Įkraunama...
Įkraunama...

Kunigų celibatas

QUOTE(Luknė @ 2009 04 23, 19:10)
Gal jis tiesiog neturi dovanos aiškiai reikšti savo mintis ir nesugebėjo atrinkti ir giliau paaiškinti savo motyvų... rolleyes.gif

Man irgi malonu pabendrauti 4u.gif
Lauksime kitų dalyvių pasisakymų rolleyes.gif

Visaip gali buti. 4u.gif
Man iskilo klausimas - tarkime, nuo rytojaus baznycia isleistu isaka, jog kunigams neprivalu laikytis celibato. Kazin koks procentas kunigu liktu prie savo pasirinkto kelio? Idealiu atveju zodzio "reikia" pakeitimas zodziu "galima" neturetu kardinaliai pakeisti situacijos, taciau manyciau, kad sitas sprendimas turetu galingu padariniu visiems.
Atsakyti
QUOTE(timbuktu @ 2009 04 23, 23:34)
Visaip gali buti.  4u.gif
Man iskilo klausimas - tarkime, nuo rytojaus baznycia isleistu isaka, jog kunigams neprivalu laikytis celibato. Kazin koks procentas kunigu liktu prie savo pasirinkto kelio? Idealiu atveju zodzio "reikia" pakeitimas zodziu "galima" neturetu kardinaliai pakeisti situacijos, taciau manyciau, kad sitas sprendimas turetu galingu padariniu visiems.

Ir aš manau, kad idealiu atveju turėtų niekas nepasinaudoti tuo "galima", nes ir dabar jie ne varu suvaryti ir su "negalima" užrakinti. Bet sutinku su tavimi, kaip, rodos dorų, žmonių visuomenė jei neliktų policijos vienas kitą paskerstų apvogtų, taip ir toje mūsų aptartoje žmonių visuomenės dalyje greičiausiai ne visi sąmoningi ir iki galo savo gyvenimo tikslą ir prasmę atradę žmonės. Taigi jei paskelbtų "galima" tikrai daug kas pasinaudotų. Aišku dalis liktų, labiausiai atsidavę, vienuoliai.
Atsakyti
QUOTE(timbuktu @ 2009 04 21, 16:11)
1,2 - sutinku, kad tevai ir zmona nera lygiai demesio reikalingi zmones, bet jie yra vienodai svarbus ir brangus meiles prasme. O jei zmona protinga, ji supras, kad kunigo darbas specifinis (kaip kariskio, chirurgo, menininko, etc.) ir kad tas zmogus niekada nepriklausys tik jai, kad jo darbas nebus "nuo 8 ryto iki 17 vakaro".

3 - moteris, tekedama uz dvasininko, turetu suprasti jo darbo esme. Karininkai, saugumieciai, netgi menininkai irgi vyksta i misijas ir, tam tikra prasme, gyvena dviguba gyvenima. Beto, juk ir kunigu, kurie kunigyste supranta kaip darba, o yra kunigu, kurie tai laiko pasaukimu. Todel, matyt, reikalinga distinkcija kazkuriame lygmenyje, nes pasauktuju nera tiek daug, kiek baznyciai noretusi.

4 - didingas tikslas nekeicia zmogaus savaime - zmogus keiciasi pats, kryptingai judedamas tikslo link. Taciau vienas dalykas yra kai tu sprendima priimi savanoriskai, niekieno neverciamas, o kitas - kuomet tau sprendima padiktuoja nusistovejusios taisykles ir tu ji priimi kaip issuki, kuri reikia nugaleti judant tikslo link.

Bendraja prasme as esu uz celibata kaip priemone, kuri leidzia zmogui paaukoti save kilnesniam tikslui - dieviskajai tarnystei. Taciau tai turetu buti savanoriskas ir samoningas zmogaus isipareigojimas sau, o ne baznyciai.
Baznycia jokiu budu negali kistis i zmogaus apsisprendima. Ir kai kazkas bando sakyti, kad kunigai patys renkasi, tai tera tik iliuzija. Jie nesirenka; jie privalo rinktis.

O kas, jei žmona neprotinga?
QUOTE(mamutas @ 2009 04 21, 18:18)
Protestantų kunigai gali tuoktis ir kažkaip išsprendžia šeimos ir tarnystės suderinimo problemas. Nemanau, kad jų tikėjimas yra kažkuo blogesnis už katalikų. Jei būtume gimę protestantų šeimoje, galvotume, kad tai tikrasis kelias. Esam katalikai, todėl turim laikytis kitų taisyklių. Tačiau natūralu, kad dažnai apsvarstom egzistencines problemas, savo santykius su Dievu ir Bažnyčia bei dažnai keliam klausimus kodėl kodėl kodėl...

Religijų yra daug, tik Dievas vienas. O kaip jūs manote? Ar yra tik viena teisinga katalikų religija, kitos klysta?

visur yra problemų ir pas protestantus ir pas stačiatikius ir pas katalikus.Tačiau gal kitaip panaudojami problemų sprendimo būdai.
QUOTE(mamutas @ 2009 04 22, 10:48)
Salam aleikum  4u.gif

Aleikum salam
Atsakyti
QUOTE(Jurgulė @ 2009 04 24, 22:18)
O kas, jei žmona neprotinga?

Na, nuo neprotingu zmonu niekas neapsaugotas biggrin.gif
Atsakyti
Tai tema išsemta ar kaip? g.gif
Atsakyti
QUOTE(zamke @ 2009 06 14, 23:01)

išsemta
Atsakyti
QUOTE(zamke @ 2009 06 15, 00:01)

QUOTE(Jurgulė @ 2009 06 15, 00:26)

Nebent dar kas nors, ko nors pripiltų rolleyes.gif
Atsakyti
mano draugas tvarko masinas,karta atvare jam masina kunigas,jis nezinojo,kasd jis kunigas susitare,kad kai sutvarkis masina atvaris jam i namus,atvare skambina i duris islenda pro duris berniukas ir sako teti cia pas tave doh.gif lotuliukas.gif o kunigas islenda su sutana pasimetes visas lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif doh.gif
Atsakyti
QUOTE(skorpea @ 2009 06 15, 10:36)
mano draugas tvarko masinas,karta atvare jam masina kunigas,jis nezinojo,kasd jis kunigas susitare,kad kai sutvarkis masina atvaris jam i namus,atvare skambina i duris islenda pro duris berniukas ir sako teti cia pas tave doh.gif  lotuliukas.gif  o kunigas islenda su sutana pasimetes visas lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  doh.gif

Tai gal protestantų kunigas buvo ar koks popas.
Atsakyti
QUOTE(Una Li @ 2009 06 15, 10:39)
Tai gal protestantų kunigas buvo ar koks popas.

nu ne eilines kaimo baznyteles kunigelis mirksiukas.gif
Atsakyti
Ir sakai vaikšto po virtuvę su sutana?
Atsakyti
QUOTE(Una Li @ 2009 06 15, 10:44)
Ir sakai vaikšto po virtuvę su sutana?

sake,kad buvo su sutana,o ka netikite? tokia realybe daugelis musu kunigu turi ir antrus gyvenimus,atseit slaptus,bent jau as ne viena zinau,beje kaip kunigai tai tikrai nuostabus,pas kuriuos,bet kada gali nueit pasisneket. o tas celibatas tai man visiskai nesamone. mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo skorpea: 15 birželio 2009 - 09:48