KARAMELĖ
Į puodą įberti 200g cukraus ir įpilti 5 šaukštus vandens.Greitai užvirinti,o paskui virti ant nekaitrios ugnies,kol sirupas taps sodrios gintaro spalvos.Galima lengvai patikrinti,ar pakanka virti:sirupo tirštumas tinkamas, jei lašelį įvarvinus į šaltą vandenį jo forma nepasikeičia.Išvirusį sirupą atvėsinti.
Šiuo sirupu įmerkus šakutę galima puošti tortą-pasukus šakutę susidaro ploni siūlai.Siūlų pavidalo karamele papuošti torto viršų.
Su karameles gaminimu dar ne daug teko susidurt, bet va siandien gaminausi karamelizuotus riesutus ir iskilo toks klausimelis - prie ko karamele nelimpa? dali savo "karameliniu" riesutu isverciau i lekstute - prilipo, prie kepimo popieriaus taip pat limpa ! Kaip ir ant ko antvesint karamele, kad nereiketu paskui peiliu draskyt?
QUOTE(cipciukas @ 2009 01 13, 09:50)
Reikia bet ką ištepti riebalais
mhm, paprasta buvo kilusi man tokia mintis, bet kazkaip susisvaigau, kad issiriebalins mano karamele.... nu bet juk plonu sluoksniu pariebalint galima... juolab, kad nieko gudresnio matyt cia ir nesugalvosi.. aciu
QUOTE(mama_Greta @ 2009 01 12, 23:07)
Su karameles gaminimu dar ne daug teko susidurt, bet va siandien gaminausi karamelizuotus riesutus ir iskilo toks klausimelis - prie ko karamele nelimpa? dali savo "karameliniu" riesutu isverciau i lekstute - prilipo, prie kepimo popieriaus taip pat limpa ! Kaip ir ant ko antvesint karamele, kad nereiketu paskui peiliu draskyt?
Kai pirmą kartą dariau karamelizuotus riešutus nepagalvojusi supyliau į lėkštę - teko gramdyti o kitą kartą jau kitaip - ant pjaustymo lentos patiesiu kepimo popierių ir dar karštus riešutus karamelėje suberiu - palaukiu kol atvės tada lengvai jie nusiima nuo kepimo popieriaus ir galima juos sutrupinti
QUOTE(pingvinka @ 2006 06 09, 15:21)
o kaip paadaryt kad karameles butu tirshta na skysta, kad nesukietetu?achium
Šiandien kaip tik dariau skystą karamelę, štai kaip ji atrodo
RECEPTAS - Skysta karamelė
Ir puikiai gavosi vos susilaikau jos nesuvalgiusi ( dariau ledams pagardinti)
P.s. nedėti karamelės į šaldytuvą - nes maniškė po šaldytuvo kažkiek sutirštėjo, bet vis tiek liko tąsi
Idesiu ir as receptuka, kuri radau interneto platybese ir bandziau pagaminti, skonis tai nerealus man isejo ir karamele gavos kietoka ir tasi, kol neidejau kiausinio baltymu, tada paskystejo, bet skonis dar pagerejo , o kai man nesusalo iki norimos konsistencijos, tai dar sliukstelejau du po penkesdesimt kavos likerio ir istirpinau arb. sauksciuka zelatinos, dar kavos i ja ir supyliau, sumeciau pora plonu biskvitu ir vos sulaukiau, kol susalo
Receptas:
0,5 stiklinės cukraus, 1 stiklinė pieno, 1 stiklinė grietinėlės, 40 g. krakmolo, 1 - 2 kiaušiniai.
Pakaitinus puode 2 šaukštus cukraus iki rusvumo, užpilama karštu pienu ir verdama, kol cukrus ištirpsta. Grietinėlė suplakama su tryniu, krakmolu ir cukrumi, supilama į verdantį pieną ir plakama plaktuvu, kol užverda.Užviręs kremas nuimamas nuo ugnies ir plakamas, kol atšala. Į atšalusį kremą įmaišomi suplakti baltymai. Kremas supilamas į šaltu vandeniu perplautą formą ir padedamas, kad sustingtų. Paduodant išverčiamas ir papuošiamas konservuotais vaisiais.
Receptas:
0,5 stiklinės cukraus, 1 stiklinė pieno, 1 stiklinė grietinėlės, 40 g. krakmolo, 1 - 2 kiaušiniai.
Pakaitinus puode 2 šaukštus cukraus iki rusvumo, užpilama karštu pienu ir verdama, kol cukrus ištirpsta. Grietinėlė suplakama su tryniu, krakmolu ir cukrumi, supilama į verdantį pieną ir plakama plaktuvu, kol užverda.Užviręs kremas nuimamas nuo ugnies ir plakamas, kol atšala. Į atšalusį kremą įmaišomi suplakti baltymai. Kremas supilamas į šaltu vandeniu perplautą formą ir padedamas, kad sustingtų. Paduodant išverčiamas ir papuošiamas konservuotais vaisiais.
QUOTE(Srove @ 2009 01 20, 23:58)
Idesiu ir as receptuka, kuri radau interneto platybese ir bandziau pagaminti, skonis tai nerealus
Aš įsivaizuoju - kooooks jo skonis Seilės nutįįįįįso
Koks čia skanėstas puikus Srove šaunuolė vis stebina savo kūriniais
QUOTE(irmulia @ 2009 01 20, 23:30)
P.s. nedėti karamelės į šaldytuvą - nes maniškė po šaldytuvo kažkiek sutirštėjo, bet vis tiek liko tąsi
patikslinu
galima dėti į šaldytuvą, ką tik iš jo išimta karamelė būna tąsi, o po kiek laiko pastovėjusi kambario temeratūroje ji normaliai suminkštėja, aišku, išlieka karmelei būdingas tąsumas
O as siandien turbut sudeginau savo karamele, nes kazkokia truputeli karti gavosi
QUOTE(Tina-Lita @ 2009 06 13, 10:12)
O as siandien turbut sudeginau savo karamele, nes kazkokia truputeli karti gavosi
Tai jau taip nes karti gaunasi, kai perkaitinama karamelė ir plius spalva gan tamsoka Bandyk dar kartą, tikrai pavyks
aš savam recepte atradau, kad grietinėlę reikia pilti po truputį atitraukus nuo ugnies, tada masė nesušoka į gabalus ir labai sutrumpėja virimo laikas