieko vistiek nieks nesutinka , tai jie sugalvojo steigt bendrija su visais atlyginimais ir t.t. , tada as pasiskaiciavau ju atlyginimus kiek einamuju islaidu paprastai turim ir padalinau is namo gyventoju skaiciaus , gaunu rezultata , administruojanciai imonei dabar mokam 33Lt per menesi , kai jie ateis mokesiu 48lt kaip minimum , plius jie be namo sutikimo gali isleist iki 30000lt per metus tai mazdaug tiek kiek kainuos tos prakeiktos kameros biggrin.gif va tau ir saziningumas smile.gif as kategoriskai pries tokias bendrijas ju apetitas zveriskas tad nemanau reikalo isvis tokia steigt , jau geriau duot kokiam gyventojui 500lt per menesi kuris pastoviai ziures ar imone kuri administruoja nesukciauja ar atliko visus darbus smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Ruutta @ 2009 06 02, 10:50)
na ten jau geriau imone turet nes as jau primeciau su skaiciuotuvu , kad nelabai apsimoka kurt savo , kur kis savo giminaiciu imones atlikinet tam tikrus darbus , kaip pvz musu atvejis:
pirkom buta naujame name , ir jau iskart kaimynas pradejo rekt jok reikia isistatyt kameras pozemineje stovejimo aiksteleje , tipo bus saugu ir t.t. , na kadangi siais laikais google apima labai daug informacijos , as suvedziau jo pavarde ir varda  doh.gif ir man ismeta , jok jis kazkokios apsauginiu dalikeliu firmos direktorius , kai sake kainas nemanau kad ten buvo savikaina biggrin.gif na visas namas tikrai investuot i tai atsisake , tai po menesio kazkam isdauze matai langa masinos , kaip paaiskeja jo zmonai biggrin.gif na nieko vistiek nieks nesutinka , tai jie sugalvojo steigt bendrija su visais atlyginimais ir t.t. , tada as pasiskaiciavau ju atlyginimus kiek einamuju islaidu paprastai turim ir padalinau is namo gyventoju skaiciaus , gaunu rezultata , administruojanciai imonei dabar mokam 33Lt per menesi , kai jie ateis mokesiu 48lt kaip minimum , plius jie be namo sutikimo gali isleist iki 30000lt per metus tai mazdaug tiek kiek kainuos tos prakeiktos kameros biggrin.gif va tau ir saziningumas smile.gif as kategoriskai pries tokias bendrijas ju apetitas zveriskas tad nemanau reikalo isvis tokia steigt , jau geriau duot kokiam gyventojui 500lt per menesi kuris pastoviai ziures ar imone kuri administruoja nesukciauja ar atliko visus darbus smile.gif

Bendriją steigti verta, nes tai juridinis asmuo su šiuo statusu lengviau tvarkytis. O vadovus turėsit tokius kokius išsirinksit. Galit pati imtis iniciatyvos, bus kur pasireikšti biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Ruutta @ 2009 06 02, 11:50)
as kategoriskai pries tokias bendrijas ju apetitas zveriskas tad nemanau reikalo isvis tokia steigt , jau geriau duot kokiam gyventojui 500lt per menesi kuris pastoviai ziures ar imone kuri administruoja nesukciauja ar atliko visus darbus smile.gif

Man idomu, kaip jus galvojat tuos 500lt surinkt? eit per butus kas menesi, kad susimestu ar is savo kisenes cia taip moketumet?
Pas mus aplinkos nieks nebetvarko nuo kovo ir nera kaip valytoja pasamdyt, nes administruojanti bendrove tipo negali nenori ir pan, tai pabandzius isivaizduot jei susimestume patys, kazkaip nerealu atrodo... o jei butu bendrija, pasamdytu ir visiem i saskaitas itrauktu po kelis litus.
Be to, uzregistravus bendrija kaip paramos gaveja( o tai tik pora popieriuku reik nunest ir gaut numeri) kas metai visi gyventojai gali pervesti tuos 2% nuo savo mokesciu, o tai nemaza suma susidaro, kuria gali isleisti savo namo aplinkos tvarkymui, laiptines remontui.
O del bendrijos apetito zverisko, tai kazkaip juokingai cia nuskambejo, bendrija tai yra visi jusu kaimynai su paciu isrinkta vadovybe, kuria bet kada galit perrinkti ir kontroles budu yra daugybe ax.gif o ir atlyginimus, kokius patvirtinsit, tokius ir mokesit mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(acte @ 2009 06 14, 15:16)
Man idomu, kaip jus galvojat tuos 500lt surinkt? eit per butus kas menesi, kad susimestu ar is savo kisenes cia taip moketumet?
Pas mus aplinkos nieks nebetvarko nuo kovo ir nera kaip valytoja pasamdyt, nes administruojanti bendrove tipo negali nenori ir pan, tai pabandzius isivaizduot jei susimestume patys, kazkaip nerealu atrodo... o jei butu bendrija, pasamdytu ir visiem i saskaitas itrauktu po kelis litus.
Be to, uzregistravus bendrija kaip paramos gaveja( o tai tik pora popieriuku reik nunest ir gaut numeri) kas metai visi gyventojai gali pervesti tuos 2% nuo savo mokesciu, o tai nemaza suma susidaro, kuria gali isleisti savo namo aplinkos tvarkymui, laiptines remontui.
O del bendrijos apetito zverisko, tai kazkaip juokingai cia nuskambejo, bendrija tai yra visi jusu kaimynai su paciu isrinkta vadovybe, kuria bet kada galit perrinkti ir kontroles budu yra daugybe  ax.gif o ir atlyginimus, kokius patvirtinsit, tokius ir mokesit  mirksiukas.gif

drinks_cheers.gif gaila, bet deja kai kas sugeba tik kaltinti ir reikalauti vietoje to, kad prie namo gerbūvio prisidėtų konkrečiu darbu
Atsakyti
o ta bendrija isetigti daug reikalu? na nuo ko pvz reiktu pradet? jei apklausus gyventojus, dauguma noretu bendrijos. kas tada? kur ta susirinkima rengiat? namo hole? biggrin.gif na nzn tiesiog nesuprantu tu organizaciniu dalyku doh.gif
o kur turi būti numatyta administratoriaus alga? tai pirmiausia rengiamas tas steigiamasis susirinkimas, pasirasomi istatai, renkamas namo valdytojas tas. o kas toliau? jei pvz norima, kad namo administravima ir priežiūrą atliktų įmonė, tai tame steigiamajame susirinkime kazkaip įforminti tai? labai prašau, kas nors jei galetumete, trumpai aprasykite pati procesa bendrijos isisteigimo pradzios.. 4u.gif
Atsakyti