QUOTE(Antane @ 2009 03 20, 20:00)
siandien aukletoja pristojo prie musu keliu mamu ( mat grupeje yra slovaku, rusu), kad musu vaiku nesupranta, kad kalbantys vaikai nenori bendrauti su maziau kalbanciais, ar kitaip kalbanciais ir jei mes ruosiames gyventi cia, tai jie turi ismokti kalbeti. Kad mano dukra pyksta, jei jos vaikai nesupranta. Visada galvojau, kad vaikai ismoksta kalbeti savaime, vieni anksciau kiti veliau, gal as mastau neteisingai, jei jau persirito 3 metu riba, tai jau reikia kalba turi lietis tarsi upeliukas. As galvojau kalbant su manim ismoks lietuviskai, su teveliu- vokiskai, o vietiniais- cekiskai. Gal as neteisi, pasidalinkit savo patirtimi, gar reikia susirupinti ieskoti pagalbos pas medikus ar kitose istaigose.
Laba,
aš truputį iš kitos pusės prieisiu.. manau, kad pati turi padėti savo dukrai šiek tiek. Nes auklėtoja mini ir visai reikšmingą dalyką - Tavo dukra pyksta, jeigu jos nesupranta kiti vaikai. Matai, savaime ji neišmoko tiek, kad susibendrautų be piktumo. Tavo vaikas išgyvena ne patį geriausią laiką. Todėl jai reikia padėti bent elementarius žodžius išmokti ir suprasti. Auklėtoja jai tiesiog negali vertėjauti, nes pati tai nekalba lietuviškai ar vokiškai.
Nereikia nemokėti KITOS kalbos. Tam, kad vaikai nebendrautų su kitu vaiku, užtenka to, kad tas vaikas nekalbėtų netgi gimtaja kalba. Mano vaikas nekalbėjo iki beveik 5,5 metų. Vaikai, ypač berniukai, iš tikro beveik ignoruodavo mano vaiką darželyje, nes jis neinicijuodavo žaidimo, negalėjo pasidalinti savo jausmais, džiaugsmais ar rūpesčiais. Auklėtoja jį šiek tiek įvesdavo į vaikų žaidimus, bet jie teužsiimdavo su juo, kiek auklėtoja ragindavo.
Kai pradėjo kalbėti, pradėjo ir berniukai jo laukti, kviestis žaisti kartu. Mergaitės buvo šiek tiek "atlaidesnės", jos ilgiau išlaikydavo savo atmintyje auklėtojos prašymą įtraukti į žaidimus ir mano vaiką.
Mano vaikas taip pat pykdavo, jog jis negali nieko pasakyti, jog jo nesuprantam, jeigu jis ką nors ir mykdavo ar kokiu garsu "sakydavo".
Nieko neužsimeni apie tai, ar mokote savo vaiką čekų kalbos namie, savo jėgomis. Iš to, kad minėjai, jog galvoji, jog vaikai savaime viską išmoksta, tai suprantu, kad Tavo mergytė yra tiesiog "įmesta" į jai baisiai nesuprantamą kalbinę aplinką.Aš netikiu, kad vaikutis, nežinodamas svetimos kalbos nė vieno žodžio, gali tą kalbą išmokti savaime. Vaikas turi turėti kažkokį pradinį svetimos kalbos žodžių bagažą, kad galėtų kurti asociacijas ir taip "atspėti" kitų žodžių reikšmę iš konteksto. O kai to konteksto nėra... tai nėra nuo ko atsispirti.
Manau, kad į gydytojus reiktų kreiptis tada, kai vaikas iš viso nekalba. Spėju, kad namie su Tavimi ji čiauška lietuviškai? kalba, taria? kalbos padargai veikia gerai? Jeigu taip, tai su ja viskas gerai. Tiesiog ji namie turi lietuvių ir vokiečių kalbų "vertėjus", reikšmių ir prasmių aiškintojus, o darželyje ji tokių "vertėjų" neturi. Ir jeigu jai nepadėsite sužinoti pačių paprasčiausių čekų kalbos žodžių, tai kas jai padės? Gydytojai čia ne prie ko...
Tai tokios būtų mano mintys. Gal ką ne taip supratau.. bet tiek kiek supratau, tai pasidalinau.. Sėkmės mažylei
Iš Lietuvos emigravo jau ir delfinai...