Įkraunama...
Įkraunama...

vaikas nekalba 5

Sirvita, tai reiskia, akd jo pasyvi kalba, t.y. reikia i aktyvu vartojima istraukti.
bandykit namie zaisti zaidimeli, pvz. su vaisiais, gali apti nupiesti, ar koki loto vaikiska paimk, kad butu daiktas ir budvardis. galima ir su spalvotom kaladelem ziasti, tiesiog sakai, dabar imam geltona kaladele, jis tau apduoda, ir prasyk, akd pakartotu, kokia kaladele tau padave, ir, kad jis tau lieptu paimti pvz. ir kokia kaladele, specialiai maisyk spalvas, kad jis pasakytu ar teisingai ar ne paemei. pas mus tas pats buvo, tai logopede schemas su skirtingu formu ir spalvu kaladelem jam dave ir turejo konstruoti, taip istrauke is pasyvios kalbos i aktyvia, nes anglsiaki ir ispaniskai jis spalvas puikiai vardindavo, o lietuviskai bile ka sakydavo doh.gif
dar galima gi ir ziureti kokias knygeles, kur ivardinti zalia zole, raudonas namas, ir paskui prasyti, kad parodytu ir paklausti, o kokios spalvosnamas? pamazu isivaziuos 4u.gif
Atsakyti
Sirvita- mūsų abiejų pirmagimiai-vienos dienos ,vieno mėnesio ir vienų metų gimomo biggrin.gif mirksiukas.gif ..Nusiramink...Aš jau susitaikiau,akd keliausime į paruošiamąją ir į pirmą klasę su visais. tiesiog nuvariau,dar pas vieną logopedą ir..ir...prašiau- įvertinkit mano vaiko kalbą- sako- ok., po konsultacijos ji atsakė..varykit į pirmą ir į kitas kalses taip kaip priklauso... mirksiukas.gif Šiandien tuom ir gyvenu..

Antane- nusiramink mirksiukas.gif tavo mergaitė tikria negali kalbėti dbar iš karto,kad ir 2 kalbom..Tam ateina laikas...Nu bet ir auklėtoja... doh.gif laikykis. mirksiukas.gif
Atsakyti
Aciu uz patarimus 4u.gif

ju niekada nebus perdaug smile.gif
Zaidimelius siokius tokius vis pazaidziam, bet ne kasdien ax.gif man bangom uzeina tai aktyviai uzsiimam, tai vel mazai.
Jis laaaaabai nemegsta spalvinti knyguciu doh.gif ir piesti taip pat.
Gal todel ir tos spalvos taip "nelenda" i galva.
uzduotele atlieka, o spalvinimas ir lieka.

Man labiausiai liudna, kad jo megstamiausia spalva JUODA verysad.gif
Kartais paslepiu sia spalva, kad jos net nebutu.
Mane tai varo i nevilti verysad.gif negi jis daugiau spalvu nemato aplinkui, tik juoda.
Ir jai piesinukas, kartais buna geltonas ar spalvingas, tai mano pagyrom rybu nera biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sirvita: 21 kovo 2009 - 15:50
Sirvita, su spalvinimu, pvz. maniskis irgi nemegsta, nes tai jam toks betikslis riekalas, nebet tai yra galvosukis ir tada jis issprendziamas tokiu budu.
piesimo megimas-nemegimas, na buna vaiku, kurie nemegsta piesti, bet tai gali buti tikrai susije su jo kalbejimo igudziais. Maniskis eme piesti ir daug ir dabar tai vos ne megstamiausias uzsiemimas, bet tik po to, kai buvo luzis kalboje, t.y. po kokio pusmecio ar metu darbo su logopede, kai aspyvi kalba eme aktyveti.
Delto, bandyk tiesiog per daiktus, zaidimus tas spalvas delioti..kad ir parduotuveje, jei nori saldainio, paklausk kokios spalvos, kad parodytu ir pasakytu, per paprastas buitines situacijas ir tada zinok nejaucia, kad dirbi, mokaisi, jie tiesiog per buiti geriau viska priima.
bandyk per jo stipriaja puse, veikla, kuri jam aptinka tuos dalykus judinti..sunkus darbas, bet..pasiteisina 4u.gif
Atsakyti
Meginsim smile.gif
Atsakyti
Aciu merginos uz palaikyma smile.gif , na matysim kaip toliau bus, gal nueisiu pas pediatre pasikalbeti, kad ramiau butu. blush2.gif Ir as manau, kad vaikai dar mazuciai ir jie tik mokosi ir kad laikui begant prades kalbeti visom kalbom.
Atsakyti
Antane, manau, kad gali rasti angliskai straipsniu apie vaiku dvikalbyste ir nunesti tai aukletojai. Cia jos beda, kad nesuvokia, koks kruvis vaikui ismokti, suprasti ir kalbeti kelimis kalbomis, kai sistemos skirtingos, o ne tavo vaiko. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Antane @ 2009 03 20, 20:00)
siandien aukletoja pristojo prie musu keliu mamu ( mat grupeje yra slovaku, rusu), kad musu vaiku nesupranta, kad kalbantys vaikai nenori bendrauti su maziau kalbanciais, ar kitaip kalbanciais ir jei mes ruosiames gyventi cia, tai jie turi ismokti kalbeti. Kad mano dukra pyksta, jei jos vaikai nesupranta. Visada galvojau, kad vaikai ismoksta kalbeti savaime, vieni anksciau kiti veliau, gal as mastau neteisingai, jei jau persirito 3 metu riba, tai jau reikia kalba turi lietis tarsi upeliukas. As galvojau kalbant su manim ismoks lietuviskai, su teveliu- vokiskai, o vietiniais- cekiskai. Gal as neteisi, pasidalinkit savo patirtimi, gar reikia susirupinti ieskoti pagalbos pas medikus ar kitose istaigose.

Laba,
aš truputį iš kitos pusės prieisiu.. manau, kad pati turi padėti savo dukrai šiek tiek. Nes auklėtoja mini ir visai reikšmingą dalyką - Tavo dukra pyksta, jeigu jos nesupranta kiti vaikai. Matai, savaime ji neišmoko tiek, kad susibendrautų be piktumo. Tavo vaikas išgyvena ne patį geriausią laiką. Todėl jai reikia padėti bent elementarius žodžius išmokti ir suprasti. Auklėtoja jai tiesiog negali vertėjauti, nes pati tai nekalba lietuviškai ar vokiškai.

Nereikia nemokėti KITOS kalbos. Tam, kad vaikai nebendrautų su kitu vaiku, užtenka to, kad tas vaikas nekalbėtų netgi gimtaja kalba. Mano vaikas nekalbėjo iki beveik 5,5 metų. Vaikai, ypač berniukai, iš tikro beveik ignoruodavo mano vaiką darželyje, nes jis neinicijuodavo žaidimo, negalėjo pasidalinti savo jausmais, džiaugsmais ar rūpesčiais. Auklėtoja jį šiek tiek įvesdavo į vaikų žaidimus, bet jie teužsiimdavo su juo, kiek auklėtoja ragindavo.
Kai pradėjo kalbėti, pradėjo ir berniukai jo laukti, kviestis žaisti kartu. Mergaitės buvo šiek tiek "atlaidesnės", jos ilgiau išlaikydavo savo atmintyje auklėtojos prašymą įtraukti į žaidimus ir mano vaiką.

Mano vaikas taip pat pykdavo, jog jis negali nieko pasakyti, jog jo nesuprantam, jeigu jis ką nors ir mykdavo ar kokiu garsu "sakydavo".

Nieko neužsimeni apie tai, ar mokote savo vaiką čekų kalbos namie, savo jėgomis. Iš to, kad minėjai, jog galvoji, jog vaikai savaime viską išmoksta, tai suprantu, kad Tavo mergytė yra tiesiog "įmesta" į jai baisiai nesuprantamą kalbinę aplinką.Aš netikiu, kad vaikutis, nežinodamas svetimos kalbos nė vieno žodžio, gali tą kalbą išmokti savaime. Vaikas turi turėti kažkokį pradinį svetimos kalbos žodžių bagažą, kad galėtų kurti asociacijas ir taip "atspėti" kitų žodžių reikšmę iš konteksto. O kai to konteksto nėra... tai nėra nuo ko atsispirti.

Manau, kad į gydytojus reiktų kreiptis tada, kai vaikas iš viso nekalba. Spėju, kad namie su Tavimi ji čiauška lietuviškai? kalba, taria? kalbos padargai veikia gerai? Jeigu taip, tai su ja viskas gerai. Tiesiog ji namie turi lietuvių ir vokiečių kalbų "vertėjus", reikšmių ir prasmių aiškintojus, o darželyje ji tokių "vertėjų" neturi. Ir jeigu jai nepadėsite sužinoti pačių paprasčiausių čekų kalbos žodžių, tai kas jai padės? Gydytojai čia ne prie ko...

Tai tokios būtų mano mintys. Gal ką ne taip supratau.. bet tiek kiek supratau, tai pasidalinau.. Sėkmės mažylei wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Sirvita @ 2009 03 20, 16:18)
Sita, kaip mano vaiko logopede aiskina, gali mokinti ir tevai namuose.
Tam nereikia specialiu ziniu, tai tiesiog pasaulio pazinimas.
As vakar darzely suzinojau, kad be jokiu islygu vaikai kuriems sueina 6 turi eiti i paruosiama, o paskui i pirma klase be jokiu atidejimu verysad.gif
Kai suzynojau tai be zado likau, blink.gif  vos neapsizliumbiau kokie musu istatymai kiauri  unsure.gif
Galvojau dar metus darzely kad pabutu  unsure.gif  toks dar ziopliukas man jis atrodo.
Skaiciuoti nemoka, spalvu nepasako, sneketi normaliai nemoka, pasakoti isviso sunkiai pavyksta doh.gif net neisivaizduoju jo prie pamoku.

O ar jis noriai mokosi, t.y. nepyksta kai ji nori pamokyti? Jeigu ne, tai tiesiog pabandyk namie su juo padirbeti daugiau. Gal ir vasara. Tuomet tikrai turetu kazkiek prisivyti. Bet jeigu pyksta, tai sunkiau. Tada reikia ismones kaip viska pateikti, kad vaikui butu idomu mokytis. Man tai sunku saviski mokyti, bet kai susidomi, tai mokosi sio bei to.

As tai irgi nelaukiu momento, kada jam reikes i mokykla. Gal ne todel, kad jis nemoka dar daug ko, bet todel, kad liepiamas daug ko nedaro. O nedaro to, kas pasirodo jam sunku. Jeigu liepiam, tai nervu karas ir tam kas liepia ir jis verkia.

Na pagaliau maniskis is ligu issikapste lyg ir. Bet dar labai silpnai jauciasi. Svorio daug numete. O jau nervukai verysad.gif verysad.gif Truputi kas ir tuoj verkia. Televizoriu visai atimti gal??? Melisa kokia tinka? Dar kas nor?
Atsakyti
Skruzdeda, jei jis alergiskai nereaguoja i vitaminus, duok vaikisku vitaminu, akd butu B6..maniskiui tikrai matosi, akd kai gauna to vitamino pasidaro nerviskai "lygesnis"
Su mokymu namie..pamoku ruosima dar suderiname, bet pvz. logopedines uzduotis kaip bite daro su logopede, o man pareiskia i akis, kad as ne logopede ir basta, nedaro.
Taigi daznai uzsiemimai su svetimu zmogum, viekia skirtingai...del pamoku..sakyciau tavo "teisinga" baime, nes as matau, kaip mansikis nuo raysmo issisukineja doh.gif baisu tiesiog, bet vakar uztat uzkabinau sus skaitymu thumbup.gif radau knygele, labai faina, manau, kad gal ir jusiskiams tiktu
serija skaitymas su paveiksleliais
Virzis Havelas
Is ko mes juokemes
leidykla "Rosma" (jie leido ir lipdukines pasakas, kurios maniskiui labai tiko)

https://www.blk.lt/l...ko-mes-juokemes

Siaip Skruzdeda, pirmje klaseje, jei vaika sudomins, ten nera toku sunkiu uzduociu, daug piesimo, kopijavimo, manau, kad pamazu jis isivaziuos, bet ruosti reiketu jau dabar 4u.gif
Atsakyti
maniškis jau pramoko skaityti ax.gif o nuo rašymo išsisukinėja, bet jau su matematika viskas liuks, skaičiuoja paprastai, atvirkščiai, sudeda, atima 100 ribse, daugiau, mažiau... na su pasaulio pažinimu ne kas...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo DonaldaB: 23 kovo 2009 - 11:08
DonaldaB, su pasaulio pazinimu, labai priklauso nuo avdovelio. Pas mus buvo Gile, tai netiko, o dabar pakeite i pasaulio pazinima, tai labai patinka..
Atsakyti