Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuvybė, patriotizmas, ksenofobija

Na taip zinoma, gali buti sunkios traumos, bet visokiu tu paaugliu gi buna, juo labiau 12m dar ne paauglyste. Kai dirbau mokykloje, keli vaikai ateidavo is vaiku namu, tai jie buvo daug geresni, nei kai kurie is seimu. Kartais skausmo ir sunkumo mates vaikas yra gilesnis, ir supratingesnis.
Zinau, kad dalis zmoniu del to ir nenori pasiimti globoti paaugliu, nes bijo, nors is tikro jei su jais zmoniskai tai ir jie gi zmones tik, vaikai dar.

12 jau paauglystė...

Atsakyti
QUOTE(Amadėja* @ 2022 07 31, 13:35)
12 jau paauglystė...</p>

Na siaip ne, paauglyste prasideda 13, kaip angliskai teens, o tarp 8 ir 12 vadina tweenies , tai yra tarp vaikystes ir paauglystes.

Airijoj net logiskiau vidurine mokykla prasideda nuo 13, kai atsiranda daug mokytoju ir pereina i kita mokykla., t.y. 7 klase, vaikai psichologiskai jau tam labiau pasiruose, nei 5 kl.
Atsakyti
QUOTE(lutuke123 @ 2022 07 30, 19:47)
Asaka sake, kad seimoje jie apie tai nei nesnekejo, nei skaiciu nezino kiek mire, prie ko cia placiai skelbiama?

Fantazuojate. Kalba buvo apie senelius/senelių kartą, aš ir parašiau apie savo močiutę ir apie tai, kad mažiausiai du jos broliai mirė prieš I pasaulinį karą, t.y., daugiau kaip prieš 100 metų, ir, kaip rašiau, apie tai aš sužinojau būtent iš kalbų šeimoje.

O Jūs pati ar žinote, kiek Jūsų šeimoje vaikų gimdavo ir mirdavo prieš >100 metų?
Atsakyti
QUOTE(Ašaka @ 2022 07 31, 23:27)
Fantazuojate. Kalba buvo apie senelius/senelių kartą, aš ir parašiau apie savo močiutę ir apie tai, kad mažiausiai du jos broliai mirė prieš I pasaulinį karą, t.y., daugiau kaip prieš 100 metų, ir, kaip rašiau, apie tai aš sužinojau būtent iš kalbų šeimoje.

O Jūs pati ar žinote, kiek Jūsų šeimoje vaikų gimdavo ir mirdavo prieš >100 metų?

Mirdavo ir Smetonos laikais, tarp mano mamos broliu seseru 4 isgyveno 2 mire. Apie tai nebuvo shnekama, viena ar du kartus man paminejo

"1919 m. kūdikių mirtingumas siekė 188/ 1000 gyvų gimusiųjų. Nors iki II pasaulinio karo mirtingumo tendencija mažėjo, bet vis dar išliko didelė. 1939 m. mirtingumas siekė 121,7/ 1000 gyvų gimusiųjų. Po II pasaulinio karo mirtingumas sumažėjo labai smarkiai – 1950 m. rodiklis siekė 85,1/ 1000 gyvų gimusiųjų, o 1959 m. sumažėjo iki 52,3/ 1000 gyvų gimusiųjų (8 pav.)."

"2014–2025 m. Lietuvos sveikatos strategijoje yra numatyta mažinti kūdikių mirtingumą. 2020 m. siekiama sumažinti iki 3,7, tačiau 2016 m. kūdikių mirtingumas buvo 4,5/ 1000 gyvų gimusiųjų."

LIETUVOS VISUOMENĖS SVEIKATOS BŪKLĖS POKYČIAI PER ŠIMTMETĮ
Atsakyti
QUOTE(Ašaka @ 2022 07 31, 23:27)

Stai jusu zinute, paryskinau apie tai, ka snekejau, ka jus cituojat. Pirmiausiai neigiat mane, kai sakau, kad mirdavo po viena gal 2 vaikelius, bet ne desimtim seimose, nors paskui pati ta pati parasot.
Paskui sakot, kad nei nezinot kiek mire, nes seimose nebuvo priimta apie tai sneketi.
As tik i tai ir rasau, kad keista, nes pas mus gimineje nebuvo tai kazkokia draudziama tema, aisku niekas pastoviai nesnekejo, bet zinojom tokius dalykus ir tiek.

QUOTE(Ašaka @ 2022 07 29, 21:01)
Nespręskite pagal save. Pvz., mano vyro senelis iš tėvo pusės ir mano senelis iš mamos pusės yra gimę 19 amžiuje (vyrai tais laikais vesdavo tuomet, kai jau galėdavo finansiškai šeimą išlaikyti), o močiutė iš mamos pusės ir jos broliai ir sesuo (ar seserys) buvo gimę prieš 1 pasaulinį karą. Mano senelių ir tėvų kartoje nebuvo priimta daug kalbėti apie savo mirusius brolius ir seseris, bet žinau, kad jų kažkiek buvo. Pvz., esu girdėjusi močiutę iš mamos pusės su broliais ir seseria kalbant apie "vaikutį Andrių" (šeimos vardas, duodamas vyriausiam sūnui), "vaikutį Antaną" (šeimos vardas, tradiciškai duotas šeimoje antram sūnu), kai tuo tarpu išgyvenęs jauniausias močiutės brolis Antanas buvo gimęs 1910 metais.
Kažkiek yra mirę ir mano uošvio septynių brolių/seserų, gimusių "prie Smetonos" (uošvis jauniausias iš išgyvenusių, gimęs 1936 metais) šeimoje, bet apie mirusius brolius/seseris jų šeimoje irgi nebuvo priimta šnekėti.

Atsakyti

Mirdavo ir Smetonos laikais, tarp mano mamos broliu seseru 4 isgyveno 2 mire. Apie tai nebuvo shnekama, viena ar du kartus man paminejo "1919 m. kūdikių mirtingumas siekė 188/ 1000 gyvų gimusiųjų. Nors iki II pasaulinio karo mirtingumo tendencija mažėjo, bet vis dar išliko didelė. 1939 m. mirtingumas siekė 121,7/ 1000 gyvų gimusiųjų. Po II pasaulinio karo mirtingumas sumažėjo labai smarkiai – 1950 m. rodiklis siekė 85,1/ 1000 gyvų gimusiųjų, o 1959 m. sumažėjo iki 52,3/ 1000 gyvų gimusiųjų (8 pav.)." "2014–2025 m. Lietuvos sveikatos strategijoje yra numatyta mažinti kūdikių mirtingumą. 2020 m. siekiama sumažinti iki 3,7, tačiau 2016 m. kūdikių mirtingumas buvo 4,5/ 1000 gyvų gimusiųjų." LIETUVOS VISUOMENĖS SVEIKATOS BŪKLĖS POKYČIAI PER ŠIMTMETĮ

Keistas palyginimas, imama seniau buvęs kūdikių mirtingumas ir dabartinių laikų naujagimių mirtingumas. Jei pažiūrėsi šių laikų kūdikių iki1m mirtingumą, plius pridėsi abortų skaičių, gausi labai panašius skaičius. 

Atsakyti
QUOTE(lutuke123 @ 2022 07 30, 18:47)
Asaka sake, kad seimoje jie apie tai nei nesnekejo, nei skaiciu nezino kiek mire, prie ko cia placiai skelbiama?

Vis del to, kaip tendencingai traktuojamas tekstas, juo labiau slykstoka, kai padarius pastaba, vis tiek ji traktuoja klaidingai.

Idemiai perskiaciau pateiktus postus, niekur nebuvo kategoriskai teigiama, kad galima butu teigti, kad "...NEI nesnekejo, NEI skaicius zino..." Is Asakos posto matosi, kad kalbeta buvo, net minimas vardas...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 01 rugpjūčio 2022 - 09:55
QUOTE(Moonte @ 2022 08 01, 10:54)
Vis del to, kaip tendencingai traktuojamas tekstas, juo labiau slykstoka, kai padarius pastaba, vis tiek ji traktuoja klaidingai.

Idemiai perskiaciau pateiktus postus, niekur nebuvo kategoriskai teigiama, kad galima butu teigti, kad "...NEI nesnekejo, NEI skaicius zino..." Is Asakos posto matosi, kad kalbeta buvo, net minimas vardas...

Man buvo pora kartu pamineta, bet tokiu tonu ir tokiomis aplinkybemis, kad as jau nesu tikras aar gerai prisimenu o klausti nedrisau.
Atsakyti
Rublis kyla ir Putinas stipresnis nei bet kada, musu sankcijos smoge mums.

The rouble is soaring and Putin is stronger than ever - our sanctions have backfired

Simon Jenkins

O ka as seniai jau kalbu? doh.gif
Papildyta:
QUOTE(Moonte @ 2022 08 01, 10:54)

Tai koks skaicius mirusiu kudikiu buvo, as kazko neradau jos poste, tu matau isskaitei, laukiu.
Papildyta:
QUOTE(IDOMUCIA @ 2022 08 01, 11:09)
Man buvo pora kartu pamineta, bet tokiu tonu ir tokiomis aplinkybemis, kad as jau nesu tikras aar gerai prisimenu o klausti nedrisau.

kodel nedrisai? cia ka baisus dalykas klausti savo gimines istorija?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo lutuke123: 01 rugpjūčio 2022 - 10:26
QUOTE(lutuke123 @ 2022 08 01, 11:29)
Rublis kyla ir Putinas stipresnis nei bet kada, musu sankcijos smoge mums.

Tu net nesupranti, kaip nusishneki, nesuvoki koks cia shudas visur.

QUOTE(lutuke123 @ 2022 08 01, 11:29)

kodel nedrisai? cia ka baisus dalykas klausti savo gimines istorija?

Tai jautri tema, tada nedrisau, veliau nebuvo progos o dabar jau nebeliko ko ir klausti
Atsakyti
QUOTE(IDOMUCIA @ 2022 08 01, 10:55)

Tai jautri tema, tada nedrisau, veliau nebuvo progos o dabar jau nebeliko ko ir klausti

Butent, skiringi zmones, skirtingai pergyvena netektis. Vieni linke tai pasilikti sau... Kiek zmogus pasidalino, tiek ir uzteks. Nera ko cia lipti su batais i dusia, is serijos " jei jau gimine...", tuo matuoti artimumo lygi.
Atsakyti
QUOTE(IDOMUCIA @ 2022 08 01, 11:55)
Tu net nesupranti, kaip nusishneki, nesuvoki koks cia shudas visur.

Ar as? Skaityk, kas tai sneka. mirksiukas.gif

Gaila aisku, bet neturetu buti tokia jautri tema, po tiek metu.

Atsakyti